ВЪПРОС:
Притежавам Honda CR-V 2011 г. 2.4 182 к.с канадска версия с двигател K24Z6. Какво масло бихте препоръчали?

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия автомобил Honda Motor Company Ltd. препоръчва към днешен момент употребата на SAE 0W-20 API SN масло. Твърде е възможно и на самата капачка за наливане на масло да е изписано SAE 0W-20. Спецификацията API SN все още активна е въведена през 2011г като предлага несравнима защита от оксидация на маслото. Отделно намаля и нивата на фосфор до 0.08 % max, с което се защитава катализатора, а последния и природата. Понеже двигателя с код K24Z6 се произвежда между 2007-2011г, в тези години е важала предходната норма API SM (2004-2010г) и в случая е добре, че Honda е завишила изискванията...

Колкото до използването на SAE 0W-20 масло, то несъмнено е и предпоставка формулата да бъде с понижено триене и да осигурява икономия на гориво. В чистия й вид API SN е само смазочна норма, но за да присъства в такава формула, успоредно тя ще отговаря и на други стандарти и този по API е API SN-RC (Resource Conserving).

Направих си труда да намеря Owner manual от Honda Canada за Вашия автомобил и да сравня изискванията. Изключително право на всеки автомобило-производител през годините да промени и надгради препоръките си, особено тези предоставени в хартиения Owner manual идващ с колата. За мен не е много учудващо, че вътре отново се препоръчва единствено SAE 0W-20 масло, като се загатва да се използва масло по ILSAC с Energy Conserving качества (това е била последната към онзи момент ILSAC GF-4, аналога на API SM-EC (Energy Conserving).

През 1992г се създава ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските (вкл. Honda) производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство (ако са в същия вискозитетен клас):

API SM-EC (Energy Conserving) валидна 2004-2010г = ILSAC GF-4 (2004-2010г)

API SN-RC (Resource Conserving) валидна 2011-2020г = ILSAC GF-5 (2011-2020г). Към днешен момент дори и ILSAC GF-5 се води Obsolete (остаряла) и се препоръчва на нейно място ILSAC GF-6A

API SP-RC (Resource Conserving) валидна от Май 2020г = ILSAC GF-6A (от Май 2020г)

Или обобщено (завишените) минимални смазочни норми за Вашия K24Z6 ще са API SN, API SN-RC (Resource Conserving) и/или ILSAC GF-5. Хубавото е, че обикновено всички тези стандарти се поддържат от формулата на едно масло, т.е. вървят в комплект.

Поколението малки по обем двигатели с директно впръскване и оборудвани с турбокомпресор (T-GDI) след 2010г страдат от феномена LSPI (Low Speed Pre-Ignition), който е разрушителен за тях и често ги поврежда. Затова през Май 2018г се създаде междинна категория API SN PLUS, която надгради базовата API SN в чистия й вид, но добави защита против LSPI. Тази норма се създаде набързо под силен натиск на азиатските и американски производители на бензинови двигатели, които под законови норми трябва да произвеждат екологични двигатели, но пък последните често дефектират. Вече с излизането на последните норми API SP, API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A, се събраха всички know-how и създадени до момента тестове против LSPI и финално надявам се този проблем се потуши. Казвам това, защото за Вашия двигател след време съвременните масла в SAE 0W-20 ще бъдат само по API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A, стандарти които по веригата надолу заменят предходните такива на 2-те класификации, независимо от факта, че K24Z6 не страда от LSPI (нито е малък по обем, нито е с турбо).

Стигнахме и до частта кои масла от гамата ни отговарят на изискванията на Honda Motor Company Ltd. Те са множество и широко ги надвишават.

На първо място това е LUBE HY 0W-20. То е официално одобрено по API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen 2, все най-върхови апликации за бензинова защита. Нещо повече. На 10.11.2020 на страницата на API се появи информация, че е преминало тестовете и е официално одобрено по API SP, API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A. С нетърпение очаквам в близките месеци етикетите на бутилките да се обновят...

Виждам голям потенциал при още две масла. Едното е LUBE BM-17 FE 0W-20. В препоръките то също отговаря на API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5, но добавя и още много други ОЕМ спецификации, които придават допълнителна тежест на формулата. Например изпъква европейския стандарт ACEA C5, чиято Mid SAPS формула е на първо място смазочна защита на двигателя, а в последствие защитава и системите за третиране на отработените газове. Във Вашия случай катализатор. Нещо повече. Fuel economy концепцията е издигната до внушителните над 3.0 %, като аз пресмятам даже нива до около 4.7 %. LUBE BM-17 FE 0W-20 вече е налично в България и занапред ще се поддържа като масло за най-новия автопарк. Третото предложение което възнамеряваме да бъде налично през Февруари 2021 е LUBE DI 0W-20, чиито характеристики са аналогични на LUBE BM-17 FE 0W-20.

Считам, че на което и от 3-те дискутирани масла да си спрете вниманието, ще предложат много по-върхова защита от тази изисквана от Honda Motor Company Ltd дори и в обновените си препоръки.


13.12.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Търся масло за двигателя на автомобила ми Honda Accord VIII 2.4i 2015г вече извън гаранция. Какво може да предложите от вашата гама? Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя Ви, Honda препоръчва употребата на масло по спецификациите ACEA A3/B3-10 или ACEA A5/B5-10 във вискозитетен клас SAE 0W-20, 0W-30 или 5W-30. Разбира се не всички комбинации са позволени, като напр. ACEA A3/B3 + SAE 0W-20 даже е взаимоизключваща. От гамата ни имаме няколко 100 % синтетични продукта които отговарят и надвишават изискванията на производителя във всеки вискозитетен клас, а именно:

SAE 0W-20: LUBE BM-17 FE 0W-20 / LUBE DI 0W-20. В препоръките се забелязва тенденцията да се препоръчват само и единствено европейски стандарти. Според последната действаща ACEA-16 към днешен момент само ACEA C5 стандарта може да кореспондира на SAE 0W-20 масло. Именно по този показател LUBE BM-17 FE 0W-20 / LUBE DI 0W-20 отговарят на критериите. Отделно някои от поддържаните стандарти в новотехнологичната формула на маслата дават допълнителна тежест. Това са API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5, които ценителите на масла, особено в Honda средите веднага улавят. С използването на LUBE BM-17 FE 0W-20 / LUBE DI 0W-20 се удовлетворяват нуждите маслото да предостави достатъчно висока производителност на двигателя и разбира се Fuel economy (мин 3.0 %), а отделно Mid SAPS нивата защитават както катализатора, така и природата от редуцираните CO2 и други вредни емисии.

SAE 0W-30: Представител тук е VX 1500 0W-30 High SAPS масло с изключително силен пакет почистващи добавки по ACEA A5/B5 (TBN 10) и формула осигуряваща мин 2.5 % икономия на гориво. Развъртането на двигателя и неговата защита продължават да бъдат издигнати на висота.

SAE 5W-30: Представител тук е LUBE F 5W-30 High SAPS масло с изключително силен пакет почистващи добавки по ACEA A5/B5 (TBN 10.2) и формула осигуряваща мин 2.5 % икономия на гориво. Развъртането на двигателя и неговата защита продължават да бъдат издигнати на висота.

Моя съвет е да си спрете вниманието на LUBE BM-17 FE 0W-20 / LUBE DI 0W-20, които от предложените са най-новотехнологични масла и в частност са ориентирани към последно поколение двигатели.


30.11.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Масло за Honda Accord 7 2.0 155 к.с.? Благодаря предварително!...

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Първоначално Honda Motor Co. Ltd. за своите бензинови двигатели дори и в Европа препоръчва Класификацията на моторните масла по експлоатационни свойства на API (Американски петролен институт), т.е. тази система дефинира качествените показатели на маслото. Колкото буквичката след обозначението S е по-висока в английската азбука, толкова по-върхова е формулата на маслото. За целогодишно ползване (year-round) производителя препоръчва употребата на горивоспестяващи масла по API SH-EC II (Energy Conserving) важаща 1993-1996г, API SJ-EC (Energy Conserving) важаща 1996-2001г и API SL-EC (Energy Conserving) важаща 2001-2004г. Предимството да се използват такива пред базовите норми по API SH/SJ/SL са в няколко насоки. Първо се облекчава студения старт, а това спомага за намалено износване поради ниския кинематичен вискозитет на маслото. Именно последния поражда икономията на гориво която за горепосочените спецификации е около 1.4 % спрямо референтно масло. Клиента усеща лесното осезателно развъртане на двигателя, динамиката му и като цяло удоволствието от шофирането се увеличава. Двигателя е проектиран да работи с такъв тип специфични масла и производителя с право може да се гордее, че е създал екологичен двигател. Възможно е и да плаща по-малко еко такси. Новите еко норми са такива. Пуска се на пазара двигател, но всеки CO2 над установените нива ако не се вместят показателите се доплаща. Увеличената икономия на гориво е обратно пропорционална на намалените изпуснати вредни емисии. Акцент за качеството на въздуха все по-наболял в наши дни. А отложеното с ден-два зареждане на бензиностанция в глобален план спомага цикъла да се затвори чрез забавяне изчерпването на крехките природните ресурси.

Хубаво гореспоменатите норми осигуряват икономия на гориво, но те все още не са толкова щадящи катализатора, защото в маслото има твърде високи нива на фосфор, който е главният виновник за запушването му (0.1 % max). Затова следващите бензинови стандарти API SM и API SM-EC (Energy Conserving) важащи 2005-2010г, както и API SN и API SN-RC (Resource Conserving) 2011-2020г не само че са по-върхови, но и повече щадят катализаторните системи (0.08 % max). Неотдавна (Май 2020г) се въведоха най-новите спецификации API SP и API SP-RC (Resource Conserving), които в частност се явяват най-добрите опции за Вашия двигател. Особено API SP-RC (Resource Conserving) кореспондира на друга много стриктна система и това е ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Ценителите на масла веднага улавят ако маслото отговаря и на ILSAC GF-6A, особено в Honda средите.

По критерия на API / ILSAC маслата за двигателя с код K20A6 (2003-2005г) са множество, като тези които изпъкват са флагманите на марката ни LUBE HY 0W-20 / LUBE BM-17 0W-20 / LUBE GDI 5W-30 и например VX 1000 LE 5W-30...

Някъде през 2005г Honda промениха препоръките си и започнаха да препоръчват масла отговарящи изключително на европейските смазочни норми на ACEA. Те също са много стриктни по подобие на API / ILSAC. Не напразно членовете на организацията ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) са приели в техните двигатели, да се използват масла с определени качествени показатели. И ако двигателя Ви е с код K20Z2 (2005-2008г), то Honda отново препоръчва вискозитетните класове SAE 0W-20, 5W-20, 0W-30, 5W-30, но които кореспондират на ACEA A1/B1-04, ACEA A5/B5-04 или ACEA A3/B3-04 последната заменяща се от по-стриктната ACEA A3/B4-04. Формулите на маслата по тези стандарти са High SAPS, издържат като пробег повече, но не са щадящи особено много катализатора, или ако двигателя е оборудван и на LPG. В частност тенденцията занапред е маслата по ACEA Ax/Bx да намалят и да се използват/препоръчват повече нископепелни масла със средни стойности например по ACEA C2 или ACEA C3. Времената се промениха, изискванията към формулите на маслата също и към днешен момент не може официално едно масло да отговаря на ACEA A5/B5 и в същото време да бъде по ACEA C2, или масло по ACEA A3/B4 да бъде по ACEA C3. Официално не, неофициално да. Защото двигателният тест на двете групи стандарти е един и същ. И в европейските издания на ACEA-04 и ACEA-07 няма изискване за TBN на маслото, от тук и вратичката неофициално да могат.

Т.е. за двигателя в горните години, изискванията на Honda Motor Europe са за смазочни норми само по европейските стандарти. Редуцирайки маслата, подходящи опции остават напр. YACCO LUBE BM-17 0W-20 и VX 1000 LE 5W-30...

Препоръките на Honda са либерални и независимо от спецификата на Вашия двигател, позволяват масла с широк диапазон на смазочни норми и вискозитетни класове. Всичко това е предпоставка за избор на масло и рядко може да се обърка процеса. Въпреки това с грижа към възела е добре да се погледнат препоръките на производителя и да се предложат опции, които многократно надвишават изискванията. Всяко от дискутираните по-горе масла е флагман от гамата на YACCO и е отлична опция. Вече в зависимост от годината на двигателя, от техническото му състояние и от това какво желаете маслото да му предостави, може да си спрете вниманието на такова, което най-добре удовлетворява Вашите нужди.

Продукти като LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30 отдавна са се доказали на пазара, докато LUBE BM-17 0W-20 / VX 1000 LE 5W-30 от Декември 2020г ще доразгърнат портфлиото на YACCO България, като моите очаквания към тях са също много високи. Не напразно присъстват в препоръката която предоставям.


12.11.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло можете да ми препоръчате за Honda CRV III 2008г, бензин 150 к.с.?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Независимо че чак на 01.01.2018г ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) прие като пълноправен член Honda Motor Europe, много преди това още около 2004г, Honda за всички свои бензинови и дизелови двигатели за Европа започна предвидливо да препоръчва стандартите по ACEA. По подобие на американската класификация API, нормите по ACEA са изключително стриктни. Това са базовите и минимални изисквания за качествените показатели на маслата, които производителите / членки на ACEA приемат за ползване в техните двигатели.

За Вашия R20A1 или R20A2 производителя позволява генерално няколко типа европейски смазочни норми. Формулата на маслата които отговарят на ACEA A1/B1 или ACEA A5/B5 са с понижено триене осигуряващо мигновено развъртане на двигателя и защита от износване при всеки един студен старт. Това по-малко вътрешно съпротивление се изразява в икономия на гориво, която е мин 2.5 % спрямо референтно масло. От тук всеки по веригата е печеливш. Първо клиента, чиито двигател е еластичен и податлив защото дава по-малко пари месечно за гориво. После е производителя че е създал екологичен двигател, в който ако се използва такъв тип лубрикант удовлетворява клиента и предпазва катализатора. Последния печеливш е природата, защото увеличената Fuel economy е обратно пропорционална на изхвърлените в атмосферата CO2 и други вредни емисии, акцент за въздуха все по-актуален в наши дни. Има и още. Всеки двигател ако спести например 2 литра на месечна база в глобален мащаб, ако предположим че поне един милиард превозни средства използват такъв тип масло, каква колосална екологична крачка е да се намали изчерпването на крехките природни ресурси...

Втория тип смазочна норма е ACEA A3/B3 надграждаща се от ACEA A3/B4. Тук формулата е с висок HTHS и защитата от срязване на масления филм е по-висока при екстремални обороти. Това обаче е обратно пропорционално на Fuel economy. Тя е занижена (при SAE 0W-30 / 5W-30) или почти никаква при SAE 5W-40 / 10W-40.

Honda Motor Co. Ltd, изброява множество вискозитетни класове за целогодишно ползване като SAE 0W-20, 0W-30, 0W-40, 5W-30 и 5W-40. Разбира се не всяка смазочна норма може да кореспондира на всеки вискозитетен клас, затова ще изброя комбинациите при три типа потребители.

Тези които желаят максимална икономия на гориво и лесно развъртане на двигателя избират масла от рода на LUBE BM-17 FE 0W-20 / LUBE F 5W-20 / VX 1500 0W-30 / VX 2000 0W-30 / LUBE F 5W-30...

Балансираният подход между икономия на гориво и защита на двигателя се осигурява от LUBE W 0W-30 / LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / VX 1000 LE 5W-30...

Ако сте спортна натура може да си спрете вниманието на масла като GALAXIE RS 0W-40 / VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40, които са предназначени за изключително натоварени бензинови двигатели и икономията на гориво не е от решаващо значение при избора на масло.

Въз основа на Вашите приоритети какво желаете маслото да предостави на двигателя, моля изберете подходящото. Всичките дискутирани по-горе масла са подходящи и са препоръчани  с грижа към възела в синхрон с изискванията на Honda. Продуктите на YACCO даже многократно ги надвишават...


09.11.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! За Honda Accord 2.4i бензин, 2010г. 201 коня, код двигател К24Z32 какво масло ще ми предложите? Сега в момента карам със SAE 5W-40, но малко ме съмнява дали е най-удачното. Хубава вечер!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Датата бе 01.01.2018г когато ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) прие като пълноправен член Honda Motor Europe. Много преди това още около 2004г, Honda за всички свои бензинови и дизелови двигатели за Европа започна предвидливо да препоръчва стандартите по ACEA. По подобие на американската класификация API, нормите по ACEA са изключително стриктни. Това са базовите и минимални изисквания за качествените показатели на маслата, които производителите / членки на ACEA приемат за ползване в техните двигатели.

Конкретно за Вашия мощен 201 к.с. двигател се препоръчват няколко европейски стандарта като ACEA A1/B1-08 и A5/B5-08. Характерно за тях е, че формулата на маслата са с изключително понижено триене. Това осигурява мигновено развъртане на двигателя и защита от износване. Като вторичен ефект се явява икономията на гориво, която е мин 2.5 % спрямо референтно масло. С използването на подобен тип лубрикант, двигателя е изключително еластичен и податлив, а увеличената икономията на гориво спомага да се задържат CO2 и другите вредни емисии в много ниски нива, а така също се забавят изчерпването на крехките природни ресурси.

Втората група смазочни норми също са сходни по между си. Това са ACEA A3/B3-08 и A3/B4-08. Дефакто по-върховата е ACEA A3/B4 и използваното SAE 5W-40 масло от Вас несъмнено отговаря на нея. Характерно за ACEA A3/B4 е изключителната стабилност от срязване на масленият филм. Понеже маслото има по-висок кинематичен вискозитет при 100С теоретически защитата на двигателя при високи температури се увеличава. Но от тук и вътрешното триене, което несъмнено довежда до много намалена или незначителна икономия на гориво. Затова Fuel economy тестовете не са предвидени да обхващат ACEA A3/B4 именно, защото кореспондира предимно на xxW-40 масла.

Позволените вискозитетни класове подадени от Honda Motor Europe за Вашия двигател за целогодишно ползване (year-round) са SAE 0W-20, 0W-30, 0W-40, 5W-30 и 5W-40. И всяко едно масло е правилно и подходящо, стига да отговаря на някоя от смазочните норми упоменати по-горе в даден вискозитетен клас.

В моята практика съм срещал три типа потребители на Honda автомобили.
SAE 0W-20: Едните предпочитат използването на масла от по-ниските вискозитетни класове. Такова се явява YACCO LUBE BM17- FE 0W-20. В частност то е по най-новата европейска Mid SAPS категория ACEA C5 с HTHS 2.61 която заменя горе в препоръките отпадналата ACEA A1/B1. За ACEA C5 икономията на гориво е мин 3.0, но аз подозирам нива над 4.7 %.

SAE 0W-30: В Honda средите масло за изключително развъртане отново с нисък HTHS 3.0 е YACCO VX 1500 0W-30. Формулата е High SAPS ориентирана по ACEA A5/B5, с икономия на гориво много над базовите 2.5 и ако не се лъжа тя е около 3.2 %. Много сериозен TBN 10 борещ се с корозията в двигателя.

SAE 5W-30: Тук си спират вниманието тези потребители, които търсят елегантен баланс между икономията на гориво, а същевременно и желаят да имат запас от кинематичен вискозитет. YACCO LUBE F 5W-30 удовлетворява тези нужди. Двигателя има еластичност и поведение близко до SAE 0W-30 в ACEA A5/B5 с HTHS 2.91. High SAPS формула с Fuel economy много над базовите 2.5, подозирайки нива до около 3.3 %. Много сериозен TBN 10.2. Маслото е масово използвано от Ford / Land Rover / Jaguar средите чиито двигатели са проектирани да използват нисковискозно масло.

SAE 0W-40 / 5W-40. Тези вискозитетни класове се избират от по-спортни натури потребители, за които икономията на гориво остава на заден план. YACCO имат масла за изключително натоварени бензинови двигатели като GALAXIE RS 0W-40 / VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40. Тяхната High SAPS формула по ACEA A3/B4 гарантирано осигурява при високи температури висок кинематичен вискозитет на маслото. Характерно за ACEA A3/B4 маслата е изключително високия TBN от над 10.

Надявам се разтълкувах изискванията на производителя Honda Motor Co в дълбочина. В зависимост от стила си на каране и предимствата на всяка една смазочна норма, моля спрете си вниманието на такова масло 100 % синтетично масло, което най-пълно отговаря на нуждите Ви. Добра отправна точка е да запазите сегашната плоскост и да пробвате първо YACCO VX 1000 LL 0W-40. Особено за 2.4i двигателя се представя чудесно.


19.10.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, придобих Honda FR-V 2.0i 156 к.с. 2004г. Препоръчайте ми двигателно масло!

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия автомобил, компанията Honda препоръчва употребата на минимална смазочна норма API SJ. Характерно за нея е, че е важела в периода 1996-2001г. Процеса по усъвършенстване защитата на двигателя никога не е прекъсвал и след нея са създадени други норми, всяка от които надгражда предходната, но вече щади и катализатора (фосфoр 0.08% max). Към днешен момент актуалната е API SN (2011-2020г). Към нея понякога производителя може да предяви претенции и да препоръча моторното масло да има и Resource Conserving качества. Тогава стандарта се изписва API SN-RC (Resource Conserving) и предлага защита в множество направления като защита на двигателя, защита на турбокомпресора ако има такъв, съвместимост с гарнитури, контрол върху вредните емисии и икономия на гориво. Това са сериозни предимства пред базовата норма API SN в чистия й вид.

Подадените вискозитетни класове са в широк диапазон и включват такива като SAE 0W-20, 0W-30, 0W-40, 5W-20, 5W-30, 5W-40 и др. За К20 двигателя от практическа гледна точка е добре да се използват масла от по-ниските вискозитетни класове, но колко надолу, е въпрос на личен избор. Някои потребители използват SAE 0W-20 масло, други избират междинният вариант SAE 5W-30. Ако не сте запознат точно с какъв тип масло е обслужван двигателя, добра отправна точка е да си спрете вниманието на SAE 5W-30, но което да бъде с понижено триене, да осигурява еластичност и динамика на двигателя, както и икономия на гориво.

