ВЪПРОС:
Здравейте. Търся масло без компромис за Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTD (132 kW), 2018г. Предварително благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. И аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия луксозен кросоувър SUV, Alfa Romeo препоръчва употребата на FIAT 9.55535-DSX SAE 0W-20 масло. Характерно за спецификацията 9.55535-DSX в частност е, че е стъпнала върху базовите изисквания на европейската категория ACEA C5, но с допълнителни двигателни и лабораторни тестове от страна на FIAT. Стандарта се поддържа от вискозитетен клас SAE 0W-20, докато Mid SAPS формулата е перфектно ориентирана към смазването на последно поколение бензинови и дизелови двигатели на FIAT (Fiat, Alfa-Romeo, Lancia), включително Alfa Romeo Giulia и Stelvio 2.2 JTD, както и 1.6 Multijet Adblue.

От гамата на YACCO имаме множество отлични продукти поддържани в България като например LUBE BM-17 FE 0W-20 / LUBE DI 0W-20. Те ще осигурят върхова защита на DPF филтъра, ще увеличат икономията на гориво като подобрят енергийната ефективност на двигателя, а също така и ще намалят вътрешното триене на компонентите.


24.12.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. За Alfa Romeo Spider 939, 2.4 JTDm 210 к.с. Ноември 2010г, какво масло ще ми предложите? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашия многоклапанен и извънредно мощен двигател Alfa - Lancia Industriale S.p.A. препоръчва употребата на Fiat 9.55535-N2 SAE 5W-40 масло. Характерно за спецификацията Fiat 9.55535-N2, че е представител на High SAPS формула лубрикант осигуряващ изключителна защита от срязване на масления филм. Всъщност стандарта е стъпнал върху базовите изискванията на ACEA A3/B4, но с допълнителни двигателни и лабораторни тестове от страна на FIAT към качествата и характеристиките на маслото.

От гамата ни имаме няколко продукта, но лично аз ще Ви препоръчам флагмана YACCO VX 1000 LL 5W-40, 100 % синтетично масло с TBN 10 за извънредно мощни бензинови и дизелови двигатели. Нужният обем масло посочен от производителя е 6.4л, а колкото до пробега, моля намалете го до разумни и достижими интервали на смяна.


05.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. В продължение на нашия разговор относно най-подходящото моторно масло, за горе цитирания автомобил бих искал да споделя следното. В книжката на автомобила е записано, че моторното масло, което трябва да се използва е SEA 5W-40 и спецификация по FIAT 9.55535-N2. Като на всички други места, на които сам проверявал го дават SEA 5W-30, ACEA C2. Та в крайна сметка, къде е истината? В момента карам със SAE 5W-30, ACEA C2 но ме притеснява това, че не отговаря на данните в книжката на автомобила, както и това, че тези масла с SEA 5W-30, ACEA C2 са с намалено съдържание на сяра. До колкото знам маслата с най-добри мазителни свойства са тези с повишено съдържание на сяра. В моя случай маслата с ACEA С2 не играят толкова важна роля, тъй като нямам DPF и няма какво да се запушва, така че мога да използвам и тези с повишено съдържание на сяра. Въпроса е да избера масло, което максимално добре да смазва компонентите на двигателя но и да се доближава до заводските изисквания, зададени от производителя. Предварително благодаря за отговора!

ОТГОВОР:
Здравейте. Наистина в първото поколение сервизни книжки бе упомената смазочната норма Fiat 9.55535-N2 в комбинация от вискозитетен клас SAE 5W-40. Маслото на OEM е Tutela Selenia WR, отговарящо в частност на Fiat 9.55535-N2 и ACEA A3/B4-04. Именно върху базовите изисквания на тази европейска категория е стъпнал стандарта Fiat 9.55535-N2, разбира се с допълнителни изисквания на FIAT. Спецификацията на първо място е смазочна защита за двигателя. И формулата масло поддържаща този стандарт бе само и единствено High SAPS, независимо от факта, че двигателя Ви е оборудван с DPF.

