ВЪПРОС:
Имам Volvo XC90 2009г. дизел D5 185hp 2.4. Какво масло ми препоръчвате? Под капака пише ACEA A5/B5. Искам да е SAE 5W-30, но не знам дали не е по-важно с HTHS да се съобразя. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Вашият двигател е представител на втората генерация D5, който също има своите конструктивни особености. От гледна точка на препоръките за масла те се изразяват в спецификата на един позволен вискозитетен клас SAE 0W-30 и една смазочна норма по ACEA A5/B5. За клиента цялата информацията сбито е представена още с отварянето капака на двигателният отсек под формата на табелка: ATTENTION! Engine oil quality ACEA A5/B5. Viscosity SAE 0W-30.

Горещо Ви съветвам да уважите препоръките на производителя, чиито инженери най-добре знаят лубрикант с каква спецификация и вискозитетен клас е най-подходящ. От гамата на YACCO имаме две масла надвишаващи многократно изискванията на Volvo. Това са 100 % синтетичните продукти VX 2000 0W-30 и VX 1500 0W-30. Въпреки че са разработени по съответен ОЕМ стандарт общото между тях е, че отговарят на категорията ACEA A5/B5. Тя е клон от Класификацията по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) чиито член е и Volvo. В частност ACEA A5/B5 на първо място е смазочна норма за двигателя. Ако не се използва, неговия perfomance ще се намали заради конструктивните особености на възела и в крайна сметка е въпрос на време той да дефектира, което определено не е във Ваш интерес. От друга страна запазвайки я, не само се уважават изискванията на производителя ами и коренно се променя поведението на двигателя. Последният е невероятно еластичен и податлив. Именно с такава цел е разработен и пълният му потенциал се появява само когато се спазят горните условия за вискозитетен клас и смазочна норма. Отделно ACEA A5/B5 носи допълнителни ползи за клиента осигурявайки Fuel economy мин 2.5 % спрямо референтно масло. С продуктите на YACCO ако не се лъжа стойностите им ще бъдат около 3.2 %. Цялата системата е затворена. С използването на правилното масло двигателя ще има оптимални характеристики с по-малко износване заради мигновеното смазване. Спестената енергия от минимизиране триенето между пластовете молекули довежда до икономия на гориво. От тук по-малкия обем изгорели газове запазват каквато системата за третиране на отработените газове е оборудвана (катализатор, DPF?) и от ауспуха ще се изхвърлят в природата по-малко вредни емисии. Отделно с известното отлагане зареждането на гориво се спомага природните ресурси да се изчерпват с по-бавни темпове. Volvo прекрасно знае как да разработи екологични двигатели.

От професионална гледна точка не виждам смисъл да се изкривяват препоръките на Volvo и да се преминава към SAE 5W-30, защото тук има два подхода. Единия който е напълно грешен е да смените смазочната норма респективно HTHS на маслото, както и класа по SAE. Втория който е по-малкото зло е да запазите спецификацията ACEA A5/B5, а също и ниския HTHS от около 3.0 mPa.s, но преминавайки на SAE 5W-30. От гамата на YACCO маслото LUBE F 5W-30 е с много близки характеристики до правилните продукти VX 2000 0W-30 и VX 1500 0W-30. Иронията е че SAE (Съюза на автомобилните инженери) дефинира вискозитета на маслата и той (кинематичния KV) има граници "от-до". Така се получава, че например VX 1500 0W-30 има по-нисък KV при 40°C от 53 cSt спрямо 55 cSt на LUBE F 5W-30. Т.е. колкото и да е пренебрежителна разликата с VX 1500 0W-30 студения старт повече се облекчава, а от тук по-малкото износване. Колкото до KV при 100°C е обратното. LUBE F 5W-30 има 9.8 cSt спрямо 10 cSt на VX 1500 0W-30. И ако със смяната на класа по SAE целите в работна температура маслото да има по-висок вискозитет то от съпоставката излиза, че ще го осигурите ако изберете VX 1500 0W-30. Разликата идва от това, че независимо и двете масла са по ACEA A5/B5, HTHS на LUBE F 5W-30 е 2.91 mPa.s, спрямо VX 1500 0W-30 с 3.0 mPa.s. И LUBE F 5W-30 e хомологирано по изключително стриктните стандарти на Ford WWS-M2C913-D и Jaguar Land Rover ST JLR.03.5003 които изискват увеличена Fuel economy. Колкото до останалите технически компоненти и характеристики на 2-те масла са почти еднакви. Казахме HTHS, нива на сулфатна пепел, TBN, съдържание на фосфор и сяра, Fuel economy и т.н.

