ВЪПРОС:
Здравейте, за много години живи и здрави! Понеже купихме едно малко позасилено Subaru Forester S-Turbo 2000 година, което досега е карано с масло YACCO 5W-40, но предстои смяна предлагате ли такова масло или качествена алтернатива моля и за цена. Поздрави от Ботевград.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия компактен кросоувър SUV, Subaru препоръчва няколко смазочни норми. Първоначалната е по API (Американски петролен институт) която система дефинира качествените показатели на маслото. Подадения за употреба стандарт е API SJ-EC (Energy Conserving), чиято норма осигурява лесно развъртане на двигателя, по-малко износване, икономия на гориво и намаляване на CO2 и другите вредни емисии в природата. В чистия й вид спецификацията API SJ е важала в периода 1996-2001г и е предлагала върхова защита за времето си. Нещо повече. Двигателя е изисквал масло по последната смазочна норма. Към днешен момент маслото с понижено триене по API SJ-EC се замества и надгражда от следващите по API, като API SL-EC (Energy Conserving), SM-EC (Energy Conserving) и SN-RC (Resource Conserving)... Успоредно Subaru е съосновател и член на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Затова и в препоръките минималният по API е API SJ.

Понеже автомобила е предвиден да се експлоатира в Европа, като производител навярно Subaru е задължен да предостави и успоредно информация, кой европейски стандарт да се използва за двигателя, ако едва ли не не може да се намери масло по API. Това е почти невъзможно, защото отдавна много честа практика е, едно масло да отговаря едновременно на европейските стандарти по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) и тези на API. Стандарта който осигурява лесно развъртане и икономия на гориво е ACEA A1-98, а в този в който формулата на маслото е с висок HTHS за защита от срязване е ACEA A2-96.

След като автомобила вече не е стоков и е притежание на спортна натура потребител, икономията на гориво остава на заден план и акцента е върху осигуряване защита на двигателя в по-екстремни експлоатационни условия. Т.е. ще Ви предложа масла от легендарната GALAXIE серия.

Подадените вискозитетни класове от Subaru за целогодишно ползване са SAE 5W-30 и 10W-40. Разбира се препоръките не са доразгърнати и в този интервал е и SAE 5W-40, защото ето че се позволява маслото да бъде от вида SAE 5W-xx и друго от SAE xxW-40.

Чувал съм мнения, че маслената система в Boxer двигателите работи на по-специфично налягане, затова не мога да се отклоня от изискванията на производителя и да препоръчам масло с по-висок кинематичен вискозитет. Акцента ми ще бъде да се вдигне качеството на използваната формула до такава, осигуряваща максимално смазване дори и при екстремни условия. Практиката до сега е показвала, че с YACCO 5W-40 масло всичко е било наред. Моя съвет е да продължите с този вискозитетен клас и да си спрете вниманието на някой от долните продукти:

GALAXIE GTS 5W-40 е 100 % синтетично масло осигуряващо максимално смазване при екстремни условия. Специално разработено за високонатоварените немски спортни двигатели W12, V10, V8 и 6 цилиндровите използвани на шосе или писта. В препоръките се вписва по критерия на API, а именно API SN с бензинова защита в периода 2011-2020г, надвишаваща многократно API SJ от 1996г. Отделно европейският му стандарт ACEA C3 може да се ползва на мястото на остарелия ACEA A2-96. Като стандарти е ясно че надвишава многократно изискванията на Suburu, но ще издържи ли и във високонатоварени двигатели? Стандарта му по Porsche (Porsche C40) е официално одобрен и много специфичен, като в частност е ориентиран например да осигури защита в двигателя на Porsche Cayenne Turbo, 2017 с 550 к.с. Ценителите на масла веднага уляват и аналога му по VW, VW 511.00. Формулата на маслото се допълва с най-новотехнологичните стандарти на Mercedes и BMW. Продукта ще бъде наличен през първата половина на Февруари и веднага ще бъде достъпен за покупка в сайта на YACCO България. Вече има проявен интерес и запазени количества за спортна натура ентусиасти. Маслото първоначално е разработено в 2л опаковка и е подходящо за обема на двигателя Ви от 5л. Другия литър ще остане за следващата смяна.

Второто масло на което може да си спрете вниманието е GALAXIE SAE 5W-40 със 100 % синтетична формула и отново надвишаваща изискванията на производителя със спецификациите API SL/A3.