Понякога при маслата важи максимата, че каквото е било правилно вчера, днес може и да не е.

В периода някъде 2008-2009г Alfa Romeo промениха препоръките за двигателите си с DPF (Вашия двигател е пример за това) и масло по стандарта Fiat 9.55535-N2 + SAE 5W-40 се замени от Fiat 9.55535-S1 + SAE 5W-30. Изключително право на всеки автомобило-производител е, ако прецени че е създал по-върхова защита, да наложи новата смазочна норма въз основа на анализи и наблюдения. Всичко това бе спуснато във вътрешно-фирмените бюлетини към дилърите и към производителите на каталози (на масла). Именно това е причината, който и онлайн каталога да отворите, да излиза само продукт отговарящ едновременно на Fiat 9.55535-S1 + SAE 5W-30. Това са за сега финалните изисквания на Alfa Romeo и според тях последното е правилно. Разбира се всеки онлайн каталог уклончиво ще Ви информира, че е взел под внимание изискванията на производителя и препоръчва масло според последните му препоръки. Но въпреки това не обезсилва първоначалните зададените в сервизната книжка на собственика.

Аз предлагам масло по последните изисквания, но от професионална гледна точка съм длъжен да знам как стандартите за Вашият двигател са се развивали. Считам, че посоката е правилна.

Нивата на сяра в различните масла варират, но това зависи до колко добре е било пречистено базовото масло според групите на API. Така напр. за Mid SAPS формулата по ACEA C2 сярата трябва да е по-малка от 0.3%. По принцип клиентите се интересуват относно въпроса за сяра, но само за понижените нива в дизеловото гориво и се притесняват от по-малко мазителните свойства. Компенсират ги, като слагат например добавки.

Сярата в маслото (и в горивото) като цяло е вредна, защото в двигателя стават химически процеси (корозионно износване на металите). Колкото по-пречистено е маслото (базовото), толкова по-добре. Освен това сярата подпомага образуването на твърди частици (сажди) от горенето, които попадайки в маслото ускоряват неговото стареене. Отделно тя заедно със сулфатната пепел също е вредна за DPF.

YACCO има 100 % синтетично масло VX 1000 LL 5W-40 в High SAPS формула по Fiat 9.55535-N2. Ако не желаете да уважите последните препоръки на производителя и използвате отменена смазочна норма, като в същото време сте готов да поемете риска от това, то направете го на Ваша отговорност.

Проверих в информационният масив "живота" на спецификацията Fiat 9.55535-N2. Препоръчва се само в периода 2006-2011г някъде и до там. Докато напротив Fiat 9.55535-S1 е все още актуална. Последното нямаше да се случи, ако през последните 10 години много двигатели използващи тази спецификация бяха дефектирали.

Повечето притеснения на клиентите с Вашият двигател е шокиращия преход от SAE 5W-40 към SAE 5W-30 с обичайните въпроси: "Не е ли прекалено малък този вискозитет, ще имам ли консумация на масло, двигателя ще е защитен ли?". Отговора ми е, че препоръката идва в частност от самият автомобило-производител и самата категория ACEA C2 на първо място е смазочна норма за двигателя, а като вторично условие предпазва системите за третиране на отработените газове.

Моя съвет към Вас продължава да бъде за същите масла LUBE P 5W-30 / LUBE M 5W-30. Т.е. да запазите на всяка цена вискозитетния клас SAE 5W-30 и да задържите базовата смазочна норма ACEA C2, като лаврирате с HTHS най-много заради увеличената мощност.


