ВЪПРОС:
Здравейте, ако обичате препоръчайте ми двигателно масло за Toyota Prius хибрид 136к.с. 2009г. Автомобилът е на 190000км. "без върнати те разбира се". Знам че препоръчват SAE 0W-20, но мой познат ми препоръчва SAE 5W-30 със спецификация А5. Благодаря за обърнатото внимание.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Toyota Motor Corporation Ltd като японски производител за своите бензинови двигатели (дори и в Европа) препоръча две Класификации на моторните масла по експлоатационни свойства.

На първо място това е API (Американски петролен институт), който дефинира качествените показатели на маслото. При двигателните масла има максима, че един двигател обикновено не изисква стандарти от както е произведен, а от тогава, когато навярно е почнал да се проектира. Т.е. Toyota са подали множество смазочни норми и с грижа към възела е добре да се подбере най-върховата. А минималната от съвременните се явява API SN-RC (Resource Conserving). Тя е въведена през 2011г и покрива всички предходни по веригата надолу. Отделно силата на смазочната норма е, че осигурява Resource Conserving качества. Те се изразяват не само в смазочната защита на двигателя и ако има оборудван турбокомпресор, съвместимост с гарнитури, ами стандарта намаля нивата на фосфор в маслото до 0.08 % max, с цел да се предпази оборудвания катализатор. Той от своя страна защитава природата. Корените за намаляване вредните емисии в околната среда са назад през годините, като акцента е производителя да произведе екологичен двигател, в който да се използват течности с нисък вискозитет. И API SN-RC (Resource Conserving) поставя стриктен контрол и следи Fuel economy концепцията да се получи. Тази смазочна норма може да кореспондира само на по-ниските вискозитетни класове като SAE 0W-20, 5W-20, 5W-30 и 10W-30. Вискозитетния клас SAE 0W-20 не е изцяло задължителен за Вашия двигател, т.е. се позволяват и други и напр. SAE 5W-30 също е чудесен избор.

Втората система за качествените показатели на маслото представлява комбинирани изисквания на японските (в т.ч. и Toyota) и американски автомобило-производители. Или това е т.нар ILSAC. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API. Докато стандартите по API в чистия им вид са само смазочна норма (напр. API SN), то всички стандарти по ILSAC акцентират върху защитата на двигателя и икономията на гориво. И аналога на API SN-RC (Resource Conserving) се явява ILSAC GF-5 (2011-2020г), който стандарт ценителите на масла веднага улавят. Понеже стандартите по API / ILSAC вървят "ръка за ръка", често формулата на маслото покрива и 2-те спецификации.

Колкото до европейската категория ACEA A5, тя от 2004г не може да присъства самостоятелно, а се групира в категорията ACEA A5/B5. Т.е. масло с изключително понижено триене с цел икономия на гориво (мин 2.5 % спрямо референтно масло) предназначено за употреба в бензинови и дизелови двигатели стига, ОЕМ изрично да позволява това. Към днешен момент най-ниския вискозитетен клас който може да кореспондира на ACEA A5/B5 е SAE 0W-30. А Вашия двигател може да да оперира и с по-ниски вискозитетни класове, осигуряващи по-голяма икономия на гориво и намаляне на вредните емисии. Не считам, че масло по SAE 0W-30 / 5W-30 ACEA A5/B5 е по-подходящо от това, което аз ще предложа. Изхождам от факта, че категорията ACEA A5/B5 е представител на масло с High SAPS формула, която не е много щадяща оборудвания катализатор. Обикновено масло по ACEA A5/B5 едновременно е и по API SL (2001-2004г) стандарт, в който нивата на фосфор са много високи 0.10 max. А фосфора е главният виновник за запушването на катализатора. Затова от 2005г в API / ILSAC започна процес по намаляване нивата на фосфора до 0.08 % max, с цел да се намери баланс между защитата на двигателя (фосфора участва в противоизносващите компоненти на маслото), но и да се предпази катализатора, а той и природата. Аналогични европейски стандарти щадящи околната среда са маслата от "ACEA C" категориите и в частност ACEA C2 която надгражда ACEA A5/B5 като също осигурява мин 2.5 % Fuel economy, но защитава и каквито системи за третиране на отработените газове са оборудвани (катализатор, GPF, DPF). ACEA C3 също, но показва по-малко икономия на гориво около 1.0 % и то само за SAE xxW-30 и това е разбираемо, защото се вдига HTHS на маслото. Стандартите ACEA C2 и ACEA C3 са подходящи за Вашия двигател, стига едновременно маслото да бъде мин по API SN (първоначалните препоръки). Така маслото би имало характеристики на предходния ILSAC GF-4 (2005-2010г) и да се доближи донякъде до ILSAC GF-5.

През 2017г всички американски и азиатски автомобило-производители отправиха петиция до централата на API, спешно да се създаде нова смазочна норма която да реши проблема с LSPI (Low Speed Pre-Ignition). Този разрушителен феномен се проявява при малките по обем бензинови двигатели след 2010г с директно впръскване и оборудвани с турбокомпресор, а именно в такт сгъстяване на горивната смес, последната се запалва инцидентно. Така се увеличава налягането в цилиндрите. Буталото отива на горе, тягата надолу и дефектират бутала, свещи, сегменти. Първите пионери създали свои тестове против LSPI бяха Ford и GM, затова през Май 2018г спешно се въведе междинна смазочна норма API SN PLUS. Тя е по-висша от API SN-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-5 и близо две години "даде глътка въздух" на засегнатите двигатели и пазара. Финално през Май 2020г се позволиха лицензирането на най-върховите стандарти на 2-те системи, а именно API SP в чист вид, а така също и API SP-RC (Resource Conserving). ILSAC представи от своя страна ILSAC GF-6A който остава единствена активна спецификация. Дори ILSAC GF-5 вече я броят за остаряла норма. Вашия двигател не страда от феномена LSPI. Настоящия абзац има за цел да представи прогреса в осигуряването на смазочна защита.

Така че за Вашия двигател избора на двигателно масло е изключителен лесен. YACCO имат официално одобрени масла по API SP / API SP-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-6A, които се явяват "първи сред равните" в осигурената защита. От гамата ни това са LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30. Разбира се очаквам в близките 2-3 месеца етикетите на бутилките да се обновят, но дори и сегашната формула по API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2 осигурява много по-върхова защита, от тази визирана от Toyota през 2009г. В SAE xxW-20 YACCO имат още масла като напр. LUBE BM-17 FE 0W-20 / LUBE F 5W-20, но считам, че за двигателя Ви LUBE GDI 5W-30 е прекрасна опция. Неговия HTHS е 3.3 което осигурява елегантен баланс между икономията на гориво (2.1 %) и защитата на двигателя. Още с излизането си то се превърна в абсолютен хит за бензинови апликации на азиатските и американски двигатели. И с право!


16.12.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Колко литра масло е необходимо за Toyota Avensis Т25 2.2 дизел 2009 година?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Обема на мазителната система е подаден като 5.9л. Предполагам това е до максимума. Практиката до сега показва, че клиенти с този тип 2.2 D4-D двигател купуват първоначално 6 литра (YACCO LUBE P 5W-30 / VX 1000 LE 5W-30) и те им стигат за пробег напр. от 10к до следващата смяна на масло.


25.10.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, много съм доволен от Вашите моторни масла! Закупих си автомобил и бих желал да ми предложите масло за него. Автомобила е Toyota Avensis 1.8 VVT-i 2007г. Ако има значение за избора на масло колата ще бъде карана на газ. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия автомобил, компанията Toyota препоръчва за целогодишно ползване използването на смазочната норма API SJ-EC (Energy conserving). Характерно за нея е, че осигурява икономия на гориво в размер на около 1.4 %. Което е по-важно, маслото е с понижено триене, което предоставя мигновена защита на двигателя от износване (бърз студен старт). Клиента получава удовлетвореност, защото двигателя с това масло е невероятно еластичен и податлив и достига пълният си потенциал. Отделно VVT-i е система за променливи фази на газоразпределението. За да може двигателя да достигне пълният си потенциал и икономия на гориво, трябва и двигателното масло да е специално подбрано. Колкото до позволените вискозитетни класове те са множество, но златната среда се достига с използването на SAE 5W-30.

От гамата ни имаме множество подходящи масла. Всички те са с намалени стойности на сулфатна пепел с цел предпазване на горивната камера дори и при двигател на LPG, а отделно имат намлени нива и на фосфор, този път с цел защита на катализатора.

Като пръв сред равните за Вашия двигател Ви препоръчвам маслото YACCO LUBE GDI 5W-30. Докато всички други масла са проектирани за дизеловите двигатели на европейските производители, то в LUBE GDI 5W-30 няма и нотка на дизел, а само най-високите бензинови стандарти на американската система API (API SP / SN PLUS) и на друга международна американско-японска ILSAC (ILSAC GF-6A/GF-5). Всичките стандарти в него са официално одобрени (хомологирани), което го издига до ниво пръв сред равните. От заводски напълнен 4.2, могат да се обслужат 3.7л, но Вие си вземете 4+1л за да знаете каква е консумацията на масло. Дори и на има някаква не трябва да се притеснявате. С цел икономия на гориво и по-малко триене всички части в двигателя са олекотени. Лично аз смятам, че е най-добре да се спазват препоръките на производителя и евентуално да се долее колкото е нужно в рамките на разумното, отколкото да се използва масло с по-висок кинематичен вискозитет, особено заради VVT-i системата.