От гамата ни имаме множество подходящи продукти. Този който изпъква като пръв сред равните е хомологираното (официално одобрено) масло YACCO LUBE GDI 5W-30, по най-върховите стандарти на API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2. Именно то има Resource Conserving качества. Други подходящи опции са например YACCO LUBE P 5W-30 / LUBE O 5W-30.

Понеже препоръките за Вашия двигател са либерални, стават и множество други масла, но само мога да Ви объркам ако изброя над 20 опции. Считам, че на което и от горните да си спрете вниманието ще бъде в синхрон и ще надвиши многократно изискванията на производителя и което е по-важното ще отговори на очакванията Ви. Те са отлични варианти и за стоков двигател и за такъв оборудван с LPG система.

Заводски сух двигателя събира 5.3, но при обслужването могат да се сервизират 4.2 литра. Колкото до пробега, моля намалете го до разумни и достижими интервали на смяна, в зависимост от експлоатационните условия.


07.10.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, карам Honda Civic 2002 година, 1,6 бензин, 110 коня. Наскоро смених маслото и сложих SAE 10W-40 на друга марка, но за кратко време го изгори, което е доста неприятно. Може ли да ми препоръчате масло, което би имало положителен ефект върху двигателя и да не го изгаря на 3000 км. Колата е на газ също така. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия автомобил, Honda препоръчва употребата на множество смазочни норми, като тези за целогодишно ползване са API SJ-EC или API SH-EC II. Характерно за тях е че осигуряват икономия на гориво, защото са с понижено триене и вътрешно съпротивление. Наистина с използването им, двигателя ще се развърта мигновено, ще го чувствате еластичен и податлив и ще имате удоволствие от шофирането. Позволените вискозитетни класове според производителя са в широк диапазон и включват SAE 0W-20, 0W-30, 0W-40, 5W-30, 5W-40, 10W-40 и 15W-40.

Вие като собственик ще знаете най-добре техническото състояние на двигателя си. Ако завишения последен разход за който споделяте е инцидентен, това наистина може да се отдаде на предходен нисък клас лубрикант. Ако и преди двигателя е имал завишена консумация на масло, то трябва да се прегледа от сервизен механик за отстраняване на причината.

Ако целта е просто да се спре горенето на масло, YACCO имат подобен продукт и това е VX 300 15W-50. Разбира се не препоръчвам употребата му независимо, че смазочната норма е по-висока от тази в препоръките, защото масло в този вискозитетен клас е доста по-вискозно. Това ще доведе до усилено износване в двигателя от затруднения студен старт, като в същото време ще намали и охлаждането на двигателните компоненти, което е сериозен риск.

Подхода който препоръчвам при технически изправен двигател е, да направите промивка с YACCO OPTIMIZER VIDANGE и след това да ползвате напр. YACCO LUBE O 5W-30. То е Mid SAPS формула по ACEA C3, подходящо е за двигател на LPG и което е по-важно, че надвишава многократно изискванията на производителя (API SN).  Друга отлична опция е YACCO VX 1000 FAP 5W-40 (API SN хомологация).

За съжаление маслата можем да ги избираме надълго и нашироко по спецификация и вискозитетен клас, но при всеки двигател техническото му състояние е индивидуално и не може да се даде гаранция, а само да се надяваме на положителен резултат.


03.10.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет, използвам Honda CR-V 2gen, мотор K20A4 с газова уредба. Маслото LUBE BM-17 FE SAE 0W-20 подходящо ли е за моята кола?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашият двигател двигател Honda препоръчва стандарта API SJ. Характерно за тази спецификация е, че е била валидна в периода 1996-2001г. Процеса по усъвършенстване защитата на двигателя продължава и след нея са създадени други смазочни норми, всяка от които надгражда и заменя предходните. Следващата е API SL (2001-2004г) следвана от API SM (2005-2010г) и API SN (2011-2020г). Новото при API SM/SN е, че поставят строг контрол върху нивата на фосфор в маслото до нива от 0.08 % max, с цел предпазване на катализатора, а от там и околната среда. Въпреки че API SN е спецификация с доста внушителни характеристики, през Май 2018г се въведе по-висша норма API SN PLUS. Тя надгражда API SN, като добавя защита срещу опустошителният феномен LSPI (Low Speed Pre-Ignition), за който може да прочетете тук:

В частност за Вашия двигател основната препоръка е по API (Американски петролен институт), но има и друга много сходна система, която също дефинира качествените показатели на маслото и това е ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Всъщност стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API, така че има приравняване на спецификациите API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5 и API SP-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-6A, които са предвидени да осигуряват защита на двигателя, да защитават гарнитурите, турбокомпресора, да поставят контрол върху вредните емисии и да осигуряват икономия на гориво. И най-хубавото е, че всички тези Resource Conserving качества обикновено са в едно масло. Т.е. в частност защитата на Вашия двигател ще бъде много по-подплатена и върхова, ако маслото освен стандарт по API, добавя и актуален по ILSAC (мин ILSAC GF-5).

Съвсем неотдавна (през Май 2020г) се създадоха най-новите спецификации на двете системи API и ILSAC като API SP/ SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A, всяка от които заменя и надгражда надолу по веригата предходните.

Позволените вискозитетни класове според Honda са множество като SAE 0W-20, 0W-30, 0W-40, 5W-20, 5W-30, 5W-40. Факт е, че двигателя е по-еластичен и податлив с масло от по-ниските. И ако формулата на използвания продукт е по Mid SAPS технология, това ще предпази както катализатора с ниските нива на фосфор, така и горивната камера с намалените нива на сулфатна пепел, особено при употреба на LPG система.

Маслото за което в частност питате е един от подходящите продукти ако сте решил да използвате SAE 0W-20 масло. В частност LUBE BM-17 FE 0W-20 надвишава многократно изисквания на Honda като отговаря на множество спецификации подходящи за Вашия двигател като API SN PLUS/SN-RC (Resource Conserving)/SN, ILSAC GF-5... Нещо повече. То е по ACEA C5 стандарт издигащ икономията на гориво до нива над 3.0 %, много по-високи дори над изискваните от ILSAC. Продукта ще бъде наличен в средата на Октомври 2020г. Моля използвайте SAE 0W-20 масло, само ако сте сигурен, че двигателя е технически изправен и/или до сега с подобен тип всичко е било наред.

Други подходящи масла за Вашия двигател, които също ще осигурят динамика и защита на двигателя, ще предпазят катализатора и ще получите икономия на гориво още са YACCO LUBE HY 0W-20, LUBE F 5W-20, LUBE GDI 5W-30, LUBE P 5W-30...


19.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Може ли да ми препоръчате двигателно масло за Honda Civic 1.8 бензин, 104 kW, 2013г. канадски модел? На капачката е отбелязано SAE 0W-20, но не зная дали е нормално при нашият климат? В момента е на 112 000 км и й монтирах нова газова уредба. Поздрави и благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Честито за новата придобивка и приемете моля моите поздравления, че сте закупи екологичен автомобил предпазващ природата. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Действително за двигателя Ви се изисква API SN SAE 0W-20 масло. Класификацията на API (Американски петролен институт) дефинира качествените показатели на маслото, като всяка следваща норма надгражда и заменя предходната. Характерно за спецификацията API SN въведена през 2011г е, че е една от най-стриктните от към бензинова защита предназначена за азиатските и американски бензинови двигатели и може да се ползва там, където производителя изисква предишните API SM (2005-2010г) / SL (2001-2004г). В частност върху API SN производителя ако желае може да предяви претенции към маслото за по-голяма Fuel economy. Тогава стандарта се изписва API SN-RC (Resource Conserving). В този му вид той кореспондира на най-върховия до скоро ILSAC GF-5, друга система за качествени показатели на маслото, която изразява в най-задълбочена степен комбинираните изисквания на водещите азиатски и американски производители. Ценителите на масла веднага улавят ако маслото е API SN-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-5, защото това са спецификации имащи Resource Conserving качества. Т.е. защитават двигателя, възлите като гарнитури, турбо, оборудвания катализатор, поставят стриктен контрол върху вредните емисии, като същевременно осигуряват и икономия на гориво. Това се подразбира и от вискозитетения клас SAE 0W-20. Икономия на гориво не е абстрактно понятия. Повече за нея и как засяга всички може да прочетете тук:

Във Вашия случай Honda далновидно са упоменали SAE 0W-20 масло. В тях се крият преплетени изисквания за защита на природата и икономия на гориво. Как? Реално процеса започва с използването на масло с намалено триене препоръчано от производителя. Поради мигновеното си стартиране, всеки студен старт се облекчава, смазването и охлаждането дори и на най-далечните компоненти на двигателя става изключително бързо, а това говори само че намалява износването. Лубрикант с понижено триене в двигател проектиран за такъв тип осигурява изключително висока икономия на гориво в момент, когато двигателя консумира най-много такова. А нека не забравяме, че увеличената Fuel economy е право пропорционална на намалените вредни емисии. Тук с право Honda може да се гордее, че е произвела еко двигател осигуряващ динамика и еластичност удовлетворяващи клиента, а същевременно предпазващ и природата. Силата на процеса би се увеличила, когато съдържанието на маслото е с Mid SAPS стойности щадящи катализатора, който се явява последна линия на защита на природата. Кръга се затваря, защото увеличената Fuel economy удължава изминатия пробег с единица гориво и се забавя зареждането на бензиностанция. Така по-малко вредни емисии са изпуснати в природата и крехките й ресурси се изчерпват по-бавно.

Въпреки че API SN е спецификация с доста внушителни характеристики, през Май 2018г се въведе по-висша норма API SN PLUS. Тя надгражда API SN, като добавя защита срещу опустошителният феномен LSPI (Low Speed Pre-Ignition) също описан в новината по-горе. Масло по API SN PLUS е по-добро от такова API SN-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-5. Хубавото е, че обикновено тези спецификации се поддържат от формулата на едно масло. Възможно най-върховите стандарти на двете системи API и ILSAC са техните последни спецификации от Май 2020 API SP / API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A. В момента YACCO LUBE GDI 5W-30 е сертифицирано по тях, като много скоро очаквам това да стане и за YACCO LUBE HY 0W-20.

Връщайки се на SAE 0W-20 масло, не трябва да се притеснявате излишно. Позволих си да намеря и прегледам Owner manual от Honda Canada ( https://www.honda.ca/Content/ownermanuals/eBizPublication/A/OwnersManual/2012/11/23/4f082693d9d2b310VgnVCM1000009ba782cf____EN.pdf ) в който на стр 268 е упоменато, че SAE 0W-20 защитава двигателя от -40 до много над +40С на околната среда. Също там не се посочва кой стандарт по API да използвате, а по ILSAC с референция към последната актуална норма: "This seal indicates the oil is energy conserving and that it meets the American Petroleum Institute’s latest requirements". Всъщност стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API, така че има както видяхте приравняване API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5 и API SP-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-6A и всичко е в едно масло.

От гамата ни имаме множество отлични продукти, като тези които изпъкват като първи сред равните са YACCO LUBE HY 0W-20 и LUBE BM-17 FE 0W-20. Всяко от тях надвишава изисквания на Honda и има предимство което другото няма. Позволете да ги изложа:

LUBE HY 0W-20: Е официално одобрено по най-върховите до преди няколко месеца API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5. Предимството да се използва е, че официалното одобрение носи спокойствие на клиента и гаранция за двигателя. В случая е разработено със специално селектирано базово масло и пакет добавки, които се изискват от API. Ако автомобила бе гаранционен YACCO LUBE HY 0W-20 би бил единствения избор.

LUBE BM-17 FE 0W-20: Също има своите предимства, които са сериозна конкуренция на горните стандарти. В частност формулата е официално одобрена по BMW Longlife 17 FE+, а отделно отговаря на ACEA C5, API SN PLUS / SN-RC (Resource Conserving) / SN, ILSAC GF-5, Opel/Vauxhall OVO401547, MB 229.71 и Volvo VCC RBSO-2AE, все висши стандарти ориентирани към защита на двигателя и икономия на гориво. Това което ми харесва в YACCO LUBE BM-17 FE 0W-20 е следното. То е по най-новите европейски изисквания на ACEA C5, стандарт който изключително много намаля SAPS нивата в маслото, т.е. защитата на катализатора и особено при LPG вариант ще е по-добра опция. Отделно икономията на гориво при ACEA C5 тестовете трябва да е мин 3.0 %, а ако не се лъжа пресмятам нива над 4.7 %. Отделно маслото отговаря на множество стриктни европейски ОЕМ стандарти на BMW, MB, Opel и Volvo, придаващи огромна допълнителна тежест към формулата. И в крайна сметка към днешен момент и то като YACCO LUBE HY 0W-20 е по API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и надвишава препоръките, просто не е официално одобрено по тях, защото е тясно разработено специално за BMW двигател и тук е вложен лиценза.

Затова казах, че битката е много интересна между 2-те масла и всяко изпъква с нещо уникално което другото няма. На който и продукт да си спрете вниманието от тях съм убеден, че ще е отличен избор и ще предложи много по-висока и върхова защита от базовата посочена в препоръките. И за безаварийна работа на двигателя и за останалите компоненти в автомобила с грижа към тях е необходимо да се спазват препоръките на производителя. Моля не се колебайте да се свържете отново с YACCO България за професионален съвет.


14.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. За Honda Insight Hybrid, Октомври 2011г кое SAE 0W-20 масло да избера, защото съветника ви препоръчва много? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Поради спецификата на хибриден автомобил е съвсем в реда на нещата подходящия вискозитетен клас да бъде предимно SAE 0W-20, въпреки че не се изисква само той. Колкото до смазочната норма, най-практична от подадените се явява европейската категория ACEA A1/B1. Към днешен момент тя е отпаднала и се заменя от по-върховата ACEA C5. Характерно за нея е, че на Fuel economy тестовете ACEA C5 SAE 0W-20 масло трябва да осигури мин 3.0 % икономия на гориво. Процеса започва с използването на масло с понижено триене и това предоставя широк диапазон от ползи. На първо те са за клиента, защото двигателя е защитен от износване заради мигновеното смазване. Отделно икономията на гориво ако правилно съм я пресметнал надвишава дори внушителните 4.7 %, а това веднага се усеща по месечната сметка за гориво. Ползите за производителя са, че е произвел еко двигател осигуряващ динамика и еластичност на клиента, а така също и защитаващ природата. Тук на помощ се явяват Mid SAPS нивата на ACEA C5, които защитават каквито системи за последваща обработка са оборудвани. Във Вашия случай съвременен катализатор. Т.е. поради спецификата на двигателя, той не само ще консумира по-малко гориво, ами и газовете по генерацията допълнително ще се тушират от катализатора, чиито живот с използването на ACEA C5 масло е удължен. В крайна сметка печеливши се оказваме всички ние заради по-малко CO2 (96 g/km NEDC) и другите вредни емисии изпуснати в природата, а и не на последно място се забавят изчерпването на крехките природни ресурси.

От гамата ни множество ACEA C5 SAE 0W-20 масла отговарят на критериите, но лично аз считам, че Lube BM-17 FE 0W-20 изпъква като пръв сред равните. Защото освен ACEA C5 която заменя отпадналата ACEA A1/B1, добавя и редица върхови стандарти по други следящи маслата системи, а именно API SN PLUS / SN-RC (Resource Conserving) / SN и ILSAC GF-5. Те допълнително придават тежест и качествени показатели на формулата.


10.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Пиша ви относно коментари по форуми и познати, които се интересуват от масла и вече тотално се обърках. В момента карам Honda CR-V 2.0i К20А4 с масло YACCO VX 1500 0W-30 и всички ме убеждават, че то не е подходящо за тази кола. Понеже имам ГИ трябвало маслото да е Mid SAPS а това с което карам било High SAPS, никой обаче не може да ми обясни каква е зависимостта от тези характеристики към това дали колата има ГИ. Препоръчаха ми да го сменя с LUBE GDI 5W-30 или LUBE O 5W-30, те били по-подходящи, но без конкретен отговор защо. Не е ли по-добре да карам с по-тънкото масло при положение, че не ми го харчи? Поздрави!

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашият автомобил Honda препоръчва минимална смазочна норма по американските стандарти на API, API SJ. Тя е важала в периода 1996-2001г. По принцип всеки следващ стандарт през годините надгражда и заменя предходния. Нагоре по веригата е API SM (2005-2010г), следван от API SN (2011-2020г). През Май 2018г се въведе междинна категория API SN PLUS, а през Май 2020г най-върховата е API SP. До тук, всяко едно масло отговарящо на API SJ и по-висока спецификация е правилно. И стандартите за двигателно масло не се променят защото двигателя например е газифициран. Единствено компанията FIAT има свои собствени стандарти ако двигателя е фабрично на LPG. Но ако допълнително е оборудван, препоръките за типове двигателни масла са си първоначалните...

Няколко думи за икономията на гориво. През годините започна тенденцията маслата да бъдат с понижено триене и да осигуряват Fuel economy. Производителя от една страна под законови изисквания е задължен по специфичен начин да проектира двигателя, а от друга, в него да се използват енергоспестяващи масла. По този начин двигателя показва пълния си потенциал на еластичност и поведение и клиента е доволен, защото месечната сметка за гориво е намалена. По-икономичния двигател ще отдели по-малко вредни емисии, които прихванати от работещия катализатор допълнително ще ги тушира. Последния печеливш по веригата е природата, в която ще се отделят по-малко CO2 и други вредни емисии, а с отложеното зареждане с гориво се забавят изчерпването на природните ресурси. Представяте ли си един двигател да спести на месец спрямо референтно масло около 2л гориво и в същото време да има един милярд превозни средства използващи такъв тип енергоспестяващо масло, каква колосална крачка в екологична насока е това?

Двигателя да използва масло с понижено триене, осигуряващо икономията на гориво е едната страна на монетата. Другата е работещия действащ катализатор за който през годините започна процес по намаляване нивата на фосфор в маслото, който е основен виновник за неговото запушване в дългосрочен аспект. Така за API SJ/SL фосфора е 0.10 % max. През 2005г и в двете класификации за експлоатационни свойства на маслата - американската по API и европейската по ACEA започна процес по намаляване фосфора. Разбира се внимателно, защото фосфора участва в противоизносващите компоненти на маслото. В един форум прочетох оплакване от потребител с бензинов азиатски двигател знаещ че се изисква SAE 5W-30, но объркал смазочната норма. Вместо масло по API SJ или по-горна например, използвал ACEA C1. Тази комбинация е взривоопасна, защото ACEA C1 е по принцип за дизелов двигател с DPF и там фосфора е в изключително ниски нива. В резултат на което двигателя на потребителя се разтрака и бе пред блокиране. След като му препоръчах да смени маслото с правилна спецификация, нещата се оправиха. Конкретно в следващите норми API SM/SN нивата на фосфор се намалиха в диапазона 0.06-0.08 % max. По този начин се търси елегантен баланс между защитата на двигателя и на катализатора, който се явява последна линия на защита на природата. Така например има данни, че през 1970г един автомобил е замърсявал околната среда колкото 50 нови в днешно време...

Или образно казано до 2004г формулата по европейските критерии бяха само High SAPS масла. По подобие на американските стандарти, в европейските се обособиха ACEA Cx категориите, от които ACEA C2 и ACEA C3 са масла със средни стойности на сулфатна пепел, фосфор и сяра. И ако за ACEA C2 фосфора трябва да е по-малък от 0.09% и надолу, то за ACEA C3 той е в диапазона 0.07-0.09 %, нива подобни на API SN.

Позволените вискозитетни класове за Вашия двигател са SAE 0W-20, 5W-20, 0W-30, 5W-30, 0W-40, 5W-40.... Маслата осигуряващи икономия на гориво са от по-ниските макс до xxW-30. Казахме, че двигател използващ масло което ще осигури по-голяма икономия на гориво ще изхвърли по-малко вредни емисии. А колкото по-малко емисии тръгнат по генерацията, толкова в по-бавни темпове и катализатора ще се запуши. Ако маслото има по-висок стандарт напр. по API SN фосфора автоматически ще е намален (0.08 % max). Ако бъде Mid SAPS формула по ACEA C3 - също.

Теорията за вида формулата в двигател с или без LPG дойде от BG форум на азиатска марка автомобил. Там се лансираше тезата, че двигателя ако не е газифициран, да се използва High SAPS формула с цел предпазване повече на двигателя отколкото на катализатора. А ако двигателя е на LPG да се използва Mid SAPS масло, което като изгори в горивната камера, по-малко ще я деформира с по-ниски нива на сулфатна пепел, по-малко ще прави нагар по клапаните които няма да могат да прилепват добре (сулфатна пепел), от тук предпазване риска от падане на компресия и евентуална консумация на масло. Отделно изгореното Mid SAPS масло по-бавно ще запуши катализатора (ниски нива на фосфор). Ако тази теза е валидна за бензиновите двигатели на азиатските производители които изискват стандарт по API и той може да се намери в High SAPS и Mid SAPS формула, то теорията издиша ако се приложи за определен двигател на Mercedes или Ford. Защото сменяйки вида формула сменяме изцяло смазочната норма, а това определено е в ущърб на двигателя. Или висшия пилотаж е да се знаят всички за и против и в зависимост от препоръките на производителя да изберете тази формула, чиито поведение най-много отговаря на очакванията Ви.

Например YACCO VX 1500 0W-30 е отлична опция за двигателя. Да, формулата е High SAPS, но пък пакета противоизсносващи добавки е много силен. Отделно неговия TBN е 10, т.е. страхотна антикозориознна защита и и гарантирани километри пробег. Fuel economy за ACEA A5/B5 е издигната до внушителните мин 2.5, а по-мои сметки е мин 3.2 %. Някои може да сметнат леко по-високите нива на фосфор за вредни, но нека да споменем че API SL заменя изисквания за двигателя API SJ, т.е. маслото се явява правилна опция. И сулфатната пепел не е в много високи нива, само 1.1 %, но говорим за High SAPS формула.

