ВЪПРОС:
Здравейте как трябва да изглежда оригиналното масло в смисъл има ли си стикери, или е само с лепенка на гърлото?

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Производителя на масла има само един завод в северна Франция и продукта е един и същ, независимо дали ще остане за френския пазар, или ще бъде предназначен за износ. В гърловината на тубата под капачката никога не е имало фолио. Моля вижте видеото публикувано в YouTube, където целият процес е заснет...
 

04.12.2020
Оставам на разположение,
ВЪПРОС:
Здравейте. Автомобилът ми е Mitsubishi с 2,4 GDI мотор. Закупил съм масло YACCO LUBE GDI 5W-30 от вас. Преди смяната трябва ли да промия двигателя при условие, че старото масло е със същия вискозитет - SAE 5W-30. Мерси.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на казуса.

Добавката за промивка на двигателя YACCO OPTIMIZER VIDANGE не е задължителна, а препоръчителна. Идеята е да се ползва е, благодарение на високите концентрации детергентни свойства да изплакне двигателя от вътре, или един вид да свърши грубата (черна) работа. Ако предходните масла в двигателя през годините са правили малко или много отлагания, е разумно да се ползва ударно добавката на YACCO поне на първа смяна. Иначе цялата работа ще се прехвърли върху LUBE GDI 5W-30, което ще рефлектира в по-бързото му изтощаване. След като сменяте марката масло, моя съвет е да ползвате веднъж OPTIMIZER VIDANGE спазвайки стриктно инструкциите за употреба. Допълнително може да отворите гърловината (капачката) за наливане на масло и да погледнете навътре изглежда ли чист двигателя? Ако да, на следващата смяна не я слагайте ако не желаете, защото детергентния почистващ пакет в LUBE GDI 5W-30 също е изключително силен.


09.11.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте имам един въпрос за един ваш артикул YACCO LUBE P 0W-30. Може ли да ми кажете колко е сулфатната пепел на това масло? Никъде не можах да го намеря тази подробност за продукта. Ще се радвам ако ми кажете? Предварително благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря ви за интереса към YACCO.
В момента във френската секция на yacco.com тече процес на ъпдейтване на техническите документи с по-подробна информация. Изчаквам по новата визия и дизайн да излезнат и английските и тогава по тях ще направя и на българските.

ACEA регламентира за Mid SAPS категорията си ACEA C2 сулфатната пепел да бъде макс 0,8. Както може да видите от френският TDS, тя е 0,58 % ( https://www.yacco.com/file/product/technicalCard/fr-277/lube-p-0w30.pdf )

02.01.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Относно YACCO LUBE GDI 5W-30. Тъй като техническият продуктов лист не дава достатъчно информация, искам да попитам за следните характеристики на това масло:

1. Какъв вид е базовото масло?
2. Каква е стойността на HTHS при 150°C?
3. Каква е стойността на TBN и на TAN?
4. Каква е стойността на Noack Volatility?

Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO,

Надявам се да проявите разбирането, че голяма част от информацията за маслото е фирмена тайна. Но ще се постарая да Ви отговоря максимално, до колкото мога.

Публикувания в сайта на YACCO България технически документ е превод от английският на www.yacco.com. Отново там, но във френската секция в момента се осъществява процес на публикуване на ъпдейтнати TDS-и, с нова визия и с 3 важни допълнения: HTHS, сулфатна пепел и TBN. За щастие, един от първите променени е на LUBE GDI 5W-30, съставен през 32-ра седмица на 2018г. Заповядайте линк:

https://www.yacco.com/file/product/technicalCard/fr-357/lube-gdi-5w30.pdf

Следвайки примера на французите периодично и в българския TDS ще ъпдейтвам информацията. Ще стане по-бавно отколкото ми се иска, защото в момента подготвяме изцяло обновен интернет сайт. Надявам се до Коледа да го пуснем. Сега на въпросите Ви:

1. Вида на базово масло попада в графата конфиденциална информация. Съдейки от етикетите на бутилките, презентациите и техническите документи на различни масла, когато те са на PAO основа, това е упоменато от френска страна. Формулата на LUBE GDI 5W-30 отговаря на последните бензинови стандарти: API SN-RC, ILSAC GF-5, GM-dexos1 Gen 2 и е официално одобрена по тях. Интересно какво пише в сайта на Lubrizol относно GM-dexos1 и в частност GM-dexos1 Gen 2:

https://www.lubrizoladditives360.com/gm-dexos1/

Там се споменава, че този стандарт е позволен за масла съставени от API Group II, Group III или Group IV base oils. Съдейки по изключително високия VI 179 на LUBE GDI 5W-30 считам, че базовото масло е много висок клас. Френската лаборатория много стриктно следи и внимава, когато постави надпис върху етикета на маслото 100 % синтетика.

Вие сте и първия, на който имам честта да споделя, че лицензирането на LUBE GDI 5W-30 по най-новия стандарт API SN PLUS приключи. Днес, в страницата на API се ъпдейтна информацията:

https://engineoil.api.org/Directory/EolcsResultsDetail?accountId=-1&companyId=10299&resultsUrl=%2FDirectory%2FEolcsResults%3FaccountId%3D-1

Така че, очаквам скоро, френската лаборатория да промени и допълни отново TDS на LUBE GDI 5W-30.

2. Стойност на HTHS. Както е видно от френския TDS е 3.3 mPa.s. Той съвпада с концепцията за масло с Low HTHS. Според думите на Ръководителя на лабораторията LUBE GDI 5W-30 намира добър баланс между защитата на двигателя и икономията на гориво (около 2,1 %).

3. TBN е 8.5 mgKOH/g. Успоредно мога да отнеса и формулата на LUBE GDI 5W-30 имаща донякъде поведение, като Mid SAPS масло по ACEA. Поне по стойностите на фосфор, чиито нива съвпадат с тези изисквани от ILSAC GF-5 (0.08% max, 0.06% min). ACEA-2016 за категорията ACEA C2 не поставя лимити на TBN, но ACEA C3 го прави - мин 6.

Колкото до втората част от въпроса Ви, за съжаление нямам информация за TAN. Най-близък продукт като характеристики и формула е LUBE HY 0W-20 и преди време в Oil-Club.ru имаше VOA:

https://www.oil-club.ru/forum/uploads/monthly_10_2014/post-2-0-58440100-1412767796.jpg

Но времената се промениха и неговата формула се надгради до GM-dexos1 Gen 2, като след време надявам се и то да стане API SN PLUS. В тази връзка искам да кажа, че сегашните данни във френската секция се различават вече донякъде по VOA от преди.

4. Типичната стойност на Noack Volatility на LUBE GDI 5W-30 е 12%. За Dexos1 тя е 13% max, а респективно изискванията на ILSAC GF-5 са за 15% max.


21.11.2018
Надявам се, че съм бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте YACCO. Поздравления за раздела. Бихте ли разяснили разликата в Racing и което и да е друго масло за вилки, тъй като те се различават единствено по вискозитета?

Racing не е упоменато на какъв вискозитет отговаря в сайта? От там и идва въпросът. С какво е по-различно и как ще промени поведението евентуално? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Извадих най-важните показатели от техническите документи по вилки масла:

Fork fluid 2,5W: 40°C - 15 cSt; 100°C - 3,65 cSt, Вискозитетен индекс 131, Температура на течливост -54°C;

Fork fluid 5W: 40°C - 18 cSt; 100°C - 4,25 cSt, Вискозитетен индекс 147, Температура на течливост -54°C;

Fork fluid 7,5W: 40°C - 22 cSt; 100°C - 5 cSt, Вискозитетен индекс 163, Температура на течливост -39°C;

Fork fluid 10W: 40°C - 35 cSt; 100°C - 7,6 cSt, Вискозитетен индекс 194, Температура на течливост -51°C;

Fork fluid 15W: 40°C - 46 cSt; 100°C - 8,3 cSt, Вискозитетен индекс 157, Температура на течливост -39°C;

Fork fluid 20W: 40°C - 68 cSt; 100°C - 11 cSt, Вискозитетен индекс 153, Температура на течливост -33°C;

SHOCK FLUID RACE 400 40°C - 13 cSt; 100°C - 5 cSt , Вискозитетен индекс 390, Температура на течливост -60°C;

