За Yacco


Френската компания YACCO е основана през 1919 година от Жан Динтияк, един от пионерите започнали процеса на добавяне на присадки към базовото масло с цел подобряването му. Участието в научни тестове и автомобилни състезания, съчетано с технологичните успехи е допринесло за утвърждаването на името YACCO през годините. Повечето от световните си рекорди YACCO постига в сътрудничество със CITROËN, като общо 522 световни рекорда са регистрирани на името на компанията от 1931 година досега. Най-престижният е пробег от 300 000 км на овална писта без смяна на маслото, а последният е постигнат през септември 2006 година от Венсан Перо (Vincent Perrot), който достигнал скорост от 530,69 км/ч за 250 метра отсечка със старт от място.

Като главна отличителна черта за запазване на най-високо ниво на качеството през годините е фактът, че YACCO се произвежда само във Франция в завода на компанията в Saint Pierre Les Elbeuf. По този начин YACCO гарантира, че продуктите, които се продават в която и да е страна имат един и същи произход, качество и стикер: Fabrique en FRANCE. YACCO прецизно избира суровините си и категорично не рециклира масла. В този ред на мисли, продуктите на марката са бутикови. Тях няма да ги намерите по бензиностанциите или в големите хипермаркети, а само в специализирани магазини за масла и сервизи, където работят професионалисти.

YACCO работи в тясно сътрудничество с всички големи световни производители. Така продуктите са винаги актуални и създадени по най-новите изисквания и тенденции. Маслата на YACCO са силно профилирани и разработени специфично.

Като неразделна част от компанията е връзката и с моторспорта: тя е официален партньор на Френската федерация по автомобилен спорт (FFSA), редовен участник в Световния и Европейския рали шампионати, рали Дакар, мото Джи Пи, легендарното изложение за ретро автомобили Les Grandes Heures Automobiles и много други.

YACCO - това е марка със 104 годишна традиция и история, която през всички години се е стремяла да използва най-новите технологии, за да бъде символ на спортни постижения и продукти с безупречни качества.

  Колко други други марки произвеждащи масла познавате, за които са написани книги?...  
  
  ЛЮБОПИТНО ЗА «МАЛКАТА РОЗАЛИ»

През 30-те години на миналия век използваните моторни масла не са се отличавали с високи качества, затова чести са били случаите на повреда на двигателите за тези неголеми по съвременните представи пробези.

Точно в този момент, La Hispano-Suiza, Fábrica de Automóviles, S.A -  производител на автомобили, който през 1904 година се занимавал първоначално с производство на автомобили от клас "лукс", а също така и произвеждал самолетни двигатели регистрирал през 1919 година във Франция заедно френския предприемач Жан Динтияк - фирма за производство и продажба на смазочни масла наречена YACCO. Успехът на новата компания по време на изложението Salon de l’auto в Париж през 1923 година и на най-благосклонните отзиви от клиентите, позволили да се търсят нови технологични решения за подобряване свойствата на маслата. YACCO е първия производител, успял да стабилизира характеристиките на двигателните масла чрез добавяне на присадки. За да демонстрира качествата на своите минерални масла, компанията YACCO е организирала в средата на 20-те години на миналия век надпревара на овална състезателна писта Autodrome de Montlhéry близо до Париж.

Повечето рекорди за време и удължени пробези са установени именно на това трасе с дължина 2550м, с добри завои, позволяващи надпревара на изключително дълги разстояния (над 10 000 км). Регламентът допускал само участието на серийни автомобили, обслужвани и зареждани с гориво в специални пунктове с време приспадано от засичаното.

За участието си в тези състезания за издръжливост компанията YACCO привлякла най-съвременните модели на различни производители за времето си като VOISIN (първия си рекорд), FORD и разбира се CITROËN.  

За автомобилното изложение в Париж през 1928 година CITROËN подготвила линия на моделите "C". На публиката се представили модификациите С4 (4 цилиндъра, максимална скорост 80 км/ч) и С6 (6 цилиндъра луксозна версия, максимална скорост 105 км/ч). И двата модела се предлагали с богато оборудване и били популярни сред клиентите. Този модел и различните му модификации са получили допълнително общо име Розали «Розали» и са произвеждани в периода 1931-1938г.