Ако желаете да имате същата или много сходна икономия на гориво и защита на двигателя, то YACCO LUBE P 5W-30 е отлична опция. В препоръките се вмества по API SN заменящ надолу API SM/SL/SJ и нивата му на фосфор са намалени (0.08 % max.) Отделно е и по ACEA C2, т.е. Mid SAPS формула, чиито нива са допълнително намалени, а икономията на гориво отново е мин 2.5 %, като на тестовете е показало 2.6 %. Двигателния тест на ACEA A5/B5 и ACEA C2 е един и същ, даже едно време на етикета на LUBE P 5W-30 освен ACEA C2 бе изписано и ACEA A5/B5, ниво което официално не може вече да се изпише (различен TBN), но за ACEA A5/B5-07 можеше. А ACEA A5/B5-07 е въведена през 2009г, така че ето отлична опция за лесно развъртане и защита на двигателя, икономия на гориво и предпазване на катализатора.

YACCO LUBE O 5W-30 също е по API SN, отделно е и по ACEA C3 формула с ниски нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра. Но понеже маслото е с висок HTHS Fuel economy е до нива малко над 1.1 %. Т.е. тук жертваме икономията на гориво в степен по-ниска спрямо горните масла, акцентирайки се върху защитата на двигателя (API SN) и катализатора (Mid SAPS формула).

YACCO LUBE GDI 5W-30 намира елегантен баланс между икономията на гориво (2.1 %) и защитата на двигателя с HTHS 3.3. То е сертифицирано (официално одобрено по най-върховите бензинови стандарти като API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2. Съвсем скоро очаквам неговата формула да се надгради до API SP-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-6A, които издигат защитата на двигателя до едно по-върхово ниво.  В отговорите често го титулувам като "пръв сред равните" от гамата ни в защитата на двигателя.

Така че кое е подходящото масло има субективна гледна точка. И да, всички масла са правилни защото надвишават изискванията на производителя. Важното е на кои акценти във веригата двигател * икономия на гориво * катализатор * природа, Вие отдавате значение. Всяко от гореописаните масла изпъква с нещо свое уникално, което другите го нямат в някаква степен. Приликите са, че са по по-горна спецификация от API SJ, но другите характеристики за едни потребители са по-важни отколкото за други. Надявам се че безпристрастно разтълкувах изискванията на производителя и съм Ви помогнал.


17.08.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, отскоро съм собственик на Honda Jazz 1.3i, 83 к.с. 2005 г. Въпросът ми е следния: в момента маслото в двигателя е SAE 5W-40 на друга марка. Прочетох една от темите за Honda Jazz и реших да сменя с Lube GDI 5W-30, като това масло сте препоръчали за същия автомобил като моя, но с двигател 1.2. Та питането ми е това масло подходящо ли е за моя двигател? Другото, което искам да знам налага ли се да правя промивка на двигателя преди да сложа новото масло? И ако трябва да правя не е ли опасно за самия двигател и дали има вероятност за някакви проблеми? Благодаря Ви предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте. И аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия автомобил, компанията Honda препоръчва множество смазочни норми. Базовата е API SH (важала в периода 1993-1996г), следвана от API SJ (1997-2001г) и API SL (2001-2004г). Към тях производителя може да предяви маслото да бъде с понижено триене за изключително лесно развъртане на двигателя и по-малко износване. Това осигурява икономия на гориво, което е в полза на клиента защото дава по-малка сума за зареждане, или отлагането с ден-два отиването до бензиностанция. Всичко това е в полза и на планетата, чиито ресурси се изчерпват по-бавно в глобален мащаб от забавеното зареждане и по-малкото изпускане на вредни емисии в природата. Счита се, че през 1970г само един автомобил е замърсявал околната среда, колкото 50 нови към днешен момент.

И колкото и абстрактно да звучи икономията на гориво, ще разкажа накратко това, което се случи през 1979г в USA. Там се произвеждаха, купуваха и караха само мощни двигатели с голям литров обем до момента в който петрола от арабския регион прекъсна. Бензина изчезна по бензиностанциите, а на черно стана три пъти по-скъп. Първи го усетиха автомобило производителите които започнаха масово да затварят заводи и съкращават хиляди служители. Защото при този дефицит на горивото никой не искаше да купува мощен автомобил с двигател харчещ много. Honda и Toyota обаче имаха малолитражни автомобили които светкавично се разграбиха. Голямата тройка GM, Ford и Chrysler не бяха подготвени да имат разработен малолитражен автомобил. За тях това не бе приоритет, затова и удара върху тях бе съкрушителен. От Ford току що в Chrysler се бе прехвърлил далновидния инженер Lee Iacocca, създателя на легендарния Ford Mustang от 1963г. Под неговото ръководство се разработи през 1980г набързо малолитражния автомобил Chrysler K който успя при базово изискване за 21.3 да измине 25.5 (мили с галон бензин) и първи от американските производители „да стъпне на крака“ привличайки клиенти.

Кризата от 1979г даде безценен урок на всички автомобило производители, а така също и на клиентите, които вече знаеха, че при срив на петролните пазари е възможно да не могат да обслужват/зареждат автомобилите си. Някак си икономията на гориво се превърна в ключова и движеща сила и бе заложена в следващото поколение двигатели...

Така че Honda за Вашата Honda Jazz изисква и маслото да бъде освен по базовите норми API SH/SJ/SL да има и енергоспестяващи свойства. Те се изписват след стандарта например така API SL-EC (Energy Conserving). Те ще осигурят спрямо базово минерално масло SAE 15W-40 икономия на гориво мин 1.4 %. Времената се промениха, а с това и смазочните норми по американските стандарти на API продължаха да се надграждат. Следващия нагоре е API SM (2005-2010г), следван от API SN (2011-2020г), а последния от Май 2020 е API SP. Към последните норми енергоспестяващите свойства се изписват API SN-RC (Resource Conserving) и API SP-RC (Resource Conserving). Resource Conserving качествата трябва да се разбират специфични тестове за двигателя и възлите (верига, гарнитури, турбото, катализатора, по-скритния контрол на вредни емисии...).

Колкото до позволените вискозитетни класове според Honda целия диапазон от SAE 0W-20, през 0W-30, 5W-30, 10W-30, 0W-40, 5W-40, 10W-40 е правилен. Разбира се маслата имащи само базовата смазочна норма могат да присъстват в най-вискозните класове от рода на SAE xxW-40. Тук попада и използваното от Вас SAE 5W-40 масло имащо правилна смазочна норма, но без изразена Fuel economy концепция, защото SAE 5W-40 не присъства в листата на подходящите ниски вискозитетни класове. А те са SAE 0W-20...0W-30, 5W-30 и 10W-30. В тях вече смазочната норма ще бъде или Energy Conserving, а ако маслото е по по-съвременна формула и Resource Conserving...

От гамата на YACCO имаме множество подходящи масла за Вашия двигател. Продукта на който сте си спрели вниманието LUBE GDI 5W-30 още с излизането си се превърна в абсолютен хит на пазара и не напразно го титулувам (от гамата ни) като "пръв сред равните" в защитата. И с право. То е официално одобрено (хомологирано) по най-върховите бензинови стандарти изискващи се за бензиновите двигатели на азиатските и американски производители, когато последните препоръчват използването на вискозитетен клас SAE 5W-30 и някоя от спецификациите API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5, или GM-dexos1™ Gen2. Ценителите на маслата веднага улавят API SN PLUS и ILSAC GF-5, последния който е много стриктен към намаляването нивата на фосфор в маслото с предпазване на катализатора и икономията на гориво. На Fuel economy тестовете LUBE GDI 5W-30 показва елегантен баланс между икономия на гориво (2.1 %) и защитата на двигателя (HTHS 3.3).

Нещо повече. През Май 2020 се въведоха най-новите спецификации API SP / API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A. С нетърпение следя всеки ден страницата на API където официално ще е оповестено, че формулата на LUBE GDI 5W-30 е надградена до наистина най-върховите бензинови стандарти в частност подходящи и за Вашия двигател.

При прехода към SAE 5W-30, нищо не пречи да направите промивка на двигателя с добавката ни YACCO Optimizer Vidange, като спазвате стриктно инструкциите. Тя ще "изплакне" двигателя от вътре, ще свърши черната работа и новото масло ще започне "на чисто". Искате или не част от старото и новото масло ще се смесят. Идеята да продължите занапред с LUBE GDI 5W-30 и така след 2-3 смени течността вътре да стане хомогенна. При технически изправен двигател ще останете изумен колко по-еластичен и податлив е станал той. Моля споделете отзиви след време дали всички положителни насоки са се случили ;)


17.08.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Моля предложете ми моторно масло за канадаска Honda CR-V 2.4 с код на двигателя K24Z4, регистрация Ноември 2010г ако има значение. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашият двигател Honda препоръчва употребата на SAE 5W-20 масло отговарящо на спецификацията API SM. Тази смазочна норма по Класификацията за експлоатационни свойства на Американския петролен институт все още е валидна, но по принцип е важала в периода 2005-2010г. Характерно за нея е, че намаля нивата на фосфор в маслото до нива подходящи и удължаващи живота на катализатора. Отделно като цяло смазочната норма е била "първа сред равните" за времето си от към защита. В комбинация от SAE 5W-20 осигурява изключително висока Fuel economy. Разбира се за нея спомага прецизно конструираният двигател K-серия с променливи фази на газоразпределението...

Времената се промениха, а така също се завишиха и изискванията към маслата, които трябва да отговорят на потребностите на съвременните двигатели. От гледна точка на смазочната норма това е следващата API SN важала в периода 2011-2020г.

От гамата ни единственият правилен продукт който отговаря на препоръките на Honda е YACCO LUBE F 5W-20 100 % синтетично Fuel economy масло. В частност то е по API SN и до тук вече е надвишило изискванията на производителя. Отделно формулата му е Mid SAPS според европейските стандарти на ACEA C5, а това допълнително дава бонус в защита за двигателя и катализатора. Отделно ACEA C5 като минимално базово изискване има да осигури икономия на гориво в размер от минимум 3.0, но аз подозирам нива около и над 4.7 %. А това е в полза на клиента с намален месечен бюджет за гориво, за Honda че е проектирала екологичен двигател и най-вече за Природата, защото последния ще изхвърли много по-малко вредни емисии в нея. Тук кръга е затворен и печелят и 3-те страни, но процеса започва с избирането на правилното масло по спецификация и вискозитетен клас. Надявам се успях да Ви представя, че с използването на YACCO LUBE F 5W-20 получавате много, много повече.


08.07.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Искам да ви попитам за мнение относно ваше масло, което горещо ми препоръчват. Става дума за VX 1500 SAE 0W-30, какво ви е мнението за наливане в Honda Accord K20A6 и CR-V K20A4? В момента съм и на двете коли с LUBE O 5W-30, разхода и на двете е около 500гр за 9000км, може ли с това да се увеличи? Също и каква точно е спецификата на тези мотори та всички ме съветват да е тънко маслото? Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашите два автомобила Honda препоръчва смазочни норми по Класификацията на API (Американски петролен институт) който дефинира качествените показатели на маслото. Всяка следваща спецификация надгражда предходната. Минималната за Accord-а е API SH (1993-1996г), последва от API SJ (1996-2000г) и API SL (2001-2004г). Когато към основната смазочна норма се предяви маслото да е с понижено триене и да осигури икономия на гориво от мин 1.4 % спрямо референтно масло, тогава към съответния стандарт се прибавя обозначението Energy Conserving (EC). Или за първия автомобил има както основните норми API SH/SJ/SL, така и API SH-EC/SJ-EC/SL-EC. Докато смазочните норми в основния им вид могат да присъстват в множество вискозитетни класа, то Fuel economy стандартите се дават в по-ниските като SAE 0W-20/0W-30/5W-20/5W-30/10W-30. Много от маслата за целогодишно ползване са от диапазона xxW-20 до xxW-40.

За втория автомобил е подадена само спецификацията API SJ, отново за целогодишно ползване от SAE 0W-20 до SAE 5W-40.

През годините виждате че спецификациите се надграждат и всяка следваща по API заменя предходната. След API SL има API SM (2005-2010г), после API SN (2011-2020г), появи се междинна API SN PLUS (от 2018г насам), а най-новата е API SP (от Май 2020г). До API SL вкл. нивата на фосфор са още много високи, а той участва в противоизносващите компоненти в маслото което е добре за двигателя. VX 1500 0W-30 е API SL и надвишава изискванията за 2-та автомобила. Хубаво, но високите нива (High SAPS формула) са вредни за катализатора в дългосрочен план. Фосфора вече в API SM/SN е намален и така се търси баланс между защитата на двигателя, катализатора и природата. LUBE O 5W-30 е представител на Mid SAPS формула. Един от многото му стандарти е по API SN, а допълнително е и по ACEA C3 чиято формула намаля нивата на сулфатна пепел, фосфор и сяра според европейските изисквания. Така че LUBE O 5W-30 (API SN) от теоретична гледна точка е по-добре от VX 1500 0W-30 (API SL). Особено и ако двигателя е газифициран. LUBE O 5W-30 е масло с висок HTHS и неговата Fuel economy не е така ясно изразена, приблизително 1,2 % и то по европейските стандарти (ACEA C3). По-същите VX 1500 0W-30 заради ACEA A5/B5 трябва да осигури мин 2.5 %, а аз подозирам нива от над 3.2%.

Защо е толкова важна Fuel economy? Това не е просто абстрактно понятие. Отново ще разкажа това което се случи в USA през 1979г. Произвеждаха, продаваха и се караха автомобили с големи и мощни двигатели до момента в който в Близкия изток поради революция и сътресение потока петрол за USA рязко спря. Кризата първо удари големите заводи, които масово започнаха да затварят и освобождават служители. Защото кой ще си купи нов автомобил харчещ много бензин, а последния дори и на черно е 3-йно по-скъп? Тогава американските автомобило-производители нямаха малолитражни коли, но Honda и Toyota имаха такива които малко се търсиха до преди кризата, а после се разграбиха светкавично. Това е важен бъдещ урок за автомобило-производителите да конструират икономични двигатели, а от тук и екологични. Защото изгореното гориво е право пропорционално на вредните емисии. Двигател харчещ по-малко гориво ще замърси по-малко планетата. И ето в препоръките на 2-та автомобила могат да се открият тези тенденции. На първо място се препоръчват Fuel economy стандарти в множество вискозитетни класове, като по-ниските ще осигуряват повече икономия на гориво.

Днес посетих тунинг сервиз и разбира се се заговорихме за масла и двигатели. Показаха ми от K24 двигател бутало. Останах изумен. То беше високо едвам 3-4 см. Сервизния механик сподели, че във всички съвременни двигатели се проектират компонентите с по-малко материал, олекотени. Това в частност спомага за Fuel economy концепцията. За съжаление не мога да кажа какво точно е специфично във Вашите двигатели. Аз съм на мнение че когато разбираш в дълбочина от едно нещо, това предполага по-ниски знания в друга материя. За спецификата на Хонда двигателите Ви трябва профилиран сервизен механик с поглед от вътре. Аз водя секцията Технически въпроси в сайта на YACCO и съм по препоръките, или теоретичната част. Двигателите изискват все по-специфични смазочни норми и правилната препоръка е по-важна от всякога.

Според гледната точка на Honda след като е препоръчала масла по горните спецификации и класове по SAE всичко е правилно. Факт е, че в бензиновите азиатски двигатели когато се използва масло с понижено триене, двигателя става още по-податлив и еластичен. Освен проекта VX 1500 0W-30, аз бих Ви предложил друго масло с подобни характеристики. Това е LUBE P 5W-30. Като сходство с VX 1500 0W-30 намирам че и 2-те са с понижено триене и имат подобни кинематични вискозитети. Което е разбираемо, защото двигателният тест на ACEA C2 (LUBE P 5W-30) е един и същ с ACEA A5/B5 (VX 1500 0W-30). Но LUBE P 5W-30 е Mid SAPS формула, а отделно е и по API SN. Сменяйки LUBE O 5W-30, запазвате SAPS нивата, продължавате да предпазвате катализатора и двигателя особено ако сте с LPG. От друга страна с намаляването на HTHS се увеличава Fuel economy (около 2.6%) спрямо 1,2 % при LUBE O 5W-30. Смазочната норма е API SN, т.е. от бъдещето за двигателя, но заради пониженото си триене може да се каже, че LUBE P 5W-30 има по-ясно изразени Energy Conserving качества.

При маслата има такава закономерност. Един двигател не изисква стандарти от датата си на производство, а от тогава когато е почнал да се проектира. Същевременно двигателните масла получават все по-нови стриктни спецификации и накрая става така, че много лубриканти са подходящи за двигателя. Висшият пилотаж е да се разтълкуват правилно препоръките на производителя и да се подбере масло, което най-точно отговаря на тях. Всички дискутирани масла тук са подходящи и въпрос на субективна гледна точка вече кое се явява "пръв сред равните".  Едни са фенове на LUBE HY 0W-20, други на VX 1500 0W-30/LUBE P 5W-30, трети на LUBE GDI 5W-30/LUBE O 5W-30. Ако желаете пробвайте на единия автомобил VX 1500 0W-30, а на другия LUBE P 5W-30/LUBE GDI 5W-30, почувствайте двигателя си още по-динамичен и намерете оптималното масло за всеки от тях. При технически изправен двигател консумацията би трябвало да се запази. Нека тя да не е водещата при избора Ви.

Надявах се че успях да разтълкувам в дълбочина препоръките на Honda. Моля непременно вземете под внимание и съветите на сервизния Ви механик, който има практически поглед.


30.06.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет. Какво масло се препоръчва за Honda CBF 600 N 2006г? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. И аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

Ориентировъчно до към граничната 2006г Honda препоръчва за използване обикновено два вискозитетни класа като SAE 10W-30 и 10W-40. Не мога да кажа дали винаги са били такива препоръките, но към Юни 2020г за двигателя Ви се препоръчва 4Т мотоциклетна формула масло отговаряща на една от остарелите смазочни норми по API като API SE (1972-1979г); API SF (1980-1988г) или API SG (1989-1992г) единствено в SAE 10W-30. Според тези изисквания каталога ни се синхронизира и препоръчва YACCO MVX 500 4T 10W-30, надвишаващо многократно изискванията на Honda. Формулата на маслото ни отдавна се надгради и от полусинтетична вече е по синтетична технология, смазочната норма е API SL (2000-2004г), а вискозитетния клас SAE 10W-30 е точно този който производителя препоръчва.

Понеже онлайн каталозите на големите марки масло като YACCO и много други се изготвят от една фирма, въз основа на тези критерии за API SE/SF/SG в SAE 10W-30 навсякъде препоръката ще бъде за SAE 10W-30 масло. Моя съвет е да уважите изискванията на инженерите от Honda, които най-добре знаят как са конструирали двигателя и масло по коя спецификация и вискозитетен клас са най-подходящи за него. Друг е въпроса ако мотоциклета вече не е стоков и ще се експлоатира на писта....

Заводски сух двигателя събира 4,2л, но при обслужването са необходими 3,5л масло.


30.06.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло ще ми предложите за мотор Honda CRF 250 R, 2006г, както двигателно, така и за трансмисията? Мотора няма да се кара състезателно. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията за 2-та възела, които са едни и същи:

OEM recommendation
temperate climate   API: SG + JASO MA   SAE 10W-30
temperate climate   API: SG + JASO MA   SAE 10W-40

От гамата на YACCO подходящи масла са MVX 500 4T SAE 10W-30 и MVX 500 4T SAE 10W-40, надвишаващи горните спецификации. Съответно за двигателя нужния обем масло е между 0,69-0,85л и се сменя на всеки 15 часа. Колкото до трансмисията, тя събира между 0,6-0,7л и смяната е също както на двигателя. Непонятно е за мен, защо онлайн каталога на YACCO за Вашият мотоциклет не попълва масла за трансмисията, след като изискванията за 2-та възела са за едни и същи мотоциклетни 4Т масла? Проверих в няколко онлайн каталози на други марки и там за 2-та възела са все едни и същи продукти. Така че няма грешка в препоръките. Ако Вие имате информация в Owner manual-а на мотоциклета, с радост ще ги сравним.


01.06.2020
Хубава вечер, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, препоръчайте ми масло за ръчна скоростна кутия за Honda Civic IX 1.6i-DTEC, 2014г.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изисквания на производителя за възела и моя прочит на препоръките:

OEM recommendation
year-round   Honda MTF

От горното е видно, че се препоръчва спецификацията Honda MTF. Този стандарт е стъпнал върху основата на API GL-4 категорията, но с допълнителни изисквания от страна на Honda към качествата и характеристиките на трансмисионното масло. От гамата на YACCO продукта който най-точно отговаря на препоръките е универсалната синтетика BVX 500 X SAE 75W-80, добре позната и наложена в Honda средите както по света, така и в България.

Заводски суха кутията събира 2.1л масло, но при обслужването могат да се налеят 1.9л. Това е чудесно, защото и BVX 500 X SAE 75W-80 предвидливо е създадено в 2л опаковка.

Пробега на течността по Honda MTF (съкратено от Manual Transmission Fluid) в ръчната скоростна кутия при нормални условия е 120000 км / 96 месеца (което събитие настъпи първо), а при тежки режими е на половина, т.е. 60000 км / 48 месеца. След като автомобила Ви е 2014г, считам за разумна инвестиция да подмените маслото в кутията с грижа към възела.