10.09.2019
Поздрави ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло бихте ми препоръчали от Вашата гама? Автомобила е Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm 16V (110 kW), 2007 г., като същият е с премахнат DPF, EGR и вихрови клапи, останал е само малкия катализатор след турбо-компресора. Автомобила също така е с модифициран софтуер на ком. за управление на двигателя и в момента е с мощност около 180 к.с. Поздрави!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:

year-round   Fiat 9.55535-S1   SAE 5W-30

Както се вижда, производителя е визирал само един вискозитетен клас SAE 5W-30 в комбинация от смазочната норма Fiat 9.55535-S1. Характерно за нея е, че е стъпнала върху базовите изисквания на европейската категория ACEA C2, но с допълнителни изисквания на Fiat към характеристиките и качеството на маслото. И това е съвсем нормално, защото това си е ОЕМ спецификация.

Това което трябва да се знае е, че ACEA C2 е на първо място смазочна норма за защита на двигателя. Като вторично условие е създадена и да предпазва системите за третиране на отработените газове.

От гамата ни маслото което най-пълно отговаря за изискванията е LUBE P 5W-30. В техническият му документ е упомената поддържаната норма Fiat 9.55535-S1. Интересно е защо онлайн каталога на YACCO също така препоръчва LUBE P+ 5W-30 и LUBE M 5W-30? Отговора трябва да се търси във вида формула. LUBE P+ 5W-30 е официално одобрено по конкретен стандарт на Peugeot/Citroen - PSA B71 2290, стъпнал и той върху ACEA C2. От тук по скрит критерии Продуктовия мениджър е преценил, че е също подходящо. Характерно за ACEA C2, че е освен категория (Mid SAPS формула) със средни нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра има и изискване за Fuel Economy тест, който трябва да покаже мин 2.5% спрямо референтно масло. Двете LUBE P 5W-30 и LUBE P+ 5W-30 надвишават този минимум, защото са масла с понижено триене и нисък HTHS осигуряващ по-малко съпротивление между пластовете на лубриканта. Докато LUBE M 5W-30 освен класическо масло по ACEA C3, френската лаборатория са го създали едновременно да отговаря и по ACEA C2. Предполагам, че от (примерно) 5-те теста на ACEA C2, LUBE M 5W-30 е успяло да премине всичките без този на Fuel Economy, защото е масло с висок HTHS.

Любопитни технически данни са кинематичния вискозитет при 100С и HTHS фактора съответно на LUBE P 5W-30 (10.1 cSt; 3.2); LUBE P+ 5W-30 (9.6 cSt; 3.0) и LUBE M 5W-30 (12.1 cSt; 3.51).

Правилният подход за избор на масло във Вашият случай е да запазим на всяка цена вискозитетния клас SAE 5W-30 и да задържим базовата смазочна норма ACEA C2.

Така че на първо място предпочетете LUBE P 5W-30. Ако заради увеличената мощност имате чувството че то няма да предложи нужната защита, то може да си спрете вниманието и на LUBE M 5W-30. Защото последното има по-висок кин.вискозитет и HTHS. От тук Fuel Economy да, ще бъде намалена, но маслото ще има запас от вискозитет при висока температура. С всеки друг вискозитетен клас и/или смазочна норма, излизаме извън препоръките на производителя и всички негативни последици ще са във вреда както на възела, така и на Вас като собственик.


09.09.2019
Надявам се, че съм бил полезен ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Препоръчайте ми масло за Alfa Romeo, 145 1.6 T.Spark, 2000г. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Приложено предоставям заводските изисквания за възела, подадени от компанията Alfa Romeo:

year-round  ACEA A3-98  SAE 10W-60
year-round  ACEA A3-98  SAE 10W-40
Below -20  ACEA A1-98  SAE 5W-30

От горното може да се направят 2 генерални извода:
1. Предпочитан вискозитетен клас целогодишно (това са year-round SAE 10W-60 / SAE 10W-40). Тук лично аз смятам, че Alfa Romeo не са доразгърнали изискванията си. Защото наличните са на два различни полюса. В екстремно ниски температури препоръчват нискофрикционно масло SAE 5W-30 (ACEA A1, HTHS <3.5), докато в умерени температури целогодишно наблягат на не толкова течливи масла (спрямо SAE 5W-30), т.е. с HTHS>3.5 като ACEA A3-98. Аз също съм привърженик на вторите масла, но тук бях добавил и SAE 5W-40, SAE 5W-50. Защото ето производителя позволява маслото да е със зимен индекс SAE 5W и да бъде до SAE 60. Т.е. всичко в тези граници е правилно. Плюс това, масла от рода на SAE 15W-50 (Galaxie 15W-50) е по-течливо в студени условия спрямо SAE 10W-60 (Galaxie GT 10W-60), колкото и парадоксално да звучи...