Заключение. Ако все пак твърдо сте решен да използвате SAE 5W-30 (на Ваша отговорност), по-малкото зло е LUBE F 5W-30. Но последното по показатели толкова се доближава до правилните препоръки VX 2000 0W-30 / VX 1500 0W-30, че наистина не виждам смисъла да поемате ненужен риск преиначавайте ги. С грижа към възела уважете ги. Производителя е положил достатъчно усилия улеснявайки клиента да използва масло по правилната спецификация и клас по SAE поставяйки табелка в двигателният отсек. Нещо повече. Грижата е двупосочна: Обслужвайки двигателя с правилното масло да не дефектира, всъщност той по време на движение на автомобила пази Вас и Вашите близки.


25.06.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, ползвам масла YACCO и винаги съм се доверявал на компетентните Ви съвети. Каква е вашата препоръка за двигателно масло на VOLVO V50 2011г. 2.0 D3 150 к.c. код двигател D5204T5, работещи DPF и катализатор? Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO и че сте доволен от съветите на Техническият отдел който ръководя вече 12 години. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

Особена черта на компанията Volvo е, че произвежда автомобили от клас "лукс". Същевременно тя е и член на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Тази организация дефинира минималните качествени показатели на маслата, които трябва да се използват за двигателите предназначени за Европа. Някои големи членки автомобило-производители стигат още по-далеч и създават свои собствени стандарти, които са стъпнали върху базовите изискванията на ACEA, но с допълни изисквания към качествата и характеристиките на маслото. Във Вашият случай няма конкретен стандарт по Volvo, а производителя е подал да се използва:

year-round   ACEA A5/B5-08   SAE 0W-30

От тук мога да направя няколко извода:
1. Вискозитетен клас. Посочен е само и единствено SAE 0W-30. Възможно е да е упоменат под влияние на няколко фактора като:
● Двигателя е с 5 цилиндъра и с използването на SAE 0W-30 се цели мигновено смазване с цел да се минимизира износването, което всеки знае е най-голямо при студения старт. А всеки старт на практика е "студен".
● Това понижено триене като вторичен ефект осигурява значителна Fuel economy, като редуцира вредните емисии. Прихванати допълнително от някаква вид системата за третиране на отработените газове (DPF), ще се предпази околната среда.

Със създаването на автомобил от клас "лукс", Volvo е конструирала двигателя да използва специфично масло. Така клиента получава очакваната от него perfomance на двигателя, или както и друг път съм казвал, последния е невероятно еластичен и податлив. Вградения екологичен двигател е в полза, първо на клиента, защото му осигурява удовлетвореност от шофирането и Fuel economy, като реално спестява известна сума пари от забавеното зареждане с гориво. Компанията Volvo също се вмества в екологичните норми валидни за времето, защото разхода на гориво е правопропорционален на изхвърлените CO2 и други вредни емисии. Т.е. по-малко консумирано гориво, по-малки такива, допълнително туширани от DPF, по-ниски еко данъци?

Живеем във времена в които няма как автомобил от клас "лукс" да не е ориентиран и щадящ околната среда. Увеличената Fuel economy рефлектира върху отложеното зареждане с гориво, а това със забавяне изчерпването на така или иначе ограничените ресурси на планетата. Да не говорим че европейската категория ACEA A5/B5 на Fuel economy тестовете трябва да осигури мин 2.5 % спрямо референтно масло, а реално е повече. По мои изчисление YACCO VX 1500 0W-30 би достигнало около 3.0 %. Или ако не се лъжа средно на годишна база мин 35-40л гориво? Само за миналата година по данни на ACEA са продадени над 1 000 000 нови превозни средства. Ами за предходните години милионите други гаранционни, ами и назад бройката поне до Вашия автомобил? Акцента е ясен. Планетата се щади с използването на някакъв вид масло с понижено триене. Тенденцията от близкото минало да се използва такъв тип лубрикант продължава и днес и за двигателите с вътрешно горене е вискозитета по SAE да намалява. При Volvo далновидно още от 2014г двигателите преминават предимно на използването на SAE 0W-20 масло. Да си отговорен едновременно към клиентите си с производството на надеждни автомобили щадящи и природата, е достоен за уважение подход. Обратно на Вашия автомобил и Fuel economy концепцията виждам, че и 6 степенната ръчна скоростна кутия (ако сте с такава) изисква специфично масло с понижен вискозитет. Ето всички възли са проектирани в синхрон да работят за постигане удоволствието от шофиране...