18.05.2020
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, имам нужда от вашата компетентна помощ за избора ми на моторно масло за Хонда Сивик 7, 1.4 is 2002 г. D14z6. Колата е и на LPG. Двигателят е поизносен на 450000 км. До момента карам със SAE 5W-40 на друга марка и на около 500/600 километра доливам литър масло, което ме тревожи. Гори го предимно на дълъг път при скорост 120 км/ч. В градски условия не го пипа толкова. И така вече 3 смени на по 10 к. Преди карах със SAE 10W-40 и беше по-добре на 5к.км. почваше да го пипа. Мисля да се върна на стария вариант. Искам да изпробвам вашите масла какво бихте ми препоръчали и посъветвали? Благодаря Ви предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Не мога точно да намеря в информационният масив Вашият двигател, но това не е фатално, защото изискванията на производителя генерално са едни и същи в тези години с друг подобен 1.4 двигател.

От препоръките е видно, че Honda изисква все още маслото да отговаря на класификацията на експлоатационни свойства на американския петролен институт и в частност норми API SG (1988-1992), API SH (1993-1996) или API SJ (1996-2000). Характерно за тях е, че са отпаднали и се заменят/надграждат от по-горните API SL (2001-2004), API SM (2005-2010) и API SN (от 2010 до днес).

При маслата има една такава закономерност, че един двигател не изисква стандарти от датата му на производство, а (навярно) от тогава, когато е почнал да се проектира. Много често това са 5, че дори и 10 години назад. Същевременно през годините стандартите постоянно се развиват и така двигателните масла получават още по-върхови спецификации. И се получава така, че смазочната норма на произволно масло дори и на сляпо избрано, надвишава многократно изискванията на производителя. Защото ако се избере масло по стандарт API SN то ще удовлетвори нуждата от каквато и бензинова спецификация да се е изисквала през годините.

Експлоатационните условия и техническото състояние на двигателя са едната страна. Смазочната норма казахме, че е надвишена. Остава вискозитетния клас. Като правило бензиновите японски двигатели златната им среда се явява SAE 5W-30. Да, има доводи че двигателя е износен и е добре да се вдигне вискозитета. Но да вдигаме, да вдигаме, накрая бавна субстанция като грес ли ще се налее? А и маслата с по-висок вискозитет (рейсинг SAE 5W-50, 10W-50, 10W-60) струват много повече дори и ако трябва да доливате с по-евтин вариант. Има и още нещо. Да предположим че използвате SAE 5W-30 масло с възможно най-висок кинематичен вискозитет при 100С около 12 cSt, като YACCO LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30. В започнал да загрява двигател и след това главно в работна температура, те нямат все още поведение като xxW-30 масло. Защо? Давам съм и преди пример с моя бензинов двигател (Mitsubishi). Използвайки навремето LUBE DE 5W-30 успях да му замеря температурата на маслото през лятото. Тя бе 93С. Екстраполирах кинематичния вискозиетет  и установих както казах по-горе, че то няма поведение като SAE 5W-30, а като SAE 5W-40 масло. То щеше да бъде SAE 5W-30, но чак при 100С температура на маслото. При по-ниска такава (моята работна 93С) маслото се държи като SAE 5W-40 (показа кин.вискозитет 14,4 cSt). SAE J300 регламентира едно масло за да бъде от SAE 30, когато кинематичния вискозитет му е в диапазона 9,3-12.5 cSt. Виждате LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 са в горната граница 11,7-12 cSt. А за SAE 40 диапазона е между 12,5 и 16,3 cSt. Колкото до SAE 5W-40 / 10W-40, ако двигателя не загрее до 100С все едно че използвате SAE xxW-50 масло. Респективно налято SAE xxW-50 ще се държи като SAE xxW-60. Нужно ли е това за двигател проектиран за SAE 5W-30?

Понякога при технически изправен двигател разхода на маслото би намалял с вдигането качеството на използваната формула и намаляване леко вискозитетния клас. Предпочетете от гамата на YACCO LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 за една смяна и установете за себе си колко еластичен и податлив може да бъде Вашия двигател. Консумацията на масло трябва да бъде по-малко, защото формулата им е невероятно устойчива на изпарение. Ако не Ви се слиза толкова надолу, може да използвате и SAE 5W-40 масло от рода на VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40. Изискванията на Honda са либерални и позволяват дори и SAE 10W-40 масло (VX 500 10W-40). Всичките масла са API SN. Но рефера ще бъде двигателя с кое ще се сработи най-добре. Направете една промивка с добавката Optimize Vidange и сложете по-достъпното LUBE O 5W-30. В Honda средите си е изградило име и репутация за успешно решение. Колкото за двигател на LPG, с грижа към възлите (горивна камера, катализатор) във Вашия случай използвайте Mid SAPS масло по ACEA C3 LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40. SAE 10W-40 маслата са High SAPS формула и нищо че VX 500 10W-40 маслото е API SN, фосфора е по-висок спрямо предходните масла.


09.02.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Искам да ви попитам за препоръка за двигателно масло. Колата е Хонда Акорд 2.0 К20А6 2003г. 155 к.с. Колата я имам сравнително от скоро и първата смяна я направих с YACCO LUBE GDI 5W-30, но за около 9000км долях около 1.5л. Забелязах, че го похарчва при извънградско каране, а карам спокойно до около 140км/ч, което е около 4000 оборота. Мисля сега да пробвам с друго, което се надявам да не харчи и не знам проблема в маслото или в мотора е. Имам документи от Швейцария и по вида на колата и мотора мисля, че трябва да са реални 215 000, но нищо не се знае. Виждам, че имате доста богата гама на масла SAE 5W-30, но не знам към кое да се ориентирам. Бих се радвал ако можете да ми съдействате. Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Ще приложа и разтълкувам изискванията на производителя. Honda препоръчва за Вашия двигател множество високозитетни класове. Предпочитани от тях са SAE 0W-20, SAE 5W-20, SAE 0W-30, SAE 5W-30, SAE 0W-40 и SAE 5W-40. Понеже двигателя е конструктивно по-специфичен, съм забелязал, че първия тип собственици избират по-ниските вискозитетни класове от рода на SAE 0W-20 / 5W-20. Другия тип се придържат към SAE 0W-30 / 5W-30 масло, или "златната среда" според някои, а третия тип са привърженици на SAE 0W-40 / 5W-40 масла.

Вие сте си спрели вниманието на междинния подход с масло което осигурява елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя. Следва да се кажат няколко думи и за смазочната норма. Тя е по класификацията на експлоатационни свойства на американската система API с базови стандарти API SH (бензинова защита преди и между 1993-1996г), API SJ (1996-2000г) и API SL (2001-2004г). Към смазочната норма в чистия й вид, производителя Honda може да предяви маслото да бъде с понижено триене поради спецификата на двигателя, т.е. стандартите се изписват така API SH-EC II (Energy Conserving), API SJ-EC (Energy Conserving) и API SL-EC (Energy Conserving). Или както съм казвал и преди за масло с понижено триене и нисък или умерено нисък HTHS бонусите за клиента са, че усеща двигателя си невероятно еластичен и податлив. За производителя са че е произвел еко двигател осигуряващ известна Fuel Economy и ще плати по-малко данъци, а за планетата са, че намаления разход на гориво не само ще забави изчерпването на природните ресурси, но двигателя ще изхвърли в атмосферата по-малко вредни емисии. И ако някой би казал че Fuel Economy концепцията не го интересува, ще споделя реална случка от миналото. Годината бе 1979 когато настана световна петролна криза. Петрола за САЩ рязко намаля, а цената на наличния по бензиностанциите невероятно се увеличи. Тогава са се произвеждали и купували мощни бензинови двигатели чиито разход на гориво е бил на заден план. С идването на кризата не само собствениците на такива автомобили не са успявали да ги заредят дори и на "черно", но по-лошото е че масово заводите за автомобили започнали да затварят защото търсенето спряло. Това засегна жизнения стандарт и разруши много човешки съдби. Никой от големите производители като GM, Ford и Chrysler нямаха разработени малолитражни коли. За сметка на това японските производители като Honda и Toyota далновидно вече имаха, техните модели започнаха да се продават стремглаво и като цяло по-малко бяха засегнати от кризата затова, че консумираха съвсем мъничко по-малко бензин. Затова когато видя в препоръките на производителя да изисква от маслото да осигурява Fuel Economy акцент, винаги се сещам за този период. А каква реално е тази Fuel Economy? Това е спестеното гориво спрямо референтно масло. И Energy Conserving качествата в горните стандарти осигуряват нива около 1.4 %.

От гамата на YACCO имаме множество масла които с лекота надвишават изискванията на производителя. Тези с по-нисък HTHS разбираемо осигуряват повече Fuel Economy. Понеже питате за SAE 5W-30 в този вискозитетен клас това са LUBE F 5W-30 (3.1%) и LUBE P 5W-30 (2.6%). Междинният подход е за LUBE GDI 5W-30 (2.1%), а тези масла с леко по-висок HTHS като LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30 осигуряват около 1.4%. Така че от теоретична гледна точка, на което и да си спрете вниманието ще е отличен избор и по смазочна норма API SN (надвишаваща и заменяща предходните API SM/SL/SJ/SH...) и по вискозитетен клас (SAE 5W-30).

Сега за разхода на масло. Това което е важно да знаете, че детергентните добавки на базата на магнезии в LUBE GDI 5W-30 са изключително силно завишени. Разбира се те са предвидени да държат чистотата под контрол на новите TGDI двигатели да не са склонни към феномена L.S.P.I. (Low Speed Pre-Ignition). В тази връзка искам да кажа, че много е възможно с по-бързи темпове да почиства двигателя и това да е причината за леко завишения разход преди да се нормализира. По информация на производителя заводски сух двигателя събира 5,3л, но могат да се обслужат напр. 4,2л. Единия вариант е да продължите с LUBE GDI 5W-30 за да може по-добре да се сработи с двигателя, но нека следващата смяна бъде на края на първоначалните 5л които ще купите и ползвате с доливане. Друга опция е да използвате масло с леко по-висок HTHS и кинематичен вискозитет при 100С като LUBE DE 5W-30 или LUBE O 5W-30. За България удължените интервали на смяна не са в полза на двигателя, защото много често последния оперира в т.нар. тежки експлоатационни условия. От тук и пробези като 10000км понякога не са достижими. От психологична гледна точка купуването на 6-ти литър не звучи добре за ухото, но така или иначе е купен, използвайте го до където Ви изкара. Оставайки настрана че LUBE GDI 5W-30 от всички масла в SAE 5W-30 е единственото сертифицирано по изискванията на Honda, от финансова гледна точка е най-евтино. Причината за това е, че докато масла като LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30 са предвидени по принцип за дизеловите двигатели на европейските производители, то в LUBE GDI 5W-30 няма и нотка за дизелов оттенък. Приложението му е само и единствено за бензинови двигатели на азиатските и американски производители. От тук по-малко лицензи, но пък най-върховите за класа си като API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2. От тази гледна точка използването му до 5-ти или евентуално 6-ти литър финансово би било по-изгодно спрямо LUBE DE 5W-30. Споделихте че от скоро имате автомобила си. Моля направете още една смяна с LUBE GDI 5W-30 и тогава преценете отново. Винаги след това може преминете на масло с по-висок HTHS. Има и нещо друго. Чрез смяната на тип формула масло на всяка смяна и старото което не може да се източи напълно и наливането на ново по съвсем различна формула, логично е че сместа от това че не е хомогнена да са възможни аномалии (1,1л старо масло и 4,2 ново). Затова предложих още една смяна с LUBE GDI 5W-30 именно поради тази причина. Ще се радвам да споделите след време впечатленията си какво е станало.


21.01.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло ще ми препоръчате за Honda Accord 2.4 спорт 2017 година? Колата е внесена от Канада, на капачката на двигателя пише SAE 0W-20. Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Заповядайте изискванията на производителя за Вашия 185 к.с. 2356 cc двигател с код K24W

OEM recommendation
year-round   API: SN   SAE 0W-20

От тях наистина са видни два акцента:
1. Предпочитан и единствен висксозитетен клас SAE 0W-20. Въпреки че автомобила Ви е 2017г, генерално това са препоръките за този двигател оборудван в периода 2012-2017.

2. Смазочна норма. Тя е по класификацията на експлоатационни свойства на американската система API. Смазочната норма API SN е въведена през 2011г, като надвишава и заменя всички предходни (API SM, SL..). Отделно за сега тя е най-върхова.

От гамата на YACCO имаме два продукта отговарящи и надвишаващи изискванията на Honda. В България внасяме и е наличен LUBE HY 0W-20. Не много отдавна то премина най-тежките тестове на API и е официално одобрено не само по базовата смазочна норма API SN изискваща се за двигателя Ви, ами и по-специфичните API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), ILSAC GF-5... Очаквам в близките месеци хомологацията да бъде отразена и на етикета.

Заповядайте директен линк към страницата на API със сертифицираните масла на YACCO:
https://engineoil.api.org/Directory/EolcsResultsDetail?accountId=-1&companyId=10299&resultsUrl=%2FDirectory%2FEolcsResults%3FaccountId%3D-1

Производителя не е визирал конкретен пробег, а само интервал на смяна от 12 месеца. Първия моля да го сверите със сервизната Ви книжка и да го съобразите с експлоатационните условия. Лично моето мнение е, интервала на смяна на масло като километри (колкото и да са те) да ги намалите поне с 1/3.


17.01.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте препоръчал за Honda Accord - ген 2009г 2.4, 201к.с. Поздрави!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Ориентировъчно в сервизните книжки (owner's manual за Европа) до към 2004г Honda препоръчваше за бензиновите си двигатели класификацията по експлоатационни качества на американската система API (Американски петролен институт). Неусетно след това тя промени препоръките с тези по европейските изисквания на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители), независимо от факта, че Honda Motor Europe все още не бе официален член на ACEA. Генерално към днешен момент препоръките са за употребата на някой от вискозитетните класове SAE 0W-20, 0W-30, 5W-30, 0W-40, 5W-40, 10W-40 в комбинация от една от двете категории ACEA A3/B4-08 (надгражда A3/B3-08), или ACEA A5/B5-08.

Така подадени изискванията изглеждат лесни за разтълкуване, но в същност само професионалното око забелязва "подводните камъни".

Първия от тях е с вискозитения клас SAE 0W-20. По принцип аз съм ЗА употребата му при бензинов двигател на Honda като Вашия. Проблема е че не мога да изпълня едновременно и двете условия, защото няма такова масло. От една страна SAE J300 за SAE 0W-20 изисква мин HTHS 2.6, а дори и категорията ACEA A5/B5 която е масло с понижено триене, за нея HTHS е мин 2.9. Да не говорим за ACEA A3/B4 чиито HTHS е по-голям от 3.5. За да се ползва SAE 0W-20 масло за Вашият двигател, трябва смазочната норма да бъде по API, а не по ACEA. Разбира се този подход не го препоръчвам, защото не мога да обезсиля изискванията на производителя, а само да се вместя в тях с лавиране за най-добра опция.

Следващата спънка в препоръките е изискването за мин TBN на маслото и то по-голям от 8.0 mgKOH/g. Това автоматически изключва всички Mid SAPS масла по ACEA от категориите ACEA C3 и ACEA C2 отговарящи на SAE 0W-30 / 5W-30.

Стигнахме и до частта кои масла на YACCO отговарят за изискванията на Honda Motor Europe?
1) Това са всички конвенционални масла с TBN по-висок от 8.0 (изключение е VX 1000 FAP 5W-40)
2) Отговарят и надвишават една от 2-те категории ACEA A3/B4-08, или ACEA A5/B5-08
3) Отговарят на смазочната европейска норма можеща да присъства в някои от SAE 0W-30, 5W-30, 0W-40 и 5W-40 вискозитетни класове.

SAE 0W-30: VX 1500 0W-30 / VX 2000 0W-30
SAE 5W-30: LUBE F 5W-30 / GALAXIE 5W-30
SAE 0W-40: GALAXIE RS 0W-40 / VX 1000 LL 0W-40
SAE 5W-40: VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40

Лично аз Ви препоръчвам да изберете масло с понижен вискозитет от рода на VX 1500 0W-30. Междинният подход е LUBE F 5W-30, а ако автомобила се използва изключително спортно или консумацията на масло за този двигател е завишена спрямо предходните, моля спрете си вниманието на GALAXIE 5W-30 или VX 1000 LL 0W-40.


Весели празници!
31.12.2019 ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Кое от всички масла SAE 5W-30 е подходящо за Honda Civic 2004г 1.6 бензин?

ОТГОВОР:
Здравейте благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

year-round   API SH   SAE 5W-30
year-round   API SJ   SAE 5W-30
year-round   API SJ-EC   SAE 5W-30

От горното се вижда, че производителя препоръчва масло за целогодишно ползване (year-round) SAE 5W-30 в комбинация от две смазочни норми. Те са по класификацията за експлоатационни качества на Американския петролен институт. Първата API SH е въведена и е важала в периода 1993-1996, а следващата API SJ е между 1996-2000. Втория стандарт Honda го доразгръща и предявява към маслото да бъде с понижено триене API SJ-EC (Energy Conserving). Това носи множество предимства както на шофьора че двигателя се развърта мигновено и е податлив и еластичен, така и на производителя че е създал еко двигател осигуряващ известна икономия на гориво. За планетата предимствата от Fuel economy концепцията са, че двигателя ще изхвърли по-малко вредни емисии и като се забави леко следващото зареждане на гориво, така в глобален план по-бавно ще се изчерпват природните ресурси.

През годините стандартите се променят в зависимост от нуждите на автомобилната индустрия. Тези цитирани в препоръките отпаднаха и се надграждат от следващите, като API SL (2001-2004), API SM (2005-2010) и API SN (2011 до днес).

Стигнахме и до частта кои масла от гамата ни в SAE 5W-30 отговарят и надвишават изискванията на Honda? Това са всичките които имат стандарт по API по-висок от API SJ, а именно: LUBE GDI 5W-30 (API SN), LUBE P 5W-30 (API SN), LUBE M 5W-30 (API SN), LUBE DE 5W-30 (API SN), LUBE O 5W-30 (API SN) и LUBE F 5W-30 (API SL). Отделно всички от тях по втория критерии (за Energy Conserving качества) имат изразена Fuel economy концепция. При някои от тях е повече LUBE P 5W-30 (2.6%), LUBE F 5W-30 (3.1%), LUBE GDI 5W-30 (2.1%), а за останалите е около 1.2 - 1.4%.

Ще Ви разкажа една интересна случка. На приятел с бензинов японски двигател бях препоръчал навремето LUBE DE 5W-30 (12 cSt при 100С), страхотно масло 100% синтетика на базата на PAO. Той изминава за месец в София с един резервоар бензин 600 км, винаги по един и същ маршрут и зарежда на една и съща колонка. След като YACCO пуснаха LUBE GDI 5W-30 (11.2 cSt при 100С), единственото сертифицирано в SAE 5W-30 масло по най-върховите за неговия (и Вашия) двигател стандарти API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN... сподели, че заради леко пониженото триене на маслото, успява да измине над 640 км с едно зареждане и отлага отиването на бензиностанция с 2-3 дена.

Извод: Всяко едно масло от цитираните тук е отличен избор и е подходящо, но като пръв сред равните за бензинов японски двигател изпъква LUBE GDI 5W-30.


25.12.2019,
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, кое масло бихте ми препоръчали за Honda Accord 2.0 155 к.с. 2005г. бензин? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:
Понеже автомобила е гранична 2005г година, не зная кой е Вашият двигател.

Ако е с код K20A6 (2003-2005г), то производителя е визирал множество вискозитетни класове като SAE 0W-20, 5W-20, 0W-30, 5W-30 и други, в комбинация от смазочна норма по американските стандарти минумим API SH-EC II (Energy Conserving), API SJ-EC (Energy Conserving), или API SL-EC (Energy Conserving). Масло по тях е с понижен вискозитет за изключително лесно развъртане на двигателя, а като вторично условие заради ниския HTHS осигурява икономия на гориво и намалява CO2 и другите вредни емисии.

Ако това е Вашият двигател препоръчвам в зависимост от типа вискозитет с който сте в момента, да продължите с него. Подходящи масла са LUBE HY 0W-20, LUBE F 5W-20, VX 1500 0W-30, LUBE F 5W-30, LUBE GDI 5W-30, LUBE P 5W-30, LUBE M 5W-30 и много други, но да ги смалим до тук.

Ако Вашият двигател е с код K20Z2 (2005-2008г), то Honda отново препоръчва вискозитетните класове SAE 0W-20, 5W-20, 0W-30, 5W-30, като заменя смазочната норма по API (американските стандарти) с тези по европейските на ACEA. И въз основа че двигателя Ви е специфичен, тук също препоръчвам маслата да бъдат с понижено триене (с нисък HTHS) с представители като VX 1500 0W-30, LUBE P 5W-30, LUBE F 5W-30 и най-много до LUBE M 5W-30...

Ако трябва с едно масло да се удовлетворят изисканията за двигателя независимо от годината на производство, то на което и да си спрете вниманието измежду VX 1500 0W-30, LUBE P 5W-30, LUBE F 5W-30 или LUBE M 5W-30 ще е чудесен избор. От тях освен защита на двигателя и такава за катализатора най-много ще предложи LUBE P 5W-30 (Mid SAPS ACEA C2) и LUBE M 5W-30 (Mid SAPS ACEA C3).


13.11.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, докарах си от Русия Honda Accord Crosstour 4WD, 2012г. След като в България нямаме такива студове, трябва ли да сменя и вискозитетния клас SAE 0W-20? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. С грижа към възела в никакъв случай не трябва да правите това:

temperate climate   API: SM   SAE 0W-20

Производителя Honda изрично е подал в препоръките към Август 2019 да се използва единствено SAE 0W-20 масло. Разбира се подплатено с правилната смазочна норма по американският стандарт, мин API SM. Това е бензинова защита важала в периода 2005-2010г. След нея е API SN от 2011г до днес. От гамата на YACCO имаме сертифициран продукт по API SN PLUS, API SN, API SN-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-5 в SAE 0W-20. Това е маслото ни LUBE HY 0W-20. Изискванията на производителя не се обезсилват само защото сменяте региона. Напротив, трябва да ги запазите и уважите, защото двигателя е проектиран да се експлоатира с подобен тип специфично масло.


