ВЪПРОС:
Здравейте. Интересувам се кое масло да сложа, колата е BMW Е91 320i двигател N46B20? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя Ви, компанията BMW препоръчва една от двете смазочни норми BMW Longlife-04 / BMW Longlife-01 (издания преди 2019г) в няколко вискозитетни класа като SAE 0W-30, 0W-40, 5W-30 и 5W-40. В зависимост от Евро стандарта на двигателя (упоменат в големия талон), от това дали допълнително е оборудван с LPG и стила на шофиране, аз бих Ви предложил няколко подхода.

Първия е, да си спрете вниманието на YACCO LUBE DE 5W-30 100 % синтетично масло. От всичките подходящи масла за Вашия двигател, това е флагмана на марката и има над другите сериозни преимущества като: Наскоро BMW раздели стандартите на издание преди и след 2019г и LUBE DE 5W-30 е по новия N20 двигателен тест, т.е. по най-съвременните изисквания на BMW Longlife-04 > 2019. Нещо повече. Формулата на маслото е официално одобрена (хомологирана) по този и всички останали ОЕМ стандарти. Всичко това дава индикация, че вложените суровини са прецизно подбрани и продукта е преминал най-тежките тестове в 4-те независими ОЕМ лаборатории на BMW, VW, MB и Porsche. Отделно формулата му е Mid SAPS и ще е отличен избор при Евро4 и особено при Евро5 еко стандарт. В допълнение ако двигателя е и на LPG, ще предпазва повече горивната камера, леглата на клапаните и катализатора със средните нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра. Или накратко, LUBE DE 5W-30 е пръв сред равните в защитата и ако желаете продукт който сериозно да Ви впечатли, моля спрете се на него.

Друга подходяща опция масло е YACCO VX 1000 FAP 5W-40, отново 100 % синтетична Mid SAPS формула. Тук вече стандарта BMW Longlife-04 (издание преди 2019г) е само до заявено съответствие, т.е. спецификация без официално одобрение.

Ако сте спортна натура и експлоатационните условия на автомобила са тежки, то може да си спрете вниманието на YACCO VX 1000 LL 0W-40, 100 % High SAPS формула за изключително мощни бензинови и дизелови двигатели. Формулата му също е съвместима с катализаторни уредби, но стандарта BMW Longlife-01 (издание преди 2019г) е само до ниво спецификация.

На което и масло от тук дискутираните да си спрете вниманието съм убеден, че ще надхвърли очакванията Ви.


01.10.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет. Насочиха ме към вашите масла. Моля предложение за двигателно масло за M3, 3-та серия E91, с първа регистрация Август 2013г. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За извънредно мощният Ви 3999 cc, 8 цилиндъра, 420 к.с. двигател, компанията BMW препоръчва употребата на BMW 83 12 0 029 683 SAE 10W-60 масло. От гамата ни това е YACCO GALAXIE GT 10W-60, 100 % синтетично масло създадено на базата на полиалфаолефини (PAO) и естери с висока молекулна плътност осигуряващо максимално смазване при екстремни условия. В частност предназначено за високо натоварени спортни и GT (Grand Touring) двигатели на писта, като предоставя върхова стабилност от „срязване“ на масления филм, осигуряващ непрекъснато смазване при високи температури дори и при изключително тежки експлоатационни режими.

YACCO GALAXIE GT 10W-60 е флагмана на марката в спортната серия GALAXIE. Разработено е в синхрон с изискванията на BMW и съм убеден, че ще предостави върхова защита на двигателя. Нужният обем подаден от производителя е 8.8л.


22.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло бихте ми препоръчали за BMW Е90 231 к.с. без DPF филтър? В момента карам с YACCO LUBE DE 0W-30, но явно е тънко масло и го гори.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашия шест цилиндров 2993 cc, BMW препоръчва употребата на масла по специфични смазочни норми. По-върховата създадена е BMW Longlife-04 и е валидна за всички дизелови двигатели оборудвани или не с DPF филтър. В частност маслото е Mid SAPS формула по ACEA C3. Всъщност BMW като член на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) и като автомобило-производител с дългогодишен сериозен опит, е взел базовата спецификация ACEA C3, надграждайки я с нови лабораторни и двигателни тестове. Но дали става дума за BMW Longlife-04 / ACEA C3 трябва да се знае, че те са на първо място смазочна защита за двигателя, а в последствие защитават каквито модерни системи за третиране на отработените газове има автомобила. С ползването на YACCO LUBE DE 0W-30 Вие сте спазил изискването за смазочна норма и вискозитетен клас, независимо че двигателя Ви не е оборудван с DPF.

На същия принцип за другата си смазочна норма BMW Longlife-01, BMW е взела базовите изисквания на ACEA A3/B4 и отново е предявила допълнителни критерии на които маслото трябва да отговаря. Характерно за BMW Longlife-01 / ACEA A3/B4 е, че формулата на маслото е High SAPS с още по-засилен пакет антикорозионни добавки (TBN над 10), който е предвиден да се използва (и като опция), когато дизеловия двигател няма DPF филтър и/или в страна където масово горивата са с високо съдържание на сяра.

С влизането на България в Европейския съюз обаче се предявиха изисквания за качеството на разрешеното за продаване дизелово гориво и в частност то е подходящо за използване в двигател на BMW, за който производителя препоръчва употребата на BMW Longlife-04 масло. Факт е обаче, че хипотетично погледнато при неизвестно качество на горивото, масло по BMW Longlife-04 след лабораторен анализ би показало съкращения на експлоатационният си живот спрямо масло по BMW Longlife-01. Това не е предпоставка винаги да се използва BMW Longlife-01, защото ако двигателя е оборудван с филтър за сажди, за него ще се изисква Mid SAPS масло по BMW Longlife-04 / ACEA C3. Вие обаче имате избор коя смазочна норма да изберете.

Колкото до вискозитетните класове подходящи за Вашият двигател, според BMW те са SAE 0W-30 / SAE 0W-40 / SAE 5W-30 / SAE 5W-40. В комбинация ако маслото отговаря и на BMW Longlife-04 или BMW Longlife-01 то е правилно и подходящо.

Доразгърдвайки препоръките е нужно да се упомене следното. Желаете ли използваното от Вас масло да бъде хомологирано (официално одобрено от BMW) или просто качеството да отговаря до ниво спецификация (заявено съответствие)? В първия вариант BMW задават конкретните изисквания и параметри на които маслото трябва да отговаря, като базово масло, пакет добавки и последващи характеристики. След това проба е изпратена в лабораторията на BMW за да премине всички най-тежки тестове и да остане в архива на компанията. След получаване на сертификат по съответния стандарт, за периода му YACCO нямат право да се отклоняват от формулата. Трябва да продължат да вграждат изискуемите от BMW суровини. При варианта заявено съответствие (спецификация) YACCO могат да използват суровини различни от зададените от BMW, но тези масла никога не могат да получат и да предявят претенции за официално одобрение. А то е спокойствие за клиента и гаранция за двигателя. Хомологираните масла трябва да се вграждат в гаранционните автомобили, а в последствие е препоръчително да продължат да се използват. Именно заради завишените изисквания към маслото и тежестта на официалното одобрение, цената на хомологирания продукт е по-скъп спрямо аналозите.