2. Смазочна норма. Към днешен момент от всичките европейските стандарти по ACEA се позволява използването на категорията ACEA A5/B5-08. Видяхме че това е масло с понижено триене и нисък HTHS, осигуряващ в последствие и Fuel economy от мин 2,5 %. Но ACEA A5/B5 в изданието си през 2008г поставя ударение маслото да има TBN не по-нисък от 8.0. Специфичен пакет добавки се бори с корозията в двигателя запазвайки качествата му. Това позволява и достигането на интервал от 20000км/12 месеца, който според производителя е нормален, но често българина го свързва с понятието "удължен пробег". От друга страна формулата на YACCO VX 1500 0W-30 е High SAPS, т.е. с високи нива на Сулфатна пепел, Фосфор и Сяра. В комбинация от актуалния към момента американски стандарт API SL може да се познае, че маслото има сериозен пакет противоизносващи свойства. Възможно е Volvo така да е конструирала двигателя, че някои специфични възли да се нуждаят от екстра доза защита (напр. верига, разпределителен вал...)? ACEA A5/B5 обаче се титулува High SAPS формула масло. Като цяло тя не е щадяща съвременните катализатори и филтри за сажди. За тази цел си има ACEA Cx категориите. Но кой разбира повече от инженерите на Volvo?

Затова непременено трябва да се уважат изискванията на производителя, защото той най-добре знае как е конструирал двигателя и оборудвания във Вашият автомобил DPF може ли да се регенерира с използването на High SAPS масло? Само Volvo може да го каже и тя го е направила. При отварянето на предния капак не попада ли в полезрението Ви табелката от рода: ATTENTION! Engine oil quality ACEA A5/B5. Viscosity SAE 0W-30?

Европейските стандарти по ACEA през всеки 2-3г се обновяват и надграждат. Към момента е в сила ACEA-16 и всички масла на пазара имащи европейски стандарти във формулата си трябва да отговарят на тази действаща ACEA издание 2016г. Обяснявам го това, да не би да се изкушите и да използвате Mid SAPS масло по ACEA C2. Действително двигателният тест и този за Fuel economy от мин 2.5 % на ACEA A5/B5 и ACEA C2 е един и същ. Спънката идва от това, че ACEA A5/B5-08 (и следващите издания 2010, 2012 и 2016) поставят изискване за TBN мин 8.0. От друга страна ACEA C2 няма изискване за минимален TBN. Но практиката показва, че ACEA C2 маслата на YACCO имат нисък TBN, напр. LUBE F 0W-30 (7.6), LUBE P 0W-30 (6.2). Те дори и неофициално не могат да бъдат по ACEA A5/B5-08 да не говорим, че техните нива на Сулфатна пепел, Фосфор и Сяра са допълнително намалени. Не напразно се водят Mid SAPS масла.

Моя съвет е да се доверите на производителя си, който най-добре знае какво масло да препоръча за възела, отколкото да се приложи другия подход, т.е. да се сложи масло знаещо че щади като цяло DPF филтъра, но което може да доведе до увеличено износване на компонентите в двигателя, защото се използва не по предназначение. Няколко пъти съм питал лично Ръководителя на лабораторията на YACCO защото другите ни масла специално по API имат най-високите стандарти, а VX 1500 0W-30, VX 2000 0W-30 и LUBE F 5W-30 са замразени до API SL? И отговора бе, че OEM стандартите в тези масла изрично поставят някакъв лимит поради спецификата на двигателите. Има и такава закономерност че ако Total Base Number (TBN) и Total Acid Number (TAN) се изравнят, задължително трябва да се смени маслото. Къде е TBN от 10 на VX 1500 0W-30 със запас, къде 7.6 на LUBE F 0W-30, или 6.2 на LUBE P 0W-30. Идеалният вариант е да не се чака чак до тази пресечена точка. Ресурсите на маслото (а от там и на двигателя) ще се запазят и чрез зареждането на гориво от реномирани бензиностанции и намаляване на пробега...

Или от гамата на YACCO продукта който отговаря и надвишава изискванията на Volvo е VX 1500 0W-30, 100 % синтетично “Fuel economy” масло за високонатоварени бензинови и дизелови двигатели.

Като допълнителен съвет, моля намалете пробега до разумни и достижими интервали на смяна около 10000 км и следете внимателно индикацията за регенериране на DPF на таблото. А за Ваше спокойствие може периодически да използвате и продукта YACCO FAP CLEAN, който е добавка за дизелово гориво за изчистване на DPF, при тежки режими на експлоатация (чести кратки пътувания, ниска скорост...), при които не са налице условията за регенерация. Моля консултирайте се с Volvo Owner manual-а си разрешени ли са добавки в горивото? Напр. PSA си имат тяхна специфична течност вършеща тази функция.