Други подходящи масла имащи също по-висок бензинов API SN стандарт са например LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30 / LUBE P 5W-30. Както казах тяхната формула е ориентирана към европейският автопарк, а бензиновият стандарт по API е просто един от многото. Докато при LUBE GDI 5W-30 е точно обратното. Апликацията му са само и единствено бензинови азиатски и американски двигатели и неговите стандарти са много по-високи, т.е. възможно най-върховите (API SP/SN-PLUS, ILSAC GF-6A/GF-5). На Fuel economy тестовете е показало 2.1 % икономия на гориво заради прецизно подбрания си HTHS от 3.3

Препоръчвам Ви да си спрете вниманието на LUBE GDI 5W-30, което още с излизането на си пазара в края на 2017г се превърна в абсолютен хит за Toyota, Lexus, Mazda, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Honda и още много други (бензинови) азиатски и американски двигатели.

Направете две смени с него, за да може старото масло вътре двигателя да си го изгори (нали остава старо) и накрая течността да бъде колкото си може по-хомогенна. Малко ме съмнявам, но ако имате консумация на масло след време, преминете на продукт с по-висок HTHS като LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30. Леко ще се вдигне кинематичния вискозитет на маслото, икономията на гориво ще спадне, но пък ще продължите да използвате правилното SAE 5W-30 масло. Вариантите са множество и двигателя ще е рефера как го понася.

П.С. Също препоръчвам да направете съгласно инструкциите и промивка на двигателя с добавката YACCO Optimize Vidange.


19.10.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Притежавам автомобил Toyota Avensis T25 2.2 D4-D 150 к.с. 2008г. Бихте ли ми препоръчали подходящо двигателно масло SAE 5W-30?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашият двигател компанията Toyota препоръчва няколко смазочни норми в зависимост от това, дали двигателя е оборудван или не с филтър за сажди (DPF). Независимо от това моята препоръка ще бъде да се използва едно комбинирано масло, което ще е подходящо и в двата случая. Колкото до вискозитетния клас, наистина SAE 5W-30 е отличен вариант като се има в предвид, че двигателя е оборудван с много клапани, с common rail direct injection и с турбокомпресор.

Ако двигателя няма DPF се изисква спецификацията API CF. Тя към днешен момент е остаряла, въведена през 1994г е отпаднала през 2011г. За двигател с DPF вече се изисква ACEA C2 категорията. Това е масло с понижено триене осигуряващо моментално развъртане на двигателя и защита от износване. Отделно клиента чувства възела много еластичен и податлив. Всичко това довежда до увеличена Fuel economy и за ACEA C2 тя е мин 2.5 % спрямо референтно масло. Увеличената икономия на гориво е право пропорционална на намалените вредни емисии. Т.е. по-малко от тях ще тръгнат по генерацията, а когато маслото е с подходящи средни (Mid SAPS) нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра ще защити и удължи живота на оборудвания на първо място катализатор, а след това и на DPF. Toyota също има принос в разработването на екологичен двигател, но всичко това се прави главно за защита на природата. Защото спестеното гориво което двигателя осигурява, ще забави физическото зареждане на бензиностанция, а от тук и изчерпването на крехките природни ресурси. Изпуснатите вредни емисии в атмосферата ще бъдат намалени, с акцент за качеството на въздуха жизнено важен в наши дни.

Важното е да се уважат изискванията на производителя и процеса започва с използването на масло с нисък HTHS. Икономията на гориво не е абстрактно понятие и тя по default е заложена, както в двигателя така и например 6 степенната ръчна скоростна кутия. В нея също се използва масло с понижено триене именно двата възела да работят в синхрон и да я осигуряват. Ако в единия от тях не се сложи правилното масло, не само потенциала на възела ще бъде под риск, но и ще се намали удоволствието от шофирането.

От гамата ни имаме множество масла подходящи за Вашия двигател, но продукта който отговаря и в 2-та случая е YACCO LUBE P 5W-30. То е Mid SAPS ACEA C2 лубрикант, но поддържа в себе си и остарелия API CF. На Fuel economy тестовете е показало внушителните 2.6 %. В частност 100 % синтетичната формула ще осигури както защита на двигателя, на оборудвания турбокомпресор, така и на каквато и система за третиране на отработените газове е оборудвана. Неговия HTHS е 3.2, с което се осигурява елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя. За Mid SAPS масло има изключително висок TBN от 7.9 което означава, че защитата от корозия е на много високо ниво поддържайки двигателя чист.

Независимо от всички плюсове, моя съвет е да намалите пробега до разумни и достижими интервали на смяна спрямо експлоатационните условия и да зареждате гориво само от реномирани вериги.


05.10.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. За нов внос от Австрия какво двигателно масло ще ми предложите за Toyota Aygo 1.0 VVT-i, Март 2019г? В сервизната книжка е подчертано да използвам API SN PLUS-RC масло. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, и аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия автомобил компанията Toyota препоръчва множество смазочни норми. Най-върховите от тях са API SN PLUS-RC, API SN PLUS и ILSAC GF-5. В частност първите две са по класификация на API (Май 2018г), това е са основните стандарти за качествените показатели на маслата, надградили са базовата смазочна норма API SN (от 2011г), но добавяйки защита срещу опустошителният феномен LSPI (Low Speed Pre-Ignition). Последния се появява в малките по обем бензинови двигатели с директно впръскване, където се наблюдава нежелано предварително изгаряне на горивната смес, а това нарушава нормалната работа. Повече за този феномен моля прочетете тук:

https://www.yacco-bulgaria.com/novini/lube-gdi-sae-5w-30-s-nadgradena-formula-po-api-sp-api-sp-rc-resource-conserving-i-ilsac-gf-6a

Втората смазочна норма ILSAC GF-5 (2011-2020г) се концентрира върху защитата на двигателя, на гарнитурите, на турбото, на оборудвания катализатор и поставя завишен контрол върху вредните емисии. В действителност API SN PLUS-RC е по-висша норма от ILSAC GF-5. Хубавото е, че всички изискуеми стандарти се поддържат от формулата на едно профилирано масло.

Колкото до позволените вискозитетни класове са подадени SAE 0W-20 / 5W-30, масово предпочитани за бензиновите двигатели. В комбинация от гореспоменатите смазочни норми защитата на двигателя е издигната до едно по-върхово ниво, икономията на гориво е увеличена като с това се предпазва катализатора, а последния и природата.

От гамата ни имаме множество подходящи масла, но тези които изпъкват като "първи сред равните" са YACCO LUBE HY 0W-20 и LUBE GDI 5W-30. И двете са сертифицирани (официално одобрени) по най-върховите стандарти отговарящи на изискванията на Toyota за Вашия двигател, а именно API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2.

Както може да прочетете от новината за LSPI, през Май 2020 се въведоха възможно най-стриктните в стандарти API SP-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-6A. С ползването им вече изцяло се тушира феномена Low Speed Pre-Ignition, така че е горещо препоръчително да се използват. В момента LUBE HY 0W-20 е в процес на лицензиране и съвсем скоро очаквам в страницата на API да се появи потвърждението, а съвсем неотдавна (19.08.2020) то стана факт за LUBE GDI 5W-30.

На което и от двете да си спрете вниманието ще са отличен избор. С излизането си те се превърнаха в абсолютен хит от гамата на YACCO и сериозно изпъкват в защитата за бензиновите двигатели на азиатските и американски прозиводители.


30.08.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Интересува ме какво масло за скоростната кутия е подходящо за Toyota Avensis 1.8 129 к.с. комби 2007г и колко е количеството?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Понеже не сте уточнили дали скоростната кутия е автоматик или ръчна, ще направя прочит на изискванията на производителя и за 2-та възела:

1. Ако скоростите са автоматични, то за 4 степенната кутия с код U341E Toyota препоръчва масло по ATF, Toyota Type T-IV. Тази спецификация е специфична течност на Toyota надвишаваща многократно стандарта Toyota T-II. Или сбито още е еквивалентен на JWS 3309 или NWS 6500 спецификацията (като Volvo 1161540). Заводски суха кутията събира 6.9, но при смяната могат да се обслужат само 3л. В такъв случай след като остава старо масло вътре Ви препоръчвам, пробега да бъде не повече от 50000 км. Продукта от гамата ни е YACCO ATF X, бутилка с червен етикет (моля да не се бърка с подобно масло YACCO ATF X FE).

Внимание! Забелязвам че през 2012г за същия автомобил има и друга 4-степенна автоматична кутия с код U241F. Нейният обем е 3.5л, изисква се същия стандарта ATF, Toyota Type T-IV и отново YACCO ATF X е правилният избор.

2. Ако скоростите са ръчни, то Toyota препоръчва масло по API GL-4 или API GL-5 във SAE 75W-90 вискозитетен клас. От гамата ни имаме два подходящи продукта и този който е "пръв сред равните" е YACCO BVX 1000 75W-90 100 % синтетично масло на базата на PAO. Другия правилен вариант е универсалната синтетика BVX 600 75W-90. Лично аз смятам, че след като този възел се сменя много рядко (60000-80000км) то предпочетете BVX 1000 75W-90. Ползвайки го него ще знаете, че сте осигурили най-върховата защита на възела и скоростите не могат да влизат по-добре. Обема на кутията е 1.9л.


10.07.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте искам да попитам какво масло бихте ми препоръчали за Toyota Yaris 2009 бензин 1.33 VVT-i? Досега е зареждано със SAE 5W-30 ACEA A1/B1, A5/B5, API SL/CF. По-добре ли е АCEA A3/B4 и API SN, но не мога да намеря такова масло.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Това което трябва да знаете, че Вашия автомобил е гранична година. За модела между 2005-2009г при мощност на двигателя 86 и 87 к.с. се позволяват множество вискозитетни класове (вкл. и SAE 5W-30) и по-стари смазочни норми. Препоръките през 2012г бяха също либерални дори за двигателя от 99 к.с. производство между 2009-2011г. Изключително право е на всеки автомобило-производител на база свои анализи и преценки да промени изискванията ако сметне, че с друг вискозитетен клас и смазочна норма ще се вдигне гарда на защитата за възела. Неусетно през годините и сега към Юни 2020г за двигателите с малка мощност препоръките си останаха същите, но за 99 к.с. тотално се преиначиха. Смазочните норми се завишиха, а от многото вискозитетни класове остана само и единствено SAE 0W-20.