2. Вторият критерии е определена норма по европейските ACEA A3-98г издание стандарти. Те през 2-3-4г се актуализират и надвишават и към днешен момент не може да намерите колкото и да търсите масло по ACEA A3-98. Ще ги намерите мин по ACEA A3-12г, или по последната към днешен момент ACEA-16.

Извода е, че на което и масло да си спрете вниманието, формулата му ще надвишава заводските изисквания с минимум 15г напред като смазочна норма. Висшият пилотаж е да се намери (надявам се че това търсите) най-добрата формула за двигателя на съответната й цена, която сте склонен да платите.

Аз бих добавил при избора на масло да бъдете още по-взискателен и да търсите или вземете под внимание още 2 критерия, а те са:
3. Вид на базово масло. По американските стандарти базовите масла се делят на 5 групи. Група 1 и 2 са на минерална основа, група 3 е допълнително пречистена и маслата от нея имат право да се нарекат синтетики и имат до известно натоварване качествата на група4. Група 4 това са PAO (polyalphaolefin), а група 5 са естерите. Всичките рейсинг масла на YACCO са група 4 или 5. Някои от тях са отлична опция за двигателя като Galaxie GT 5W-50, Galaxie GT 10W-60...

4. Четвъртият критерии е вискозитетният индекс. Той се дава като число в техническият документ на маслото и е съотношение между кинематичният вискозитет при 40 и при 100С. Колкото числото е по-високо, толкова вискозитетно-температурната характеристика на маслото е по-добра. Т.е. то ще си променя (намаля) по-плавно вискозитета с увеличаване на температурата. Или казано простичко, масло с по-висок вискозитетен индекс е по-добър избор от масло с по-нисък. По-високото число показва, че формулата на заден план също става по-върхова. За пример вискозитетния индекс на:

а) Galaxie GT 10W-60 - 180
б) Galaxie GT 5W-50 - 172
в) Galaxie 15W-50 -164
г) Представители на SAE 5W-40 като VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40 - около 172
д) VX 500 10W-40 - 157
е) VX 300 10W-40 - 154

Намерих информация за конкретното маслото което използвате. Да, правилна опция е. От гамата на YACCO го съпоставям с максимум VX 300 10W-40. Има много нисък вискозитетен индекс -148, също TBN му е много нисък. Това говори, че най-вероятно е по ACEA-07 издание. Защото ACEA-10 регламентира за ACEA A3/B4-10 да бъде с TBN>10

Всичките масла на YACCO изброени от а) до е) най-лесно може да ги намерите в сайта на www.yacco-bulgaria.com.

28.04.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло препоръчвате за Alfa Romeo 159 1.9 JTS бензин 2006 година на 164000 километра? Благодаря за вниманието.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Изпращам Ви препоръката за Вашия двигател.Това което е важно да се знае е, че производителя изисква целогодишно да се ползва масло по:

year-round  Fiat 9.55535-H2  SAE 5W-40

На този стандарт най-точно и единствено отговаря VX 1000 LL 5W-40. Другите 2 масла VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 са сложени защото са: изключително висококачествени масла, осигуряващи оптимални характеристики и имат висок вискозитет при високи температури. Препоръчваният от OEM продукт отговаря и на API SM, ACEA A3-04/B3-04, които характеристики навярно много се доближават до тези на масло по стандарта Fiat 9.55535-H2. Моя съвет е да изберете VX 1000 LL 5W-40.


27.04.2016
Хубав ден, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

3 + 10 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!