27.05.2020
Надявам се че съм Ви бил отново полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет. Следващия месец ми предстои внос от Канада на Volvo S60 Cross Country 2.0 T5, 240 к.с., първа регистрация Ноември 2018г. Сервизната история е проверена и автомобила е на реални 18 000 мили. В багажника ми снимаха туба с етикет SAE 5W-30. Вие какво масло бихте ми препоръчали? Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Честито за новата придобивка. Заповядайте изисквания на производителя и моя прочит на препоръките:

OEM recommendation
temperate climate   Volvo VCC RBS0-2AE   SAE 0W-20
From -30 to 40   ACEA A5/B5-12   SAE 5W-30
Below 40   ACEA A5/B5-12   SAE 0W-30

Производителя е подал:
1. Вискозитетен клас по SAE. За умерен климат препоръчва SAE 0W-20. Диапазона от -30 до +40°C е за SAE 5W-30, а при температури под 40°C SAE 0W-30.

2. Смазочна норма. Компанията Volvo като член на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) изисква за Вашия двигател норми по европейските стандарти на ACEA.
а) Първата от тях Volvo VCC RBS0-2AE е специално създадена да осигури мигновена защита на двигателя от износване, да намали драстично консумацията на гориво и да предпази околната среда от вредните емисии. Към днешен момент едно масло SAE 0W-20 за да бъде по европейските изисквания, трябва да е формулирано по Mid SAPS технология и в частност по новата категория ACEA C5. Тя заменя отпадналата ACEA A1/B1-12 като добавя освен защитата на двигателя, увеличена Fuel economy концепция от мин 3 % спрямо референтно масло, но и защитава системите за третиране на отработените газове. Във вашият случай най-ново поколение катализатор? От гамата на YACCO имаме профилирани продукти LUBE V SAE 0W-20 / LUBE BM-17 FE SAE 0W-20. Ако автомобила ще се обслужва в дилър, моля не се колебайте да се свържете с нас за сертификата на LUBE V SAE 0W-20.

б) Втората норма е по друга европейска категория ACEA A5/B5 издание 2012. Тук също характерно за маслата че са с понижено триене, но понеже техния HTHS е по-висок, Fuel economy концепцията продължава да е висока над 2.5 %, но не може да се сравнява с тази по ACEA C5. Маслата от гамата на YACCO отново са 100 % синтетични предложения като LUBE F SAE 5W-30 / VX 1500 SAE 0W-30 High SAPS формули.

На който от дискутираните продукти да си спрете вниманието ще е отличен избор, но последното поколение двигатели на Volvo са специално разработени за Volvo VCC RBS0-2AE SAE 0W-20 масло. Ако при нормална употреба производителя допуска и 3-те смазочни норми, то в тежки експлоатационни условия единствената която разрешава е Volvo VCC RBS0-2AE.


08.05.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет. Какво масло ще ми препоръчате за двигателя на Volvo V90 T5 249 к.с. 2017г? Автомобила е купен от първи собственик от Швейцария. Не зная с какво масло е в момента, защото е бил обслужван от дилъра там. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Честито за новата придобивка. Ето и моя прочит на препоръките.

За този двигател производителя Volvo е предписал само един вискозитетен клас SAE 0W-20 в комбинация от смазочна норма Volvo VCC RBS0-2AE. Всичко това е в синхрон с новите предизвикателства пред които планетата е изправена. Т.е. нуждата от екологични двигатели с цел редуциране на CO2 и другите вредни емисии. Малко след излизането на спецификацията Volvo VCC RBS0-2AE европейските изисквания по ACEA се обновиха и в частност се създаде новата категория ACEA C5. Към днешен момент едно масло за да може да покрие изискванията на ACEA от вискозитетен клас SAE 0W-20 задължително трябва да бъде Mid SAPS формула по ACEA C5. Първо това гарантира пълна съвместимост със системите за третиране на отработените газове. Второ, ниския вискозитет (SAE 0W-20 вискозитетен клас) позволява бърза циркулация на масло, увеличава икономията на гориво и задържа CO2 емисиите в много ниски нива, като същевременно осигурява изключителна защита на двигателя от износване.

Станаха вече над 5-6 години, откакто YACCO разработи специфичен и профилиран продукт за Вашият двигател. Маслото се казва LUBE V 0W-20 и е официално одобрено (холомогирано) по VOLVO VCC RBSO-2AE 0W-20. Горещо Ви съветвам да уважите изискванията на производителя и да използвате продукт по правилната спецификация и вискозитетен клас за двигателя, който е конструктивно създаден за такова специфично масло.

Ако ще си спрете вниманието на марката YACCO, моля не се колебайте да се свържете с нас за всички сертификати и лицензи на LUBE V 0W-20, които да послужат напр. пред дилъра в България.


07.03.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво двигателно масло бихте ми препоръчали за Volvo S60 D5, Engine D5244T 2.4, редови, 5 цилиндъра, 163 к.с., 2002г, по километраж 218 000 км? По каталог маслото трябва да е SAE 5W-30 ACEA A5/B5. Но миналата година светеше лампата за масло, колата гаснеше и долях общо 1л SAE 5W-40 по съвети на колеги с подобен модел. Тази година колата гасне в движение и мисля, че проблема може да е в масло, датчик - двигател или друго и така.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте препоръките на производителя и моя прочит на препоръките.