В запитването масла по горните спецификации не са най-подходящите за двигателя Ви и с грижа към възела ще Ви предложа по-добри.

1. На първо място е вискозитетния клас. SAE 5W-30 е широко разпространен сред препоръките за бензиновите двигатели на азиатските и американски производители. Дори и двигателя да е 99 к.с., ето има следа, че когато е бил съвсем нов, SAE 5W-30 е бил позволен и се е използувал навярно до момента в който Toyota са преминали на SAE 0W-20. Но моля имайте едно наум, как са се променили с времето препоръките. Навярно има основателна причина за 99 к.с. да се препоръчва SAE 0W-20.

2. Смазочна норма. За двигателите с малка мощност до 2009г смазочната норма си остана по API (Американски петролен институт), който дефинира качествените показатели на маслото. Минималната такава е API SL (2001-2004г). Тя (на фона на бъдещите) не е особено подходяща за катализатора, защото маслото все още има високи нива на фосфор във формулата си (0.10 max). Да, противоизносващия пакет е засилен, но фосфора атакува и бързо запушва катализатора. В следващата норма API SM (2005-2010г) това е коригирано и той е в диапазона 0.06-0.08 max. През 2011г се въведе стандарта API SN (2011-2020г) по стриктност надвишаващ API SM/SL и щадящ по подобие на API SM също катализатора (0.06-0.08 max.). Вдигайки гарда на защитата през Май 2018г се позволи лицензирането на ъпдейтната версия на API SN под наименованието API SN PLUS, който в частност също по веригата замества и надгражда предходните API SN/SM/SL.... През Май 2020 се въведе най-върховия до момента API SP, който многократно надвишава API SN PLUS, а да не говорим надолу...

Обобщено до тук за двигателите 86 и 87 к.с. масло по SAE 5W-30 ACEA A1/B1, A5/B5, API SL/CF е правилно, с понижено триене осигуряващо икономия на гориво. Но понеже формулата е High SAPS по API SL не го считам за най-подходящ вариант в стоков мотор, а ако в последствие е оборудван и с LPG, също. По втория критерии API SN смазочната норма е от бъдещето за двигателя, но HTHS на маслото е ненужно висок (ако е в комбинация от ACEA A3/B4). Златната среда при бензиновите азиатски и американски двигатели може да е SAE 5W-30, но е добре маслото да е с понижено триене (около 10-11 cSt при 100С), все пак говорим за технология VVT-i. А масло по стандарта ACEA A3/B4 е High SAPS, т.е. с високи стойности на сулфатна пепел, фосфор и сяра и HTHS над 3.5 с кинематичен вискозитет около 12 cSt при 100С за SAE 5W-30. Ако от теоретична гледна точка се вместваме за двигателите 86 и 87 к.с., то за в бъдещите години либералните препоръки се съкратиха, летвата се завиши и към маслото се предявиха по-високи изисквания с цел защита на двигателя и осигуряване икономия на гориво. От последното печели на първо място клиента, после производителя гордеещ се с еко двигател, а най-много бонусите са за планетата, защото двигателя ще изхвърли по-малко вредни емисии в природата.

Така например за двигателя 99 к.с. (може и по-рано) но през 2012г виждам, че Toyota изисква към базовата смазочна норма API SM, маслото да бъде с понижено триене и да има Energy Conserving качества. Пълното изписване на стандарта е API SM-EC (Energy Conserving) отново важащ 2005-2010г. Следващия който го надгражда е API SN-RC (Resource Conserving) 2010-2020г, надграден от API SN PLUS-RC (Resource Conserving), а на върха от Май 2020 е API SP-RC (Resource Conserving). С грижа към възела е добре да си спрете вниманието на масло, което има многократно по-висока норма от базовата API SL, SM че дори и SN. Понеже API SP-RC е твърде нов стандарт, все още е в ход лицензирането на продуктите на YACCO, но по API SN PLUS имаме и това отдавна е факт...

Следващата смазочна норма е по класификацията на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата) на която Toyota е член. Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство (ако са в същия вискозитетен клас):

ILSAC GF-4 (2005-2010г) = API SM-EC (Energy Conserving)
ILSAC GF-5 (2011-2020г) = API SN-RC (Resource Conserving)
ILSAC GF-6A (от Май 2020г) = API SP-RC (Resource Conserving)

В препоръката за 99 к.с. е подаден ILSAC GF-4, който се надгражда по упоменатата схема. Стандартите по ILSAC са много по-завишени от базовите по API. YACCO имат сертифицирано масло по ILSAC GF-5, който е по-стриктен от базовия API SN, но по слаб от API SN PLUS.

Това което е хубаво, че YACCO LUBE GDI 5W-30 многократно надвишава всички изисквания като смазочни норми за двигателя Ви през годините (каквато и мощност да има). Нещо повече. То е официално одобрено по най-върховите бензинови стандарти като API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN и ILSAC GF-5 (линк). Само то като "пръв сред равните" от SAE 5W-30 ще бъде сертифицирано по най-новите API SP, API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A. От момента на създаването си се превърна в абсолютен хит на пазара. Неговия HTHS е 3.3, който осигурява елегантен баланс между икономията на гориво (2.1% на Fuel economy тестовете) и защитата на двигателя. Независимо от факта, че е създадено за последно поколение бензинови двигатели, в частност е напълно съвместимо и с предходно поколение. Формулата му е засилена с магнезий с цел да пребори (API SN PLUS) опустошителният феномен от LSPI (Low Speed Pre-Ignition). В допълнение на това е получило  най-съвременен пакет охлаждащи добавки. А ценителите на маслата като видят спецификациите API SN-RC, ILSAC GF-5 и особено API SN PLUS знаят, че двигателя (евентуално турбото ако има) и катализатора ще получат най-върхова защита. И аз с нетърпение очаквам API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A, но съзнавам, че лицензирането е процес който отнема време.


17.06.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Имам Toyota Verso 1.8 2011г, 147 к.с. / 108 kW на 125 000 км. Какво масло SAE 5W-30 бихте ми препоръчали? Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

1. Вискозитетен клас. Toyota е позволила за целогодишно ползване три вискозитетни класа, а именно SAE 0W-20, SAE 5W-20 и предпочитания от Вас SAE 5W-30. Масло по всеки от тях ще защити двигателя от износване заради по-бързото смазване и изключително лесната течливост в студени условия. Като вторичен ефект се явява и Fuel economy концепцията. Защото когато маслото е с понижено триене, неговите кинематични вискозитети са разчетени за по-оптимални реологични свойства. Именно по-малкото съпротивление между молекулните пластове позволява на двигателя да не се мъчи толкова при студен старт и от тук се спестява гориво. На фона че се препоръчват вискозитетни класове от вида на SAE 0W-20 / 5W-20 в комбинация от смазочните норми които ще приложа по-долу считам, че подходящото SAE 5W-30 не трябва да е с много висок кинематичен вискозитет. Какво имам в предвид?

SAE (Съюза на автомобилните инженери) дефинира диапазона на кинематичния вискозитет на маслата при 100°C. Той за всеки вискозитетен клас има граници "от-до". За SAE xxW-20 той е между 6.9 и 9.3 cSt, а за SAE xxW-30 е между 9.3 и 12.5 cSt. Тези автомобило-производители, които са сглобили двигателя на по-малки хлабини е логично да препоръчват масла напр. от SAE 5W-30 които имат кинематичен вискозитет при 100°C в долната граница, около 10 cSt. т.е. маслото има нисък HTHS. Други производители препоръчват SAE 5W-30 масло но в горната граница с около 12 cSt. Тези масла имат висок HTHS и респективно Fuel economy концепцията я има, но е намалена спрямо първата (а от тук и perfomance на двигателя ако изисква първия тип масло). Toyota е от тези автомобило-производители които имат традиции и опит в проектирането на екологични двигатели. Бонуса за клиента използвайки правилното масло с понижено триене е, че усеща двигателя си невероятно еластичен и податлив. Производителя гради репутация чрез създаването на двигател, който ще задоволи потребностите на клиента като perfomance и очаквания и ще му позволи в известна степен да отложи зареждането на гориво. За планетата ползите са, че двигателя от това спестено гориво ще изхвърли в атмосферата по-малко вредни емисии и изчерпването на ресурсите й ще се забави. И след като Toyota така е проектирала двигателя, че едно SAE 0W-20/5W-20 масло осигурява винаги течно триене в лагерите на коляновия вал и гранично там където е нужно считам, че може да си спрете вниманието на SAE 5W-30, който ха-ха се доближава до горната граница на SAE xxW-20 (с 9.3 cSt). С което стигаме и до смазочните норми които се позволяват в такова масло.