През 1931 година сериен CITROËN C6 F с шест цилиндров двигател с обем 2650 cm3 е закупен специално от компанията YACCO. «Розали I» на овалната писта Montlhéry постига 14 рекорда със среда скорост от 108,51 км/ч, за 222 часа, 38 минути и 56 секунди. Окуражен от този успех,  Жан Динтияк взел CITROËN C6 G. «Розали II» добавила още нови рекорди: за 40 дена 100 000 км със средна скорост от 104,33 км/ч. «Розали II» бил първият френски автомобил успял да измине това разстояние с такава висока скорост. При достигането на този нов рекорд Андре Ситроен оферирал един милион франка на всеки автомобилен производител, който можел да повтори рекорда на «Розали II». Трябва да се отбележи и следното, че този рекорд най-накрая разсеял съмненията и доказал преимуществата на предното предаване, което масово се използва днес в почти целият свят. А до тогава то не се възприемало на сериозно!  

На 15-ти март 1933г на същата овална писта Montlhéry излиза автомобил от следващото поколение «малката Розали» IV, този път под формата на модификация CITROËN C4 8CVs, четирицилиндров двигател с капацитет 1628 см3. Отбора на YACCO е представен от 8 състезатели. Те се подготвяли за надпреварата, която щяла да продължи няколко месеца, като щафетно щели да се сменят на всеки 5 часа в обособени места за почивка. Били оборудвани и специални «пит-стоп» пунктове по подобие на днешната Формула1 за презареждане с гориво и смяна на износените гуми. Както днес и тогава от механиците се изисквала бърза и координирана работа. Засичаното време се извършвало от осем експерти от Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus - AIACR.

Успехът на състезанието бил трудно предсказуем. Не се знаело как ще се представи новият автомобил, при това с уточнението, че както първата «Розали» и този бил обикновен, серийно производство. Все пак реалността надминала и най-смелите очаквания: състезанието, което се провело в различни метеорологични условия (дори и сняг) през този период било спряно със съвместното решение на YACCO и CITROËN след 133 дни, на 27 юли 1933г., когато километража показвал 300 000 км, изминати със средна скорост от 93 км/ч.

В този ден, Жан Динтияк и Андре Ситроен, придружени от служители на компаниите YACCO и CITROËN, журналисти и голям брой поканени личности, присъствали на тържествена церемония, която се е провела на пистата Montlhéry.

Каним ви да се върнете назад в далечната 1933 година и да станете съпричастни на заснетия с черно-бяла камера световен рекорд, който не е подобрен и до наши дни - изминаването на внушителните 300 000 км.
За да разсее веднъж завинаги съмненията на скептиците относно това, дали «малката Розали» е сериен автомобил, Андре Ситроен издал нареждане веднага след състезанието да бъде изпратена за проверка в две престижни технически институции: Automobile Club de France (ACF) и Conservatoire national des arts et métiers – CNAM, заедно с произволна друга кола, излязла от поточната линия в завода на CITROËN. През март 1934 година били публикувани докладите на тези организации с потвърждението за пълната идентичност на произведения модел автомобил.

«Малката Розали» също като своя предшественик, нееднократно е била показвана на различни изложби и мероприятия провеждани във Франция през следващите години организирани съвместно от YACCO и CITROËN.
  
  МИСИЯ

Говорейки за мисията на YACCO, ние оставаме верни на себе си - е казал основателят на компанията Жан Динтияк в началото на миналия век: "Сега в началото на голямата автомобилна ера, която ще промени представите ни за света, ние сме готови да положим всички усилия за да може името на компанията и нашите продукти да станат синоним на качество и надеждност за години напред."

101 години по-късно ние продължаваме стриктно да отговаряме на принципите, установени от основателя на компанията, предлагаща надеждни и висококачествени решения за най-строгите изисквания на автомобилната индустрия. 

Тези думи се проявяват в нашите продукти. В YACCO гамата ще намерите най-съвременните двигателни масла, получили официално одобрение от автомобило-производителите. Ние създаваме продукти, които отговарят на най-новите тенденции в автомобилостроенето - горивоспестяващи масла (най-новите продукти на YACCO са от вискозитетни класове SAE 0W-XX), запазвайки качествата си в периода на експлоатация - отражение на тенденциите в последните години да се потребяват нисковискозни моторни масла, предназначени за удължени интервали на смяна. Racing гамата GALAXIE, с която се гордеем, е с безкомпромисно качество и е профилирана за състезателните автомобили.