Опитах се да намеря информация кога през годините производителя Ви е препоръчвал ACEA A5/B5 масла? Да, в Интернет са достъпни owner manual (сервизните книжки обикновено са комбинирани за много модели бензин и дизел), където за двигатели с други кодове се препоръчват нисковискозни масла, но не и конкретно за Вашият D5244T. Върнах се назад през годините в препоръките на производителя и навсякъде информацията е само и единствено за масла с висок HTHS. Долупосочените са последните изисквания подадени през Декември 2019, само преди 15 дена:

OEM recommendation
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 0W-30
year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 0W-30
year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 0W-40
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 0W-40
From -30 to 30  ACEA A3/B3-04  SAE 5W-30
From -30 to 30  ACEA A3/B4-04  SAE 5W-30
From -25 to 40  ACEA A3/B3-04  SAE 5W-40
From -25 to 40  ACEA A3/B4-04  SAE 5W-40

От тях се вижда, че Volvo препоръчва употребата на:
1. Предпочитан вискозитетен клас за целогодишна употреба като SAE 0W-30 / 0W-40. Другите приложени като SAE 5W-30 / 5W-40 ги позволява, ако не е по-студено от -30С. Малка подробност ми направи впечатление навярно за правописна грешка. Ако SAE 0W-30 е за целогодишна употреба, не може масло от вида SAE 5W-30 да бъде само до +30С. И то трябва също да е year-round (говорим в горещо време), защото в работна температура и 2-та типа масла ще имат едно и също поведение при сходна смазочна норма и HTHS. Но извода е ясен, Volvo предпочита SAE 0W-30 / 0W-40.

2. Смазочна норма. Тя е по класификацията за експлоатационни качества на европейските стандарти по ACEA и в частност категориите ACEA A3/B3 и/или A3/B4 за масла с висок HTHS над 3.5 mPa.s

Стигнахме и до частта кои масла от гамата на YACCO с висок HTHS отговарят и надвишават критериите в позволените вискозитетни класове:

SAE 0W-30: LUBE DE 0W-30
SAE 0W-40: GALAXIE RS 0W-40 / VX 1000 LL 0W-40
SAE 5W-30: LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30
SAE 5W-40: VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40/ VX 600 5W-40

Моята препоръка е да си спрете вниманието на VX 1000 LL 0W-40, изключително висок клас 100 % синтетично масло на базата на PAO, по ACEA A3/B4-16. Не използвайте никога SAE 0W-30 / 5W-30 ACEA A5/B5 масла с понижено триене. По принцип трябва много внимателно да се подхожда към тях, защото те не са предвидени за употреба във всеки двигател. Приложено изпращам и брошура на каталог от 2007г, където изрично е препоръчано SAE 0W-30 ACEA A3/B4 масло.

Ако Вие имате информация къде точно Volvo препоръчва ACEA A5/B5 ще ми бъде интересно да споделите? На някои по-горни модели Volvo още с отварянето на предния капак има табелка „A5/B5 SAE 5W-30“. Съмнявам се при Вас да е така, защото аз не намирам нито в препоръките на Volvo през годините акцент за ACEA A5/B5, нито в кой да е стар на хартиен носител, или нов онлайн каталог на YACCO (или друга марка масло).


17.12.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, искам да Ви попитам какво масло от гамата на YACCO да използвам за автоматична шест степенна скоростна кутия AISIN TF-80SC? Автомобила е VOLVO XC60, D 5244 T4 (136kW/185HP), AWD, 2009 г. Успях да открия оригиналното масло, че е минерално не синтетика? Благодаря Ви !

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. В информационният масив има запитаната кола с препоръки за възела:

year-round  ATF, JWS 3309 -

Този стандарт се разтълкува така:
----------------------------
ATF, JWS 3309
Automatic Transmission Fluid JWS 3309 for Aisan Warner automatic transmission and transaxles fitted in Audi, Ford, GM, Landrover, Mini, Mitsubishi, PSA, Toyota, Suzuki, Lexus, Porsche, Saab, Volvo and Volkswagen vehicles. Based on the JASO M315 1A specification. Similar to Toyota T-IV.
----------------------------
Когато разтълкувам Toyota T-IV, излиза
ATF, Toyota Type T-IV
Special Toyota ATF. Exceeds the Toyota T-II specification. Equivalent to JWS 3309 or NWS 6500 specification. (like Volvo 1161540)
----------------------------
А по Volvo 1161540:
Volvo 1161540 is a special mineral based ATF. This fluid is specially designed for Aisin Warner transmissions and is also known as transmission fluid JWS-3309. General specifications: viscosity at 40°C: 40 mm²/s, viscosity at 100°C: 7,5 mm²/s,pour point: -54°C.