2. Смазочна норма. Докато SAE следи течливоста на маслата, Toyota изисква два типа смазочни норми:
а) Първата е по API (Американски петролен институт) който дефинира качествените показатели на маслото. По-ниския стандарт в препоръката е API SL (2001-2004г), а следващия е API SM (2004-2010г). Към тях в чистият им вид производителя предявява маслото да бъде с понижено триене. Може би е сглобил двигателя на специфични хлабини след като препоръчва толкова ниски вискозитетни класове? Осигурената Fuel economy концепция идва под формата на Energy Conserving качества и така 2-та стандарта се изписват API SL-EC (Energy Conserving) и API SM-EC (Energy Conserving). Те осигуряват над 1,4 % Fuel economy спрямо референтно масло. Стандартите по API непрекъснато еволюират и през 2011г се въведе API SN важащ в периода (2011-2020г). Притурката към базовата смазочна норма на API SN осигурява много повече от проста икономия на гориво. Разбира се че я добавя под формата на Resource Conserving качества, в които влизат не само защитата на двигателя, съвместимостта с предходно поколение гарнитури, защита на турбокомпресора ако е оборудван и не на последно място предпазване и удължаване експлоатационният живот на катализатора, чрез намаляване нивата на фосфор в маслото. Към днешен момент би било загуба да се използват масла по предходните типове API SL-EC (Energy Conserving) / API SM-EC (Energy Conserving) вместо API SN-RC (Resource Conserving), съкратено API SN-RC.

б) Втората смазочна норма е по Класификацията на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японски производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. За Вашият двигател е подадена ILSAC GF-4 (като ILSAC GF-3 е изпусната, но дефакто е вътре). Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство (ако са в същия вискозитетен клас):

ILSAC GF-3 (2001-2004г) = API SL-EC (Energy Conserving)
ILSAC GF-4 (2005-2010г) = API SM-EC (Energy Conserving)
ILSAC GF-5 (от 2011 до 2020г) = API SN-RC (Resource Conserving)

Към днешен момент би било загуба да се използват масла по предходните типове ILSAC GF-3 / ILSAC GF-4 вместо ILSAC GF-5.

Стигахме и до частта кои масла на YACCO отговарят на препоръките? Те са множество и даже ги надвишават. С цел да не Ви объркам ще изтъкна тези от гамата ни, които считам че са "първи сред равните", а именно LUBE GDI 5W-30 и LUBE P 5W-30.

LUBE P 5W-30
се вписва в препоръките защото е масло с понижено триене по ACEA C2 (европейски стандарт). Тази категория е на първо място смазочна защита на двигателя, а в последствие защитава каквито системи за третиране на отработените газове са оборудвани (катализатори, DPF филтри). Именно ACEA C2 осигурява Fuel economy концепцията във формулата на LUBE P 5W-30. Европейските тестове са по-различни от американските по API / ILSAC, но изискването за икономия на гориво на ACEA C2 е внушителните мин 2,5 %. Допълнително LUBE P 5W-30 е по API SN, но поради формулата с понижено триене неофициално можем да кажем, че отговаря на изискванията на API SL-EC / API SM-EC / ILSAC GF-3 и ILSAC GF-4 (без ILSAC GF-5). Кинематичният му вискозитет при 100°C е в долната граница на xxW-30 масло и е 10.1 cSt. Много, много отлично предложение.

LUBE GDI 5W-30 най-точно се вписва в препоръките. Докато формулите на останалите SAE 5W-30 масла на YACCO (като LUBE P 5W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30...) които имат API SN + някакви Energy Conserving качества, са създадени главно за дизеловите двигатели на европейските автомобило-производители и стандарта по API е просто един от многото, то при LUBE GDI 5W-30 е точно обратното. Формулата му е ориентирана само и единствено за бензиновите двигатели на азиатските и американски производители и няма и нотка на дизел в себе си. Нещо повече. То е официално одобрено (хомологирано) по тези стандарти, които ценителите на масла веднага улавят, а именно API SN PLUS, API SN-RC, API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen 2 (линк). От тях казахме API SN-RC надгражда надолу API SM-EC / API SL-EC, а респективно ILSAC GF-5 заменя и надгражда предходните по ILSAC GF-4 / ILSAC GF-3. Нещо повече.

От 01.05.2020 стандартите по API и ILSAC получиха най-значимото си обновяване от последните години. Разбира се автопарка се обнови, а същевременно екологичните норми се затегнаха. За да могат производителите да се вместят, те създават малки по обем двигатели с директно впръскване, консумиращи по-малко бензин и отделящи по-ниски нива на CO2. Всичко това доведе до бича за TGDI двигателите наречен LSPI (Low Speed Pre-Ignition). Затова в последния стандарт на API, API SP е включен теста против LSPI. Когато маслото е с понижено триене Resource Conserving, стандарта се изписва API SP-RC (Resource Conserving) и замества API SN-RC / API SM-EC / API SL-EC, като става аналогичен на най-новия ILSAC GF-6A, който надолу по веригата пък замества ILSAC GF-5, ILSAC GF-4, ILSAC GF-3... Понеже изискването за масло по API SP / ILSAC GF-6A формулата на лубриканта трябва да бъде по предходните API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5 считам, че е въпрос на кратко време LUBE GDI 5W-30 да бъде сертифицирано.

Или с излизането на API SP / ILSAC GF-6A се сложи черта кое масло изпъква "като пръв сред равните" за бензиновите азиатски двигатели (LUBE GDI 5W-30) и кое с много уговорки (LUBE P 5W-30) може да се вмести за автопарка до 2011г. LUBE GDI 5W-30 на Fuel economy тестовете е показало 2.1 %. Неговия HTHS е по средата между 2-та типа с 11.2 cSt, което осигурява елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя. Ако имате, моля да отворите сервизната си книжка на хартиен носител в секцията за маслата и ще видите, че Toyota препоръчва маслото да е сертифицирано по ILSAC (стандарт който много трудно се покрива) в комбинация от SAE 0W-20 / 5W-30 или най-много SAE 5W-30.


21.05.2020
Надявам се, че съм Ви бил полезен с отговора си, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Имам Toyota Auris 1.33 бензин 74 k.W 2010г. Какво масло от гамата на YACCO е най подходящо за този мотор? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит:

OEM recommendation
year-round   API: SM-EC   SAE 0W-20
year-round   ILSAC GF-4   SAE 0W-20

1. Вискозитетен клас за целогодишна употреба. В случая производителя е визирал само един единствен вискозитетен клас SAE 0W-20. И до ден днешен не съм намерил отговор на въпроса, защото за Вашия двигател и за Corolla 1.3 16V VVT-i (2009-2013); Aygo 1.0 12V VVT-i (2009-2012) Toyota подава само SAE 0W-20? Уважавайки препоръките на производителя не ми остава нищо друго освен да не се отклоня от тях. Ако Вие имате сервизна книжка на хартиен носител, бих се радвал да видя какво е препоръчвано навремето. Но изключително право на всеки автомобило-производител е да промени първоначалните си препоръки, ако през годините на база наблюдения и анализи е установил, че надградените препоръки са по-добри за възела. Например е създадена е по-върхова смазочна норма в конкретен вискозитетен клас...

2. Смазочна норма. Те са две на брой. Първата е по класификацията на експлоатационни свойства на американския петролен институт API и в частност API SM-EC. Към базовата смазочна норма API SM (2005-2010г) Toyota може да предяви масло да бъде с понижено триене което осигурява икономия на гориво. Пълното изписване на стандарта е API SM-EC (Energy Conserving). Или както съм казвал и преди за масло с понижено триене и нисък HTHS бонусите за клиента са, че усеща двигателя си невероятно еластичен и податлив. За производителя са че е произвел еко двигател осигуряващ Fuel Economy и ще плати по-малко данъци, а за планетата са, че намаления разход на гориво не само ще забави изчерпването на природните ресурси, но двигателя ще изхвърли в атмосферата по-малко вредни емисии. Но най-важния акцент който виждам в препоръките е, че двигателя е специфично конструиран и има система за променливи фази на газорапределението VVT-i. Тук инженерите проектирали двигателя са наясно какво масло да предпишат за него. Стандарта API SM-EC (Energy Conserving) е все още актуален, но той се заменя от следващия API SN-RC (Resource Conserving) важащ от 2011г до днес. Когато маслото е официално одобрено по API, получава хомологирания знак "donut".

Второто изискване е маслото да има стандарт по ILSAC. Тук също при официално одобрение има означение, т.нар. знак "Starburst". Starburst идентифицира двигателните масла, препоръчани за определени приложения, като например „За бензинови двигатели.“ За да може да се постави този символ върху етикета на маслото, последното трябва да отговаря на критериите на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японски производители към двигателните масла. Най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към защитата на двигателя и катализаторните системи, както и към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии изхвърлени в околната среда. В препоръките се изисква ILSAC GF-4 (2005-2010г). Характерно за стандартите по ILSAC е, че са стъпнали върху базовите изисквания на API, затова има и приравняване. Така например:

API SM-EC = ILSAC GF-4
API SN-RC = ILSAC GF-5

Стигнахме и до частта кои масла от гамата на YACCO отговарят и надвишава изискванията на Toyota. Това са LUBE HY SAE 0W-20 и LUBE BM-17 FE SAE 0W-20. В България внасяме LUBE HY 0W-20, което е официално одобрено по най-върховите стандарти касаещи бензиновите азиатски двигатели в частност API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen 2 (линк).


06.02.2020
Надявам се че съм бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, моля препоръчайте ми какво и колко масло за двигател трябва да си поръчам за Toyota Corolla Verso 1.8 16V VVT-i бензин, 130 к.с., 2008 година.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам последните изисквания на Toyota подадени към Юни 2019 за двигателя, както и моя прочит на препоръките.

year-round  API: SM-EC  SAE 5W-30
year-round  API: SL-EC  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-4  SAE 5W-30

От горното се забелязват няколко акцента:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Според производителя това е само и единствено SAE 5W-30. Вярно е че позволява и други, но в предвид факта, че двигателя е технология VVT-i (т.е. с променливи фази на газоразпределение), съм премахнал тези, които считам че не ще помогнат за гладката му работа. Моя съвет е да си спрете вниманието само на SAE 5W-30 сега и за в бъдеще. Отклонението от него няма да е в полза на двигателя.