През 2019г BMW обновиха препоръките си и стандартите BMW Longlife-04 се разграничиха на издание преди 2019г (N52 двигателен тест) и след 2019 (новия N20). По същия начин се процедира и с BMW Longlife-01. И ако преди много масла от гамата ни бяха официално одобрени по BMW Longlife-04 / BMW Longlife-01, вече лицензите са поддържат от много малко и то тези отговарящи на стандарт след 2019г
 
https://www.yacco-bulgaria.com/novini/obnovenite-specifikacii-bmw-longlife-04-i-bmw-longlife-01
 
Като официално одобрено масло по BMW Longlife-04 >2019 останаха LUBE DE 5W-30 / VX 1000 LE 5W-30. Всички други масла по съответния стандарт BMW Longlife-04 или BMW Longlife-01 остават до ниво спецификации с изисквания преди 2019г. Независимо че всички са правилни за двигателя Ви, като пръв сред равните изпъква маслото LUBE DE 5W-30. То най се доближава до използваното до сега от Вас LUBE DE 0W-30, защото и двете са Mid SAPS формули по BMW Longlife-04. Но понеже техният TBN е предвиден да се справя с гориво с нормални стойности на сяра, с грижа към възела е добре да намалите пробега до разумни и достижими интервали на смяна. За българските условия при фабрично зададени 30000 км считам, че живота на двигателя ще се удължи, ако пробега се намали до около 10000 км. с цел да имате запас.

Другите позволени масла до ниво спецификация ще ги изброя информативно за да имате представа:
Издание преди 2019г по BMW Longlife-04 са LUBE DE 0W-30 / VX 1000 FAP 5W-40
Издание преди 2019г по BMW Longlife-01 са VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / VX 600 5W-40

YACCO имат и още алтернативен продукт. Това е LUBE O 5W-30. Въпреки че стандарта е само спецификация, за разлика от другите масла, вече е по BMW Longlife-04 >2019, което си е сериозно предимство. Защото поне двигателният тест е по N20, предназначен както за най-новото поколение дизелови двигатели, така и за предходното.

Независимо от всичко гореспоменато, флагмана от гамата ни за BMW двигател си остана YACCO LUBE DE 5W-30. Горещо Ви препоръчвам да преминете на него. Не се съмнявам, че и с LUBE DE 0W-30 шест цилиндровия Ви двигател се е развъртал мигновено, защото маслото е осигурявало еластичност и динамика на възела. Ако разхода е започнал след определени километри това означава, че даден фактор е развалил качеството на маслото. И първото нещо от кръга на заподозрените е да сте попаднали на лоша партида гориво. Ако приемем че всичко се е случило заради горивото, а не поради техническото състояние на двигателя или експлоатационните условия, във всички случаи намаляването на пробега ще е в полза на двигателя. Дори и да не е от това, не ще навреди.


15.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, трябват ми 5 литра масло за BMW 3 серия E91 320d 163 к.с с наличен DPF. Какво ще ми предложите?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Класификацията по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) през годините търпи конструктивно развитие. Така напр. в периода 1996-2003г маслата все още се деляха (за леки и лекотоварни автомобили) само на бензинови (А-категория) и такива предназначени за дизелови двигатели (B-категория). Т.е. клиентите с бензинов двигател трябваше да си купуват специално масло за бензин, а тези с дизелов - за дизел. През есента на 2004г в ACEA се извърши важна реформа и тя раздели според предназначението и свойствата маслата (за леки и лекотоварни автомобили) в няколко класа, един от които е ACEA A3/B4. Отделно се създаде специална нова "ACEA C" категория с няколко под групи, които на първо място са смазочна защита за дизелови и бензинови двигатели, а успоредно и в последствие защитават каквито системи за третиране на отработените газове са оборудвани (DPF, или съвременни катализатори). В началото с "ACEA C" категорията се обозначаваха Low SAPS масла, чиито термин финално се регламентира от ACEA 2016. Там напр. ACEA A3/B4 вече се водят High SAPS формула масло, а всяка конкретна под група "ACEA C" се обозначава различно. Истинските Low SAPS масла продължиха да бъдат ACEA C1 и ACEA C4, а другите със средни нива вече са титулувани Mid SAPS формули по ACEA C2, ACEA C3 и ACEA C5.

Компанията BMW на база своя дългогодишен опит в автомобилостроенето и понеже отдавна е член на ACEA, през 2004г създаде своя по-висша спецификация BMW Longlife-04, стъпнала върху базовите изисквания на ACEA C3, но с допълнително завишени двигателни и лабораторни тестове от страна на производителя. И понеже двигателя Ви е оборудван с DPF единствената правилна и подходяща смазочна норма е BMW Longlife-04. През 2019г в нея също се извърши генерална реформа и стандарта вече се дели на издание преди 2019г и след 2019г. Повече може да прочетете тук:

https://www.yacco-bulgaria.com/novini/obnovenite-specifikacii-bmw-longlife-04-i-bmw-longlife-01

Че правилното масло трябва да отговаря в частност на BMW Longlife-04 е едно на ръка. Тук се намесва и понятието хомологирано масло, т.е. официално одобрено. Да вземем например LUBE DE 5W-30. Понеже то е предназначено да покрие най-върховите стандарти на водещите немски автомобило-производители, като BMW, VW, Mercedes и Porsche и за да получи необходимия лиценз от всеки ОЕМ, последния задава конкретно базово масло, пакет добавки и изискуеми качества и характеристики на които продукта трябва да използва и отговаря. След това проба е изпратена в лабораторията на BMW и останалите и там тя трябва да премине редица най-тежки изпитания и тестове. Т.е. тук 4 водещи лаборатории всяка е гледала под лупа качествата на LUBE DE 5W-30. На финала всеки ОЕМ издава свой лиценз и YACCO за периода нямат право да се отклоняват от формулата. Трябва да продължат да използват същите водещи и качествени суровини и присадки. И както може да прочетете в новината LUBE DE 5W-30 се явява „първи сред равните“ с официално одобрен стандарт по обновения тест N20 с BMW Longlife-04 >2019.

По принцип хомологираното масло носи спокойствие за клиента и гаранция за двигателя, защото не кой да е друг, а Вашия производител официално го е тествал, изпитал и признал. Това дава предимство на официално одобрените масла да се вграждат в гаранционни автомобили, където с използването на подобно масло се предоставя най-върхова защита. От гамата на YACCO в частност LUBE серията е тясно профилирана и разработена за определен кръг автомобили и буквичката след LUBE като рамка ги обхваща. Например LUBE DE (germany motors...), LUBE O (Opel), LUBE P (Peugeot/Citroen) и т.н. Дефакто стандарта BMW Longlife-04 >2019 се поддържа и от LUBE O 5W-30. Тук YACCO са изпълнили изискванията на GM/Opel, а BMW Longlife-04 >2019 е просто един от поддържаните, без официално одобрение. Т.е. за гаранционен автомобил не е подходящ, но за извън гаранционен и без претенции за официално одобрение е правилен и подходящ на по-достъпна цена.