Правилният продукт от гамата на YACCO е червеното масло ATF X (моля да не се бърка с ATF X FE!)

Също така в описанието на ATF X изрично пише, че може да се ползва на мястото на други 3 типа минерални масла ATF III, ATF D и отпадналото ATF A. Също така не пише да е 100 % синтетично масло и е възможно да е съставено от 2 вида базови масла и едната по-малка част от тях да е на минерална основа, за да може да покрие някои специфични стандарти изисквани изрично от производителя на възела. Но това само Ръководителя на лабораторията го знае.

Благодаря Ви, че и аз научих днес нещо ново.


04.01.2019 ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Поздравления за раздела с технически въпроси. Притежавам Volvo V40 1.9 dci 102 к.c 2002 г. Откакто е закупена колата (четири години) е обслужвана три пъти с масло SAE 10W-40 полусинтетика. По каталог препоръчват и SAE 5W-40 пълна синтетика. Възможно ли е да се премине от SAE 10W-40 към SAE 5W-40, ще има ли някакви проблеми за двигателя или по скоро позитиви? Колата работи добре, не харчи масло. За 10 000 км. пробег се кара 50/50 градско-извънградско. Ще съм ви благодарен за мнение по тези въпроси и разбира се кое масло от вашия каталог ще е най-подходящо за този двигател? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Противоречива информация намирам за Вашия двигател. Така например каталога на Mann за филтрите го разпознава като VW:

Докато немската wikipedia, както и коментарите във форума на Volvo казват, че това си е двигател на Renault. Аз също смятам че е на Renault, защото Вашата и моята кола са слезли от една и съща поточна линия в завода на NedCar.

Това което е любопитно да се знае за двигателните масла в Renault е, че до 2007г тя нямаше свои стандарти, а препоръчваше европейските норми по ACEA. След 2007г въведе специфични стандарти, стъпнали върху ACEA, но вече с многократно завишени и допълнителни критерии на Renault. Хубавото е, че маслата които аз ще разгледам по-долу ще отговарят и на 2-та критерия едновременно: ACEA + конкретен стандарт на Renault.

Наистина за Вашия двигател през 2012г препоръките бяха само и единствено за SAE 5W-40:

year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 5W-40
year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 5W-40

Към днешен момент вече не е така, защото производителя Volvo е преценил, че със същата смазочна норма, но в други вискозитетни класове, двигателя ще получи още по-върхова защита (SAE 0W-40). Ето ги и изискванията към края на Ноември 2018:

Below 40  ACEA B3-98  SAE 0W-40
Below 40  ACEA B4-98  SAE 0W-40
Below 30  ACEA B3-98  SAE 0W-30
Below 30  ACEA B4-98  SAE 0W-30
From -25 to 40  ACEA B3-98  SAE 5W-40
From -25 to 40  ACEA B4-98  SAE 5W-40
From -30 to 30  ACEA B3-98  SAE 5W-30
From -30 to 30  ACEA B4-98  SAE 5W-30
From -20 to 40  ACEA B3-98  SAE 10W-40
From -20 to 40  ACEA B4-98  SAE 10W-40

1. Вискозитетен клас:
Спрямо последните изисквания, за българските условия отпадат вискозитетните класове SAE 0W-30 (при температура на околната среда под +30С), както и SAE 5W-30 (от -30 до +30С)

Интересни са опциите (разбирайте за целогодишно ползване year-round):

Ако температурата навън е под +40С използвайте масло SAE 0W-40, или
от -25 до + 40С използвайте SAE 5W-40, или
от -20 до + 40С използвайте SAE 10W-40

2. Смазочна норма: Дизеловата ACEA B3 или ACEA B4 издание от 1998 са остарели към днешен момент. Те се заменят от по-новите версии на европейските стандарти по ACEA (категорията A3/B4), както и от приложимата за Вашият двигател съвременна норма на Renault RN0710.

Аз винаги съм убеждавал клиентите да вдигнат качеството на формулата в двигателя, а не да ползват масло с по-висок вискозитет. Ще усетите лекота и еластичност в поведението на двигателя. Изключително улеснен студен старт, известна икономия на гориво, а консумацията на масло трябва да се запази същата или да намалее.