18.09.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, много Ви благодаря за отговора! Извинете, пропуснал съм модела, защото Galaxie серията наистина ми допадна. Автомобилът е американски модел: Honda Odyssey с 3.5 бензинов двигател от 1999г. Защитата на катализатора ми е важна, но въпреки това искам да акцентирам на защитата на мотора преди всичко. Колата се кара доста време в продължителни задръствания, както и извънградско обикновено с не повече от 120 км/ч.

ОТГОВОР:
Долните редове са продължение на техническия въпрос с топик "...дали маслата от серията Galaxie, по-специално SAE 5W-30, са подходящи за автомобили с катализатор?" в подсекция Honda.

Здравейте отново. Ще разтълкувам този път изискванията на производителя за конкретния двигател на Honda Odyssey 3.5 V6 (USA). Щастлив съм че имам такива запитвания. Колкото възела е по-заплетен, толкова мотивацията ми да го развържа е по-голяма.

Отговора ми този път ще бъде от две части. Първата е според първоначалните изисквания за двигателя, както подозирам са били валидни в периода 1999-2014г. Неусетно след това, или поне към Август 2019 те вече са преиначени от Honda. Да започваме!

Малко предистория. През 1979г. иранската революция провокира неимоверно покачване на петролните цени с поредната глобална рецесия. В частност пазара в САЩ не бе подготвен за нея. Там масово се продаваха многоцилиндрови двигатели, за които консумацията на гориво не бе приоритет, а мощта под капака. И изведнъж всичко се срина. Цената на бензина се покачи, а опашките от чакащи да го заредят на бензиностанциите бяха огромни. В същото време продажбата на нови и мощни американски автомобили драстично спадна. Намаляването им доведе до закриването на цели заводи и оставяне без работа на много служители. Това бе истинска катастрофа за безброй човешки съдби вкл. и на техните семейства. В същото време продукцията на японските производители се продаваше вяло. Всичко това се промени изведнъж, когато търсенето се обърна към по-икономичните им автомобили които се разграбваха на мига. Американските производители изостанаха в състезанието, защото нямаха или имаха още в начална фаза замислени малолитражни автомобили с предно предаване консумиращи по-малко гориво. След това пазара си взе поука и Fuel Economy концепцията постепенно взе да си проправя път...

Намерих в Интернет сканиран Owner manual на 1999 USA Honda Odyssey, 3.5. На 234 стр се виждат изискванията на производителя към датата на отпечатване (линк). Препоръката е да се използва API SJ смазочна норма (1996-2000г), с Energy Conserving качества, именно с понижено триене и не много висок HTHS. Сравнено с референтно масло икономията на гориво е около 1.4%. Т.е. първото изискване е маслото да бъде сертифицирано (знака "donut") и в него да е упоменато, че отговаря на API SJ-EC (Energy Conserving) в SAE 5W-30. Второто изискване в хартиения manual е маслото по възможност да бъде хомологирано и по ILSAC. Това се вижда от т.нар. знак "Starburst".

Starburst идентифицира двигателните масла, препоръчани за определени приложения, като например „За бензинови двигатели.“ За да може да се постави този символ върху етикета на маслото, последното трябва да отговаря на критериите на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японски производители към двигателните масла. Най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към защитата на двигателя и катализаторните системи, както и към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии изхвърлени в околната среда.

Вискозитетните класове които се препоръчват са два: за целогодишно ползване е SAE 5W-30, а ако не е по-студено от -7С, може и SAE 10W-30.

Стигнахме и до частта, кои масла от гамата на YACCO се вписват в препоръките. За съжаление тук няма място Galaxie 5W-30. Смазочната му норма API SN в чистият вид не е Fuel Economy ориентирана. Въпреки че вискозитетния клас е SAE 5W-30, в частност формулата отговаря на ACEA A3/B4, а тази категория по европейските стандарти изобщо не е планувана да бъде подложена на тестове за икономия на гориво. Това е така, защото маслото не е с достатъчно понижено триене и същевременно е с прекалено висок HTHS. Не че ще е проблем за двигателя, но излизаме доста извън препоръките на Honda. Възможно е за да препоръчва масла с понижено триене които осигуряват и като последствие икономия на гориво, самият двигател да е конструиран по по-специфичен начин и на по-малки хлабини? Това е което виждам от изискванията и как те правилно трябва се разтълкуват.

YACCO имат масло което най-точно отговаря на тях. Това е LUBE GDI 5W-30. Създадено е само и единствено за бензинови двигатели на азиатските и американски производители. В частност е официално одобрено (хомологирано) по възможно най-високите и стриктни стандарти като API SN PLUS, API SN, API SN-RC, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen 2. Това е и единственото масло в SAE 5W-30 което има както знака на API ("donut"), така и сертификационният знак "Starburst" на ILSAC. На Fuel Economy тестовете е показало резултат от 2.1%. Неговия HTHS от 3.3 е намерил елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя. Колкото до защитата на катализатора, стига да се види стандарта ILSAC GF-5 и казуса приключва.

Други масла на YACCO на база скрити критерии също се вписват и са подходящи за Вашият двигател. На 2-ро място е LUBE P 5W-30. Отговаря на API SN в чистия му вид, но формулата е с понижено триене, заради HTHS 3.2. Mid SAPS според ACEA стандартите. Там е показал Fuel Economy от 2.6% и също ще предпазва катализатора. Като трети избор ще включва едновременно 3 масла: LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30 и LUBE M 5W-30. Отново 100 % синтетики, Mid SAPS формули по ACEA C3, но понеже HTHS вискозитета им е вече по-висок (около 3.5) осигуряват по-малко икономия на гориво, около 1.2 %. Неофициално обаче могат в случая без проблем да се сложат на мястото на API SJ-EC (Energy Conserving). Последните 3 масла ще имат при 100С същото поведение както Galaxie 5W-30, защото кинематичните им вискозитети се припокриват (около 12 cSt). С изключително високи характеристики от тях се явява LUBE DE 5W-30, въпреки че което и от дискутираните тук да изберете, несъмнено ще отговори на очакванията Ви.

За да смаля избора, аз Ви предлагам да си спрете вниманието или на LUBE GDI 5W-30 или на LUBE DE 5W-30...
------------------------------------------------
Към Август 2019г обаче препоръките са други:

year-round   API: SJ   SAE 5W-30
Above -7   API: SL   SAE 10W-30

От тях се вижда изискването за минимална смазочна норма API SJ (1996-2000г) в чистия й вид, вече без Fuel Economy акцента. Право на всеки автомобило-производител е, на база свои наблюдения и анализи през годините, да преиначи и да подобри смазочната норма за двигателя. Така че към днешен момент всяко едно SAE 5W-30 масло с бензинова норма по-голяма от API SJ се явява правилна опция, в т.ч. и Galaxie 5W-30 (API SN). Горните дискутирани масла като LUBE GDI 5W-30 или LUBE DE 5W-30 продължават да бъдат все така актуални.
 

09.09.2019
Хубава вечер, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Добър ден, искам да попитам, дали маслата от серията Galaxie, по-специално SAE 5W-30, са подходящи за автомобили с катализатор?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. След като Вашето запитване е в раздела за Honda, ще считам, че сте собственик на (бензинов) автомобил от тази марка?

Като азиатски производител, компанията Honda препоръчва маслата за бензиновите си двигатели да отговарят на класификацията на експлоатационни свойства на API. Това е американска система за качествените показатели. В по-редки случаи, изискванията на производителя са по друга подобна система ILSAC. А за бензиновите си двигатели в Европа след 2004г някъде, изискванията са по европейската класификация на ACEA.

Говорейки за API в частност в моята професионална практика съм открил закономерността, че един двигател не изисква стандарти от датата му на производство, а навярно от тогава, когато е почнал да се проектира. Много често това са 5-10г (понякога и повече) назад във времето. Това което искам да кажа е, че дори и автомобила да е сравнително нов, изискванията за смазочни норми обичайно изостават. Да разгледаме някои от стандартите на API в последните години, които преобладават за автопарка ни:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1995г
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Всеки един следващ и по-горен стандарт по API замества и надвишава предходния. Същевременно така всеки следващ има по-стриктни изисквания. Дори и да не знаехме горната "тайна" и използваме масло по API SN щеше да означава, че или притежаваме бензинов азиатски автомобил след 2011г, или на база надграждане, осигуряваме на двигателя възможно най-върхова защита, дори ако e произведен по-рано. Но обикновено става както казах. Например двигател от 2010 да изисква стандарти от 1996г.

Стандарти по ILSAC, са стъпнали въз основа базовите изисквания на API и не е много грешно да се каже, че има приблизителна прилика между тях, с изключение нивата на Fuel Economy, които са задължителни за ILSAC. Така например:

API SL = ILSAC GF-3
API SM = ILSAC GF-4
API SN RC = ILSAC GF-5

Говорейки за защита на катализатора, от нивата на сулфатна пепел, фосфор и сяра, фосфора е този който му съкращава най-много живота. Но също така последния участва и в противоизносващите добавки в маслата. Затова всеки автомобило-производител преценя, масло с каква смазочна норма (и технически характеристики) да препоръча. Респективно смазочните норми не са самоцел, а се създават през годините на база новите изисквания. Едни от тях са регулациите към системите за третиране на отработените газове...

Така например за стандартите API SL / ILSAC GF-3 нивата на фосфор в маслото са max 0,10%, като в някой случай може да се намалят и до 0.08%, стига успешно а е преминат Sequence VG теста. Следващите норми стават по-стриктни, защото навлизат след 2004г новите трипътни катализатори. За API SM / ILSAC GF-4 и API SN / ILSAC GF-5 нивата на фосфор са еднакви: max 0.08%, min 0.06%. Забележете моля следното. Предходните норми (API SL / ILSAC GF-3) визират само max нивата, а по-новите вече имат конкретни граници от-до. Те са по-ниски от първите и това е една от причината всеки следващ API / ILSAC стандарт да е съвместим с този, който надгражда.

По-горе казах, че Honda като член на ACEA препоръчва европейски стандарти за бензиновите и дизеловите си двигатели в Европа. За категориите ACEA A3/B3, A3/B4 и A5/B5 няма изискване за нивата на фосфор. За тях може косвено да се съди по нивата на сулфатна пепел. Има изискване само за специално създадената категория ACEA C, с групи C1, C2, C3, C4 и C5, които са подходящи и за бензинови двигатели, но обикновено се свързват за дизелови оборудвани с DPF. Оставяйки настрана ACEA Cx групите и говорейки за ACEA Ax/Bx с презумпцията че имате бензинов двигател, трябва да се спомене следното. Условно до 2004г всички масла по европейските стандарти се водиха High SAPS, т.е. с най-високи нива на сулфатна пепел, фософр и сяра. В края на 2004г се обособи категорията ACEA C, където всички масла в нея се характеризираха с понятието Low SAPS. Да, те наистина имаха по-ниски нива спрямо категориите ACEA Ax/Bx (High SAPS). Чак в ACEA-16 тези категории за последваща обработка на изгорелите газове правилно се дефинираха. ACEA C1 и C4 останаха Low SAPS, а ACEA C2 и C3 се обозначиха на Mid SAPS. В последните нивата на фосфор са max 0.09 и min 0.07%, т.е. сходни или близки с тези на API SN (max 0.08%, min 0.06%) например...

Първото предназначение на Galaxie серията на YACCO е да бъде профилирано създадена за автомобилният спорт с по-къси интервали на смяна. В нея противоизносващите добавки са в най-големи количества. Попадайки под ударите на регулациите и за да отговарят на конкретни стандарти и експлоатационни нива за качество, всяко от маслата има определен стандарт по API. Формулата на Galaxie GT 10W-60 предстои от API SM да се вдигне на API SN, Galaxie 15W-50 също вече е API SN, Galaxie RS 0W-40 също. Galaxie 5W-40 е само API SL, защото първоначално е създадено за конкретен пазар (или приложения), чиито изисквания за ниво по API не са много високи. Конкретно Galaxie 5W-30 е масло с формула с High SAPS нива и отговаря на изискванията на API SN и ACEA A3/B4. Възможно е нивата му на фосфор да са леко над тези max 0.08% по API. Считам това, защото нивата на сулфатна пепел в техническият документ са 1.2%. А има закономерност. Те високи ли са, автоматично и фосфора ще е нагоре. Колко е точно не мога да кажа, защото не е упоменат конкретно. Но това което от лабораторията са акцентирали, е че маслото е подходящо за двигатели с катализаторни уредби (API SN), а така също и на LPG. На база изложеното и на моите разтълкувания, надявам се също да сте се убедил в това. Разбира се докато не се видят конкретните изисквания на производителя, всичко по-горе си остава една добре обрисувана рамка.

Считам обаче, че в гамата на YACCO ще има масла, които осигуряват по-добра защита от към концепцията на катализатора от Galaxie 5W-30. Последното е с описание 100% синтетично състезателно масло създадено с полиалфаолефини (PAO) и естери, осигуряващо максимално смазване при екстремални условия. Някак си тук защитата на катализатора ще я има, но приоритетите са други. Изобщо препоръките на производителя са комплексни. От тях се виждат и разтълкуват изискваните SAPS нива, HTHS фактора и TBN в изискуемата смазочна норма.


07.09.2019
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, карам Honda Civic EJ9 с двигател D14z2 90 к.с. от 1999 год. Колата е докарана от Италия и по всички документи които имам за нея е карана само с полу-синтетични масла SAE 10W-40. Двигателя няма проблеми, не го гори, но ми се иска да мина към синтетика. Кое масло ще ми препоръчате за този автомобил?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. В информационният масив нямам двигател с точно Вашият код, но принципно това не е проблем. Винаги съм поставял прозрачността на първо място в разговор с клиентите и съм им обяснявал, че един двигател не изисква стандарти от датата си на производство, а от тогава, когато навярно е почнал да се проектира. В много случаи това са 5-10 години назад. Същевременно стандартите в двигателните масла непрестанно се надграждат и завишават и в един момент става така, че от масовите което и да изберем, ще предложи многократно по-висока защита от тази, изисквана навремето от производителя. Подхода ми с грижа към възела от позволените масла е да се избере това, което най-добре ще се впише в изискванията.

Разгледах препоръките за други 90 к.с. двигатели на Honda Civic 1.4 около 2000г.
1.Вискозитетен клас. От масовите такива се изискват SAE 5W-30, 5W-40 и 10W-40. И в предходни години и към днешен момент за SAE 5W-30 е подаден, че производителя го разрешава да се използва, ако температурата на околната среда е до макс +35С. Доказва го и SAE 10W-30 (от -20 до +35С), т.е. наистина масло с летен вискозитетен клас SAE 30 е до +35С. Тук Honda малко се е презастраховала и е намалила с 5С зимната температура на SAE 10W. Този вискозитетен клас е тестван в лабораторни условия до -25С. На база това намаляване считам, че за SAE 5W-30 правилното би било че е от -30 до +35С, или по логиката на Honda ако и тук свали с 5С, да е в интервала от -25 до +35С. Т.е. SAE 5W-30 може да се счита за целогодишна употреба. Не съм инженера проектирал двигателя и не мога на 100% да кажа, при +36С и нагоре, двигателя ще получили ли защита. Т.е. от препоръките се вижда следното. Когато се използва SAE 5W-30 и двигателното масло загрее до +100С и навън е + 35С, тогава по логиката на производителя до там SAE 5W-30 осигурява защита. Но в България стават често и малко по-високи температури, точно сега в лятото. Следва ли това да жертваме използването на SAE 5W-30 11 месеца в годината заради един горещ? Добър въпрос. Ще дам пример с двигателя на моя азиатски автомобил, не Honda. Моята работна температура е 93С и използваното масло с етикет на тубата SAE 5W-30 още няма поведение като за xxW-30. Защото за него, SAE J300 дефинира диапазона от 9,3-12,5 cSt, но аз при 93С имам 14,4 cSt. Т.е. понеже маслото ми не е загряло до +100С, при моята работна температура лубрикатна има поведение като SAE 5W-40. Така ще и при Вас. Теоретически ако си спрете вниманието на SAE 5W-30 и навън е +36С, но държите температурата на маслото да е под +100С и Вие все едно използвате SAE 5W-40 масло. Да сметките са малко "тънки", но позволяват лавриране в препоръките. При така подадени, препоръчвам задължително използването на масло SAE 5W-30, но с висок HTHS и кин.вискозитет при 100С около 12 cSt, т.е. в горната граница на SAE 30, което дори и да прескокне ха-ха в SAE 40, да е в долната му граница.

2. Смазочна норма. Подадени са 3 броя: API SG (важала в периода 1988-1992г), API SH (1993-1996г) и API SJ (1996-2001г). И да искате не може да намерите на пазара масло което черно на бяло да ги поддържа, защото както казах, стандартите непрестанно се надграждат. Дори и обикновените масла SAE 10W-40 са по мин API SL (2001-2004г). След това следва норма API SM (2005-2010г), а най-върховата към момента е API SN (от 2011г до днес).

При така подадени препоръки стават над 20 масла от гамата ни, но ще Ви предложа няколко топ продукта във всеки вискозитетен клас:

SAE 5W-30 с висок HTHS, Mid SAPS формула: LUBE DE 5W-30 (API SN, 100% синтетика, PAO) / LUBE O 5W-30 (API SN, 100% синтетика, по-бюджетна опция)

SAE 5W-40: VX 1000 FAP 5W-40 (API SN официално одобрение, 100% синтетика, Mid SAPS) / VX 1000 LL 5W-40 (API SN официално одобрение, 100% синтетика). По-бюджетна опция е VX 600 5W-40 (API SN, базов клас синтетика).

Препоръчвам да направите промивка на двигателя с OPTIMIZER VIDANGE, и да намалите пробега между две смени до разумни интервали.

Надявам се че съм бил полезен,
11.08.2019 ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, притежавам Honda Civic 7 1.6 vtec 2002г. При смяна на маслото сложих YACCO LUBE GDI SAE 5W-30 и разхода се увеличи, като за около 1400 км (смесено шофиране) от максимум, вече е почти до минимум. Преди това бях сложил SAE 5W-40 на друга марка и него го "изяждаше" и не бях доволен. Дайте ми съвет, какво да правя!? Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моето мнение и прочит на препоръките:

year-round   API: SJ-EC   SAE 0W-20
year-round   API: SJ-EC   SAE 0W-30
year-round   API: SJ-EC   SAE 5W-30
year-round   API: SJ-EC   SAE 5W-40
year-round   API: SH-EC II   SAE 5W-30
year-round   API: SJ SAE   0W-20
year-round   API: SJ SAE   0W-30
year-round   API: SJ SAE   0W-40
year-round   API: SJ SAE   5W-30
year-round   API: SJ SAE   5W-40

1. Вискозитетен клас. Премахнал съм умишлено някои от тези, които не считам за толкова подходящи на фона на оставените. Споделихте че използвате SAE 5W-40. Погледнах му характеристиките. Те са изключително високи. Аналог от гамата на YACCO се явява VX 1000 LL 5W-40 (с HTHS 3.7). От гледна точка на производителя Honda, всички упоменати вискозитетни класове са за целогодишна употреба. Факт е обаче, че с по-ниските такива, двигателя е по-еластичен и податлив. Също в случая е факт, че и с представител на високия вискозитетен клас SAE 5W-40, разхода на масло не спира. Вие не може да вдигате вискозитета до безкрай. Решението?

Моето виждане е или да използвате масла с доста понижено триене в комбинация от вискозитетен клас SAE 0W-30 (VX 1500 0W-30) / SAE 5W-30 (LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30), или да си спрете вниманието на лубрикант с не толкова висок HTHS, но с изключителни качества (LUBE DE 5W-30).

2. Смазочна норма. Те са спрямо класификацията на API, с основна норма API SJ важала в периода 1996-2001г. Към нея в чистия й вид, API предавява по-големи претенции към маслото, а именно да бъде с понижено триене с нисък HTHS, което допълнително постига икономия на гориво спрямо референтно масло (Energy Conserving свойства). Стандарта API SJ-EC го осигурява това приблизително до 1,4%, но другия API SH-EC II е до приблизителните 2,4%.

За времето си, Honda е изисквала най-високата смазочна норма API SJ. Тя се надвишава от следващата API SL (2000-2004г), след нея е API SM (2005-2010г) а последната е API SN (от 2011 до днес). Използваното до сега масло LUBE GDI 5W-30 (HTHS 3.3) е единственото от гамата ни в SAE 5W-30, което е сертифицирано по възможно най-високите към момента стандарти: API SN PLUS надвишаващ API SN. Отделно е и по API SN-RC (Resource Conserving), още по-стриктен стандарт от зададения API SJ-EC (Energy Conserving). На Fuel Economy тестовете е показало резултат 2,1%. И не на последно място LUBE GDI 5W-30 също е официално одобрено и сертифицирано по ILSAC GF-5, стандарт доста популярен и желан в Honda средите (в частност). API Licenzed oils (линк). Така че от теоретична гледна точка, Вие използвате възможно най-профилираното масло за Вашият двигател. Първото предназначение на LUBE GDI 5W-30 е да се бори с неприятния феномен L.S.P.I. (Low Speed Pre-Ignition), който е пагубен за мощните малолитражни бензинови азиатски и американски двигатели с директно впръскване оборудвани с турбокомпресор след 2010г. В състава на маслото детергентните добавки са многократно увеличени и е възможно, просто новото масло да "измива" с по-бързи темпове двигателя от вътре. По този начин, отмитите отлагания стават податливи на изгаряне или изпарение и затова да имате загуби на масло. Но да обсъдим и другите масла, които също се вписват в препоръките:

SAE 0W-30:
VX 1500 0W-30
. Масло изцяло ориентирано към изисквания за Honda с изключително нисък HTHS 3.0. Отговаря на API SL и категорията ACEA A5/B5, която по европейските стандарти дава мин 2.5% икономия на гориво.

SAE 5W-30:
LUBE P 5W-30. Масло с понижено триене (HTHS 3.2). То се вмества в препоръките по API SN, отделно е Mid SAPS формула по ACEA C2, с акцент към Fuel Economy от 2.6%. Перфектна опция ако двигателя е и на LPG.