От данните е видно, че кинематичният вискозитет на SHOCK FLUID RACE 400 при 100°C е 5 cSt. Той е еднакъв с този на 7,5W, т.е. може да се приеме, че SHOCK FLUID RACE 400 отговаря на 7,5W. Маслата не се различават единствено по вискозитета, а и по-вид формула. Най-течливите са синтетични продукти с изключително високи характеристики. SHOCK FLUID RACE 400 изпъква не само с неговата температура на течливост -60°C, но и с невероятно високия си вискозитетен индекс от 390. Сигурно знаете, че вискозитетния индекс е съотношение между кинематичните вискозитети при 40°C и 100°C. Колкото числото е по-голямо, толкова температурно-вискозитетната характеристика на маслото е по-добра, т.е. плавно ще си променя вискозитета в зависимост от температурата.

Избора на масло за вилки е строго индивидуален. За по-меко функциониране на вилката се използват по-ниските вискозитети като 2.5W, а за по-твърдо функциониране по-високите като 15W...

От 2012г гамата на YACCO придоби сегашният си вид и е лесна за използване: Fork Fluid 2.5W, 5W, 7.5W, 10W, 15W, 20W (2.5W е много течливо; 20W е с най-големият вискозитет).

За да изберете маслото за вилки е важно да се знае вискозитета на маслото при температурата му на употреба. Така напр. за състезание трябва да се тества преди да се подбере правилният вискозитет...

По принцип, ако е стоков мотоциклета в заводските препоръки за него, производителя указва какъв вискозитет за вилката изисква. Най-често това е 10W...

Маслата на вилки 2,5W, 5W, 7,5W в описанието им пише, че са за USD вилки, а 10W, 15W и 20W са за конвенционални вилки.

Може да се използва USD масло на конвенционални вилки, или ако някой желае по-твърдо функциониране да използва конвенционално масло за USD вилки.

Техническите документи в новата гама така са създадени, че допускат според предпочитанията на клиента да използва масло с различен вискозитет, ако не желае да се съобрази със заводските предписания. Например във FORK FLUID 2.5W е казано: Това е възможно най-течливото масло от гамата на YACCO FORK FLUID. За по-твърдо функциониране, използвайте FORK FLUID 5W; 7.5W; 10W; 15W или 20W.

21.03.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, интересувам се от маслата GALAXIE GT 5W-50 и GALAXIE 5W-40. Посочените масла стават ли за ежедневна употреба или са само състезателни?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Първото приложение на всички масла от GALAXIE серията е използването им за състезателни нужди. На второ място те като high performance масла с изключителни качества са подходящи там, където производителя на двигателя препоръчва поддържаната смазочна норма, в комбинация от съответния вискозитетен клас.

Конкретно GALAXIE GT 5W-50 е по-широкообхватно от към стандарти, спрямо GALAXIE 5W-40. Защото добавя освен интернационалните по-високи стандарти на ACEA и API, така и спецификации по MB и VW.

Имаме клиенти, които използват GALAXIE серията както в състезателни, така и в обикновени двигатели. През Октомври 2017г ще бъде налично в България и шестия продукт от тази линия - GALAXIE 5W-30.

Ако автомобила Ви е стоков и желаете да Ви потвърдя за правилното използване на състезателни масла за ежедневна употреба, моля бъдете така добър и ми предоставете повече информация за него. Като марка, модел, кубатура, мощност, вид гориво и година на производство.

24.09.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте искам да попитам маслото MVX RACE 4T 15W-50 какви стандарти покрива, тъй като не е указано в описанието?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Потвърждавам, че маслото YACCO MVX RACE 4T 15W-50 може да се използва там, където производителя препоръчва стандартите API SL или JASO MA/MA2 в комбинация от вискозитетен клас SAE 15W-50.

Също така, когато онлайн каталога ни ( https://en.yacco.com/page/12-upkeeping-my-vehicle/43-which-lube-should-i-use-for-my-vehicle/ ) даде например предложение за MVX 500 4T 15W-50, последното винаги може да се замести с по-върховата формула масло на MVX RACE 4T 15W-50.