Колкото до това кое масло ще е най-подходящо за двигателя Ви е....малко разтегливо понятие. Така подадени изискванията, от гамата на YACCO отговарят над 10 масла без да ги броя. Но ако трябва да ги смаля до разумни опции, то:

SAE 0W-40 - VX 1000 LL 0W-40 (ACEA A3/B4 + RN0710)

SAE 5W-40 - VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 (ACEA A3/B4, като 2-те масла са и официално одобрени от Renault по RN0710, стандарт, който надвишава ACEA B4). Друга отлична опция също е VX 1000 LL 5W-40 (ACEA A3/B4 + RN0710)

SAE 10W-40 - VX 500 10W-40 (ACEA A3/B4 + RN0710)

И за да не Ви объркам още повече, спрете си вниманието на LUBE FR 5W-40. Това масло ще отговори на очакванията Ви, колкото и големи да са те.

И като последен съвет, не превишавайте пробега от по-достъпните за нашите условия 10 000 км/12 месеца.


11.12.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Притежавам VOLVO XC60, D5 AWD (185hp / 136kW), D 5244 T4, 2008 г. с какво масло да обслужвам? По спецификация е SAE 0W-30, всички казват, че е ТЪНКО за него??? В момента съм със SAE 0W-30 на друга марка, но вече не се намира.... Още веднъж Благодаря ВИ, дано има повече хора като Вас.....нужни са..

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Интересен е казуса за този двигател. От гамата на YACCO единствено се вписва VX 1500 0W-30. Ето и изискванията на производителя:

year-round  ACEA A5/B5-08  SAE 0W-30

Тук много стриктно са упоменати три акцента:

1. Вискозитетeн клас. Това е само и единствено SAE 0W-30. На съвременен Volvo автомобил съм срещал, когато се отвори предния капак да намеря табелка SAE 0W-30 ACEA A5/B5. Възможно е и при Вас да е така? Това което наистина има тежест е, че самият производител конструктивно е проектирал двигателя да изисква само един тип специфично двигателно масло. И ако говорим с грижа към възела, доводи за изминати километри и възраст на автомобила само биха попречели той да се обслужва правилно. Когато не се уважат изискванията на Volvo за смазочна норма и вискозитетен клас, всички негативни последици от употребата на масло по други характеристики ще са за сметка на възела и на Вас като собственик. Имал съм запитване за същия двигател, но на S60 D5 2,4 2006г. Тогава направих съпоставка и видях, че единственото друго масло, но в SAE 5W-30 (YACCO LUBE F 5W-30) най-се доближава до VX 1500 0W-30. Но дадох съвет на клиента, че ако неговата кола бе моя, аз нямаше да се отклоня от маслото VX 1500 0W-30, което на 100 % покрива и даже надвишава изискванията на Volvo.

2. Смазочна норма. По европейските стандарти това е една от категориите (ACEA A5/B5), която има изключително високо изразена Fuel Economy концепция. На този тест CEC L-054-96 (M111) ACEA A5/B5 е дало мин 2.5 % F.E. спрямо референтно масло. Изискването за такава смазочна защита много ясно поставя акцент, че двигателя е екологичен. Защото не само ще могат да се изминат определен брой километри с единица гориво, но по-ниската консумация на такова, би изхвърлило в атмосферата по-малко вредни емисии. В съчетание ACEA A5/B5 с вискозитетен клас SAE 0W-30 би улеснило двигателя да стартира в изключително ниски температури. Някой би изтъкнал доводи, че напр. в България не стават прекалено ниски. Всъщност това няма значение. По-важното е, че маслото се изпомпва и смазва моментално, а от тук се намаля износването в двигателя. А формулата с понижено триене спестява (и осигурява) икономия на гориво. По този начин планетата се защитава по два показателя: по-бавно се изчерпват запасите от нефт и ще има в атмосферата по-малко вредни емисии. Отделно предполагам Вашият двигател е оборудван с филтър за сажди? Поне предния бе такъв.

3. Третия акцент който виждам, е изискването за минимално издание по ACEA 2008. В ACEA 2008 за първи път се поставя изискване за TBN и за категорията ACEA A5/B5 той трябва да е не по-малък от 8. Поради тази причина онлайн каталога на YACCO не може и няма да попълни никакво Mid SAPS масло, чиито TBN обикновено е около 7. Нищо че двигателя е с DPF филтър, използването на масло с по-нисък TBN от 8, би увеличило корозивните процеси в двигателя.

В заключение използваното от Вас до сега масло SAE 0W-30 е правилно. Ако си спрете вниманието на YACCO, то VX 1500 0W-30 е продукт със същите high-performance характеристики.