2. Смазочна норма. Типично за азиатските бензинови двигатели и в частност на Toyota са дадени две норми.
а) Първата е по API - класификация за качеството според американските изисквания. Минималната в препоръката е API SL. Това е бензинова защита важела в периода 2000-2004г. Всеки следващ надгражда предходния. По-горния подаден стандарт е API SM (2005-2010г). Разбираемо е, защото Вашия модел се прави до края на 2007г. След API SM има по-върхова норма и тя е API SN (2011г до днес). Към базовите норми по API, API може да предяви маслата да бъдат с понижено триене, с нисък HTHS което довежда до икономия на гориво и по-малко вредни емисии. В такъв случай стандартите се изписват така API SL-EC (Energy Conserving) и API SM-EC (Energy Conserving). Към днешен момент най-върховия стандарт надграждащ горните е API SN-RC (Resource Conserving).

б) Втория тип смазочна норма е съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители. За основа се ползват тестовете по API. Основните акценти са както защитата на двигателя, така и икономията на гориво и намаляването на фосфор в маслото, с цел защита на катализатора. Стандартите по ILSAC са много стриктни и за да може едно масло да отговаря на тях трябва да мине редица тежки за постигане тестове. Няма да е много грешно да се каже, че има приблизително равенство между стандартите по API и тези на ILSAC (стъпнали върху тези на API). Така например:

API SL-EC (Energy Conserving) = ILSAC GF-3 (2000-2004г)
API SM-EC (Energy Conserving) = ILSAC GF-4 (2005-2010г)
API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5 (2011г до днес)

След като разгледахме препоръките, стигнахме до частта кои масла на YACCO се вписват в тях. Въпреки че (Energy Conserving) качествата са стриктни, много наши продукти с лекота ги надвишават. С цел да отсея само топ предложенията ще ги сведа до критериите SAE 5W-30 +  API SL-EC (Energy Conserving) / API SM-EC (Energy Conserving) / API SN-RC (Resource Conserving).

Тези масла които са с висок HTHS и осигуряват около 1,2 % Fuel Economy са LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30. Те се вместват в препоръката по критериите year-round  API: SL-EC  SAE 5W-30.

Второто предложение е LUBE P 5W-30 (моля да не се бърка с LUBE P+ 5W-30, последното няма стандарт по API). LUBE P 5W-30 е масло с нисък HTHS за изключително лесно развъртане и икономия на гориво. Понеже в чистия му вид е API SN, но с понижено триене, се вмества в препоръката по критериите year-round  API: SM-EC  SAE 5W-30.

Fuel Economy тествете според изискванията на API / ILSAC са различни от европейските по ACEA. Така се получава, че в зависимост от системата на тестване, едно масло дава по-високи или по-ниски стойности. Понеже цитираните масла до тук LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30 са просто по API SN (и не са официално сертифицирани по американските Energy Conserving качества), но формулата им е с леко понижено триене, на европейските тестове на ACEA C3 са показали Fuel Economy от около 1,2% спрямо референтно масло. LUBE P 5W-30 в чистия му вид е само по API SN, но на тествоете на ACEA C2 е дало Fuel Economy от близо 2,6%. Затова го вместих в категорията API SM-EC (Energy Conserving).

Продукта от гамата на YACCO който се вписва на 100% по всички критерии е LUBE GDI 5W-30. За разлика от горните масла, които са ориентирани за бензинови и дизелови двигатели главно на европейските производители, то LUBE GDI 5W-30 има едно предназначение. Създадено е само и единствено за бензиновите двигатели на американските и азиатски производители, които изискват през годините кой да е стандарт по API и/или ILSAC. Отново 100% синтетика, само че с тази разлика, че е официално одобрена, както по API SN, API SN-RC (Resource Conserving), така и по ILSAC GF-5. Нещо което никое друго масло не може да достигне. Просто таргет групата е различна. LUBE GDI 5W-30 е една крачка пред останалите масла на YACCO ако говорим за бензинов американски или азиатски двигател изискващ API и/или ILSAC. По-новото поколение бензинови TGDI страдат от феномена L.S.P.I. (Low Speed Pre-Ignition). И докато се чака да навлезе най-новия ILSAC GF-6, спешно се създаде по-висш стандарт по API - API SN PLUS. В частност ILSAC GF-6, API SN PLUS и GM-dexos1™ Gen 2, гарантират и свеждат до минимум катастрофалният ефект от L.S.P.I. Вас конкретно не Ви касае, но горният пример е перфектна илюстрация колко профилирано и в дълбочина LUBE GDI 5W-30 за разлика от горните масла е ориентирано към бензиновите двигатели. На тестовете по API SN-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-5 е показало около 2,1% Fuel Economy.

Така че моя съвет е да си спрете вниманието на LUBE GDI 5W-30 или най-много до LUBE P 5W-30. Това са 2-те масла, които най-се вписват в препоръките на Toyota.

И не на последно място, намалете пробега между интервалите на смяна до разумни граници. Двигателя заводски сух и напълнен е 4,7л, а при обслужването могат да се налеят 4,2л. Купете си 4+1л туба от LUBE GDI 5W-30. При евентуално изчерпване с доливане на 5-тия литър и сте на пробег от около 10 000 км, нека тогава да бъде следващата смяна. Моля внимателно с наливането. В предходни изисквания за възела, обема който може да се обслужи бе подаден само 3,7, а не 4,2л...


Оставам на разположение,
16.08.2019 ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Какво масло за скоростна кутия и колко литра да си взема за Toyota Avensis T25 2.0 16V VTT-i D4, 147 к.с., 2004г. Благодаря.

ОТГОВОР:
Благодаря Ви за интереса към YACCO. Не сте уточнили дали скоростната кутия е ръчна или автоматична, затова ще дам препоръки и за 2-те.

Ръчна скоростна кутия:

Transaxle, manual C50 / C250
Manual
Capacity 1,9 liter
Gears forward: 5
Gears reverse: 1

Use: Normal
Check 48 months/60000 km

Use: Severe
Change 60000 km/48 months

OEM recommendation
year-round   API: GL-4   SAE 75W-90
year-round   API: GL-5   SAE 75W-90

От заводските изисквания е видно, че Toyota позволява употребата на вискозитетния клас SAE 75W-90, в комбинация от смазочната норма API GL-4, или API GL-5. От гамата на YACCO правилните продукти са BVX 1000 75W-90 (100 % синтетика) и BVX 600 75W-90 (синтетика), които отговарят едновременно на API GL-4 / GL-5. На фона, че маслото във възела ръчна скоростна кутия много рядко се сменя, горещо Ви препоръчвам да предпочетете BVX 1000 75W-90. Формулата му обхваща множество стандарти на различни ОЕМ, от които ценителите на масла веднага улавят SAE J2360. Тази класификация издига смазочната защита на съвсем друго, по-върхово ниво...

За съвместимостта на материалите и еластомерите, не се препоръчва да се използва по-високо ниво по API спрямо това което изисква производителя, с изключение на случаите, когато маслото е направено по "мека" технология и има API GL-5 EP качества с API GL-4 съвместимост. Точно така е и с BVX 1000 75W-90 и BVX 600 75W-90. Те ще осигурят нужната защита на възела, когато се изисква напр. API GL-5 главно за диференциали (считам за изключение че за кутията се изисква също API GL-5), но и ще предпазят синхронизаторите, когато производителя изисква API GL-4 ниво. За обслужване на този възел Ви трябват 2 литра. При нормална употреба примерно маслото го сменяйте на всеки 100000км.

--------------------
Автоматична скоростна кутия:

През годините за Вашия автомобил производителя е подал, че се оборудва с 2 типа автоматични скоростни кутии. За щастие изискват един и същ стандарт, в едно и също масло и събират почти еднакъв обем литри:

Transaxle, automatic U241F (Capacity 3,5 liter)
Transaxle, automatic U341E (Capacity 3 liter)

Automatic
Gears forward: 4
Gears reverse: 1

Use: Normal
Check 45000 km/36 months

Use: Severe
Check 45000 km/36 months
Change 90000 km/72 months

OEM recommendation
year-round ATF, Toyota Type T-IV -

От гамата на YACCO, единствения правилен продукт е маслото с червен етикет ATF X. Моля да не се бърка с подобния продукт ATF X FE! За обслужване на този възел Ви трябват 3-4 литра. При нормална употреба не чакайте 90000 км, а примерно маслото го сменяйте за по-сигурно на всеки 50000км.


02.08.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:  Здравейте за Toyota Corolla 2014г, 1.6, бензин, 132к.с., какво масло би трябвало да сложа на YACCO? Досега съм наливал SAE 0W-20, "оригинално" на Тойота.

ОТГОВОР: Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

temperate climate   API: SN-RC   SAE 0W-20
temperate climate   API: SM-EC   SAE 0W-20
temperate climate   API: SL-EC   SAE 0W-20
temperate climate   ILSAC GF-5   SAE 0W-20
temperate climate   ILSAC GF-4   SAE 0W-20
temperate climate   API: SN-RC   SAE 5W-20
temperate climate   API: SM-EC   SAE 5W-20
temperate climate   API: SL-EC   SAE 5W-20
temperate climate   ILSAC GF-5   SAE 5W-20
temperate climate   ILSAC GF-4   SAE 5W-20
temperate climate   API: SN-RC   SAE 5W-30
temperate climate   API: SM-EC   SAE 5W-30
temperate climate   API: SL-EC   SAE 5W-30
temperate climate   ILSAC GF-5   SAE 5W-30
temperate climate   ILSAC GF-4   SAE 5W-30

Генерално от тях се забелязват следните концепции:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са всички упоменати в графата temperate climate и могат условно да се приемат за целогодишно ползване. Изхождайки от факта, че двигателя има променливи фази на газоразпределението (VVT-i система) не е чудно, че Toyota препоръчва масло от ниските вискозитетни класове. Колкото до SAE 0W-20 той вече не е екзотика и много азиатски производители го препоръчват за бензиновите си двигатели. Може да продължите на него, а може и да преминете след време на SAE 5W-30 масло, стига да отговаря и на 2-рото условие:

2. Смазочна норма. В препоръките са дадени два вида.
а) Първите са по американския стандарт на API, като за основа са спецификациите API SL (2000-2004), API SM (2005-2010) или API SN (от 2011 до днес). Към тях са предявени допълнително изисквания маслото да е с понижено триене. Това се вижда от втората част на стандарта API SL-EC (Energy Conserving), API SM-EC (Energy Conserving), API SN-RC (Resource Conserving).