Позволените вискозитетни класове кореспондиращи на BMW Longlife-04 са SAE 0W-30 / 5W-30 / 5W-40. Вярно е че Вашия двигател е 4 цилиндров, иначе при повече задължително щях да предложа масло от по-ниските класове като SAE 0W-30 / 5W-30. Независимо от факта, че BMW позволява и SAE 5W-40, ако възела е технически изправен без необичайна консумация на масло, а и за защита на турбото Ви съветвам, да предпочетете SAE 5W-30. Нещо повече.

Високото съдържание на сулфатна пепел е основен виновник за съкращаване експлоатационният живот на DPF. Вярно е, че ACEA C3 поставя лимит на сулфатната пепел в маслото от макс. 0.8 %, но не всички масла по BMW Longlife-04 имат еднакви нива. Отново като "пръв сред равните" се явява LUBE DE 5W-30 (0.68 %). Следват го LUBE DE 0W-30 (0.76 %) и LUBE O 5W-30 (0.77 %), а накрая е VX 1000 FAP 5W-40 (0.8 %).

Ако желаете масло което да Ви впечатли и да осигури тотална защита на двигателя, турбото и DPF филтъра, то това е LUBE DE 5W-30. Ценителите на масла веднага улавят и изключително стриктните други ОЕМ стандарти поддържани от формулата, които не са просто заявено съответствие, т.е. спецификации, а официално одобрение. Именно това е причината и цената на LUBE DE 5W-30 да е по-висока спрямо аналозите си. Не на последно място трябва да се спомене, че базовото масло е на PAO основа, много много сериозно предимство. Днес направихме анализ на отработено масло на BMW на 20000км (клиента бе изпуснал пробега) и за наша радост LUBE DE 5W-30 бе останало в норма. С грижа към възела препоръчах на клиента пробега да не бъде много над 10к. Все пак да не забравяме, че TBN на Mid SAPS маслата не е много висок и свойствата им много бързо ще се изхабят, при наличие на дизелово гориво с високо съдържание на сяра. Във Вашия случай при действащ DPF филтър какво може да направите?

- Да използвате Mid SAPS формула по ACEA C3 / BMW Longlife-04 (ако е PAO е сериозно предимство)
- Да използвате масло с върхови характеристики по обновения тест N20 BMW Longlife-04 >2019
- Да зареждате гориво от реномирани бензиностанции
- Да намалите с грижа към възела пробега, до разумни и достижими интервали на смяна, в зависимост от експлоатационните условия.

От година-две масла като LUBE DE 0W-30 и VX 1000 FAP 5W-40 загубиха своето официално одобрение. Те никога няма да могат да бъдат подходящи за най-новия автопарк изискващ BMW Longlife-04 >2019 и останаха като спецификация (заявено съответствие) по BMW Longlife-04 издание преди 2019г. Докато LUBE DE 5W-30 и преди бе най-върховия продукт от тях, а вече като е и по BMW Longlife-04 >2019, от гамата на YACCO с право единствено изпъква.


31.08.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, преди съм поръчвал масло от вас но смених колата и искам да поръчам отново. Може ли да ми предложите двигателно масло за BMW X5 Е53 3.0D 218кс. 2004г? Също така ако имате няколко варианта на масло бих искал да ми ги предложите. Благодаря.

ОТГОВОР:
Благодаря Ви за интереса към YACCO и честито за новата придобивка. Приемаме че двигателя е оборудван с DPF, въпреки че маслата които ще предложа стават и 2-та случая. Производителя е препоръчал да се използват вискозитетни класове SAE 0W-30, 5W-30, 0W-40 и 5W-40 в комбинация от смазочна норма BMW Longlife-04. Тя е най-върховата за двигателя Ви. От гамата на YACCO има множество масла като LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 (алтернатива LUBE O 5W-30) / VX 1000 FAP 5W-40. Практиката показва, че двигателите на BMW в частност най-добре се разбират с масла от по-ниските вискозитетни класове. Ако желаете официално одобрени от BMW масла, то спрете си вниманието моля на LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30.


13.12.2019
Оставам на разположение,
С.Френгов ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Преди време закупих от вас следното масло VX 1000 FAP SAE 5W-40 останах много доволна, предстои ми смяна и бих искала да попитам има ли някакъв нов вид, който да бъде по-подходящ от този който съм използвала до сега? Става въпрос за BMW 320i, 6 цилиндъра, Газ/Бензин, 2000г. 150к.с. Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Първоначалните препоръки за двигателя са били смазочните норми BMW Longlife-98 и BMW Longlife-01 в комбинация от викскозитетни класове като SAE 0W-30, 5W-30, 0W-40 и 5W-40. През 2004г BMW създаде и въведе нов стандарт BMW Longlife-04. Неговото първоначално приложение е да обхване дизеловите двигатели с филтри за сажди (DPF) оборудвани на автомобилите на компанията. На второ място е съвместимо и с бензинови двигатели. А така също и в частност стандарта BMW Longlife-04 може да се ползва там, където преди са се изисквали предходните норми BMW Longlife-98 и BMW Longlife-01. Към днешен момент BMW Longlife-98 е отпаднала и за Вашият двигател актуални остават BMW Longlife-01 и BMW Longlife-04.

По принцип BMW подхожда с внимание към BMW Longlife-04 и препоръчва да се употребява в бензиновите й двигатели, които само оперират в страни, в които има качествен контрол върху бензина. Затова в техническите документи на маслата по този стандарт сме упоменали следният текст:

"BMW Longlife-04 маслата не трябва да се използват в бензиновите двигатели на BMW извън Европейския Съюз (ЕС вкл. Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн), заради проблеми с горивото! За бензинови двигатели извън тази зона, BMW препоръчва употребата на масла по стандарт BMW Longlife-01 (VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40)." Така например стандарта BMW Longlife-01 се препоръчва за всички бензинови двигатели на компанията в USA/CAN. Но за България, като страна от Европейския съюз, няма никакъв проблем да се използва BMW Longlife-04.

Конкретно за Вашият двигател VX 1000 FAP 5W-40 е отличен вариант. На първо място неговия стандарт е хомологиран (официално одобрен). Т.е. формулата на маслото е изпълнена с упоменатите от BMW базово масло и конкретен пакет добавки и последващи характеристики. След това проба е изпратена в лабораторията на BMW, където да премине редица тежки тестове. И на финала се издава сертификат. Ползите да се използва хомологирано масло са множество, като най-важният акцент е, че маслото се явява възможно най-подходящ избор за двигателя и е сертифицирано от самият автомобило-производител. Хомологираните масла трябва задължително да се вграждат в гаранционните автомобили и препоръчително е след това да продължат да бъдат обслужвани от такъв тип сертифицирано масло. На второ място VX 1000 FAP 5W-40 е представител на SAE 5W-40, един от позволените за целогодишна употреба вискозитетни класове. На трето място формулата на VX 1000 FAP 5W-40 е по европейската категория ACEA C3. Тя представлява както смазочна норма за двигателя (върху нея е стъпил BMW Longlife-04), така и предлага защита на системите за третиране на отработените газове, в частност катализатори и DPF филтри.