GALAXIE GTS 5W-40 и GALAXIE SAE 5W-40 са само едни от топ предложенията. Дискутирайки Ви насочвам към тях. Но и флагмани от Premium гамата са подходящи, като VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40. Понеже те обхващат по-масов автопарк, имат и официално одобрение по API SN. На заден план формулата им в частност също е отново ориентирана към изключително мощни бензинови двигатели на Porsche, MB AMG, BMW, Renault sport и др.

Всички цени и опаковки на продуктите са лесно достъпни в сайта на YACCO България. Той е responsive и се зарежда светкавично от телефон, настолен компютър или таблет.

Бих се радвал след време да дадете отзиви кое масло сте предпочели и оправдава ли очакванията Ви за динамика, еластичност и върхова защита.


20.01.2021
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Моля предложете ми за Subaru Crosstrek 2.0i, 2019г от Канада масло двигателя и автоматика. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. И аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия кросоувър Subaru препоръчва употребата на аналогичните смазочни норми API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5 в SAE 0W-20 масло. Спецификациите API SN-RC / ILSAC GF-5 въведени през 2011г са ориентирани като върхова защита в бензиновите двигатели на азиатските и американски производители. Те притежават т.нар. Resource Conserving качества осигуряващи защита на двигателя, на турбокомпресора, съвместимост с гарнитури, поставят контрол върху вредните емисии и осигуряват икономия на гориво. Последната първо е в полза на клиента и веднага се усеща по намалената месечна сметка за гориво. Заслугата на производителя е, че е създал екологичен двигател отговарящ на последните еко норми и което е по-важно, с използването на лубрикант с понижено триене се предоставя усещане на клиента, че двигателя е невероятно еластичен и податлив. Последният печелиш от използването на такъв тип специфично масло е природата. Защото увеличената икономия на гориво е право пропорционална на намалените вредни емисии изпуснати в околната среда. Отделно с отлагане зареждането на гориво се забавят изчерпването на крехките природни ресурси.

Процеса по осигуряване на по-върхова защита никога не е прекъсвал и през Май 2018г се въведе по-висша смазочна норма API SN PLUS, с цел да се пребори срещу опустошителният феномен Low Speed Pre-Ignition, за който може да прочетете тук:

 
В частност API SN PLUS е едно ниво над API SN-RC / ILSAC GF-5, но хубавото е, че всичките тези бензинови стандарти са вградени във формулата на едно масло. След дългогодишно чакане се създадоха и през Май 2020г въведоха последните най-върхови смазочни норми за Вашият двигател API SP-RC / ILSAC GF-6А.

От гамата ни за двигателя Ви имаме две отлични 100 % синтетични масла за икономия на гориво. Едното е YACCO LUBE HY 0W-20, което е официално одобрено по високите стандарти API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN и ILSAC GF-5. Формулата му поддържа и друга ОЕМ LSPI защита на General Motors - GM-dexos1™ Gen 2. Съвсем скоро очаквам в страницата на API да се появи информация, че формулата му е надградена до API SP-RC / ILSAC GF-6А. Друго подходящо масло неотстъпващо по качества е LUBE BM-17 FE 0W-20. Характерно за него е, че отговаря на множество OEM спецификации на BMW, MB, Opel и Volvo, като същевременно също надвишава изисквания на Subaru с останалите стандарти като API SN PLUS, SN-RC , SN и ILSAC GF-5.

Обема подаден от производителя е 4.4л, а колкото до пробега, моля сверете го с Вашия Owner manual.

Относно маслото на оборудваната CVT кутия, производителя изисква използването на Special CVT fluid, Subaru Lineartronic II. И това е YACO ATF CVT, отново 100 % синтетичен продукт, който в частност е отлична и правилна опция за Вашия автоматик. Нужния подаден обем масло е 10.7л, а колкото до пробега, моля отново го сверете с Вашия Owner manual.


26.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Притежавам Subaru Outback 2.5, 2019 година от Канада. Какво масло ще ми предложите за двигателя съобразно това, че на капачката е упоменато SAE 0W-20. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

1. Вискозитетен клас. За Вашият двигател това действително е единствено SAE 0W-20 съвсем в тенденция със съвременното автомобило-производство, което е под натиск от законови разпоредби за намаляване на вредните емисии и в частност изискването с един галон да се измине повече разстояние. Производителите за да могат да ги изпълнят проектират двигателите на по-специфични хлабини и допълнително прецизират и намалят вискозитетния клас на маслата за да осигурят икономия на гориво. По-ниската консумация е правопропорционална на вредните емисии от ауспуха. Оборудвания съвременен TWC катализатор допълнително ги намаля, като в този кръговрат печелят и 3-те страни: клиент, производител и Природа.