05.09.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте искам да попитам относно маслото MVX RACE 4T 10W-60. Маслото издържа ли на нормален пробег на смяна, или е само за състезания за смяна на часове?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

MVX RACE 4T 10W-60 е масло с изключителни качества. Като всяка течност отговаря на стандарти, в случая API SL и JASO MA2. В сервизната книжка на хартиен носител дошла с мотоциклета се изискват именно някоя от смазочните норма по API или JASO в комбинация от упоменат вискозитетен клас, напр. SAE 10W-60.

На същият принцип се съставят и каталозите за масла. Към фирмата производителка на каталози постъпват два информационни потока. 1) Единия е от производителя на автомобили/мотоциклети и т.н..., които 4 пъти в годината дават информация какви нови автомобили/мотоциклети са произвели и възлите в тях на какви стандарти (и вискозитетни класове) да отговарят;

2) Втория поток е от Главният лаборант на всяка фирма за масло искащ тази фирма да му състави онлайн каталога, на хартиен носител, стенен, CD..., като казва маслата на какви стандарти отговарят.

Фирмата производителка на каталози е създала продуктов мениджър/робот/търсеща машина: Вижда изисквания за възела от 1) и проверява в 2) и ако намери съвпадение попълва маслото в каталога без човешка намеса.

Това което искам да кажа, че производителя на възела изисква маслото да има определени стандарти (във Вашият случай мин API SL или JASO MA2) и много рядко изисква формулата на маслото да бъде синтетика или полу-синтетика. Тези стандарти се покриват както от синтетична, така и от полусинтетична формула масло. Така че независимо, че маслото е в рейсинг опаковка, то си остава high performance двигателно масло. Пробега при нормална употреба в стоков мотоциклет ще е такъв указан в каталога. Разбира се, ако говорим за състезателен такъв е добре след всяко състезание да се сменя.

Също така може да използвате на същият принцип Racing Brake Fluid на мястото на всяка една спирачна течност (DOT 4 / DOT 5.1), отново за нормална употреба колкото е казал производителя, а при рейсинг приложения по-често.

24.08.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Моля предоставете ми информация за препоръчителните параметри/срок или километри/ за смяна на маслото от премиум серията VX1000 LL 5W-40. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Пробега в двигателя не го дефинира производителя на масло в случая YACCO, а Производителя на двигателя. Те и каталозите на масла (на YACCO и др.) следват изискванията на производителя.

Обичайна ситуация е производителя да упомене подобни интервали на смяна като:

1) При нормална експлоатация - 15 000 км /12 месеца (което събитие настъпи по-напред)
2) При тежки експлоатационни условия - 7 500 км /6 месеца (което събитие настъпи по-напред)

Тежките експлоатационни условия трябва да се разтълкуват така: - къси градски пробези под 10 км в едната посока; чести старт-стоп режими; наситен градски трафик и стоене на светофарите на празен ход; дърпане на ремаркета; носене на багажник и всякакви други неблагоприятни условия, които биха изтощили в по-бърза степен свойствата на маслото...

Или доразгърнато има най-малко 4 фактора от които зависи интервала на смяна, а именно:

1) Изискванията на производителя;
2) Експлоатационните условия;
3) Качеството на горивото;
4) Техническото състояние на двигателя, като износване, обслужване и поддържане.

Имайки в предвид всичко това, считам че като цяло пробега не трябва да надвишава много над 10 000 км за България, защото дори и с грижа към възела да го намаляме, само лабораторен анализ би показал, към края на пробега маслото в какво състояние е.

За да видите колко километра препоръчва производителя или да знаете от къде да намаляте надолу, моля вижте си колата в онлайн каталога на YACCO:

https://en.yacco.com/page/12-upkeeping-my-vehicle/43-which-lube-should-i-use-for-my-vehicle/

14.04.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Интересува ме имате ли клапанна течност за бензинови двигатели, които са с газов инжекцион (LPG) - VALVE SAVER FLUID. Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, YACCO нямат подобна течност. В сервизите представители на газови уредби знам че продават комплект (за смазване на клапаните) + течности. Проверете там.


01.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

3 - 1 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!