От гамата на YACCO с грижа към възлите двигател и катализатор препоръчвам само две масла: LUBE HY 0W-20 и LUBE GDI 5W-30. Отделно те са официално одобрени по най-високия в препоръките стандарт API SN-RC (Resource Conserving), a неотдавна преминаха тестовете и на най-върховия към днешен момент API SN PLUS.

б) Втората норма е по класификацията на ILSAC. Това са комбинирани изисквания на американските и японските производители с главни акценти към защитата на двигателя и икономията на гориво. Тестовете са стъпнали върху тези на API, но с допълнителни прецизирани характеристики към маслото от страна на OEM. Стандарта ILSAC GF-4 може да се приравни донякъде на API SM, а ILSAC GF-5 е аналогичен на API SN-RC (Resource Conserving).

Отново официално одобрени масла по ILSAC GF-5 са двойката LUBE HY 0W-20 и LUBE GDI 5W-30 и само те след време (2020г?) ще могат да се сертифицират по бъдещия ILSAC GF-6.

Накратко, ако сте доволен от поведението на автомобила и двигателя няма консумация на масло, предпочетете LUBE HY 0W-20. Във всички останали случаи, както Ви разясних също е правилна опция избора на LUBE GDI 5W-30.


01.07.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Необходимо ми е масло за Toyota Avensis бензин 1.8 – 147 к.с. произведена 2014г.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. В информационният масив Вашият автомобил попада в гранична година. Заповядайте по-долу моя прочит на препоръките.

year-round  API: SN-RC  SAE 0W-20
year-round  API: SM-EC  SAE 0W-20
year-round  API: SL-EC  SAE 0W-20
year-round  ILSAC GF-5  SAE 0W-20
year-round  API: SN-RC  SAE 5W-20
year-round  API: SM-EC  SAE 5W-20
year-round  API: SL-EC  SAE 5W-20
year-round  ILSAC GF-5  SAE 5W-20
year-round  API: SN-RC  SAE 5W-30
year-round  API: SM-EC  SAE 5W-30
year-round  API: SL-EC  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-5  SAE 5W-30

1. Предпочитаните вискозитетни класове за този двигател за целогодишно ползване са упоменати с редовете year-round. Т.е. производителя е дал избор кой да изберете. Всички те са подходящи за двигателя, който е с променливи фази на газоразпределението.

2. Смазочни норми. Те са два вида:
а) По американските стандарти на API - API SL (2000-2004г), API SM (2005-2010г) и API SN (2011г до днес) с допълнителни изисквания към маслото да бъде с понижено триене за да осигури икономия на гориво. Пълното изписване на стандартите са

API SL-EC (Energy Conserving)
API SM-EC (Energy Conserving)
API SN-RC (Resource Conserving)

б) Втората класификация за качествата на маслото е по ILSAC. Тестовете се правят върху стандартите на API, като по-важните акценти са както защитата на двигателя, така и икономията на гориво и намаляване нивата на фосфор с цел предпазване на катализаторните системи. Стандарта ILSAC GF-5 е аналогичен на най-високия към днешен момент API SN-RC.

От гамата на YACCO има множество подходящи масла като LUBE HY 0W-20 (API SN-RC, ILSAC GF-5), LUBE F 5W-20 (надвишаващ API SL-EC, API SM-EC) и LUBE GDI 5W-30 (API SN-RC, ILSAC GF-5).

Лично моя съвет е да си спрете вниманието на LUBE HY 0W-20 или LUBE GDI 5W-30, защото те отговарят едновременно на официално одобрените стандарти по API и ILSAC. Нещо повече. Неотдавна и 2-те масла преминаха тестовете и са сертифицирани по най-върховия за сега стандарт API SN PLUS.

https://engineoil.api.org/Directory/EolcsResultsDetail?accountId=-1&companyId=10299&resultsUrl=%2FDirectory%2FEolcsResults%3FaccountId%3D-1

22.05.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте ми препоръчали за Toyota Auris 1.6 16V VVT-i с двигател 1ZR-FE 2008г? Колата е на 150 000км. Досега е карана със SAE 5W-40. Благодаря Ви предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Препоръчвам Ви да си спрете вниманието на маслото LUBE GDI 5W-30. Сега ще разтълкувам изискванията на производителя и ще се уверите, че то е отличен избор.

temperate climate  API: SM-EC  SAE 0W-20
temperate climate  API: SL-EC  SAE 0W-20
temperate climate  ILSAC GF-4  SAE 0W-20
temperate climate  API: SM-EC  SAE 5W-20
temperate climate  API: SL-EC  SAE 5W-20
temperate climate  ILSAC GF-4  SAE 5W-20
temperate climate  API: SM-EC  SAE 5W-30
temperate climate  API: SL-EC  SAE 5W-30
temperate climate  ILSAC GF-4  SAE 5W-30
Above -18  API: SM-EC  SAE 10W-30
Above -18  API: SL-EC  SAE 10W-30
Above -18  ILSAC GF-4  SAE 10W-30
Above -12 API: SM  SAE 15W-40
Above -12 API: SL  SAE 15W-40
Above -7 API: SM  SAE 20W-50
Above -7 API: SL  SAE 20W-50


От това което е препоръчал производителя Toyota са видно 2 неща:
1.Предпочитан вискозитетeн клас. Това е всеки един от изброените за целогодишно ползване (temperate climate), а именно SAE 0W-20, 5W-20, 5W-30. Да, по-надолу също са позволени и други, но ако не е по-студено от еди колко си градуса (предлагам да ги игнорираме). Конкретно SAE 5W-40 не е упоменат, но от теоретична гледна точка може да се ползва, защото Toyota позволява масло както от вида SAE 5W-xx (напр. SAE 5W-30), така и от SAE xxW-40 (напр. SAE 15W-40). От практическа гледна точка не е добре обаче, защото Вашият двигател има система за променливи фази на газоразпределението (VVT-i). Т.е. с масло от по-ниските вискозитетни класове двигателя ще работи по-добре и ще бъде по-еластичен.

2.Втората насока е смазочната норма. Те са 2 на брой и са донякъде взаимно покриващи се. Предлагам да се концентрираме само върху специфичните смазочни норми изброени в реда temperate climate.

а) Смазочните норми по американските стандарти на API търпят постоянно развитие и изискването е по API SL (бензинова защита между 2000-2004г) или по API SM (бензинова защита между 2004-2010г). Към тази норма API може да предяви маслото да бъде с понижено триене и да осигурява икономия на гориво и тогава стандарта се изписва така: API SL-EC (Energy Conserving) и API SM-EC (Energy Conserving). Двата стандарта осигуряват около 1,4 % Fuel Economy на тестовете.

б) Стандарта по ILSAC GF-4 е аналогичен на по-горният в препоръките API SM-EC, като добавя още по-големи изисквания към икономията на гориво и внимание - към защитата на катализатора, намаляйки нивата на SAPS в маслото.

От гамата на YACCO множество масла са подходящи и надвишават препоръките на Toyota. Това са както LUBE GDI 5W-30, така и LUBE HY 0W-20, LUBE F 5W-20, LUBE P 5W-30 и още поне 3-4 за които се сещам.

Но единствено от SAE 5W-30, LUBE GDI 5W-30 е официално одобрено както по най-върховния API SN стандарт, така и по ILSAC GF-5. API SN (бензинова защита от 2010г до днес) надвишава/заменя предходните API SM и SL, а ILSAC GF-5 надвишава/заменя ILSAC GF-4, ILSAC GF-3 и надолу. От препоръките бе видно, че се изисква маслото да бъде гориво спестяващо. LUBE GDI 5W-30 също така е сертифицирано по API SN-RC (Resource Conserving), чиито показатели заменят и сериозно надвишават Energy Conserving нивата на API SM-EC.

В момента тече лицензираното на LUBE GDI 5W-30 по най-новия американски стандарт API SN PLUS, въведен от Май 2018г, който ще се наложи за в бъдеще, както за най-новия автопарк, така и за предходния.

Колкото до вискозитетния клас SAE 5W-40, той не може да осигури никаква икономия на гориво. Организацията SAE изобщо не си прави труда да се концентрира върху него от към Fuel Economy концепцията. Това едно на ръка. Смазочните норми като API SN-RC, API SM-EC, SL-EC, ILSAC GF-5, ILSAC GF-4 никога няма и не могат да бъдат налични в SAE 5W-40, защото последното е масло с висок HTHS и не може да бъде практически най-подходящо за модерните системи за газоразпределение, в частност VVT-i на Toyota. SAE 5W-40 вдига ненужно кинематичния вискозитет на маслото, почти 2 пъти спрямо напр. SAE 0W-20 масло. Това увеличено триене между молекулните слоеве се изразява както в по-лошо смазване, така и в загубена енергия, която може да се използва с 1-ца гориво да се изминат повече километри. Да не забравяме че при по-малък разход на двигателя, последния ще изхвърли в атмосферата по-малко вредни емисии. Toyota е ярък пример за това, че произвежда екологични двигатели. Но те няма да са такива, ако и използваното масло не е горивоспестяващо...