Приветствам факта, че желаете да вдигнете още качеството на използваното масло. Подхода ще бъде да се намали леко вискозитетния клас и да се избере лубрикант чиито базово масло е от съвсем друг по-висш клас. Горещо Ви препоръчвам LUBE DE 5W-30. То е 100 % синтетика на основата на PAO, отново Mid SAPS формула по ACEA C3. Приликите с VX 1000 FAP 5W-40 са, че и 2-те са хомологирани по BMW Longlife-04. Разликите обаче са драстични. Позволете да изтъкна, че в частност LUBE серията на YACCO е изключително тясно профилирана за конкретен тип автомобил. Буквата след LUBE дава представа за апликацията. Така например LUBE DE 5W-30 обхваща най-високите стандарти на водещите немски автомобило-производители като BMW, VW, MB и Porsche. LUBE O 5W-30 е ориентирано към друг немски производител Opel. LUBE P 5W-30 е за Peugeot/Citroen и т.н. LUBE серията е гамата на бъдещето и тя постоянно се развива и допълва. VX Premium серията на която е представител VX 1000 FAP 5W-40 е по-скоро широкообхватна. Тя е предназначена за множество автомобилни марки и както разбирате няма как всичките й стандарти да бъдат най-върховите. За това си има LUBE серия. Тук е чиста случайност, че LUBE DE 5W-30 и VX 1000 FAP 5W-40 са хомологирани по BMW Longlife-04. Съпоставени по характеристики, LUBE DE 5W-30 е по-висш клас масло. Първо неговата синтетика е PAО (poly-alpha-olefins), т.е. група 4 по API. Това е най-предпочитания клас базово масло за продукт с изключителни характеристики, докато VX 1000 FAP 5W-40 е група III. Второ LUBE DE 5W-30 според концепцията напр на VW е масло за 30000км/24 месеца, т.е. наистина с изразени LongLife качества. Стандарта по VW във VX 10000 FAP 5W-40 е само за базовите 15000км/12 месеца. Трето като цяло LUBE DE 5W-30 превъзхожда VX 1000 FAP 5W-40, което безспорно има отлични качества, но не може да бъде категорията на LUBE. LUBE DE 5W-30 е създадено и разработено да бъде "пръв сред равните" в класа си.

И аз горещо Ви го препоръчвам. По-висш клас масло с употребата на което няма да си познаете двигателя. Той ще бъде в пъти по-еластичен и податлив. Отделно 2-та индекса на LUBE DE 5W-30 са събрани и маслото е невероятно устойчиво. Получавате нов вид върхова 100% синтетика, но на базата на PAO и отново хомологация по BMW Longlife-04. Каквито и доводи да изтъкна ще бледнеят. Трябва да го пробвате и съм убеден, че веднъж почувствате ли разликата, няма да има връщане назад. Да не забравяме все пак че двигателя е с много цилиндри. Висшият пилотаж е да му осигурим масло с по-високи характеристики, като използваме по-нисък вискозитетен клас с който двигателя ще се чувства по-еластичен. И на финала ще Ви споделя случка с клиент, който по моя препоръка пробва LUBE DE 0W-30 (BMW Longlife-04) вместо LUBE DE 5W-30 (BMW Longlife-04). Каза, че никога не е усещал автомобила си така. Във Вашият случай мисля че е рано или на този етап ненужно да преминете на LUBE DE 0W-30. Спрете си вниманието на LUBE DE 5W-30, това е най-доброто което може да осигурите на Вашият двигател. Не напразно го титулувах "пръв сред равните".


25.09.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, карам с вашето масло LUBE DE 5W-30. Автомобила е BMW E39 530d 193 к.с. 2003г. На колко е препоръчителна смяната на масло? Колата е на реални 220хил.км?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Производителя не е упоменал интервал на смяна, но след като препоръчва масло с LongLife качества, то това дава някаква индикация. Проблема е, че дори и да се използват такъв тип масла, на края на пробега само лабораторен анализ може да покаже състоянието на маслото. За това с грижа към възела е добре пробега да се намали до разумни и главно достижими интервали на смяна от порядъка на 10000 км. Защото нека не забравяме, че LUBE DE 5W-30 е Mid SAPS масло по ACEA C3 и неговият TBN не е много висок. Всичко това в комбинация от дизеловото гориво с високо съдържание на сяра ще изтощи по-бързо добавките в двигателя. Затова единственото което собственика може да направи е да намали пробега. LongLife концепцията за българските условия не са в полза на двигателя.


17.09.2019
Поздрави ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Кое е подходящото масло за BMW, 3-Series E36, 320i, 1994г. М52В20 150кс. 2000 куб. двигател бензин, пробег над 250хл? При екстремно каране ми тропат повдигачите. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изисквания на производителя и моя прочит на препоръките:

year-round   BMW Longlife-98   SAE 0W-40
year-round   BMW Longlife-98   SAE 5W-40
year-round   BMW Longlife-98   SAE 0W-30
year-round   BMW Longlife-98   SAE 5W-30
Above -15   ACEA A2-96   SAE 15W-40
From -20 to 20   ACEA A2-96   SAE 10W-40
From -20 to 10   ACEA A2-96   SAE 10W-30
Below 10   ACEA A2-96   SAE 5W-30
Below 0   ACEA A2-96   SAE 5W-20
Above -15   ACEA A3-96   SAE 15W-40
From -20 to 20   ACEA A3-96   SAE 10W-40
From -20 to 10   ACEA A3-96   SAE 10W-30
Below 10   ACEA A3-96   SAE 5W-30
Below 0   ACEA A3-96   SAE 5W-20

От горното могат да се извадят няколко акцента:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са упоменатите в редовете year-round за целогодишно ползване. Прегледах и архивни ръководства на руски и английски за Вашия двигател и информацията като цяло съвпада. BMW препоръчва масла от типа "Special oils". Това са съвкупност от първите наченки за собствени стандарти влезнали в последствие. Вярно е, че в по-старите ръководства вискозитетните класове са били в повече и в частност са се позволявали и такива от типа SAE xxW-50 (с норми по CCMC). Но през годините от изключително право на автомобило-производителя е да преиначи и подаде нови изисквания, каквито сметне че са по-подходящи. Така към днешен момент най-вискозния клас е от типа SAE xxW-40. След като карате по-агресивно и спортно, Ви препоръчвам да си спрете вниманието на него.

