ВЪПРОС:
Привет. Бих искал да ми препоръчате най-подходящото масло за двигателя ми на Lexus RX 450h 4WD, 2015год? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моля изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

1. За Вашия двигател Lexus е подал множество смазочни норми. Характерно за тях е, че са по американските стандарти на API в частност по API SL-EC (Energy Conserving), API SM-EC (Energy Conserving), API SN-RC (Resource Conserving) и/или на международните стандарти на ILSAC и в частност по ILSAC GF-4 / ILSAC GF-5. Общото между всички изброени смазочни норми е акцент за масло с понижено триене, осигуряващо икономия на гориво и намаляване на вредните емисии. През годините стандартите се надграждат, като последните към днешен момент на двете класификации са API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5. От гамата на YACCO има масла, които са едновременно и по 2-та типа спецификации.

2. Вискозитетен клас. Производителя Lexus е подал множество, като възможно най-подходящи се явяват тези като SAE 5W-20 и 5W-30, защото само предимно в тях горните стандарти за икономия на гориво и т.н. могат да им кореспондират. Забелязвам, че онлайн каталога на YACCO препоръчва и SAE 0W-20. В последните изисквания към Март 2020 в информационният масив изрично го няма. Възможно е тепърва да се актуализира и синхронизира с онлайн каталога. Липсата му в препоръките в никакъв случай не е в противоречие с предложените масла в  съветника, защото са спазени както смазочните норми по API/ILSAC, така и кинематичният вискозитет при 100С за SAE 20 масло. Просто тенденциите в глобален план са за използването на масла с понижено триене осигуряващи лесно развъртане, по-бързо смазване, по-малко износване и тази спестена енергия дава предпоставка за постигане на Fuel economy концепцията и намаляване на вредните емисии.

Стигнахме и до частта кои масла от гамата на YACCO отговарят на изискванията. Те наистина са множество, но ако трябва да избера само топ предложенията налични в България то:

SAE 0W-20: LUBE HY 0W-20 - в частност сертифицирано по API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5...
SAE 5W-20: LUBE F 5W-20 - в частност по API SM-EC (Energy Conserving)
SAE 5W-30: LUBE GDI 5W-30 - в частност сертифицирано по API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5...

Лично моето мнение е да си спрете вниманието за Вашия хибриден двигател на LUBE HY 0W-20 или LUBE F 5W-20.


05.04.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, предложете ми двигателно масло за Lexus IS 250, 2007г. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

OEM recommendation
temperate climate   API: SM-EC   SAE 5W-30
temperate climate   ILSAC GF-4   SAE 5W-30

От това което Lexus е подал, могат да се направят няколко извода:
1. Предпочитания вискозитетен клас е само SAE 5W-30. Чудесно. Приветствам масла с колкото се може събрани зимен и летен индекс. Отделно SAE 5W-30 е широко разпространен и в много от случаите се явява златната среда за масло при бензиновите двигатели на азиатските и американски производители.

2. Смазочна норма. Тук производителя е подал два типа:
а) Първия е по класификацията на експлоатационни свойства на Американския петролен институт, със стандарт API SM. Това е бензинова защита важала в периода 2004-2010г. Към смазочната норма в основния й вид, Lexus предявява допълнителни изисквания към маслото и това са Energy Conserving качествата. Пълното изписване на стандарта е API SM-EC (Energy Conserving). В частност по него маслото е с понижено триене за да осигури икономия на гориво мин от 1.4% спрямо референтно масло. Бонусите при използване на такъв тип масло са множество: За клиента, че двигателя се развърта много лесно и е невероятно еластичен и податлив. За Lexus са, че е произвел екологични двигатели консумиращи по-малко гориво. А по-лесно течливото масло смазва и охлажда по-бързо, като предпазва повече от износване. За природата са, че двигателя ще изхвърли в атмосферата по-малко вредни емисии и ресурсите й ще се черпят по-бавно (по-ниския разход на гориво предполага в глобален мащаб по-малко потребление).

По тази точка от гамата на YACCO попадат множество масла, като тези с високо изразена Fuel Economy концепция са LUBE GDI 5W-30 и най-много LUBE P 5W-30 / LUBE M 5W-30...

б) Втория тип стандарт е по класификацията на ILSAC. Това са комбинирани изисквания на американските и японски производители с главни акценти към защитата на двигателя, намаляване нивата на фосфор в маслото с цел предпазване на катализатора, съвместимост с предходни гарнитури, защита на турбокомпресора и т.н. и т.н. В случая се изисква ILSAC GF-4, важащ също в периода 2004-2010г. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху базовите изисквания на API и може да се каже, че има известно приравняване. Така например:

API SM-EC (Energy Conserving) = ILSAC GF-4
API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5

По тази точка единственото масло изпъкващо като "пръв сред равните" се явява LUBE GDI 5W-30. Неговото предназначение е да бъде ориентирано само и единствено за бензинови двигатели, в частност на американските и японски производители. По тази причина няма друг продукт от гамата ни, който в такава дълбочина да отговори и даже надхвърли изискванията на производителя. Защото LUBE GDI 5W-30 е официално хомологирано по възможно най-високите към момента стандарти, като API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2. От всички тях тези които Ви касаят, на първо място е API SN-RC (Resource Conserving), чиито характеристики надхвърлят с лекота предишните на API SM-EC (Energy Conserving). На второ място е ILSAC GF-5 (стандарт валиден от 2011г до днес), който също надвишава и заменя предходния ILSAC GF-4. Ценителите на масла гледат с респект масло по изключително трудния за създаване и  сертифициране стандарт ILSAC GF-5. Докато настоящето е минимум по ILSAC GF-5, то бъдещето принадлежи на ILSAC GF-6... и нагоре.