Вече 101 години компанията, която се превърна през годините в култова марка, остава вярна на стремежите на своите основатели...
  
  ПРОИЗВОДСТВО

Производствените съоръжения и лаборатория на компанията са разположени в северната част на Франция и отговарят на изискванията на ISO 9001 система за управление на качеството. Целият процес на производството е напълно автоматизиран, започвайки от етапа на блендинг до завършването на крайният продукт.
  
Компанията YACCO разполага със собствена изследователска лаборатория, способна да създаде продукти отговарящи на най-строгите изисквания на автомобилните производители, базирани на най-новото поколение технологични базови масла.  КАК СЪЗДАВАМЕ YACCO?
Ръководителя лаборатория на компанията YACCO:

Моята работа в YACCO започна през 1983 г., като инженер-химик в лабораторията, която понастоящем ръководя през последните 10 години.

Не ще бъде много преувеличено ако кажа, че през цялата история на YACCO, наличието именно на собствена лаборатория и научно-изпитателен център до голяма степен затвърдиха позициите на компанията, като един от водещите производители на смазочни продукти във Франция. В допълнение към контролните функции на физико-химичните свойства на маслата в процеса на производство, нашата лаборатория в по-широк смисъл е и научно-изследователски център в който разработваме както продукти по нови технологии, така и реализираме съвместни програми за контрол на качеството с водещите производители на базови масла и добавки.
  
Високата квалификация на нашите сътрудници и използването на съвременна апаратура позволяват да се направи обстоен анализ на маслото по различни показатели например:
  
Определяне на кинематичните и динамични вискозитети, съгласно вискозитетните класове по SAE
Определяне на киселинността и киселинното число
Определяне нивата на фосфор, магнезий, калций и цинк
Определяне съдържанието на вода в нефтените продукти
Определяне пламната температура на маслото
Определяне на температурата на течливост
Определяне термоокислителната стабилност на маслата със симулация окислението на маслото в горивната камера
Определяне съдържанието на метали

При необходимост в допълнение на нашето изследване, може да бъде се ползват и услугите на независима европейска лаборатория.
  
Непрестанното развитие на нови видове масла е основна цел на научно-изпитателен център на YACCO. През последните няколко години, изследванията извършени от нашата лаборатория се фокусират върху разработка на масла по технология Low / Mid SAPS с ниски нива на Сулфатна пепел, Фосфор и Сяра за двигатели оборудвани със система за третиране на отработените газове. Намиране на решение за отлична термична и оксидационна стабилност на маслото т.е. предотвратяване формирането на депозити при високи температури. Разработването на нови продукти, предназначени да се използват в тежки експлоатационни условия и при всякакви температури.
  
В тази връзка, сред гамата продукти на YACCO отговарящи на класификацията на моторните масла по експлоатационни свойства на ACEA и API, присъстват и множество официално одобрени от водещи автомобилни производители. Могат да се споменат и напълно синтетичните масла на основата на полиалфаолефини (PAO)  като VX 1000 LL 0W-40. Комбинацията от много ниска температура на течливост, висока термична стабилност и устойчивост на окисляване, както и ниска изпаряемост, спомага да се запазят качествата на двигателя, намаляване консумацията на гориво и удължени интервали на смяна без да се загубят първоначалните свойства на маслото. Тези предимства са особено важни при тенденциите в последните години да се потребяват нисковискозни моторни масла, предназначени за удължени интервали на смяна.
  
Полиалфаолефините са най-широко предпочитани за употреба в света на синтетичните масла и са активно използвани от YACCO. PAO маслата имат редица съществени предимства, които именно довеждат до тяхното прилагане в продуктите ни, предназначени да бъдат използвани в екстремните условия на високи натоварвания и скорости.
  
Следвайки новите технологии ние се стремим да отговорим на най-съвременните изисквания на производството, с цел да предложим на нашите клиенти най-високо качество.

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!