2. Смазочна норма. Горните подадени препоръки са от бъдещето за двигателя. До края на 90-те години условно, за двигателите на европейският автопарк важaха нормите на API. Европа нямаше своя собствена система за качествените показатели на маслото. Така между 1991-1995г бяха в сила първите наченки на съвременните европейски изисквания по CCMC (Комитет на конструкторите на автомобили на страните от Общия пазар). Те просъществуваха до 01.01.1996г, когато се замениха от съвременните изисквания на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). В горните препоръки вече виждаме надградените изисквания: BMW Special oil се трансформира в първият модерен стандарт BMW Longlife-98 за целогодишно ползване. Препоръките по ACEA също останаха, но са позволени при определена температура на околната среда според производителя. Колкото до стандарта BMW Longlife-98 той към днешен момент е отпаднал и се надгражда от следващите BMW Longlife-01 и BMW Longlife-04. Конкретно за Вашият двигател аз съм ЗА използването на конвенционална формула масло, от типа High SAPS (BMW Longlife-01). Считам, че тук е излишно да се използва Mid SAPS формула (BMW Longlife-04), чиито нива на фосфор са намалени с цел предпазване на съвременните катализатори след 2004г.

След като разтълкувах изискванията на производителя дойде време за частта кои масла от гамата на YACCO отговарят на тях. Ще се спра само на тези със стандарт по BMW в различните вискозитетни класове:

SAE 0W-30: LUBE DE 0W-30 (BMW Longlife-04)
SAE 5W-30: LUBE DE 5W-30 (BMW Longlife-04) / LUBE O 5W-30 (BMW Longlife-04)
SAE 0W-40: VX 1000 LL 0W-40 (BMW Longlife-01)
SAE 5W-40: VX 1000 FAP 5W-40 (BMW Longlife-04) / VX 1000 LL 5W-40 (BMW Longlife-01) / VX 600 5W-40 (BMW Longlife-01)

Маслата които имат официално одобрение по BMW са LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40.

Лично аз Ви препоръчвам да се придържате към SAE xxW-40 като 1) VX 1000 LL 0W-40 (100 % синтетика, PAO) или 2) VX 1000 LL 5W-40 (100 % синтетика)


20.08.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Търся масло за следния автомобил: BMW X3 E83 2006 2.0d 150PS. Колата е с премахнат катализатор и ДПФ филтър. Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам изискванията на производителя за възела.

year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-40

От тях аз забелязвам 4 акцента:

1. Вискозитетен клас. Според концепцията на BMW всички упоменати са правилни и позволени. Няма кой е по-добър от друг. Факт е обаче, че с по-ниските вискозитетни класове на двигателя му е по-леко и той ще бъде по-еластичен. Препоръчвам Ви избора да бъде между SAE 0W-30 и 5W-30 и чак като наистина последна опция да се остави SAE 5W-40.

2. Смазочна норма. Най-върховата за двигателя Ви е BMW Longlife-04. Позволете да уточня, че тя е както съвкупност от изисквания като смазочна норма за двигателя, така и за защита на модерните системи за третиране на отработените газове - съвременни катализатори и DPF филтри. Това че последния е премахнат, не е фактор да сложите масло без BMW Longlife-04 стандарта. Вярно е, че когато двигателя е без DPF (същата година) се изисква както BMW Longlife-04, така и BMW Longlife-01. Но маслата от гамата на YACCO по предходната смазочна норма са само в 2 вискозитетни класа SAE 0W-40 и SAE 5W-40. Докато в първоначалните изисквания по BMW Longlife-04, има голям избор.

3. Официално одобрени масла. Ако търсите качество и съвършенност на най-високо ново, то маслото трябва да е официално одобрено (хомологирано) от BMW. Съответния сертификат показва, че формулата е изпълнена според изискванията на BMW, като конкретно базово масло, пакет добавки и последващи характеристики на маслото. Официално одобрените масла са по-скъпи от тези, които просто поддържат стандарта, защото последните са направени с различни суровини. Понеже тези масла не са предвидени да имат някога сертификат по BMW, не може да се очаква...да се представят така за периода на експлоатация, както хомологираните масла. Топ предложенията от гамата на YACCO в BMW Longlife-04 са:

SAE 0W-30: LUBE DE 0W-30
SAE 5W-30: LUBE DE 5W-30
SAE 5W-40: VX 1000 FAP 5W-40

4. Маслата по BMW Longlife-04 според ACEA са формула Mid SAPS, защото са стъпнали върху изискванията на ACEA C3 категорията. От тук горещо препоръчвам пробега да се намали до разумните 10000км/12 месеца (което събитие дойде по-напред). Защото без лабораторен анализ, никой не е в състояние да каже, ако направите пробег от 20000км в края на периода, маслото ще има ли все още смазочни качества? Счита се, че едно масло трябва да се смени, когато TBN фактора спадне на половина. А за ACEA C3 той не е много по-висок от 6. Затова с грижа към възела, намалете пробега за да избегнете корозията в двигателя. За нашите условия, Longlife концепцията не е в полза на двигателя.


31.10.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте ми препоръчали за БМВ 320i, 6 цилиндъра, газ/бензин, 2000г. 150 к.с.? Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Не сте уточнили кое е Вашето купе, но принципно няма значение за препоръките за масло. Те са:

year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-98  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-98  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-98  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-98  SAE 5W-40

От горното се виждат следното:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са единствено гореизброените. Моля забележете, че SAE 10W-40 не е измежду тях.

2. Смазочна норма: Към днешен момент остарялата BMW Longlife-98 е отпаднала и масла по нея вече не се лицензират. Актуални остават само BMW Longlife-01 и BMW Longlife-04 (за Вашият двигател). В гамата на YACCO има над 10 масла в тези норми. Ще Ви предложа няколко high performance масла в различни вискозитетни класове. На който и да си спрете вниманието, ще е отличен избор:

SAE 0W-30: LUBE DE 0W-30
SAE 0W-40: VX 1000 LL 0W-40
SAE 5W-30: LUBE DE 5W-30 (по-ниска алтернатива LUBE O 5W-30)
SAE 5W-40: VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 (по-ниска алтернатива VX 600 5W-40)

Официално одобрени масла по BMW са маслата: LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40 (BMW Longlife-04), VX 1000 LL 5W-40 (BMW Longlife-01). Независимо че VX 1000 LL 0W-40 само поддържа стандарта BMW Longlife-01 считам, че не отстъпва по нищо на предходните.

Двигателя събира 6,5L. Намалете пробега до по-разумните 10 000км, независимо от типа на маслото.


26.05.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло ще ми предложите за моя автомобил BMW Е 46 330XI 2004г?

Пробвах със SAE 5W-40, но при по агресивно каране се налага да доливам което не ми се вижда нормално, може да съм попаднал и на фалшиво масло, не знам. Затова реших да заложа на YACCO разчитайки на това, че сте представители на марката и надявам се да не попадна на фалшификати при Вас. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Приложено подавам какви са изискванията на компанията BMW към типовете двигателни масла:

year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-40

Тези изисквания BMW е подала за двигателя Ви към производителите на каталози (на масла). От тях е видно 2 неща:

1) Конкретна смазочна норма - това са 2-та стандарта BMW LL-04 и BMW LL-01 (използването на масло по остарелият стандарт BMW LL-98 е забранено). Като цяло стандартите по BMW са 3 и важат в тези периоди:

BMW LL-98 - за всички двигатели преди 1998г, както и тези между 1998-2001г
BMW LL-01 - за всички бензинови двигатели, както и генерално дизелови без DPF.
BMW LL-04 - за тези двигатели които изискват BMW LL-01/98, за всички бензинови и дизелови с или без DPF в периода 2004 до днес.