15.11.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво двигателно масло бихте ми препоръчали за колата ми - Волво S60 D5 2,4 2006г., по километраж 135 000 км? По каталог маслото трябва да е SAE 0W-30, в момента карам със SAE 5W-30. VX 1500 0W-30 подходящо ли е или трябва да търся масло специално за коли с филтър за твърди частици, защото колата разполага с действащ такъв? Благодаря Ви!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Прилагам изискванията на Volvo за възела:

year-round ACEA A5/B5-04 SAE 0W-30

Както и Вие споменахте, препоръката е за вискозитетен клас SAE 0W-30. Второто необходимо условие е маслото да бъде по категорията на ACEA A5/B5-04 (издание 2004г). Тук от гамата на YACCO се вписват 2 масла: 1) VX 1500 0W-30 ; 2) VX 2000 0W-30. Моя съвет е да се предпочете само и единствено VX 1500 0W-30, защото има по-горна версия по ACEA и по-гъвкави опаковки от 1л и 2л.

Това са препоръките за двигателя. Това че е оборудван с DPF филтър е вторично условие. Самият производител е този, който най-добре знае маслото на какви стандарти трябва да отговаря. Има и такива производители, които за първото им поколение филтри за сажди не изискват нископеплно масло, като FIAT, PSA (Peugeot/Citroen), просто защото тогава още не са създадени ACEA Cx категориите. Във вашият случай моя съвет е да се върнете колкото си може по-бързо към оригиналната препоръка. Дори и VX 1500 0W-30 да е конвенционална технология масло, то е възможно дори и с масло по тези стандарти филтъра да се регенерира правилно. Примерно на по-ново поколение Volvo отново с DPF на предният капак си има табелка: SAE 0W-30 A5/B5. Т.е. кръга се затваря и пак опираме до оригиналните препоръки.

Колкото до SAE 5W-30 масло, мога да го впиша в 3 типа:
а) с висок HTHS > 3.5
б) Масло с нисък HTHS
в) Маслото може да е от Low SAPS (или Mid SAPS) категорията, или конвенционално масло.

Най-лошият вариант е да сте използвали в SAE 5W-30 в комбинация от т.а) като (LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30). Други взривоопасни опции са SAE 5W-30 + ACEA C1 (LUBE J 5W-30), или C4 масло (LUBE R 5W-30) от т.в)

По-малкото зло или опция близка до препоръките на производителя Ви би била да използвате SAE 5W-30 в комбинация от т.б), напр. LUBE P 5W-30 (ACEA C2 за DPF + ACEA A5/B5), или LUBE F 5W-30 (ACEA A5/B5). На първо място трябва да се впишем с вискозитетен клас SAE 0W-30. YACCO имат и LUBE P 0W-30 / LUBE F 0W-30 (ACEA C2), но второто условие не е изпълнено за ACEA A5/B5 въпреки, че теоретично го покриват.

Както и да го погледнем, нищо не се вписва така перфектно като VX 1500 0W-30. При положение че YACCO имат продукт отговарящ на 100 % и надвишаващ многократно изисквания на производителя, ми се струва неоправдан риска за слагане масло на сляпо.


15.08.2017
Поздрави,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, моля Ви за професионална консултация за това, кое от маслата Ви е най-подходящо за двигателя на Volvo, V70 2.5 TDi, 2000г? Предварително благодаря за компетентното Ви мнение!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Компанията VOLVO е подала следната информация за възела:

year-round ACEA A3/B4-04 SAE 5W-40
year-round ACEA A3/B3-04 SAE 5W-40

От заводските изисквания е видно следното:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това е само и единствено SAE 5W-40 и
2. Маслото да отговаря на минимална европейска категория ACEA A3/B4 с изисквания от 2004г. Те са актуализирани завишени, защото няма как да са били валидни за двигател, произведен по-напред.

От гамата на YACCO всички масла в SAE 5W-40 ги надвишават, но някои са по-напред. Какво имам в предвид?

Маслото VX 1000 FAP 5W-40 (Mid SAPS формула) е по ACEA A3/B4-07 и има TBN между 6 и 8. Алкалната му защита е по-малка, защото се предполага, че в автомобила ще се използва дизелово гориво Евро5 с ниско съдържание на сяра. Едно от главното предназначение на маслото е за защита на DPF филтрите (при ACEA C3).

Маслата които се водят Full SAPS, т.е. конвенционална формула - VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40 са по ACEA-12 и имат TBN > 10. При тях ако се използва дизелово гориво с повишено съдържание на сяра, маслото ще има по-голям резерв защита, а следователно и двигателя от негативната корозия. При запазване качествата на маслото по-дълго време и при технически изправен двигател е много вероятно, маслото да изкара пробега заложен от производителя 15000км/12 месеца (което събитие настъпи по-напред).

Счита се, че когато TBN на маслото се намали наполовина през периода на експлоатация, то маслото трябва да се смени. Без лабораторен анализ обаче не може да се измери колко е. Затова при съмнение че се използва дизелово гориво с високо съдържание на сяра, масло което има почти двоен TBN ще защитава по-добре двигателя. От 3-те цитирани по-горе, VX 1000 LL 5W-40 е в категорията "пръв сред равните".


01.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

0 - 10 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!