Или накратко, ако се уважат препоръките на Toyota във Вашия случай, трябва смазочната норма да бъде специфична и горивоспестяваща, в комбинация от нисък вискозитетен клас като SAE 0W-20, 5W-20 и 5W-30, за какъвто двигателя е проектиран.

За мен, LUBE GDI 5W-30 е най-доброто предложение от гамата на YACCO, което осигурява елегантен баланс между икономия на гориво и най-масовия вискозитетен клас SAE 5W-30.

Намерих произволна книжка на Toyota (не зная точно за кой бензинов модел е). Забележете как производителя препоръчва SAE 5W-30 масло за целогодишно ползване, като набляга на API SM Energy Concerving масло, или такова сертифицирано по ILSAC (GF-4), т.е. всичко е в синхрон, както го разтълкувах.

https://www.toyotaownersclub.com/uploads/monthly_2017_03/58d44860d3b0a_2008Aygohandbook.jpg.64eb7dd628ca1906da05cc3742952efb.jpg


28.09.2018
Надявам се, че съм Ви бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло ще ми предложите за Toyota (USA) Tundra 4.7 V8 32V, 4x4 2007г? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Азиатските двигатели, както и американските използват системите за класификация на моторните масла по експлоатационни свойства на API и ILSAC.
Производителя Ви за двигателя изисква:

year-round  ILSAC GF-4  SAE 5W-30

Правилното масло трябва да отговаря на вискозитетния клас SAE 5W-30 и смазочната норма по ILSAC GF-4. Последната предявява големи изисквания към икономията на гориво. За оценка се използват тестовете създадени от API. Към днешен момент стандарта ILSAC GF-4 се заменя от по-новия ILSAC GF-5.

Правилният и единствен продукт от гамата на YACCO в SAE 5W-30 е LUBE GDI 5W-30, официално одобрено по API SN, SN-RC, ILSAC-GF-5, GM-Dexos 1 Gen2.

Оставам на Ваше разположение.


06.06.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Искам да попитам какво масло и колко литра ще са ми нужни за Toyota Avensis 2.0 126к.с. 2007г? Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Не сте уточнили вида гориво, но предполагам става въпрос за дизелов автомобил, нали? Има такава мощност в информационният масив със заводски препоръки:

year-round  ACEA C2-04  SAE 5W-30

От изискванията на производителя е видно единственият вискозитетен клас SAE 5W-30. Като смазочната норма е по Класификацията на моторните масла по експлоатационни свойства на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Стандарта който се изисква е ACEA C2 издание 2004г.

От гамата на YACCO най-пълно отговаря LUBE P 5W-30. Това масло е с понижено триене и нисък HTHS за изключително лесно развъртане на двигателя. На Fuel Economy тестовете е дало резултат 2,6 %. Каквато и система за третиране на отработените газове (визирам катализатор, DPF) да има двигателя, ACEA C2 ще му удължи живота.

Като втора и последна опция, ако двигателя има повече от нормалната консумация на масло (спрямо LUBE P 5W-30), то спрете си вниманието на LUBE M 5W-30. Маслото е с висок HTHS, от тук и по-ниска Fuel Economy концепция, но нивата на SAPS за 2-те масла са едни и същи, защото то е по комбинирани стандарти ACEA C3/C2. Виждате че това масло също удовлетворява изискванията за ACEA C2 + SAE 5W-30.


30.04.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Притежавам Toyota Yaris 1.3 16V VVT-i, 2004г. В сервиз ми сложиха LUBE O 5W-30, но приятели ми казват, че аз съм за SAE 5W-40 или 10W-40 масло, като втора употреба автомобил. Нямам консумация на масло и всичко е наред за сега. Какво е Вашето мнение. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Приложено прилагам заводските препоръки, подадени от компанията Toyota.

year-round  API: SH  SAE 5W-30
year-round  API: SJ  SAE 5W-30

Генерално от заводските изисквания се виждат 2 неща:
а) минимална смазочна норма по американския стандарт API SJ/SH. Ето за какви години се отнасят:

API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Т.е. когато двигателя е бил проектиран/разработен и пуснат в експлоатация е изисквал най-върховната към тогава API SJ норма, защото модела е 1998-2005г. Към днешен момент тя е остаряла и продуктите на YACCO многократно я надвишават.

б) Вискозитетния клас упоменат от производителя е второто изискване на Toyota. Вижда се че тя препоръчва целогодишно year-round SAE 5W-30, като е сметнала, че така двигателя ще има отлично смазване и поведение независимо от километрите и годините на експлоатация. Разбира се и други вискозитетни класове са подходящи, но при определени температури на околната среда. Но съдейки от това, че Вашият двигател е с променливи фази на газоразпределение съм ги премахнал.

Една отлична опция е да продължите да използвате LUBE O 5W-30. То с освен по най-върховият за сега американски стандарт API SN, също така е ACEA A3 – европейски бензинов стандарт, който ще даде допълнителна защита на двигателя. Плюсовете не спират до тук. Кинематичният вискозитет при 100С е 12 cSt, докато примерно на VX 600 5W-40 и VX 500 10W-40 e 14,8 cSt. Акцента е че смазването, охлаждането и намаляване на износването на двигателя със SAE 5W-30 масло ще е по-бързо и по-добро, спрямо маслата SAE 5W-40/10W-40. Или двигателя ще му е по-леко като цяло.

Маслото което най-добре се вписва в препоръките е LUBE GDI 5W-30 (сертифицирано по API SN, SN-RC и ILSAC GF-5).


10.03.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Моля предложете ми масло за Toyota Avensis 2.2 D4-D, 2008г. Не зная дали има DPF. Предварително благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Приложено подавам информация на заводските препоръки за интересуващият Ви възел:

year-round  Global DLD-1  SAE 5W-30
year-round  API: CF  SAE 5W-30

Спестил съм доста от останалите позволени вискозитетни класове. Сега производителя не е упоменал изрично, че двигателя е оборудван с DPF филтър, защото иначе препоръката щеше да бъде само и единствено ACEA C2 + SAE 5W-30 масло, но аз предполагам че най-малкото има една или повече модерни катализаторни системи. С грижа към тях ще предложа масло което ще бъде подходящо и ако има и ако няма DPF. За тази година ако има, изискването за смазочна норма по европейските стандарти щеше да бъде ACEA C2-04 издание, т.е. първото въведено. Т.е. на вас Ви трябва масло което да бъде не само ACEA C2 категория, но и да покрива напр. API CF.

Продукта е LUBE P 5W-30 (класическо ACEA C2). Това масло е нискофрикционно и концепцията му е да дава максимална икономия на гориво и защита на двигателя и DPF.


15.01.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Въпросът ми е относно Toyota Prius 1.8 vvt-i 74kW от 2011г (3та генерация). По спецификация дават SAE 0W-20 и от доста марки съм се спрял на YACCO LUBE HY 0W-20. Въпросът ми е свързан с огромните жеги през лятото у нас и района - какво мнение ще изразите относно горното YACCO срещу VX 1500 0W-30? Има ли смисъл от по-високия вискозитет при работната температура или да заложа на определеното от производителя? Благодаря и поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте. Прилагам изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

temperate climate API: SN-RC SAE 0W-20
temperate climate API: SM-EC SAE 0W-20
temperate climate API: SL-EC SAE 0W-20
temperate climate ILSAC GF-5 SAE 0W-20
temperate climate API: SN-RC SAE 5W-20
temperate climate API: SM-EC SAE 5W-20
temperate climate API: SL-EC SAE 5W-20
temperate climate ILSAC GF-5 SAE 5W-20
temperate climate API: SN-RC SAE 5W-30
temperate climate API: SM-EC SAE 5W-30
temperate climate API: SL-EC SAE 5W-30
temperate climate ILSAC GF-5 SAE 5W-30


Обобщение:
Генерално от заводските препоръки, могат да се направят 2 извода:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това в никакъв случай не е само и единствено SAE 0W-20. Производителя е упоменал множество вискозитетни класове и никой не е „по-добър“ от другите. Не и по начина по който са представени. Лично аз смятам че е дал опции и избор. Разбира се гонейки Fuel-Economy концепцията в тези хибридни двигатели е видно, че всичките масла имат понижен вискозитет. Много е и вероятно двигателите да имат и променливи фази на газо-разпределението. Колкото и да е важен вискозитетния клас, това което натежава в случая е смазочната норма. Т.е. 2-те се допълват и само едната не е достатъчна да удовлетвори изискванията на производителя.

2. Смазочните норми изисквани за двигателя са две:
а) API – Американски петролен институт. Стандартите по API през годините се надграждат и всеки следващ покрива предходният. В областта на маслата важи с пълна сила закономерността, че един двигател не изисква стандарти от датата му на производство, а от тогава когато е почнал да се проектира. Най-често 5-10г (понякога и повече) назад във времето. Ето и последните стандарти по API:

API SL - бензинова защита преди и между 2001-2004г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Горното се потвърждава, защото и се изисква мин API SL. Тук производителя е добавил, маслото да има и Energy Conserving качества – API SL-EC. Т.е. от маслата се иска да дават икономия на гориво, а това се постига 1) като са с понижено вътрешно триене и 2) са от предпочитан за икономията на гориво вискозитетен клас SAE 0W-20, 5W-20, 5W-30. Следващият такъв стандарт по API е API SM-EC. А най-последният към днешен момент е API SN-RC (вече вместо Energy Conserving се използва термина Resource Conserving).