2. Второто изискване е използването целогодишно на масло по някое от изброените вискозитетни класове.

От гамата на YACCO има множество масла отговарящи на тези критерии:
BMW LL-04 - LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40
BMW LL-01 - VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / VX 600 5W-40

В казуса при избора на масло се намесва и фактора официално одобрение. Желаете ли маслото да бъде сертифицирано по BMW? То носи спокойствие на клиента и гаранция на двигателя, защото маслото е тествано в лабораторията на BMW и е покрило всички критерии и има насреща издаден лиценз. Официално одобрените масла (хомологирани) като цяло са по-скъпи от такива каквито нямат лиценз, разбираемо е. Официално одобрените масла са:

BMW LL-04 - LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40
BMW LL-01 - VX 1000 LL 5W-40

Още нещо трябва да се знае след като имате бензинов двигател. Излизате ли с колата си извън Европа в страни с ниско качество на горивото?... Това го казвам, защото има проблеми с множество двигатели на BMW (произведени в Европа, но тръгнали на дълъг път извън нея, когато двигателя е зареден с масло по BMW LL-04 стандарта). Затова BMW е издала бюлетин:

* BMW Longlife-04 маслата не трябва да се използват в бензиновите двигатели на BMW извън Европейския Съюз (ЕС вкл. Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн), заради проблеми с горивото! За бензинови двигатели извън тази зона, BMW препоръчва употребата на масла по стандарт BMW Longlife-01 (VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / VX 600 5W-40).

Т.е. маслата по BMW LL-04 стандарта са Low SAPS (нископепелни, в случая Mid-SAPS), лошо няма, но с нисък TBN (над 6). Докато маслата от BMW LL-01 стандарта са конвенционални (Full SAPS) и TBN-a им е над 10 защото са и ACEA A3/B4 масло и не ще се влияят толкова от некачественото гориво (бензин).

Генерално всички бензинови двигатели на BMW дори и последен модел изискват както BMW LL-04 стандарта, така и BMW LL-01 (нищо че последният е въведен 2001г, компанията BMW си оставя вратичка за да няма отново неприятни изненади). Разбира се ако колата Ви няма да пътува в страни с лоши горива, използването на BMW LL-04 е също така отличен избор, както и BMW LL-01.

В заключение да скъсим подходящите масла, аз Ви препоръчвам да се изберете някое от официално одобрените:

BMW LL-04 - LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40 (ако не се излиза извън EU)
BMW LL-01 – VX 1000 LL 5W-40 (независимо къде се експлоатира автомобила)

По принцип при двигателите с много цилиндри, винаги съм съветвал клиентите на YACCO да следват максимата: "Нека да вдигнем качеството на формулата, а не вискозитета на маслото".

Сведете маслата за избор до 3 на брой, това са топ продукти на базата на PAO: LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 LL 0W-40


28.03.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте Yacco България. Искам да Ви попитам какво моторно масло да използвам за моите коли? Както и кое масло е подходящо за скорости и диференциал? 1.BMW Е 39 523 i-1996 г.; 2. BMW Е 36 316i -1,9 1999 г., компакт.

Има ли подходящо масло на ПАО технология? И още един въпрос. Кое точно рейсингово масло е подходящо и колко км. мога да го използвам? Благодаря Ви предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Понеже въпросите Ви обхващат множество възли, така ще структурирам отговора си, че ще важи за 2-те коли.

Знаете, че поради спецификата на двигателите, BMW през 1997г въвежда свои стандарти за масло, като предявява изисквания не само към качеството на маслото, но и към вискозитетния клас. През годините препоръките са се променяли и надграждали и към днешен момент те за 2-те коли са:

year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-98  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-98  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-98  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-98  SAE 5W-40

По правило за бензинов двигател BMW Longlife-04 > BMW Longlife-01 > BMW Longlife-98. Последният стандарт е отпаднал и актуални остават само BMW Longlife-04 / BMW Longlife-01.
Отделно BMW са пуснали бюлетин гласящ накратко следното:

BMW Longlife-04 маслата не трябва да се използват в бензиновите двигатели на BMW извън Европейския Съюз (ЕС вкл. Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн), заради проблеми с горивото! За бензинови двигатели извън тази зона, BMW препоръчва употребата на масла по стандарт BMW Longlife-01 (VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40).

За упоменатите страни с качествени горива регулиращи се от EU, няма никакъв проблем да използвате масло по BMW Longlife-04. Имайте в предвид, че масла по този стандарт са Mid SAPS формула ACEA C3 (напр. LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30) и са с по-нисък TBN от конвенционалните масла като VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40. Затова BMW се застрахова и препоръчва ако горивото е ...неизвестно, да се използва масло с висок TBN като VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40. Например за USA/CAN бензиновите двигатели изискват BMW Longlife-01 Only!

Масло по PAO (група 4 по API) в BMW Longlife-04 са LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30, а в BMW Longlife-01 е VX 1000 LL 0W-40. Моя съвет е да си спрете вниманието на по-нисковискозни масла като LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 и да имате в предвид че са по BMW Longlife-04 за да намалите пробега с грижа към възела. Защото без лабораторен анализ, никой не може да каже, колко е остатъчният живот на маслото...

Колкото за рейсинг приложения... Знаете че когато автомобила е предвиден за такъв се излиза извън рамките на каталозите. Тогава състезателя поема отговорност какви течности използва. Аз бих заложил за тези години на Galaxie RS 0W-40 / VX 1000 LL 0W-40. Честотата на смяната на масло ще зависи от експлоатационните условия. Разбира се няма да са обичайните примерно 10000км, а на 1-2 състезания максимум...

---------------------------
Сега за другите възли. Ще цитирам стандартите за тях, а от онлайн каталога ще видите обема литри:

BMW, 5-Series E39, 523i, 1995-2000 ( https://en.yacco.com/lubricant/2b6a9bee6dc7e9d7/1/449b1945ccd07860/4cffd4f15ef8dd47/ )
Има множество автоматични кутии, изискващи различни стандарти, които се обхващат напълно от YACCO ATF X

BMW, 3-Series E36, 316i Compact, 1999-2001 ( https://en.yacco.com/lubricant/c16dff34cc1ccddc/1/449b1945ccd07860/eb61f7fc29cecf38/ )
Има множество автоматични кутии, изискващи различни стандарти, които се обхващат напълно от YACCO ATF X

За 2-та автомобила ръчната ск.кутия изисква BMW MTF LT-2 = YACCO BVX 500 X 75W-80

За 2-та автомобила:
задният диференциал изисква BMW differential oil OSP SAE 75W-90 = YACCO BVX 1000 75W-90.
ако има блокаж се изисква BMW differential oil MSP/A SAE 75W-140 = YACCO BVX LS 1000 75W-140.
Дали имате блокаж или не, ще може да познае Вашият сервизен механик, или по VIN да се обърнете към дилъра да каже, как е оборудван автомобила.