LUBE F 5W-30. Масло също ориентирано към изисквания за Honda с изключително нисък HTHS 2.91. Отговаря на API SL и категорията ACEA A5/B5. На Fuel Economy тестовете е показало внушителните 3.1%.

LUBE DE 5W-30. Отново 100 % синтетика както всички дискутирани по-горе, но на PAO основа. В препоръките се вмества по стандарта API SN. Mid SAPS формула по ACEA C3. Понеже маслото е с висок HTHS 3.55, осигурява Fuel Economy до около 1.1% и може да се приеме, че отговаря и надвишава API SJ-EC (Energy Conserving). По важното е, че маслото е получило най-високите официални одобрения от водещите немски автомобило-производители. Т.е. формулата е издигната възможно на най-високо ниво. От хомологираните стандарти, ценителите на маслата улавят изключително стриктните спецификации VW 504.00/VW 507.00. Скъпа, но заслужаваща защита. Отново ако двигателя е и на LPG перфектен избор (Mid SAPS формула).

Въпреки че се постарах да представя подходящите масла за Вашият двигател, нека не забравяме, че маслото е само един пункт от веригата. Можем да го избираме по неговите характеристики в зависимост изискванията на производителя, но останалите компоненти са качеството на използваните горива, експлоатационните условия и не на последно място техническото състояние на двигателя. Трябва да пробвате някои от вариантите които Ви посочих и самият двигател ще бъде рефер харесва ли го, или да дадете още малко шанс на LUBE GDI 5W-30, ако разхода на масло не е толкова завишен.


Оставам на разположение,
07.08.2019 ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Какво масло ще ми препоръчате? Колата е Honda FR-V 1.7i (125к.с.) газ. В момента е със SAE 10W-40 на друга марка, с повишен разход на масло. В градски условия е почти нормално, но в извънградски условия, при обороти около 4к става страшно. Благодарности!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките, въз основа изискванията на производителя. Следейки развитието им през годините забелязах, че се различават. Така например през 2012г за Вашия двигател Honda препоръчваше определени вискозитетни класове, в комбинация от смазочна норма по американския стандарт API SJ. Той е важал в периода 1996-2000. След това е надграден от API SL (2000-2004), от API SM (2004-2010) и от API SN (2011 до днес):

year-round   API: SJ   SAE 0W-20
year-round   API: SJ   SAE 0W-30
year-round   API: SJ   SAE 0W-40
year-round   API: SJ   SAE 5W-20
year-round   API: SJ   SAE 5W-30
year-round   API: SJ   SAE 5W-40
Above -20   API: SJ   SAE 10W-30
Above -20   API: SJ   SAE 10W-40

Неусетно през годините насам, вискозитетните класове се запазиха, но смазочната норма от американския стандарт по API се трансформира в европейските по ACEA. И това не е странно. Honda се явява член на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Пълният лист с членовете е публикуван тук (линк). А това това са последните изисквания подадени от производителя през Юни 2019:

year-round   ACEA A1/B1-04   SAE 0W-20
year-round   ACEA A1/B1-04   SAE 0W-30
year-round   ACEA A1/B1-04   SAE 5W-30
Above -20   ACEA A1/B1-04   SAE 10W-30
year-round   ACEA A3/B3-04   SAE 0W-30
year-round   ACEA A3/B3-04   SAE 0W-40
year-round   ACEA A3/B3-04   SAE 5W-30
year-round   ACEA A3/B3-04   SAE 5W-40
Above -20   ACEA A3/B3-04   SAE 10W-30
Above -20   ACEA A3/B3-04   SAE 10W-40
year-round   ACEA A5/B5-04   SAE 0W-20
year-round   ACEA A5/B5-04   SAE 0W-30
year-round   ACEA A5/B5-04   SAE 5W-30
Above -20   ACEA A5/B5-04   SAE 10W-30

От горното могат да се направят няколко акцента, като напр:
1. Предпочитан вискозитетен клас, обозначен за целогодишна употреба (year-round). Конкретно за SAE 10W-40 е позволен, ако не е по-студено от -20С. Това е така, защото с понижение на температурите вискозитета на маслото се увеличава и на двигателя му е трудно изпомпването при студения старт. Тук Honda се е презастраховала, защото в лабораторни условия SAE 10W-40 масло е тествано при -25С. Но това са препоръките и те трябва да се уважат. Независимо от широкия диапазон на вискозитетни класове, практиката показва, че бензиновите азиатски двигатели и в частност на Honda, с масло от по-ниските вискозитетни класове, двигателя се чувства по-податлив и еластичен. Въпрос на допълнителна преценка е до къде да се слезе. Имам клиенти щастливи от употребата на SAE 0W-20 масло. Втората група избират средния подход и си спират вниманието на SAE 0W-30 / 5W-30 масла. А третата група отива директно на масло xxW-40, но рядко с положителен ефект от употребата му. Моя съвет е вдигнете качеството на използваното масло, като същевременно да намалите вискозитетния клас до SAE 0W-30 / 5W-30.

2. Смазочна норма: ACEA има няколко категории, които представляват общи изисквания едновременно към минималното качество на маслата в бензиновите и дизеловите двигатели. Разбирайте тип ориентирана смазочна защита. В обновените препоръки те са 3 типа, но реално ACEA A1/B1 е на изживяване и масло по последна технология не може да отговаря нея. Така че остават категориите:

a) ACEA A3/B4 (надвишаваща ACEA A3/B3) - Маслата имат висок вискозитет при висока температура. Използваното от Вас SAE 10W-40 масло несъмнено отговаря на ACEA A3/B4, просто вискозитетния му клас не може да се сравнява с някои други, по-прецизно подбрани. От гамата на YACCO тук има множество масла, но за да не Ви объркам ще ги намаля до три: LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30

б) ACEA A5/B5 - Маслата имат понижен вискозитет и осигуряват невероятно лесно развъртане. Двигателя ще е податлив и еластичен с изразена икономия на гориво. Отново множество предложения като VX 1500 0W-30, LUBE P 5W-30, LUBE F 5W-30...

Всичките по-горе изброени масла се вписват в препоръките на производителя Honda, както по API (изисквания 2012г), така и по тези на ACEA (настоящи). Допълнителна преценка е какво да се подбере. Има една теория (специално при бензиновите азиатски двигатели), че когато се използва LPG система, двигателното масло трябва да е Mid SAPS формула. Трябва да се знае, че препоръката на производителя не се преиначава самоволно и горните изисквания са валидни, независимо дали двигателя е на бензин, или в последствие му е поставена газова уредба. Все пак, ако се подбере Mid SAPS формула измежду подходящите масла, ще е е бонус за двигателя. Представители от гамата на YACCO са LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 /LUBE M 5W-30 и LUBE P 5W-30. Но на което и масло по-горе препоръчано от мен да си спрете вниманието, ще осигури отлична защита. Смазочната норма ще е в пъти надвишена и вискозитетния клас ще е още по-ориентиран към Вашия бензинов двигател на Honda.

Не на последно място опитайте се да държите нивото в двигателя около средата на щеката. Не съм запознат с конструктивните особености на двигателя Ви, но клиенти споделят, ще двигателите им като цяло не изгарят или изхвърлят с такова темпо маслото при високи обороти, когато нивото е там. Също така намалете пробега между 2 смени. Удължените интервали на смяна, не са в полза на двигателя.


02.08.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Карам Honda Civic Type S 2008г бензин, 103 KW, обем 1750 cm3, внос от Германия, като в момента е с масло YACCO VX 1000 LL SAE 5W-40. При пробег от 7000-8000 км ми се налага да доливам. Няма течове и проблеми с двигателя. Днес в сервиза ми казаха, че ще помислят върху смяна на маслото с по-висок вискозитет. Бихте ли ми дали съвет с какъв? Загубих доверие вече и искам да следя какво се случва. Ще съм благодарна за информация и обратна връзка. Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. В информационният масив Вашият автомобил присъства като гранична година. Затова моя прочит на препоръките ще го направя за двигателя между 2008-2012г където изискванията на производителя Honda са много по-стриктни (TBN ≥ 8.0), отколкото за 2005-2008г, където все още няма лимит.

year-round ACEA A3/B3-08 SAE 0W-30
year-round ACEA A3/B3-08 SAE 0W-40
year-round ACEA A3/B3-08 SAE 5W-30
year-round ACEA A3/B3-08 SAE 5W-40
Above -20 ACEA A3/B3-08 SAE 10W-30
Above -20 ACEA A3/B3-08 SAE 10W-40
year-round ACEA A5/B5-08 SAE 0W-20
year-round ACEA A5/B5-08 SAE 0W-30
year-round ACEA A5/B5-08 SAE 5W-30
Above -20 ACEA A5/B5-08 SAE 10W-30

От заводските изисквания, виждам няколко акцента:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са всички изброени за целогодишно ползване (year-round). Намерих и онлайн публикуван Owner's manual, където информацията по този пункт се потвърди. Вие споделихте, че до сега сте използвали SAE 5W-40, който е един от упоменатите и заради доливане на масло, желаете да вдигнете вискозитетния клас още нагоре. Горещо Ви съветвам, моля не правете тази стъпка! По-правилният подход е да използвате масло от по-ниските вискозитетни класове. Хипотетично погледнато в което съм убеден че е така, ако се използва SAE 0W-20 масло, което според производителя Honda е за целогодишно ползване и отличен вариант и то осигури перфектно смазване (течно и гранично там където е необходимо), употребата на всеки един по-горен вискозитетен клас не се ли явява излишна опция? Смазването и охлаждането на двигателя ще се редуцират, колкото по-висок вискозитетен клас масло използвате. SAE J300 дефинира за класа SAE 20 да има < 9 cSt при 100С. Ако YACCO имаха масло в SAE 0W-20 (в правилната смазочна норма), това щях да предложа. Така че остава следващата стъпка SAE xxW-30, т.е. SAE 0W-30 / 5W-30. При тях двигателя също ще го чувствате еластичен и невероятно податлив. И вискозитета все още не е много висок и в оптимални граници между 9.3 и 12.5 cSt при 100С. От 2-та вискозитетни класа ключовия елемент е да подберем такова масло, което има колкото си може по-нисък кинематичен вискозитет при 100С, т.е. е в долната граница на SAE 30. Представители от гамата на YACCO са VX 1500 0W-30 (10 cSt, HTHS 3.0) и LUBE F 5W-30 (9.8 cSt, HTHS 2.91). Колкото до използвания SAE 5W-40, то SAE 40 е в диапазона между 12.5-16.3 cSt и конкретното използвано масло VX 1000 LL 5W-40 при 100С е 15 cSt. Считам, че използвания вискозитет е ненужно висок, както и избора на масло с висок HTHS (3.6). Или като цяло двигателя Ви се мъчи и може това да е една от причините за консумацията на масло.

Позволете да Ви дам един пример с личния ми автомобил, не Honda, но друга японска марка. Успях да замеря, каква е температурата на двигателното ми масло при загрял двигател - 93С. При този емпиричен опит използвах SAE 5W-30 (с данни в техническия документ при 100С 12 cSt). Но когато пресметнах кинематичния вискозитет от 14.3 cSt при 93С се оказа, че налятото масло няма поведение като за xxW-30, а като xxW-40? Защото както казах по-горе SAE J300 дефинира за SAE 40 диапазона между 12.5-16.3 cSt. Ако бях използвал SAE 5W-40, понеже маслото не ми загрява до 100С, то щеше да има поведение като за SAE 5W-50 (16.8 cSt).

Затова препоръчвам във Вашият случай да използвате масло с нисък HTHS и в долната граница на SAE 30 с надеждата то да си остане SAE xxW-30, или ха-ха да е преминало до xxW-40. Още повече, че практиката показва, че като цяло златната среда при бензиновите азиатски двигатели са масовите ниски вискозитетни класове, в частност това което мога да предложа като отличен вариант тук са SAE 0W-30 (VX 1500 0W-30), или 5W-30 (LUBE F 5W-30).

2. Смазочна норма. В горната година за която е моя прочит са европейските категории ACEA A3/B3-08 (надвишена от ACEA A3/B4) и ACEA A5/B5-08.

Масло от вискозитетния клас по ACEA A3/B4 задължително има HTHS > 3.5. Представител е използваното масло VX 1000 LL 5W-40. То има висок вискозитет при висока температура (15 cSt, HTHS 3.6) и като цяло SAE 5W-40 в комбинация от ACEA A3/B4 не е предвиден да дава икономия на гориво. И не го считам за най-удачен в частност при двигател на Honda с VTEC технология.

Докато вискозитетните класове SAE 0W-30 или 5W-30 отговарящи на ACEA A5/B5 вече осигуряват такава. При тестовете за Fuel Economy за ACEA A5/B5 тя е мин 2.5% спрямо референтно масло. Когато производителя позволява употребата на масло с понижено триене бонусите за двигателя конкретно са по-бързо смазване и охлаждане, респективно по-малко износване. За планетата са, че двигателя спестява известно количество гориво, особено при студения старт, когато вътрешното триене е най-голямо. От тук по-малко изразходено гориво, в по-малка степен се изтощават и петролните ресурси и не на последно място, по-малко изхвърлени вредни емисии от ауспуха в природата. За собственика на автомобила при употребата на масло с подходящ понижен вискозитет усеща двигателя си невероятно еластичен и податлив. Затова и с грижа към възела Ви обяснявам всички предимства.

В заключение мога да кажа, че да, използването на VX 1000 LL 5W-40 се явява правилна опция, но пълния потенциал на двигателя ще го разкриете с VX 1500 0W-30 или LUBE F 5W-30. Колкото до консумацията двигателя Ви събира 3,7л. Ако 4л масло не са достатъчни в периода на експлоатация с евентуално доливане в границите на разумното, то и да наченете малко от 5-тия литър не е фатално. Остатъка от 900 мл примерно ще Ви остане за следващата смяна. По-важното е да намалите пробега до разумни и достижими интервали. Една година или например 10000км? Вие споделихте, че почвате да доливате при 7000-8000 км, докато познавам клиенти собственици на Honda автомобили, които тогава извършват направо следващата смяна. Различни гледни точки се преплитат, затова трябва да се намери елегантен баланс. Но правилната стъпка напред първо е да се осигури възможно по-добра защита на двигателя. Ще се радвам да споделите впечатления след време.


24.07.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, решил съм да пробвам YACCO пълна синтетика и за другия автомобил - Honda Civic 2,2 CTDI - дизел. Сивика е 2006 година първа регистрация. Произведен в Англия. Купен от Германия. На 170 000 км е в момента. Има DPF филтър. Какво масло бихте ми препоръчали?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Когато двигателя има DPF филтър, Honda изисква използването на масло по една от 2-те европейски категории на ACEA: ACEA C2 или ACEA C3 издание 2004г. Т.е. маслото трябва да е нископепелно.

Колкото до позволените вискозитетни класове те са множество, но така подадени объркват потребителя. За краткост ще ги намаля до два: SAE 0W-30 или SAE 5W-30.

Или най-удачните комбинации за масло са:

SAE 0W-30 ACEA C2 (LUBE P 0W-30, LUBE F 0W-30...)
SAE 5W-30 ACEA C2 (LUBE P+ 5W-30, LUBE P 5W-30)

SAE 0W-30 ACEA C3 (LUBE DE 0W-30)
SAE 5W-30 ACEA C3 (LUBE DE 5W-30, LUBE M 5W-30, LUBE O 5W-30)

Защитата на двигателя автоматично се осигурява от стандартите ACEA C2 или ACEA C3. Това са смазочни норми както за двигателя, така и за предпазване системите за третиране на отработените газове. Казах, че всички по-горе упоменати масла са нископепелни, но всяко едно от тях ще предложи различна защита на DPF филтъра в дълбочина. Това се вижда от стойностите на сулфатната пепел в TDS. Колкото тя е по-ниска, защитата е по-висока.

Маслата с най-ниски стойности са LUBE P 0W-30 (0,58%), следвано от LUBE P+ 5W-30 (0,6%), следвано от LUBE DE 5W-30 (0,68%).

По принцип за този двигател най-подходящо е SAE 0W-30 масло и като алтернатива SAE 5W-30, така че предпочетете ги в тази последователност:
1. LUBE P 0W-30
2. LUBE P+ 5W-30
3. LUBE DE 5W-30


01.07.2019
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте карам Honda Civic 1997 1.6 126 к.с. VTEC бензинова. Какъв вискозитет и модел ще ми препоръчате, като в момента е с YACCO VX 600 5W-40?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Не мога да намеря точно автомобила за който запитвате. Принципно това няма значение, защото смазочните норми които са се изисквали отдавна са отпаднали и надградени от всички масла на YACCO. Базовата API SG (1988-1992) през годините се надгражда, надгражда и последната за момента е API SN (2011-->).

VX 600 5W-40 което ползвате е по API SN и европейската категория ACEA A3/B4. Това масло е един от правилните продукти. По върхови представители от SAE 5W-40 се явяват официално одобрените по API SN - VX 1000 LL 5W-40 и VX 1000 FAP 5W-40. Ако желаете масло с много по-високи качества и характеристики, то те ще оправдаят очакванията Ви. Ако двигателя е оборудван и с LPG, предпочетете VX 1000 FAP 5W-40 заради Mid SAPS формулата си.

Ако желаете да ползвате SAE 5W-30 масло, то тук също изпъкват множество отлични избора. Официално одобрено по API SN PLUS, API SN, SN-RC, ILSAC GF-5 е LUBE GDI 5W-30. Следващ избор на ценителите на масла е LUBE DE 5W-30 (API SN, ACEA C3, VW 504.00/507.00...).

Умишлено намалих подходящите масла от гамата ни от над 20 до 4, за да не Ви объркам.


03.05.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте собственик съм на Honda CR-V RD1, антифриза ми е за смяна, какъв ще ми препоръчате да си закупя? Предварително Ви благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Препоръките на производителя за възела са:

year-round  Water with antifreeze (50%) -

При така подадени либерални препоръки и без да се конкретизира никакъв изискуем стандарт от страна на Honda, то всеки антифриз е подходящ. За предпочитане е фабрично разреден. От гамата на YACCO са подходящи както LR ORGANIQUE - органичен антифриз, оранжев на цвят, готов за употреба, защита до -35°С, така и LR-35 - син на цвят, готов за употреба, защита до -35°С. Считам, че във Вашият случай е добре да продължите с типа цвят на досегашният антифриз. Ако този в казанчето червенее, то сложете LR ORGANIQUE. Ако пък е син, предпочетете LR-35. Това е по-безопасния подход. Има и друг, ако до сега е син и държите да преминете на органичен. Купувате си добавка за изплакване на охладителната система (YACCO вече нямат такава), правите промивка и наливате LR ORGANIQUE. Стария син и новия червен пак ще се смесят, защото не може да се източи всичко, но като цяло ще преобладава втория тип. Варианти много. Моля обърнете внимание и на препоръчителният интервал на смяна - 40000 км/48 месеца.


15.04.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Притежавам Honda CR-V III, 2.2 ICTDI, 140 к.с., двиг. N22A, 2009г. Какво масло ще ми препоръчате? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Професионалният подход при избора на подходящо двигателно масло, трябва да мине през въпроса, двигателя Ви оборудван ли е с DPF? Защото и в единия и в другия случай, от гамата на YACCO стават по над 10 масла. Въз основа на информацията която сте подали, аз ще предложа такъв подход и с едни типове масла ще удовлетворя изискванията за двигател с или без DPF.

1) Генерално ако няма DPF, то производителя изисква някоя от 4-те категории по европейските стандарти, а именно: ACEA A5/B5; ACEA A1/B1; ACEA A3/B3 или ACEA A3/B4, издание 2004.

2) Ако има DPF, то изискването е маслото да е нископепелно, Mid SAPS формула и по европейските стандарти да отговаря на една от 2-те категории: ACEA C3 или ACEA C2, отново издание 2004г.

Предпочитаният вискозитетен клас за дизеловия Ви двигател предлагам да го сведем до SAE 0W-30. От теоретична гледна точка и SAE 5W-30 е позволен, но практиката показва, че  SAE 0W-30 е най-подходящ.

Първото предназначение на всичките масла които ще изброя по-долу са за защита на DPF филтъра по т.2). Но понеже се изискват предходни категории по ACEA, в случая маслата ще са подходящи и ако двигателя няма DPF. Отделно ще намаля драстично бройката масла за да не Ви объркам в избора.

Понеже изискванията са по ACEA, задължително маслата трябва да се групират според техният HTHS фактор. По-ниския от 3.5 осигурява по-лесно развъртане на двигателя и повече икономия на гориво, спрямо другия тип, където той е по-голям от 3.5:

HTHS < 3.5:
SAE 0W-30: LUBE P 0W-30
SAE 5W-30: LUBE P 5W-30

HTHS > 3.5
SAE 0W-30: LUBE DE 0W-30
SAE 5W-30: LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30

Подхода за масло по коя ACEA категория ще си спрете вниманието е строго индивидуален. Ако не знаете с какво масло до сега е експлоатиран двигателя, аз съм привърженик на втория тип с представител напр. LUBE DE 0W-30. Това е изключително high performance масло на базата на PAO, 100 % синтетично.

Ако все пак желаете да узнаете, двигателя оборудван ли е с DPF, това може да стане по 2 начина:
а) Сервизния механик на подемник внимателно да проследи по генерацията има ли?
б) По номер на рама да звъннете в дилър и от там да кажат с точност.

Ако има, или не знаете, то моля придържайте се само и единствено към маслата като LUBE P 0W-30 / LUBE DE 0W-30. Този подход е по-безопасен.

14.11.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. С удоволствие ползвам продуктите на YACCO, като последния път смених маслото с Galaxie GT 5W-50 от което останах много доволен. Но наскоро се сдобих с Honda Accord coupe 3.0 V6 бензин от 2001 година. В ръководството на потребителя на този модел пише да се използва двигателно масло SAE 5W-20, защото то осигурява горивна икономия. Само една година по-рано (за модела до 2000 година) Honda казват да се използва масло SAE 5W-30 или 10W-30.