Моя съвет е да си спрете вниманието на LUBE GDI 5W-30 превърнал се в абсолютен хит на пазара. Очаква се към Май 2020г да бъдат въведени още по-върхови от API SN PLUS и ILSAC GF-5 стандарти и в SAE 5W-30 само и единствено LUBE GDI 5W-30 ще бъда отново сертифицирано. Другите масла като LUBE P 5W-30 / LUBE M 5W-30 имат някакъв предел и той отдавна е изчерпан за бензиновите азиатски и американски приложения. Защото първото предназначения на горните масла е да отговорят на изискванията на европейските производители (в т.ч. и на многото им дизелови двигатели). Докато при LUBE GDI 5W-30 е обратното. На Fuel Economy тестовете по API/ILSAC е показал немалките 2.1%. Затова ненапразно го оприличих като "пръв сред равните" за Вашият бензинов двигател.


11.11.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, препоръчайте ми най-подходящото масло без компромис от гамата Ви за Lexus URZ100 477 к.с., 2018г. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте. И аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията за възела, както и моя прочит на препоръките:

year-round  API: SN-RC  SAE 5W-30
year-round  API: SM-EC  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-5  SAE 5W-30

От горното се виждат няколко акцента.
Първо, за целогодишна употреба е подаден вискозитетния клас SAE 5W-30. Производителя дефакто е посочил и други, но в предвид, че двигателя е с много цилиндри съм оставил този, който най-добре се вписва в препоръките.

Второ, препоръчани са две смазочни норми. Те в голяма степен се припокриват. Първата е по американският стандарт на API и в частност API SM-EC (Energy Conserving) важела в периода 2005-2010г и API SN-RC (Resource Conserving) влезнала от 2011г до днес. Toyota като японски производител винаги за бензиновите си двигатели се придържа към класификацията на API. Втория стандарт обхваща комбинираните изисквания на американските и японски производители и е по ILSAC GF-5, който всъщност е абсолютно идентичен на API SN-RC (Resource Conserving). Това което е характерно за ILSAC е, че освен защитата на двигателя залага и на множество акценти като съвместимост с предходно поколение гарнитури, защита на турбокомпресора...икономия на гориво и намаляване нивата на фосфор в маслото с цел защита на катализатора. Последните две са изключително ориентирани към природата, защото по-малко ще се изчерпват природните ресурси, а така също ще се редуцират вредните емисии.

От гамата на YACCO има няколко масла отговарящи на критериите. Но такова специално разработено за бензиновите двигатели на японските производители е LUBE GDI 5W-30. В частност то е официално одобрено по най-върховите към днешен момент стандарти като API SN PLUS, API SN, API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5. Попитахте за най-доброто от гамата ни, това е LUBE GDI 5W-30 и отговорно мога да твърдя, че е продукт "пръв сред равните" в класа си.


11.10.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, предложете ми двигателно масло за Lexus RX 400h, 2006г. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO,
Прилагам изисквания за двигателя на RX 400h в периода 2005-2006 и 2006-2009г, понеже автомобила попада в гранична година.

year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  API: SJ  SAE 5W-30
year-round  API: SL  SAE 10W-30
year-round  API: SJ  SAE 10W-30


Lexus, RX Series XU30, RX 400h, 2006-2009

year-round  API: SL-EC  SAE 5W-30
year-round  API: SM-EC  SAE 5W-30
year-round  API: SL-EC  SAE 10W-30
year-round  API: SM-EC  SAE 10W-30

От тях генерално се виждат 2 неща:
1. Предпочитан вискозитетен клас, това е SAE 5W-30 (поне YACCO имат множество такива масла, докато SAE 10W-30 го имат само за Япония, докато за Европа е предназначено за дилърската мрежа на конкретен автомобило-производител).

2. Минимална смазочна норма по американският стандарт на API. По-малката година двигател изисква API SJ (1996-2000г) или API SL (2000-2004г).
Тук не се изискват никакви масла за икономия на гориво, но всичките масла на YACCO ги осигуряват и са API SN (най-високата бензинова защита):

а) HTHS < 3.5 = LUBE GDI 5W-30 (API SN) / LUBE P 5W-30 (API SN) / LUBE F 5W-30 (API SL). Тези масла дават изключително висока икономия на гориво и са с понижено триене.
б) HTHS > 3.5 = LUBE DE 5W-30 (API SN) / LUBE O 5W-30 (API SN)

По-голямата година двигател изисква малко по-специфични норми API SM-EC и API SL-EC, това са Energy Conserving масла осигуряващи около 1,2 % икономия на гориво. От маслата на YACCO дискутирани тук единственото официално одобрено масло по американските стандарти за икономия на гориво е LUBE GDI 5W-30. На специфичните fuel economy тестове е показало резултат 2,1 %

Извод: Една от отличните опции за този хибриден двигател е използването на LUBE GDI 5W-30 (API SN, SN-RC, ILSAC GF-5). Друга такава се явява и LUBE P 5W-30...


05.02.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

10 - 0 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!