Надявам се, че съм бил полезен.


06.03.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, бихте ли споделили мнение кое е най-подходящото масло от Вашата продуктова гама за моя автомобил? Става въпрос за BMW 3-та серия Е46 325i 192кс 2002 година с газ инжекцион и мотор М54 B25. Колата е на реални 260000км.

Аз всъщност купих вече YACCO VX 1000 LL 0W-40 от Пловдив, но не съм още много убеден, че е правилното макар да ме убеждаваха, че всичко ще е ОК. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Честа практика от наша страна е, когато двигателя е извънредно натоварен в механично и топлинно отношение, да предложим масло, което да осигури върхова защита. Маслото VX 1000 LL 0W-40 един от най-престижните продукти на YACCO, именно за такъв тип двигатели. Имаме клиент с Bentley Continental GT с W12 двигател 560 к.с. и защитата на двигателя е поверена на VX 1000 LL 0W-40.

Още когато по телефона ме информираха масло за каква кола се търси, въз основа на това, че е с мощен шест цилиндров бензинов двигател, аз знаех кое от подходящите масла да се предложи на клиента. Да разгледаме препоръките на производителя:

year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-40

Тези изисквания BMW е подала за двигателя Ви към производителите на каталози (на масла). От тях е видно следното:

1) Предпочитан вискозитетен клас. Това са упоменатите по-горе SAE 0W-30 / 0W-40 / 5W-30 / 5W-40. Няма кой е по-добър, производителя е разрешил както виждате множество. Но в двигателите на BMW след 1997г SAE 10W-40 не е разрешен по ред конструктивни особености в двигателя. С избора на SAE 0W-40 съм удовлетворил едно от най-важното условие двигателя да получи максимално бързо смазване (фактора 6 цилиндъра), по-малко износване и по-бързо охлаждане.

2) Конкретна смазочна норма - това са 2-та стандарта BMW LL-04 и BMW LL-01 (използването на масло по остарелият стандарт BMW LL-98 е забранено). Като цяло стандартите по BMW до скоро бяха 3 и се отнасят за тези периоди:

BMW LL-98 - за всички двигатели преди 1998г, както и тези между 1998-2001г ;
BMW LL-01 - за всички двигатели преди 2001, бензинови до днес и дизелови без DPF за които се изисква BMW LL-01 ;
BMW LL-04 - за тези двигатели които изискват BMW LL-01/98, за всички бензинови и дизелови с или без DPF в периода 2004 до днес.

От гамата на YACCO има множество масла отговарящи на тези критерии:
BMW LL-04 - LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40
BMW LL-01 - VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40

В казуса при избора на масло се намесва и фактора официално одобрение. Желаете ли маслото да бъде сертифицирано по BMW? То носи спокойствие на клиента и гаранция на двигателя, защото маслото е тествано в лабораторията на BMW и е покрило всички критерии и има насреща издаден лиценз. Официално одобрените масла (хомологирани) като цяло са по-скъпи от такива каквито нямат лиценз, разбираемо е. Официално одобрените масла са:

BMW LL-04 - LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40
BMW LL-01 - VX 1000 LL 5W-40

Формулите на маслата като VX 1000 LL 0W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40 нямат одобрение по BMW, защото YACCO са сертифицирали и платили лицензи по други автомобило-производители. Например VX 1000 LL 0W-40 е за извънредно мощните Porsche и Mercedes AMG, виждате акцента към високо натоварените бензинови двигатели. Но формулата отговаря на BMW LL-01 и от моята професионална преценка е по-добро, дори от официално одобреното VX 1000 LL 5W-40.

Още нещо трябва да се знае след като имате бензинов двигател на BMW. Излизате ли с колата си извън Европа в страни с ниско качество на горивото?... Това го казвам, защото има множество проблеми с двигатели на BMW (произведени в Европа, но тръгнали на дълъг път извън нея, когато двигателя е зареден с масло по BMW LL-04 стандарта). Затова BMW за бензиновите си двигатели издава бюлетин*, в който препоръчва приблизително следното:

* BMW Longlife-04 маслата не трябва да се използват в бензиновите двигатели на BMW извън Европейския Съюз (ЕС вкл. Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн), заради проблеми с горивото! За бензинови двигатели извън тази зона, BMW препоръчва употребата на масла по стандарт BMW Longlife-01 (VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / VX 600 5W-40).

Т.е. маслата по BMW LL-04 стандарта са Low SAPS (нископепелни, в случая Mid-SAPS формула ACEA C3), която е с нисък TBN (над 6). Докато маслата от BMW LL-01 стандарта са конвенционални (Full SAPS) и TBN-a им е над 10, защото са от категорията ACEA A3/B4 и не ще се влияят толкова от некачественото гориво (бензин).

Генерално всички бензинови двигатели на BMW дори и последен модел изискват както BMW LL-04 стандарта, така и BMW LL-01 (нищо че последният е въведен 2001г, компанията BMW си оставя вратичка (за да няма отново неприятни изненади). Разбира се ако колата Ви няма да пътува в страни с лоши горива, използването на BMW LL-04 е също така отличен избор, както и BMW LL-01, но за бензинов двигател и с качеството на неизвестните горива, използването на BMW LL-01 е за предпочитане.

Редовен клиент с мощно бензиново BMW 2010г наскоро също запита за масло. От начало го насочих към LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 (BMW-LL-04), но като разбрах че ще пътува често извън България го разпитах да ми даде повече информация за колата. Оказа се, че е произведена за USA и в заводските изисквания (горното предупреждение) бе записано изрично: Use BMW LL-01 only (използвайте само и единствено стандарта BMW LL-01). В предвид това, двигателя го обслужи с VX 1000 LL 0W-40 и миналата седмица сподели, че е извънредно доволен от поведението и еластичността. Аз не се и съмнявах, защото това масло е синтетика на базата на PAO (полиалфаолефини, Група 4). Надявам се и Вие да имате положително мнение. Ще очаквам отзиви!


28.06.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Кое масло от гамата на YACCO е най-подходящо за BMW, 3-Series E46, 320d, 2002г?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
В информационният масив към който BMW е подала информацията присъстват в 3-та серия, купе E46 2 автомобила: Общото между тях е годината на производство 2002г.

year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-04  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-04  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-40
year-round BMW  Longlife-98  SAE 0W-40
year-round BMW  Longlife-98  SAE 0W-30
year-round BMW  Longlife-98  SAE 5W-30
year-round BMW  Longlife-98  SAE 5W-40

Предлагам стандарта BMW Longlife-98 да го забравим след като търсите по-върхово качество.