Обръщам се към Вас с молбата да ми препоръчате масло, което би било най-добро за мотора на колата. В момента маслото, което е налято е SAE 10W-40. Твърде вискозно ли е това масло и би ли създало проблем за двигателя? Дали би било добре ако го сменя със SAE 5W-40 за да отговаря по-добре на повишените летни температури в България? Благодаря Ви много. Приятен и успешен ден!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Прилагам изискванията на производителя:

year-round  API SL  SAE 5W-30
Above -7  API SL  SAE 10W-30

Действително за първите години вискозитетните класове са само SAE 5W-30 и SAE 10W-30. Първия е за използване целогодишно (при всякакви температури), докато втория има ограничения главно за студения старт. Тук Honda доста се е презастраховала и го позволява да се използва, ако не е по-студено от -7С. Но дефакто SAE J300 дефинира за масло със зимен вискозитетен клас SAE 10W да бъде тествано в лабораторни условия при -25С и да издържа до -30С. Последната е най-ниската температура, при която маслото може още да тече, т.е. да достигне до лагерите на коляновия вал. Какво е имал в предвид производителя вместо -25С да ги намали на -7С, той си знае. Навярно има конструктивна особеност в двигателя...

Колкото до смазочната норма API SL (2000-2004г) считам, че тези препоръки са завишени, или най-малкото актуализирани. Това е без значение, но дефакто е друг стандарта по API, който е важел, когато е бил произведен автомобила. Това е API SJ (1996-2000г). Разбира се API SJ е с по-ниски показатели и изисквания от API SL, който се заменя от API SM (2004-2010г), а към днешен момент актуален все още е API SN (2010г-до днес), който заменя и надвишава всички бензинови предходни...

Направи ми впечатление странната особеност. За USA пробега при нормални условия е Change 7500 miles/12 months, а за CAN Change 3750 miles/6 months. Имал е нещо в предвид производителя да ги намали?

Сега за горната година:

year-round  API: SL  SAE 5W-20

Тук смазочната норма си остава същата, дефакто е нямала новоизлезнала за този период (API SM влиза от 2004г)... Вискозитетния клас е намален само до SAE 5W-20. Едва ли само от към Fuel Economy концепцията е причината. Аз мисля че има някаква конструктивна особеност в двигателя.

И за 2-те години не се изисква от маслата да имат енергоспестяващи свойства. От една страна (за горната) вискозитетния клас SAE 5W-20 загатва за това, но не е достатъчно условие. Трябва и смазочната норма да бъде такава, а тя не е.

API към някои смазочни норми може да предяви маслата да бъдат с понижено вътрешно триене (най-често с нисък HTHS), с цел да се осигури икономия на гориво (Energy Conserving качества). Предходните категории като API SH, SJ, SL, SM след смазочната норма тези изисквания се изписват като EC (Energy Conserving качества)

а) Ако се изискваше за Вашият двигател от маслото да осигури около 2,4 % Fuel Economy, то нормата трябваше да се изпише в този вид: напр. API SL-EC II

б) Ако се изискваше от маслото да осигури около 1,5 % Fuel Economy, то нормата трябваше да се изпише в този вид: напр. API SL-EC.

Към последната за сега норма API SN също може се предявяват допълнителни и още по-високи Fuel Economy качества. Те са изписват като Resource Conserving - RC. Т.е. API SN-RC надвишава по всички показатели даже API SL-EC II, ако се бе изисквал.

Отделно, ако тук бе акцент Fuel Economy, препоръката щеше да бъда по ILSAC, а не по стандарт на API в чистият й вид. ILSAC, това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват (по-смазочна норма, но не и по Fuel Economy качества). Т.е. трябваше препоръката да бъде по ILSAC GF-3 (с много уговорки приблизително равна на API SL).

Отново за USA пробега при нормални условия е Change 7500 miles/12 months, а за CAN Change 3750 miles/6 months?

В наши дни SAE дефинира точно какъв да бъде диапазона “от - до” на кинематичният вискозитет. Напр. за SAE 20 той трябва да бъде в диапазона между 6,9 и 9,3 cSt (сантистокс, мерна единица за кинетичен вискозитет). За SAE 30 трябва да бъде в диапазона между 9,3 и 12,5 cSt. За SAE 40 респ. в диапазона между 12,5 и 16,3 cSt. За SAE 50 в диапазона между 16,3 и 21,9 cSt. За SAE 60 (21,9-26,1 cSt).

От гамата на YACCO за горната година според изискванията на производителя, единственото масло, което отговаря и по 2-та критерия (смазочна норма и вискозитетен клас) е LUBE F 5W-20. Неговия кинематичен вискозитет при 100С е 8 cSt. Ако ще уважите заводските изисквания, това масло използвайте.

Ако ще се вдига вискозитетния клас, трябва много внимателно да се процедира и подбере масло, което е в долната граница на SAE 30 (LUBE F 5W-30, API SL с 9,7 cSt). Както може да видите, ако хипотетично се използва масло SAE 5W-20 с 9,3 cSt горна граница, то LUBE F 5W-30 е ха-ха с малко по-висок кин.вискозитет 9,7 cSt. (леко и съвсем малко отклонение за автомобил извън гаранция).

Варианти за SAE xxW-40 като SAE 5W-40 и 10W-40 не ги препоръчвам. Обикновено маслата там са с около 15 cSt при 100С. Къде е 8, къде 15 cSt?

Колкото до температурата, производителя Honda е категоричен: year-round е за всякаква околна такава. За цялата територия на USA се препоръчва SAE 5W-20. Долу в южните щати (New Mexico) в Wikipedia пише, че температурата често надвишава +38С.

Правилният подход е да се следват препоръките на производителя. Ако знаете, че този двигател се оборудва на друго превозно средство, моля кажете кое е да се видят. Но на база сегашната информация за Вашият автомобил 2001г от USA/CAN препоръката е само LUBE F 5W-20 и с леко отклонение до максимум LUBE F 5W-30.


07.11.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Последните няколко седмици доста прочетох за вашите продукти и съм приятно изненадан от многото положителни мнения за тях по форумите! Затова реших да използвам Ваше масло за двигателя, но не знам кое да бъде точно. Само знам, че трябва да е SAE 5W-30. Моля Ви за съвет! Колата ми е HONDA CR-V 2.2 i-CDTI 103 kw, 140 к.с..2008г. Дизелов автомобил с ПРЕМАХНАТ DPF /филтър за твърди частици/, защото започна да ми създава много проблеми. Очаквам с нетърпение Вашия съвет за масло, в момента съм със SAE 5W-30 масло. Колата е на 173 000 км /но ме съмнява да са истински/. Благодаря Ви предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Сега ще разтълкувам изискванията на Honda:

year-round  ACEA C2-04  SAE 0W-30
Above -25  ACEA C2-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA C3-04  SAE 0W-30
year-round  ACEA C3-04  SAE 0W-40
Above -25  ACEA C3-04  SAE 5W-30
Above -25  ACEA C3-04  SAE 5W-40

Първото условие в препоръките е за вискозитетен клас. Вие използвате SAE 5W-30, който е широко разпространен, но не се изисква само и единствено той. Предпочитаните от Honda за целогодишна употреба (year-round) са SAE 0W-30 и SAE 0W-40. Останалите като SAE 5W-30 и SAE 5W-40 са позволени, но ако температурата на околната среда не е по-ниска от -25С. Това е презастраховане от страна на Honda с едни 5С, защото организацията SAE е тествала тези вискозитетни класове до -30С. По-скоро същността в акцента за вискозитетен клас е маслото напр. да от типа SAE 0W-30. Той най-добре си пасва за дизеловите двигатели на Honda.

Второто условие е смазочната норма. Honda е член на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) и за този предназначен за Европа дизелов в случая двигател, тя препоръча стандарти по ACEA, издание 2004г. Нормите ACEA C2 и ACEA C3 са Mid SAPS нископепелни масла, т.е. с понижено съдържание на сулфатна пепел, фосфор и сяра. Внимание. Тези норми са както смазочна защита на двигателя, така и на модерните системи за третиране на отработените газове, като съвременни катализатори и DPF филтри. Това, че DPF филтъра е премахнат, не е основание да се променя смазочната норма зададена от производителя. Т.е. правилният подход е да използвате ACEA C2 или C3 масло, независимо от ситуацията с DPF филтъра. Той за съжаление се е запушил именно защото през годините не му се е обръщало внимание. Как? Ами ако е използвано конвенционално (Full SAPS) масло, което с течение на времето е запушвало филтъра? Може и да не се е обръщала индикация на предупрежденията на чека за регенерация на филтъра? Може да се е слагало 2Т масло в дизеловото гориво, или последното да е било с високи нива на сяра (лоша партида)? Всички тези фактори биха скъсили драстично живота на DPF, който като консуматив има някакъв ресурс.

Нивата на SAPS в категориите ACEA C2 и C3 са еднакви, т.е. те еднакво биха осигурявали защита на DPF. Разлика се явява техният HTHS фактор и икономията на гориво.

ACEA C2 маслата задължително са с нисък HTHS под 3.5 и резултата на Fuel Economy тестовете е икономия на гориво около 2,5 % (спрямо референтно масло). Като вискозитетни класове представители са ниските такива като SAE 0W-30 и SAE 5W-30. От гамата на YACCO тука попадат множество масла от рода на LUBE P 0W-30, LUBE F 0W-30, LUBE J 0W-30, LUBE BM 12 0W-30, LUBE P 5W-30 и с малко уговорки LUBE M 5W-30.

ACEA C3 маслата са задължително с висок HTHS над 3.5 и резултата на Fuel Economy тестовете е икономия на гориво около 1,1 %. Като вискозитетни класове представители са тези като SAE 0W-30, SAE 5W-30, SAE 0W-40 и SAE 5W-40. От гамата на YACCO тука попадат множество масла от рода на LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30, LUBE M 5W-30 и VX 1000 FAP 5W-40 (последното нищо че е по ACEA C3, SAE 5W-40 не е тестван за F.E.).

Използваното от Вас масло до сега е правилно. Аналог от гамата ни по него е LUBE DE 5W-30.

Няма еднозначен отговор кое масло е най-доброто за Вашият автомобил. Това ще зависи от индивидуалният стил на каране и търсене на еластичност от двигателя. С маслата по ACEA C2 напр. LUBE P 0W-30 (PAO, 100 % синтетика) развъртането и защитата ще е мигновена. Друга отлична опция е да ползвате ACEA C3 напр. LUBE DE 0W-30, (отново PAO, 100 % синтетика). Както може да видите по-горе вискозитетния клас SAE 0W-30 е предпочитан.

С голям респект се отнасям и към LUBE DE 5W-30 (отново PAO, 100 % синтетика). За ценителите на масла стандартите по VW 504.00/507.00 са най-върховите за VAG автомобилите. Защитата на двигателя, катализаторите и DPF филтъра там са издигнати на съвсем, съвсем различно ниво.

Идва зима. Така че моя съвет е обслужете двигателя с LUBE DE 0W-30. Вижте, почувствайте двигателя си една идея по-еластичен от досега. Малко ме съмнява маслото да не отговори на очакванията Ви. Ако поради някаква причина това не стане, преминете на LUBE DE 5W-30. Ще се радвам, когато добиете впечатления, в този е-мейл да ми ги споделите ;)

Намалете пробега до по-разумните 10 000км, защото Mid SAPS маслата са с по-нисък TBN и се влияят от дизелово гориво с качество, от което има какво да се желае.


25.10.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, страхотен раздел. Колебая се в избора си на масло. Какво бихте препоръчали за Honda Accord 2.2 CDTI 2004 година? В момента съм се спрял на LUBE DE 0W-30 и на LUBE O 5W-30. Кое бихте ми препоръчали?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

В секцията за техническа поддръжка не е разглеждан до сега този казус, въпреки, че двигателя е масов и почти всеки ден давам масло за него.

Най-важното условие при избора на масло е да се знае дали двигателя е оборудван с DPF филтър или не? Това може да стане по 3 начина:

1. В сервизната книжка на хартиен носител да се провери изискуема смазочна норма. За DPF тя е специфична - ACEA C3 или C2 категорията.
2. Сервизния механик на подемник или канал да проследи дали има такава системата за третиране на отработените газове и
3. По номер на рама да се звънне на дилър и да се провери, двигателя оборудван ли е с DPF.

Ако не се знае това ще приложим подход, като с едно и също масло ще удовлетворим и 2-те условия.

Генерално при двигател без DPF Производителя изисква една от 4-те категории масла: ACEA A1/B1-04, A5/B5-04, A3/B3-04, A3/B4-04 в комбинация например от някои от предпочитаните вискозитетните класове като SAE 0W-30, 5W-30...

Първите 2 категории (ACEA A1/B1, A5/B5) са масла с понижен вискозитет (HTHS < 3,5), осигуряващи изключително лесно развъртане на двигателя и икономия на гориво. Класически представители са VX 1500 0W-30 и LUBE F 5W-30... Клиенти с двигатели без DPF определено предпочитат почти винаги VX 1500 0W-30.

Категориите A3/B3, A3/B4 също са сходни, с поведение на поддържан по-висок вискозитет (спрямо предходните) масла при 100С. Тук икономия на гориво е занижена, защото маслата са с висок HTHS > 3.5. Представители са множество масла като LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30, LUBE M 5W-30 и др.

Когато двигателя е оборудван с DPF филтър, вече изискването е маслата да бъдат нископепелни, но с Mid SAPS нива (средни стойности на сулфатна пепел, фосфор и сяра). Категориите тук по ACEA са съответно ACEA C2-04 или C3-04 издание.

Категорията ACEA C2 има същите предимства като например масло от ACEA A5/B5, с тази разлика, че вече предлага и защита на DPF филтъра. Класически представители са масла от рода на LUBE P 0W-30, LUBE F 0W-30, LUBE J 0W-30, LUBE BM-12 0W-30, LUBE P 5W-30. Тука попада с някои уговорки LUBE M 5W-30.

Категорията ACEA C3 има същите предимства като например масло от ACEA A3/B4, с тази разлика, че вече предлага и защита на DPF филтъра. Класически представители са масла от рода на LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30, LUBE M 5W-30 и др.

Понеже независимо дали двигателя е с DPF или не, се изисква смазочна норма от ACEA 2004 издание, с избор на масло от ACEA C3 или C2 ще се удовлетворят условията и ако двигателя е с DPF, и ако не е. За да стесня кръга на маслата, то изберете:

ACEA C2: LUBE P 0W-30 или LUBE P 5W-30
ACEA C3: LUBE DE 0W-30, или LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30, LUBE M 5W-30

*Забележка: При двигател без DPF не подценявайте и VX 1500 0W-30 (ACEA A5/B5).

Лично ако казуса ще се върти спрямо LUBE DE 0W-30 и LUBE O 5W-30, моето предпочитание е за LUBE DE 0W-30. То е на PAO основа.

Ако ще е SAE 5W-30, то избере другото PAO LUBE DE 5W-30. Вярно, ценово се позиционира доста над LUBE O 5W-30, но за това си има множество причини.

Въпреки че препоръките са така разтегнати, тези двигатели на Honda най-добре си пасват със SAE 0W-30 масло. Така че моя съвет е просто да предпочетете напр. LUBE P 0W-30, или както се насочихте в началото LUBE DE 0W-30.

07.08.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте препоръчали за Honda Accord 2007, 2.4? Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Предполагам става дума за 190 к.с. двигателя? Приложено подавам препоръките за него:

year-round  ACEA A1/B1-04  SAE 0W-20
year-round  ACEA A1/B1-04  SAE 0W-30
year-round  ACEA A1/B1-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 0W-30
year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 0W-40
year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 5W-40
year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 0W-30
year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 5W-30

Както може да видите от маслото се изисква да отговаря генерално на 2 показателя:

1. Смазочна норма.
Тя е само и единствено по Класификацията по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители), издание 2004 година. Маслата от групите на ACEA A1/B1; A5/B5 са нисковискозни, с понижено триене и осигуряващи икономия на гориво. А групите ACEA A3/B3 и ACEA A3/B4 са представители с HTHS > 3.5. Тук икономията на гориво е незначителна и не трябва да се явява като фактор за избор на масло.

2. Вискозитетен клас.
Всички тези упоменати с year-round са предпочитани от Honda за целогодишно ползване.

В моята практика съм срещал 3 типа клиенти с бензинови Honda като Вашата:

а) Първите са привърженици на нисковискозните масла за икономия на гориво и по-лесно развъртане на двигателя. Масла от гамата на YACCO тук попадат такива като LUBE V 0W-20, VX 1500 0W-30, LUBE P 5W-30, LUBE F 5W-30.

б) Втория тип са тези, които избират масла с висок HTHS, във вискозитетни класове SAE 0W-30, 5W-30 (LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30).

в) А третия тип са горещи привърженици на масла с висок HTHS, във вискозитетни класове SAE 0W-40, 5W-40 (Galaxie RS 0W-40, VX 1000 LL 0W-40, VX 1000 LL 5W-40... и всички SAE 5W-40 останали масла).

Моя съвет е да изберете първия вариант, където маслата са с понижен вискозитет. Отлични варианти са VX 1500 0W-30 / LUBE F 5W-30.

Понеже каталозите закръглят и евентуално Вашият двигател да се окаже 2008г (201 к.с.), тогава препоръките са други (по ACEA-2008). Тогава избора на масла автоматично се намаля до VX 1500 0W-30, LUBE F 5W-30, Galaxie RS 0W-40, VX 1000 LL 0W-40, VX 1000 LL 5W-40). В такъв случай пак пробвайте първо с VX 1500 0W-30 / LUBE F 5W-30.


19.06.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Карам Хонда HR-V 2001г.,1,6,124к.с.,v-tec. Интересува ме мога ли да използвам двигателно масло Galaxie GT 5W-50 в този автомобил? Кода на двигателя е D16w5. Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Премахнал съм някои вискозитетни класове по моя преценка. Заповядайте изискванията на Honda:

Below 35  API SJ  SAE 5W-30
Above -20  API SJ  SAE 10W-40
Above -15  API SJ  SAE 15W-40
Above -15  API SJ  SAE 15W-50
Below 35  API SH  SAE 5W-30
Above -20  API SH  SAE 10W-40
Above -15  API SH  SAE 15W-40
Above -15  API SH  SAE 15W-50
Below 35  API SG  SAE 5W-30
Above -20  API SG  SAE 10W-40
Above -15  API SG  SAE 15W-40
Above -15  API SG  SAE 15W-50

Генерално производителя Honda изисква маслото да отговаря по 2 критерия:

1. Смазочна норма по API: Тя не може да е по-висока от тази, която се е изисквала когато е бил произведен автомобила. Ето как се се развивали те от 90-те години на миналият век до днес:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

2. Вискозитетен клас: Както виждате множество са позволени.

Този, който най-близко се доближава за целогодишна употреба е SAE 5W-30, но тук Honda го е конкретизирала само до +35С (реда Below 35). Често в България стават по-високи температури и някои клиенти предпочитат малко по-високо вискозно масло. Но трябва предпазливо и внимателно да се подходи, защото говорим за VTEC двигател...

Колкото до вискозитетните класове SAE 5W-40 и SAE 5W-50 не са указани 1:1, което си е пропуск от страна на производителя. Но така подадени препоръките са либерални и стават множество масла. Следователно всичко в горе упоменатия диапазон от негова гледна точка е правилно. След като позволява вискозитетния клас да е от SAE 5W-yy (напр. SAE 5W-30) и от xxW-40 (напр. SAE 10W-40), то тука е SAE 5W-40. Аналогично SAE 5W-yy и xxW-50 (напр. SAE 15W-50), то тука е SAE 5W-50 (Galaxie GT 5W-50).

При избора на масло не на последно място трябва да се отговори на въпроса как експлоатирате автомобила си? За нормална употреба и по-спортно каране използвайте ако желаете Galaxie 5W-40 (ако държите да е рейсинг формула). Бензиновия му стандарт API SL е по-висок от този изискван в препоръките, но лично за мен е нисък. Друга high perfomance формула е на VX 1000 LL 5W-40 (официално одобрено по API SN).

При преправян двигател с вдигната мощност или при постоянно агресивно експлоатиране (дори и на стоков), то спрете си вниманието на Galaxie GT 5W-50. То е API SN, отделно допълнителна защита се осигурява и от категорията ACEA A3/B4.

Избора трябва да го направите Вие като прецените на VTEC двигател подходящия вискозитетен клас в зависимост от стила на каране.


24.05.2018
Поздрави ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Добър ден! Моля, да ми препоръчате моторно масло от гамата на YACCO за двигателя на HONDA JAZZ 2003, 1,2. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Ще разтълкувам изискванията на производителя и ще Ви предложа масло измежду многото подходящи, което считам, че изпъква пред останалите.

По-долу от заводските препоръки съм премахнал умишлено някои вискозитетни класове, които считам за неподходящи за този двигател. Не че не може и останалите прецизно да се "пресеят", но това е подала Honda, харесва ли ни, или не (визирам SAE 5W-40 / 10W-40).

year-round  API SL-EC  SAE 0W-30
year-round  API SL-EC  SAE 5W-20
year-round  API SL-EC  SAE 5W-30
year-round  API SJ-EC  SAE 0W-30
year-round  API SJ-EC  SAE 5W-20
year-round  API SJ-EC  SAE 5W-30
year-round  API SH-EC II  SAE 0W-30
year-round  API SH-EC II  SAE 5W-20
year-round  API SH-EC II  SAE 5W-30
year-round  API SL  SAE 0W-20
year-round  API SL  SAE 0W-30
year-round  API SL  SAE 5W-30

От тези изисквания генерално могат да се направят 2 извода:
1. Смазочна норма. В случая Honda, като азиатски производител препоръчва за определени свои бензинови двигатели в Европа, масла със стандарти по Класификация на моторните масла по експлоатационни свойства на API (Американски петролен институт). Те през годините се надграждат и ето как са се развивали от близкото минало до сега:

API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Масло с експлоатационни качества по API SN е последният за сега бензинов стандарт и заменя и надвишава предходните SM/SL/SJ/SH... Производителя Honda е доразгърнал смазочната норма и желае маслото да бъде както лесно течливо с понижен вискозитет (ще стане дума по-долу), така и да има горивоспестяващи качества (Energy Conserving). Масло по нормата API SH-EC II трябва да даде при тестовете мин 2,4 % икономия на гориво, а другата напр. API SJ-EC трябва да осигури около 1,2%.