2. Смазочна норма. Subaru като японски производител препоръчва няколко сходни смазочни норми за Вашия бензинов двигател. Първата е по класификацията на API (Американски петролен институт) който дефинира качествените показатели на маслото, на първо място със стандарта API SN (2011-2020г). Успоредно позволява и въведената през Май 2018г API SN PLUS-RC спецификация, която поради забавянето на ILSAC GF-6 трябва да намали опустошителният ефект от LSPI (Low Speed Pre-Ignition). Не мога да кажа със сигурност дали Вашия двигател е от засегнатите, защото LSPI феномена се проявява при малките по обем двигатели с директно впръскване (TGDI) оборудвани с турбокомпресор. Докато Вашия двигател е 2498 cc и без турбо, но е факт в препоръките API SN PLUS-RC, което е осезаемо предимство пред базовия API SN. Следващата норма е по ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата), на която Subaru е член. Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. В препоръките е подаден най-върховия когато двигателя е бил проектиран ILSAC GF-5 (2011-2020г). По стриктност е по-добър API SN и по-слаб от API SN PLUS-RC. Но това не е важно, защото YACCO LUBE HY 0W-20 е официално одобрено и по 3-те стандарта (линк). Нещо повече. В момента тече процес на завишаване формулата на LUBE HY 0W-20, по най-новите стандарти от Май 2020, а именно API SP (надграждащ API SN PLUS, SN, SM, SL...) и ILSAC GF-6A (също заместващ предходните ILSAC GF-5, ILSAC GF-4, ILSAC GF-3...).

Или от гамата на YACCO за Вашият двигател наличен в България е хомологираният продукт LUBE HY 0W-20. Ако възнамерявате да обслужвате автомобила при дилър на Subaru, моля не се колебайте да се свържете отново с централата на YACCO България, за да Ви изпратим всички нужни сертификати и лицензи на маслото.

Обема при обслужване на двигателя (Service fill)  е 4,2л. Колкото до пробега, моля сверете с Owner manual-а и допълнително го намалите спрямо конкретните експлоатационни условия.


12.06.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте искам да попитам какво двигателно масло ще препоръчате за Subaru Impreza 2.0R, 2008 година 150 к.с. като колата е с газов инженкцион? Защото забелязах, че от продуктовия съветник излизат много предложения за моторно масло и реших да се посъветвам с Вас.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:

Забелязвам че Subaru през годините за Вашият двигател подава различни изисквания. Така например през 2012 вискозитетните класове за целогодишна употреба (year-round) се свеждаха до SAE 0W-20 и 5W-30. Останалите като SAE 10W-30 / 10W-40 се позволяваха, ако не е по-студено от -20С. Смазочната норма е или по американските стандарти на API (Американски петролен институт) и в частност API SM (2004-2010), или по някоя от европейските категории на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) и в частност ACEA A3/B4, или A1/B1 или A5/B5, всичките издание 2004г. Подаването на два типа смазочни норми от производителя не е изненада. По принцип Subaru е японска марка и първоначалната препоръка за бензиновите й двигатели трябва да е по API. Това е класификация за експлоатационните качества на маслата важаща за целият свят. Дори и за Европа преди 1991г. Тогава на континента ни се въведоха първите наченки на модерни европейски стандарти, финално доразвити през 1996г под името ACEA. От тук навярно под законови изисквания производителя Ви е задължен да предостави на клиента и алтернативна смазочна норма, ако не може да се намери масло изцяло по стандарт на API. Спецификациите на ACEA не могат да се приравнят 1:1, но колкото повече смазочни норми, толкова по-добре. Още по-хубаво е, че от гамата на YACCO има множество масла които отговарят едновременно както на стандарта на API, така и на някой от позволените по ACEA. Или кратката версия е, че множество масла са подходящи, като висшият пилотаж е да се подбере такова, което по-добре се вмества и надвишава препоръките.