От заводските препоръки се виждат генерално 2 неща:
а) Целогодишно използване на маслата. Това са вискозитетните класове упоменати в редовете year-round;
б) Предпочитан вискозитетен клас. Според концепцията на BMW тя дава избор на клиента, но не казва SAE 0W-30 е по-добро или по-лошо от SAE 5W-30, казва изберете си, важното е да има правилната норма по BMW. Всичките упоменати вискозитетни класове са правилни и подходящи.

При избора на най-подходящо масло трябва да се имат в предвид няколко фактора:

1. Маслото има ли официално одобрение по BMW? Ако да, то базовото масло и добавките използвани към него са тези които BMW изисква. В такъв случай качеството ще е на най-върхово ниво, защото маслото е изпратено и преминало най-тежките лабораторни условия в BMW. Официално одобрени масла са:

BMW Longlife-04: LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40
BMW Longlife-01: VX 1000 LL 5W-40

Други масла от гамата на YACCO, които поддържат съответните стандарти (но нямат официално одобрение) са:

BMW Longlife-04: LUBE O 5W-30
BMW Longlife-01: VX 1000 LL 0W-40 / VX 600 5W-40

Много е важно при избора на масло да се знае (ако може) и от коя група базово масло е създаден продукта. Група 4 са PAO Polyalphaolefins. Това е синтетика създадена по специална технология с невероятни качества. Обикновено всички рейсинг масла на YACCO са и група 4. Но има няколко продукта които са с формула на PAO в обикновена/масова опаковка: Това са LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 LL 0W-40...

Друг фактор при избора на подходящо масло е горивото. Euro 5 горивата не трябва да съдържат или съдържат минимално количество сяра в себе си. Тогава най-добре е да се използва за Вашият двигател BMW Longlife-04 стандарта. Но, ако не зареждате от реномирани вериги и партидата гориво е с високо съдържание на сяра, тогава е по-добре да се използва стандарта BMW Longlife-01. Масло по него има TBN>10, а горните масла с Mid SAPS формула отговарящи на BMW Longlife-04 имат между 6 и 8 TBN, т.е. алканите добавки са по-малки, защото се предполага че и сярата ще е по-малко. Ако се използва BMW Longlife-04, но с гориво с високо съдържание на сяра, то живота на двигателното масло се намаля и концепцията за дългите Longlife пробези е неизпълнима. Но пък без лабораторен анализ не може да се определи в каква степен маслото е променило към лошо качествата си. Омагьосан кръг. От моя опит пробези между 10000-15000 км са достижими и почти на предела си. Такива 20000 км/2г се съмнявам да изкара кое да е масло при неизвестна нафта...

Друг фактор който пряко влияе върху свойствата и пробега на маслото са експлоатационните условия. Според проучване в Интернет е установено, че повече собственици експлоатират автомобилите си при "тежки експлоатационни условия", където пътищата са прашни, дистанциите са къси с чести старт-стоп режими и наситен градски трафик. Това са все фактори, които ме карат да препоръчвам на клиентите да не надвишават много 10 000 км особено без лабораторен анализ.

Виждате, че са много факторите кое е най-доброто масло и не може да се отсече отведнъж. Въпрос на концепция и преценка е. Но ако трябва да ги намалим до разумни граници то:

1. SAE 0W-30: LUBE DE 0W-30
2. SAE 5W-30: LUBE DE 5W-30
3. SAE 5W-40: VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40
4. SAE 0W-40: VX 1000 LL 0W-40

Оставам и занапред на разположение.


16.04.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло препоръчвате с вискозитет SAE 5W-40 за BMW 528i 1996г? Предпочитам VX 600 заради цената пред VX 1000 LL 5W-40 и с какво VX 1000 LL е по-добро от VX 600 за автомобил от 1996-та? Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Приложено изпращам извадка на заводските препоръки подадени от компанията BMW:

year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-01  SAE 5W-40
year-round  BMW Longlife-98  SAE 0W-30
year-round  BMW Longlife-98  SAE 0W-40
year-round  BMW Longlife-98  SAE 5W-30
year-round  BMW Longlife-98  SAE 5W-40

Продуктовия мениджър в каталога на YACCO е съставил 4-те предложения въз основа на заводските препоръки. Разбира се разгърнати, за Вашият двигател има над 10 масла от гамата ни като отличен избор. Но държейки нещата на плоскостта на SAE 5W-40 виждате, че се изискват стандарти по Longlife-01 или Longlife-98 (последният е остарял и престанал да се сертифицира от BMW през далечната 2006г. Към настоящият момент актуалните стандарти са Longlife-04 и Longlife-01).

VX 1000 LL 5W-40 е официално одобрено по BMW Longlife-01 (има сертификат, че наистина отговаря на този стандарт). След като маслото премине редица тестове се издава лиценз (както и многото други поддържани от формулата и крайният резултат е продукт с най-високо качество). През периода за лиценза, YACCO няма право да променя формулата на маслото, използва само определени и посочени от BMW суровини като базово масло и пакет добавки и изискуеми характеристики от формулата.

Официалното одобрение носи спокойствие на клиента и гаранция на двигателя. Спокойствие от една страна защото не кой да е, а BMW гарантира, че отговаря на стандарта BMW Longlife-01, а гаранцията е, че ако нещо стане с двигателя, маслото няма да е причината (преминало е най-високите тестове в лабораторията на BMW). Официално одобрените масла могат да се слагат и в гаранционни двигатели, т.е. това е най-отличният и сигурен показател за качество.

VX 600 5W-40 отговаря на BMW Longlife-01, но YACCO не са го сертифицирали. Лицензирали са други стандарти по Renault/Peugeot/Citroen в LUBE FR 5W-40. Стандарта по BMW Longlife-01 се поддържа и отговаря в 2-те масла, но формулата им не е преминала никакви тестове и одобрения в лабораторията на BMW. Зад качеството и истинността на поддържаните стандарти отговорността е на YACCO като фирма регистрирана по ISO и традиция с близо 100 годишна история. За гаранционни автомобили официалното одобрение е задължително. За такива извън гаранция е препоръчително.

За Вашият двигател съвсем не е нужно да използвате лицензирано масло ако не желаете като VX 1000 LL 5W-40. VX 600 5W-40 също ще предложи отлична защита на значително по-ниска цена.

Стандарта BMW Longlife-01 е предпочитан от BMW за бензиновите си двигатели особено, ако конкретната кола пътува в страни извън ЕС.


04.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, посъветвайте ме кое масло от YACCO е подходящо за BMW 320 D 2005 г?

ОТГОВОР:
Здравейте. Не сте уточнили Вашият двигател оборудван ли е с DPF? Ако не сте сигурен, то моля използвайте само масло по BMW Longlife-04 (напр. LUBE DE 5W-30). Това стандарт гарантира както максимална защита на двигателя, така и тотална защита на филтъра за твърди частици. Внимание, това е масло с понижен TBN и като Mid SAPS формула, използвайте за двигателя само Евро5 дизелово гориво. Иначе рискувате да скъсите живота на двигателното масло, а от там и ресурса на двигателя.


01.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

1 + 8 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!