За да могат маслата да претендират че покриват API EC нивата, трябва да бъдат официално признати че го могат това и да бъдат подложени на прецизните API / ILSAC Fuel Economy специфични тестове. От гамата на YACCO това са LUBE HY 0W-20 и LUBE GDI 5W-30. Те притежават последният за сега стандарт по API SN, както за защита на възлите двигател + турбо, така и за икономия на гориво API SN-RC (Resource Conserving). Последната категория е аналогична с тази на ILSAC GF-5. Това са комбинирани изисквания, стъпнали върху интересите на американските и японските производители, като едни от главните акценти са икономията на гориво и намаляване нивата на фосфор, с цел предпазване на катализаторните уредби.

Маслата отговарящи само по някаква норма по-горе на API, притежават в някаква степен енергоспестяващи качества, но те не са така силно изразени като профилираните стандарти API SN-RC / ILSAC GF-5 в LUBE HY 0W-20 и LUBE GDI 5W-30.

2. Вискозитетен клас. Предпочитан за целогодишно ползване от към концепцията на Honda се явяват тези с думичките year-round: SAE 0W-20, 5W-20, 0W-30, 5W-30 Премахнатите ги препоръчва, ако не е по-студено от -20С например. В моя професионален опит съм срещал 3 типа клиенти с бензинови двигатели на Honda. Първия тип се интересува от възможно най-лесно развъртане на двигателя, еластичност, поведение и икономия на гориво. Те си спират вниманието на маслата от по-ниски вискозитетни класове като SAE 0W-20, 5W-20, 0W-30. Представители от гамата на YACCO тук са LUBE HY 0W-20, LUBE F 5W-20, VX 1500 0W-30 и LUBE GDI 5W-30. Другата полярност е да вдигат неимоверно вискозитетния клас и да избират масла от SAE xxW-40 (VX 1000 LL 0W-40, кое да е 5W-40, че дори и 10W-40). Аз бих избрал междинният вариант и отчитайки фактора, че се изисква от маслата да са горивоспестяващи, ще предпочета напр. SAE 5W-30 с такива качества: LUBE GDI 5W-30, LUBE F 5W-30, LUBE M 5W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30.

От междинният подход изпъква LUBE GDI 5W-30, защото е създадено и главно ориентирано към бензиновите Asian & American motors. Притежава официално одобрение по API SN, API SN-RC (Resource Conserving), а така също отговаря и на ILSAC GF-5. Поради леко ниският си HTHS на тестовете е показало Fuel Economy в размер на 2,1%. Вискозитетния клас SAE 5W-30 е един от тези за целогодишно ползване и прецизно намира баланс между 2-та полюса. Това масло Ви препоръчвам.

От Вас зависи към кой от 3-те типа потребители ще се присъедините. Но от тези избрали да ползват 5W-40 / 10W-40 масла съм забелязал, че по-голяма част остават разочаровани от поведението на двигателя.

Колкото до пробега зададен по-горе от производителя, моля намалете го до по-разумни граници, в зависимост от стила на каране и експлоатационните условия.


04.04.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, може ли да ми препоръчате най-подходящото масло от Вашата гама за моя автомобил Honda Civic 1.8i-VTEC 2007г? В момента карам със SAE 5W-30 на друга марка и установявам, че на 7-8хил км. ми се наложи да доливам масло, защото го харчи. Където и да отида ми казват, че двигателя ми е в перфектно състояние и явно това, не е правилното масло за моя двигател и това е причината. Какво масло ще ми препоръчате от Вашата гама?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Първо бих искал да Ви успокоя, че използваното до сега масло SAE 5W-30 е правилен избор за двигателя. Сега ще разтълкувам изискванията на производителя за възела и никой занапред няма да може да Ви влияе.

Year-round  ACEA A1/B1-04  SAE 0W-30
Year-round  ACEA A1/B1-04  SAE 5W-30
Above -20  ACEA A1/B1-04  SAE 10W-30
Year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 0W-30
Year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 0W-40
Year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 5W-30
Year-round  ACEA A3/B3-04  SAE 5W-40
Above -20  ACEA A3/B3-04  SAE 10W-30
Above -20  ACEA A3/B3-04  SAE 10W-40
Year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 0W-30
Year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 5W-30
Above -20  ACEA A5/B5-04  SAE 10W-30

Смазочната защита за Вашият двигател която производителя Honda изисква е по ACEA. Вижда се че се препоръчват по нея основно 2 категории:
 
а) ACEA A1/B1 ; A5/B5 - това са масла с понижено триене (HTHS < 3.5), даващи икономия на гориво с приблизителен кинематичен вискозитет (за SAE 30) при 100С около 10 cSt. С тези масла двигателя се развърта мигновено и е невероятно еластичен. Логично е това при формула с понижено триене, а от тук и икономията на гориво. Представители от гамата на YACCO тук са множество масла като VX 1500 0W-30 / LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30.

б) ACEA A3/B3 ; A3/B4. Тези категории (от тях по-върховата е A3/B4) са с висок HTHS > 3.5. Държат кинематичен вискозитет при 100С за SAE 30 около 12 cSt. Тук икономията на гориво е намалена на около 1,2% дори и да отговарят ACEA C3. Използваното до сега масло попада тук. То е ACEA A3/B4-07, ACEA C3-08. От гамата на YACCO представители в тази точка са множество масла в най-често разпространените вискозитетни класове като SAE 5W-30 / 5W-40.

Относно подходящите масла за този двигател считам, че отлични са такива като VX 1500 0W-30 (ACEA A5/B5), LUBE P 5W-30 (ACEA C2, A5/B5) / LUBE F 5W-30 (ACEA A5/B5).

Ако ще се предпочитат по-вискозни масла, то нека да бъдат до SAE 30 (LUBE DE 0W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30). Заводските препоръки са либерални и от теоретична точка стават множество още масла, но и от изброените по-горе, всяко едно от тях би оправдало очакванията Ви.

Намалете пробега до по-разумните 10000 км /12 месеца.


03.11.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, притежавам Honda CR-V 2.2 I-DTEC 150hp, automatic, 2010 година. Искам да попитам дали маслото LUBE BM12 0W-30 е подходящо за този двигател? И ако не е подходящо кое бихте ми препоръчали? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Подавам изискванията на производителя Honda за възела:

Year-round  ACEA C2-08  SAE 0W-30
Year-round  ACEA C2-08  SAE 5W-30
Year-round  ACEA C3-08  SAE 0W-30
Year-round  ACEA C3-08  SAE 5W-30
Year-round  ACEA C3-08  SAE 5W-40

От горното се виждат две насоки:
1. Предпочитан вискозитетен клас от изброените и
2. Смазочна норма. Тя по европейските стандарти на ACEA е от категорията ACEA C2 или ACEA C3 издание 2008г. Главният акцент производителя да изисква нископепелните стандарти по ACEA C2 или ACEA C3 е, защото двигателя е оборудван с филтър за сажди (DPF).

Маслата отговарящи единствено на ACEA C2 са с понижено триене, нисък HTHS < 3.5 и осигуряват максимална икономия на гориво. Представители тук са LUBE BM12 0W-30, LUBE P 0W-30, LUBE F 0W-30, LUBE P 5W-30...

Маслата от категорията ACEA C3, притежават висок HTHS > 3.5, държат по-висок вискозитет при висока температура и от тук икономията на гориво е намалена в сравнение с гореизброените масла. Представители тук са LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE M 5W-30, LUBE O 5W-30, VX 1000 FAP 5W-40.

Не трябва да се притеснявате коя от 2-те категории ще предпази повече DPF филтъра. Нивата на сулфатна пепел, сяра и фосфор за удължаване живота на филтъра за сажди и увеличена защита на катализаторните системи са еднакви за ACEA C2 и ACEA C3 категориите. По-скоро двигателя още по-бързо и мигновено ще се развърта с масло от комбинацията ACEA C2 + SAE 0W-30. Ако до сега е използвано такъв тип масло, моля продължете с него.

Потвърждавам, че LUBE BM12 0W-30 е отличен и правилен избор за този двигател! Понеже в случая сте се насочили към използването на масло в комбинация от ACEA C2 + SAE 0W-30, то отговора е, че и трите масла LUBE BM12 0W-30, LUBE P 0W-30, или LUBE F 0W-30 са подходящи.


03.09.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Препоръчайте ми моля антифриз за Honda Jazz 1.2 L12A1 бензин, 2003г. Не знам моя кога е сменен и какъв цвят трябва да е. Насочил съм се към LR Organique.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO,
Компанията Honda е подала следното за възела:

year-round
Coolant, Honda type 2

От гамата на YACCO само и единствено е подходящ антифриза към който сте се насочили и това е LR Organique.

Не е важно какъв цвят е антифриза. Аз винаги съм обяснявал на клиентите, че тези течности се оцветяват в друг цвят, за да дадат индикация: Внимание, това не е двигателно масло (примерно)! Важно е на заден план на какви стандарти отговаря антифриза и той е Honda type 2.


28.06.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Двигателя е обслужен с LUBE F 5W-30, но може ли да се долива около 500 мл с VX 600 5W-40? Koe от двете е по-подходящо за Honda Jazz 1,2 i-DSI? Колата се кара в България. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Горещо не Ви препоръчвам умишленото смесване на 2-те масла. Те са на 2 отделни полюса. LUBE F 5W-30 е нискофрикционно масло с понижено триене ACEA A5/B5 и съответно HTHS<3.5, докато VX 600 5W-40 е ACEA A3/B4 масло с висок HTHS>3.5. И 2-та типа масло са правилни, просто си спрете вниманието на единия и го използвайте. Ако флуида вътре си остане хомогенен, то ще е такъв, каквато лаборантите са го създали. Когато смесвате маслата умишлено, нищо полезно за двигателя не се случва, още повече че 2-те масла не са от една и съща категория. Ако смесването е инцидентно поради нужда от доливане на дълъг път, то сменете маслото максимално бързо.

От теоретична гледна точка дори и на едната смяна да се е използвало LUBE F 5W-30, а на другата да се премине на VX 600 5W-40, както казах не е добре, но ще се получи въпреки това дали искаме или не искаме. Това е така, защото не може да се източи всичко от двигателя. Заводски напълнен е 4,2л, а при обслужването може да се налее максимум 3,6л. Следователно останалите 600 мл ще се смесят. Затова от допълнителното преценяване зависи това да се случи, но да стане поне с масла от една и съща категория ACEA A5/B5 с ACEA A5/B5, или ACEA A3/B4 с ACEA A3/B4, като се стремим и вискозитетния клас по възможност да е еднакъв.

Най-масовите вискозитетни класове които целогодишно се препоръчват за този двигател са: SAE 0W-30, SAE 0W-40, SAE 5W-30, SAE 5W-40. Във Вашия случай, колкото е по-нисък, толкова по-добре. Като златната среда си остава SAE 5W-30.

От гамата на YACCO множество масла са позволени стига да отговарят на европейската категория ACEA A3/B4 или ACEA A5/B5 масло, в комбинация от горните вискозитетни класове.

И още една причина да не смесвате умишлено LUBE F 5W-30 с VX 600 5W-40. Второто при 100С има почти един път и половина по-висок кинематичен вискозитет на маслото. На фона на 9,7 cSt на LUBE F 5W-30, то на VX 600 5W-40 е 14,8 cSt. Т.е. ако сте доволен от динамиката която Ви дава LUBE F 5W-30, има вероятност да се разочаровате как ускорява колата и поведението й с по-вискозното масло като VX 600 5W-40...

Извод: Препоръчвам Ви между LUBE F 5W-30 и VX 600 5W-40 да предпочетете LUBE F 5W-30 за този двигател. Ако трябва още да се вдигне качеството на формулата, погледнете VX 1500 0W-30 (ACEA A5/B5).

Ако ще бъде A3/B4 масло поне го предпочетете в SAE 5W-30 (LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30). Тази комбинация ще се хареса на двигателя повече вместо VX 600 5W-40...


15.04.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Моля предложете двигателно масло за моя автомобил! Колата е HONDA CR-V производство 1998г., модификация RD1, мотор B20B 2000сс, 16 клапана, real time 4x4! До момента използвам SAE 5W40, C3, но не съм доволен от него - след около 5000км пробег двигателя почва да го гори и се налага да доливам свежо... Двигателя работи главно на LPG 65% градско и 35% извънградско на годишна база. Знам, че маслото трябва да отговаря на следните спецификации: API SM/SN; GF-4/GF-5, но предпочитам вашата компетентна и оптимална препоръка. По времето когато е проектиран мотора японците са препоръча и двигателно масло с вискозитетен клас 5W30, по API SJ-последният заменен с по-висок относно критериите за екология и удължаване срока на експлоатация стандарт. В общия случай е препоръчително за нашия климатичен пояс цифрата след "W" да бъде 40 /за околни температури над 35 градуса/, но последната дума е на YACCO.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Позволете първо да Ви успокоя, че е много малко вероятно да се обърка маслото слагайте съвременно такова. Все пак с грижа към възела е добре да се подбере най-подходящото.

Aзиатските двигатели по принцип изискват американски стандарт по API. Ето как са се развили последните няколко до сега:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г;
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Цитираните от Вас стандарти от рода на GF-4/GF-5 не се изискват. Пълното им изписване на американско-японските стандарти по ILSAC са ILSAC GF-4, ILSAC GF-5. Вярно е че те са стъпнали върху API, но с допълнителни изисквания към икономията на гориво.

Конкретно за Вашият двигател изисквания са:

year-round  API: SH SAE 10W-40
year-round  API: SG SAE 10W-40
From -20 to 35  API: SH SAE 10W-30
From -20 to 35  API: SG SAE 10W-30
Below 35 A PI: SH SAE 5W-30
Below 35  API: SG SAE 5W-30
и други...

Генерално се виждат 2 неща:
1) Предпочитан вискозитетен клас - SAE 10W-40 е подал производителя и

2) Минимална смазочна норма. Те са много остарели към днешен момент, но така е и с много други двигатели - изискват норми не от датата на производството им, а от тогава когато ДВГ е почнал да се проектира.

В следващото поколение сервизни книжки, навярно под натиск законови изисквания, азиатските производители са задължени да укажат, кой от европейските стандарти по ACEA се равнява на американските. За съжаление това не може да стане 1:1, но условно ACEA A3 и ACEA A5 надвишават нормите по API. Най-добрата комбинация за Вашият двигател аз смятам е маслото да има както стандарт по API (SN е последният за сега, така и бензиновия европейски ACEA A3, избягвайте A5/A1). Вискозитетния клас е спрямо температурата на околната среда. SAE 5W-30 е подаден (препоръчително) ако вънка е под 35С, но в никакъв случай не трябва да се разбира, че не ще защитава ДВГ, ако вънка е +36С. Конкретно не е посочен и SAE 5W-40, но аз смятам че неволно е изпуснат. Защото производителя позволява маслото да бъде SAE 5W (напр. 5W-XX) и да завършва на SAE 40 (напр. XXW-40).

От теоретична гледна точка използваното от Вас масло е правилно, защото има най-високия бензинов стандарт API SN:

Имайте в предвид следното: SAE дефинира вискозитета на маслата от-до при 100С. Маслото да бъде от SAE 40, трябва да има вискозитет между 12,5 и 16,3 сентистокса.

Според техническият документ на използваното до сега масло той е 13.4, т.е. в долната граница на SAE 40. Ако вискозитета падне още малко, ще се окаже, че Вие използвате 5W-30 масло с кинематичен вискозитет около 12-12.5 сентистокса.

Сега за другата европейска норма ACEA C3. Това масло неофициално се води Mid SAPS формула с намалени нива на сулфатна пепел, фосфор и сяря. Осигурява специфична защита както на двигателя, така и на катализатора и DPF.

Дълга тема е и защото маслото след определено време си променя качествата. Разбира се ако се използва PAO масло (група 4) при технически изправен двигател маслото ще се справя чудесно и ще издържа повече. Но и цената ще е по-скъпа. От гамата на YACCO над 20 продукта надвишават с поне 30год смазочната защита изисквана от производителя. Официално одобрени масла по API обаче са само VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40. Всички останали го поддържат API SN, но YACCO не са ги сертифицирали. Всички обаче са отличен избор.

Най-лесно би било ако имате датчик за температурата на маслото. Тогава може да се екстраполира какъв ще е вискозитета на маслото в работна температура (на маслото). T.e. от температурата на маслото може да се подбере и правилният вискозитетен клас спрямо конкретните експлоатационни условия. Ако искате топ синтетика от гамата на YACCO и в SAE 5W-40 пробвайте VX 1000 LL 5W-40. Други по-бюджетни опции са LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40. Други върхови опции са LUBE DE 5W-30 (PAO) и LUBE O 5W-30. Както казах варианти безброй. Двигателя ще бъде рефера маслото качествено ли е.


14.03.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, бих искал да се посъветвам с Вас. Колата ми е Honda Accord VI 1.8 (бензин, 136 к.с.). Какво моторно масло точно можете да ми препоръчате? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
За двигателя компанията Honda е подала следните данни (премахнал съм умишлено множество вискозитетни класове, които смятам за неподходящи):

Below 35  API: SJ  SAE 5W-30
Above -20  API: SJ  SAE 10W-40
From -20 to 35  API: SJ  SAE 10W-30
Above -15  API: SJ  SAE  5W-40
Below 35  API: SH  SAE 5W-30
Above -20  API: SH  SAE 10W-40
From -20 to 35  API: SH  SAE 10W-30
Below 35  API: SG  SAE 5W-30
Above -20  API: SG  SAE 10W-40
From -20 to 35  API: SG  SAE 10W-30

Типично за азиатските двигатели и препоръките им за масло около и преди 2000г е, производителя да изисква само американска норма по API. През годините (дори и до днес) те търпят развитие и се надграждат. Ето как са от близкото минало до днес:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г;
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Генерално в препоръката се набляга на 2 акцента:
1. Смазочна норма. Понеже живеем в Европа, топ синтетиките на YACCO подходящи за Вашият двигател имат освен най-върховата норма API SN, така също и европейските по ACEA. Последните се делят на масла даващи максимална защита на двигателя (ACEA A3) и такива други, но с понижено триене и икономия на гориво (ACEA A5). Аз не съм привърженик на последните, ако те само и единствено не се изискват (а те не се). Тук производителя е либерален. Цитираните американски норми отдавна са остарели и маслата на YACCO предлагат са близо с 20г по-висока смазочна норма от най-ниската цитирана в препоръките (API SG). Двигателя Ви ще има най-висока защита ако предпочетете комбинация от API SN + ACEA A3.

2. Предпочитан вискозитетен клас. Производителя тук не е уточнил кой точно смята целогодишна употреба. Много вероятно това да е SAE 5W-30 защото е препоръчал под +35С и надолу да се използва. Ако имахте сервизна книжка на хартиен носител, в стрелката щеше да бъде отсечена от +35С към студено. Но производителя е дал това като препоръка и в никакъв случай не може да смята, че SAE 5W-30 не ще защитава двигателя и при +36С.

В конкретният случай аз мога да Ви препоръчам масла в:
SAE 5W-30 – LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30
SAE 5W-40 – VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40
SAE 10W-40 – VX 500 10W-40 / VX 300 10W-40

Подходящи са поне още 10 с които няма да Ви обременявам. Да, подходящите масла са много, защото препоръките са либерални. Отделно както Ви казах, стандартите за масло постоянно се обновяват/надграждат и широка гама от маслата на YACCO са отлична опция. Всичките те ще предложат най-висока защита спрямо тази смазочна норма, за която е бил конструиран двигателя. Моя съвет е да изберете масло от SAE 5W-30 или максимум от SAE 5W-40. 

Като последен съвет мога да Ви кажа и следното: Американските стандарти (които конкретно се изискват в препоръката) могат да се лицензират. Официално одобрени масла по API SN с най-върхови показатели са VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40. Всички останали цитирани масла не са лицензирани по API, защото концепцията им е да са ориентирани към друга таргет група двигатели. На което и масло да си спрете вниманието от горе цитираните, уверявам Ви, съм го препоръчал с грижа към възела.


19.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, искам да попитам какво синтетично масло ще ми предложите за Honda Civic Fastback, 1997, 1.8 VTI, 169 к.с.? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте. Генерално производителя Honda изисква минимална смазочни норми по американските стандарти API SG, SH, или SJ. Ето как през последните години те са се надграждали:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г;
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Всичките масла на YACCO ги надвишават с поне 20-25 г. От гамата ни множество синтетични продукти са подходящи в най-различни вискозитетни класове:

1. SAE 0W-40 - Galaxie RS 0W-40 / VX 1000 LL 0W-40
2. SAE 5W-30 - LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 (предпочетете тях пред LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30)
3. SAE 5W-40 - VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40
4. SAE 5W-50 – Galaxie GT 5W-50
5. SAE 15W-50 – Galaxie 15W-50

Всичките те надвишават многократно цитираните предходни норми по API. Официално одобрени по API SN от този списък са: VX 1000 LL 0W-40, VX 1000 LL 5W-40 и VX 1000 FAP 5W-40.

Маслата на PAO основа са LUBE DE 5W-30, VX 1000 LL 0W-40, Galaxie RS 0W-40 , Galaxie GT 5W-50, Galaxie 15W-50.

Специално за този двигател, подходящ вискозитетен клас е SAE 5W-30 и в краен случай SAE 5W-40.


01.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

5 - 6 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!