Към Февруари 2020г последните изисквания за възела са леко променени. Изключително право е на производителя да промени препоръките, ако през годините на база наблюдения и анализи е преценил че новата смазочна норма или вискозитетен клас биха били по-подходящи за възела. Скока не е кой знае колко драстичен. Освен вискозитетните класове за целогодишна употреба SAE 0W-20 / 5W-30 се добавя и SAE 5W-40. Палитрата при -20С се разширява от SAE 10W-30/10W-40 и до вече SAE 10W-50. На фона че притежавате Boxer двигател не е добре да се вдига ненужно вискозитетния клас извън SAE 0W-20 или 5W-30. В този диапазон е и SAE 5W-20 и 0W-30 които Subaru не ги е упоменал изрично, но се подразбират, защото позволява масло от типа SAE 0W-XX и xxW-30.

Другата новост е при смазочната норма. Добавя се стандарта по ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство (ако са в същия вискозитетен клас): ILSAC GF-4 = API SM-EC ; ILSAC GF-5 = API SN-RC.

Продуктовия съветник предлага масла въз основа зададените от производителя критерии на база вискозитетен клас за целогодишна употреба и смазочна норма.

По принцип в SAE 0W-20 най-правилна препоръка е LUBE HY 0W-20, сертифицирано по API SN, който надвишава API SM. Отделно е и по ILSAC GF-5, надвишаващ предходния добавен ILSAC GF-4. Останалите масла които съветника предлага в SAE 0W-20 все още са екзотични за пазара не само в България. По принцип те отговарят на някой върхов OEM стандарт, стъпнал върху основата на новата категория ACEA C5 (за автомобили след 2018). Тя от своя страна заменя отпадналата в препоръките ACEA A1/B1-04 и поради тази причина излизат в каталога.

При SAE 5W-30 многообразието е голямо. По подобие на LUBE HY 0W-20 тук най-добре се вписва маслото LUBE GDI 5W-30. То също е официално одобрено (линк) по най-върховите стандарти API SN/SN-RC, ILSAC GF-5. Понеже препоръките са либерални другите масла като LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30, LUBE M 5W-30, LUBE P 5W-30 също се отговарят, както по стандарт на API SN (2010г до днес), така и по стандарт на ACEA (конкретен за даденото масло).

В зависимост от използвания от Вас вискозитетния клас до сега, може да си спрете вниманието на множество масла от гамата на YACCO, в т.ч. LUBE HY 0W-20, LUBE F 5W-20, LUBE GDI 5W-30, LUBE DE 5W-30. Хубавото е че формулата им е Mid SAPS ориентирана и ще предложат както защита на двигателя, така на катализатора с леко намалените нива на фосфор и сулфатна пепел. Ако не знаете от къде да започнете масла като LUBE GDI 5W-30 / LUBE DE 5W-30 са отлична отправна точка.


24.02.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет. Какво масло ще ми препоръчате за Subaru Outback 3.6R, по документи Ноември 2014? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:

year-round  API: SN-RC  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-5  SAE 5W-30
year-round  API: SM-EC  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-4  SAE 5W-30

Subaru е визирал за целогодишна употреба вискозитетния клас SAE 5W-30. Чудесен избор. Приветствам масло със събрани колкото си може индекси. Колкото до смазочните норми те са два вида.

Първата е по класификацията на американският стандарт API и по специално API SM-EC (Energy Conserving). Това е масло с понижено триене осигуряващо икономия на гориво и по-малко вредни емисии. Другата по-висша норма е API SN-RC (Resource Conserving), в пъти по-стриктна от към защита на двигателя, на турбокомпресора, на катализатора, съвместимост с гарнитури и още по-високи нива на Fuel Economy.

Втората е по стандартите по ILSAC, подобни на тези на API и стъпнали са върху базовите им тестове, но добавяйки специфични изисквания на американските и японски производители. Понеже има равенство, производителя е либерален. Препоръчал е или ILSAC GF-4 (аналогично на API SM-EC), или ILSAC GF-5 (аналогично на API SN-RC (Resource Conserving).

Стигнахме и до частта кои 100 % синтетични масла от гамата на YACCO отговарят на изискванията? Те са множество по предходната норма API SM-EC (Energy Conserving) и в частност LUBE P 5W-30 / LUBE M 5W-30. Маслото което се явява пръв сред равните в класа си обаче е LUBE GDI 5W-30, защото то е специално създадено само и единствено за бензинови двигатели на азиатските и американски производители. Нещо повече. То е единствения наш продукт, който е официално одобрен (хомологиран) в класа си по най-върховите стандарти изисквани от Subaru, а и най-висши към днешна дата: API SN Plus, API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5. Очаквам през пролетта на 2020г единствено той да се сертифицира както по бъдещите стандарти на API, така и по ILSAC GF-6. Моят съвет е да си спрете вниманието на LUBE GDI 5W-30.