б) Втората смазочна норма е тази по ILSAC (International Lubricants Standardization and Approval Committee). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и азиатските производители на двигатели към двигателните масла, като главен е акцента за икономията на гориво. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е грешно да кажем че има приблизително равенство между:

ILSAC GF-3 = API SL
ILSAC GF-4 = API SM
ILSAC GF-5 = API SN-RC

Минималната норма зададена по-горе по ILSAC е GF-4, т.е. ако нямаме под ръка масло по ILSAC, за да се вместим в препоръките ще трябва да предпочетем мин API SM, или още по-добре API SN масло. И ще бъде още по-добре ако те са и гориво-спестяващи (Energy Conserving).

Ако приемем че за Вашият двигател вискозитетния клас SAE 0W-20 е позволен (упоменат и във Вашата сервизна книжка на хартиен носител, а не слухове или някакво ръководство от Интернет), то LUBE HY 0W-20 се вписва най-пълно и точно в препоръките. Първо защото е SAE 0W-20 и второ заради изпълнението на 2-те норми API SN-RC и ILSAC GF-5.

Каталога на YACCO попълва и маслото LUBE F 5W-20, първо заради вискозитетния клас SAE 5W-20 и второ, защото е API SN (което покрива API SM, последното на което е приблизително равно на ILSAC GF-4, да не говорим че покрива многократно и API SL-EC. Не на последно място това масло също е нискофрикционно и е от ACEA A1/B1 даваща икономия на гориво категория...

3-тото подходящо масло е LUBE GDI 5W-30. Неговия вискозитетен клас във всички автомобили е позволен, отговаря също на API SN, SN-RC и ILSAC GF-5.

Не виждам много как VX 1500 0W-30 се вписва в картинката? Първо неговият вискозитетен клас не е изрично упоменат (което не е много фатално). И второ, то е само API SL. Да нискофрикционно е ACEA A5/B5, но на фона другите масла имат последният стандарт по API SN, което прави маслата по-подходящи и покриващи предходните стандарти по API / ILSAC. Това бе първият ми акцент, че вискозитетния клас е важен да, но и смазочната норма трябва да е правилно подбрана, а не най-малката API SL. Може да видите, че колкото и категориите да се напасват, не са позволени масла по ILSAC GF-3 (API SL). Изискват се минимум ILSAC GF-4 (API SM), а LUBE HY 0W-20 / LUBE F 5W-20 / LUBE GDI 5W-30 са все API SN и формули с допълнителни стандарти акцентиращи за икономия на гориво.

Сега погледнах, кинематичните вискозитети на LUBE HY 0W-20 / LUBE F 5W-20 при 40 и 100С са еднакви 42 на 8 cSt и много висок вискозитетен индекс 166, но по други критерии като смазочна норма, пламна температура и точка на течливост LUBE HY 0W-20 изпъква.

Колкото до казуса с жегите, не съм инженера проектирал двигателя. Производителя ясно е предписал вискозитетните класове и смазочни норми. За мен висшият пилотаж е да се помогне на клиента да се впише чрез избора на правилно масло в заводските изисквания по възможно най-пълен начин и от професионален опит мога да кажа, че избора на VX 1500 0W-30 не е най-удачен вариант на фона на LUBE HY 0W-20 / LUBE F 5W-20 / LUBE GDI 5W-30.


12.01.2018
Оставам на Ваше разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Моля за информация кои YACCO масла са препоръчителни за скоростна кутия, хидравлика на волана и спирачна система за Toyota Avensis 1.6 бензин, 1998 г, двигател 4AFE? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте,благодаря Ви за интереса към YACCO.

Не сте уточнили скоростната кутия автоматик или ръчна е, но ще разгледаме и 2-та варианта.

Transaxle, automatic
Automatic
Capacity 3,1 liter
Gears forward: 4
Gears reverse: 1

Use: Normal
Check 15000 km/12 months
Change 60000 km/48 months

Use: Severe
Change 30000 km/24 months

OEM recommendation
year-round Dexron IID -
year-round Dexron III -

От теоретична гледна точка масло по първият стандарт се обхваща от продукта ATF D (Dexron IID). Каталога на YACCO го е пропуснал, защото е предоставил още по-върхова формула масла, като:

ATF III (поддържа Dexron III). Това е най-висок клас минерално масло, чиито стандарт Dexron III надвишава предходният Dexron IID.

ATF X (поддържа Dexron IID). Синтетичен продукт с най-голямо приложение. Той заменя в конкретният случай ATF D, затова присъства в каталога на YACCO заедно с ATF III за възела.

Ако наистина автомобила Ви е с автоматична скоростна кутия, ще трябва да купите 4л от някои от 2-та продукта ATF X или ATF III, да обслужите автоматика, а с останалото масло и хидравликата на волана, която изисква същите стандарти. Препоръчвам Ви да изберете ATF X.

-----------------------
Power steering
Use: Normal
Check 15000 km/12 months

OEM recommendation
year-round  Dexron IID -
year-round  Dexron III -

Тук производителя Toyota не е уточнил обема масло. Но практиката показва, че 1л от ATF X / ATF III би трябвало да Ви стигне (никога не може да се източи цялото). Похвално е, че искате да обслужите този възел. Не е честа практика, а трябва. Иронията е, че едно масло има примерно 5г срок на годност. Ако на 5-тата година сложите такъв продукт и Производителя не изисква задължително да се сменя, то се получава нелепа ситуацията да използвате едно масло 10 години примерно. А като всяка една течност и маслото в хидравликата старее...

-----------------------
От изискванията на производителя не мога да преценя спирачките и съединителя дали имат едно и също казанче, или са 2 независими? Общото е, че типа спирачна течност е една и съща, като на спирачките се изисква конкретна смяна от 24 месеца, а на другата само проверка? Странно, затова сменете и 2-те, защото спирачната течност е хигроскопична – абсорбира влага от атмосферата и е прието на 2г да се сменя независимо от пробега.

Hydraulic brake system

Use: Normal
Change 24 months

OEM recommendation
year-round  Brake fluid, DOT 3 -


Hydraulic clutch system

Use: Normal
Check 15000 km/12 months

OEM recommendation
year-round Brake fluid, DOT 3 -

Абревиатурата DOT идва от Department of Transportation в USA, чиито министерство е създало Standard No.116 и всяка от 3-те течности DOT 3 / DOT 4 / DOT 5.1 трябва да отговаря. От гамата на YACCO има 3 продукта. Всичките са синтетична основа с точка на кипене над 260С, много повече от тази, която поддържа DOT 3:

RACING BRAKE FLUID - (тази течност може да се ползва там, където се изисква DOT 3 / DOT 4 / DOT 5.1 течност)
90 R DOT 5.1
70 R DOT4

Всички спирачни течности са подходящи за възела. Аз Ви препоръчвам 90 R DOT 5.1

-----------------------
Transaxle, manual
Manual
Capacity 1,9 liter
Gears forward: 5
Gears reverse: 1

Use: Normal
Check 30000 km/12 months
Change 105000 km/72 months

OEM recommendation
year-round  API: GL-4  SAE 75W-90
year-round  API: GL-5  SAE 75W-90

Тук YACCO имат 2 синтетични продукта (едновременно API GL-5/GL-4), които предоставят най-върхова защита на кутията като цяло (API GL-5) и перфектна съвместимост със синхронизаторите (API GL-4):

BVX 1000 75W-90
BVX 600 75W-90

Ако кутията Ви е ръчна, Ви препоръчвам да сложите по-добрият продукт BVX 1000 75W-90. При положение, че този възел не се обслужва често, по-добре е да използвате по-върховата формула.


18.07.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, препоръчайте ми масло за Toyota Avensis 2.0 D4D 06.2003г. 100000км, SAE 5W-30.

ОТГОВОР:
Здравейте, заповядайте изискванията на производителя за вискозитетен клас SAE 5W-30:

OEM recommendation
year-round  ACEA B1-98  SAE 5W-30

От гамата на YACCO най-точно отговарят LUBE P 5W-30 и LUBE F 5W-30. Това са масла с понижено триене осигуряващи максимална икономия на гориво и лесно развъртане на двигателя.


01.12.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, моля препоръчайте масло за Toyota Corolla D4-D 2000 cm3, 2005г, няма филтър за твърди частици, дизел, 140000км, в момента е с 5W-30, нормална консумация на масло. Маслото в момента е Toyota (за икономия на гориво) и според техническата документация се препоръчва SAE 5W-30 отговарящо на API CE, CD, CF-4, CF.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Във Вашата сервизна книжка е описана есенцията на препоръките, която съвпада с информацията в нашият информационен масив:

year-round  API: CF-4  SAE 5W-30
year-round  API: CF  SAE 5W-30
year-round  API: CE  SAE 5W-30
year-round  API: CD  SAE 5W-30

Toyota препоръчва целогодишно да се използва SAE 5W-30 масло, в комбинация с някоя от горните американски спецификации. Да, вискозитетния клас SAE 5W-30 е препоръчан, но той не е единствен. Позволени са още множество, като SAE 10W-30, 5W-40 и други. Това го споменавам, не за да смените вискозитетния клас, а да знаете, че производителя Ви е дал и други опции.

Вискозитетния клас бе първото изискване. Второто, но не и по важност е минималната смазочна норма. По американският стандарт API това са API CE, CD, CF-4, или CF. Интересно е да се отбележи, че те са важели в далечното минало. Например последната API CF е въведена през 1994 г и отпаднала през 2011 г...

От гамата на YACCO отличен избор и безопасна опция е LUBE O 5W-30. Други отлични опции, но с доста понижен вискозитет са LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30.


01.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

5 * 0 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!