27.09.2019
Хубав ден, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, Искам да направя запитване за моторно масло. Колата е Subaru Impreza 2002г 125 к.с. Според вашият каталог излиза, че трябва да се сипва SAE 5W-30, само че ми се струва, че е с прекалено нисък вискозитет това масло за кола на 12 години. Откакто аз съм собственик на тази кола винаги е слагано SAE 5W-40. Какво ще ми препоръчате? Никога не правя компромис с маслото, затова искам най-доброто от предлаганото от вас. Поздрави

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Сега ще Ви дам подробна и пълна информация за интересуващият Ви възел. Не сте уточнили каква кубатура Ви е двигателя, но аз мисля че е 2.0i. Препоръките генерално са еднакви за тези двигатели, дори и точно да не е Вашият. Заповядайте изискванията на Subaru:

Above -20  API: SH  SAE 10W-30
Above -20  API: SH  SAE 10W-40
year-round  API: SH  SAE 5W-30
Above -20  API: SJ  SAE 10W-30
Above -20  API: SJ  SAE 10W-40
year-round  API: SJ  SAE 5W-30
Above -20  ACEA A3-96  SAE 10W-30
Above -20  ACEA A3-96  SAE 10W-40
year-round  ACEA A3-96  SAE 5W-30

От тях се вижда, че производителя препоръчва целогодишно (year-round) използването на масло с вискозитетен клас SAE 5W-30 в комбинация от бензинов стандарт по американските норми API SJ/SH, или европейската ACEA A3-96 издание. Трябва да се знае, че генералното условие е маслото да отговаря на определена минимална смазочна норма. Когато Вашият двигател е бил произведен, е изисквал най-върховните цитирани по-горе. Към днешен момент те отдавна са остарели и на пазара няма масло по тези предходни спецификации. Производителя е преценил че каквато и температура на околната среда да има, колкото и да се повишава температурата в самият двигател (при нормална употреба), масло от вискозитетен клас SAE 5W-30 ще може да раздели две триещи се повърхности и ще предлага оптимална защита (визирам вискозитета му в работен режим). В никакъв случай не е грешно обаче да се използва масло от SAE 5W-40. Тук производителя не е доразгърнал препоръките и не го е упоменал изрично. Но имаме масло започващо с индекс SAE 5W и такова можещо да завършва на SAE 40. Всичко в този интервал между 5W и SAE 40 е правилно и позволено, стига подчертавам да има и бензинова норма по API и/или ACEA. Ето и кратка информация даденият стандарт по API за кои години важи:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г;
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

От гамата на YACCO всички масла надвишават заводските препоръки и имат най-високите стандарти по API и/или ACEA. Важно е да се уточни колата газифицирана ли е? Ако не, отличен избор в SAE 5W-40 са: 1) VX 1000 LL 5W-40 (API SN, ACEA А3), или VX 1000 FAP 5W-40 (API SN, ACEA А3); 2) LUBE FR 5W-40 (API SN, ACEA A3); 3) VX 600 5W-40 (API SN, ACEA A3). Ако колата е с LPG система аз бих заложил на VX 1000 FAP 5W-40 (формула с Mid SAPS нива).

Трябва да се има в предвид, че между едно SAE 5W-30 масло до друго, както и между SAE 5W-40 до друго може и ще има разлика във вискозитета при 100С. Съюза на американските инженери (SAE), това го дефинира в SAE J300 таблицата. Другия фактор който трябва да се отчита при избора на масло е показателя вискозитетен индекс (намира се в техническият документ на маслото). Колкото е по-висок, толкова вискозитетено-температурната характеристика на маслото е по-добра. Топ продуктите на YACCO са с около и над 170.

Независимо кое масло изберете, производителя препоръчва интервал на смяна 12500км/1г (което събитие дойде по-напред).


01.05.2016
Оставам и занапред на Ваше разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Можете ли да ми кажете моля, какво масло ще ми препоръчате за Subaru Outback 2.0R 2009 г.?

ОТГОВОР:
Здравейте, препоръкaтa e само за вискозитетен клас SAE 0W-20 в комбинация от  спецификацията по API SM/SL.

year-round  API: SM  SAE 0W-20

От гамата на YACCO най-пълно се вмества LUBE HY 0W-20 (API SN, SN-RC).


30.04.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

5 - 3 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!