ВЪПРОС:
Здравейте! Притежавам от скоро Mitsubishi Outlander III, 2.0, 150 к.с, Cleartec 4x4, 2014г. бензин на 130 Хил. км., двигател 4J11 ако не се лъжа. Бихте ли ме насочили към какво точно двигателно масло от марката YACCO да се насоча? Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на Вашия Outlander, производителя препоръчва няколко типа смазочни норми. Първоначално Mitsubishi Motors Corporation като японски производител указва стандартите по API (Американски петролен институт). Тази американска система дефинира качествените показатели на маслото. Минималния позволен за употреба е API SM, важащ в периода 2005-2010г. Характерно за него е, че намаля нивата на фосфор в маслото до 0.08 % max, с което се удължава живота на оборудвания катализатор, а това спомага за подобряване  качеството на въздуха в природата, ако вариантите са да има действаща или не система за третиране на отработените газове. Още нормата за времето си е предлагала върхова защита от оксидация. След нея, през есента на 2010г, или в периода 2011 до Май 2020г е действащ следващия стандарт по API, който на практика с грижа към възела е за предпочитане и всяко едно модерно масло (за Вашия двигател) трябва да го поддържа. Това е API SN. Процеса по търсене на начини за увеличаване защитата на двигателя и природата никога не е прекъсвал и дори стриктния API SN да е все още актуален, не може да се справи с предизвикателствата на новите двигатели с директно впръскване оборудвани и с турбо компресор (T-GDI). Те страдат от предварително нежелано запалване на горивната смес, в неподходящ момент. А именно в такт сгъстяване хода на буталото е нагоре, но тягата надолу. В резултат на това се получават детонации от увеличеното налягане и дефектират бутала, сегменти, свещи. Вашия двигател не страда от феномена Low Speed Pre-Ignition, но защитата ще е допълнително подплатена, ако маслото отговаря и на API SN PLUS. Този стандарт надгражда базовия от 2011г API SN в чистия му вид, но добавя още LSPI защита дори върху  Resource Conserving качествата. Те се изразяват в увеличена защита на двигателя, на турбокомпресора ако има такъв, съвместимост с предходно поколение гарнитури, стриктен контрол върху вредните емисии и икономия на гориво. До тук по американската система на API за Вашия двигател за мен минималната смазочна норма трябва да е API SN / API SN-RC (Resource Conserving), а още по-добре ако маслото отговаря и на API SN PLUS. През Mай 2020г финално се въведоха най-новите американски стандарти API SP и API SP-RC (Resource Conserving). Така че след време продукти по тези задължителни за ценителите на масла стандарти ще осигурят възможно най-върховата защита на двигателя. На 20.08.2020 в страницата на API се появи информация, че формулата на YACCO LUBE GDI 5W-30 е сертифицирана по тях:

Дефакто има и друга система за качествените показатели на маслата подобна на API. Тя не се изисква конкретно за Вашия двигател, но формулата на флагманите от гамата ни YACCO LUBE HY 0W-20 и LUBE GDI 5W-30 отговарят на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители (в т.ч. и Mitsubishi Motors Corporation) към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство ако са в същия вискозитетен клас. Така например ILSAC GF-4 (2004-2010г) е стъпнал върху API SM в препоръките. ILSAC GF-5 (2011-2020г) е по-върхов от базовия API SN и дефакто отговаря на API SN-RC (Resource Conserving). С излизането през Май 2020г на най-актуалния стандарт ILSAC GF-6A се получи така, че ILSAC GF-6А = API SP-RC (Resource Conserving), последния който заменя по веригата предходните API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN и API SM...

Спирайки си вниманието на YACCO LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30 ще предложите на двигателя си върхова защита и по двете системи. Докато долните масла за които накратко ще спомена са предвидени главно за дизеловите двигатели на европейските автомобило производители, то в YACCO LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30 няма и нотка на дизел. Техните апликации са само и единствено бензиновите двигатели на азиатските и американски производители. Изключение прави нов продукт от гамата ни, за който също считам че е отличен избор и вече ще се поддържа в България. Това е LUBE BM-17 FE 0W-20. То също отговаря на API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN и API SM, но добавя и европейската категория ACEA C5, която е предвидена да осигури максимална защита на двигателя и икономия на гориво от над 3.0 %, а аз подозирам дори нива около 4.7 %. В частност ACEA C5 заменя отпадналата ACEA A1/B1, която също се изисква за двигателя.

Според Wikipedia, Вашия двигател не само е оборудван с MIVEC - система за променливи фази на газоразпределението, но е и разработен да осигурява изключителна икономия на гориво. Тя е в полза на клиента и се постига с използването на масло от по-ниските вискозитетни класове. Те предоставят удоволствие от шофирането, защото двигателя е еластичен и податлив. В комбинация от намалените нива на фосфор в горните 3 масла се удължава живота на катализатора, а от тук се намалят и нивата на вредни емисии изпуснати в природата. Кръга се затваря, когато в глобален мащаб от използването на горивоспестяващо масло се отложи зареждането на бензиностанция, а това забавя изчерпването на крехките природни ресурси...

Предполагам под някакви законови изисквания вече Mitsubishi Motors Europe е задължена да предостави аналог кои европейски стандарти на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители), отговарят на API, напр. защото сме в Европа и теоритически не биха могли да се намерят масла по API / ILSAC. Дефакто стандартите не могат да се приравнят 1:1 и затова са позволени два типа като ACEA A3/B4-12 и ACEA A5/B5-12 (както и отпадналата ACEA A1/B1-12). Така подадени на практика множество стандарти по API / ILSAC и ACEA от гамата ни отговарят над 20 вида масла. Въпреки че са подходящи за двигателя маслата по ACEA имат някакъв предел, защото както казах са разработени главно за дизеловите двигатели на европейските автомобило производители, докато LUBE HY 0W-20 / LUBE BM17 FE 0W-20 / LUBE GDI 5W-30 имат възможно най-профилираните и върхови стандарти по API и ILSAC, които са напълно достатъчни. Не само, те са първичните и единствените ако разглеждахме същия двигател например за USA.

Подадените вискозитетни класове от Mitsubishi Motors Corporation за целогодишно ползване са SAE 0W-20, 0W-30, 5W-30 и 5W-40. От гамата ни когато се видят и разтълкуват изискванията на производителя и се предложат само и единствено масла с най-високи стандарти отговарящи на тях считам, че LUBE HY 0W-20 / LUBE BM17 FE 0W-20 / LUBE GDI 5W-30, не само надвишават с лекота изискванията, но и ще осигурят икономия на гориво в комбинация от върхова защита на двигателя, на катализатора и природата.

Подадения от Mitsubishi Motors Corporation обем на мазителната система е 4.3 - 4.4л. Колкото до пробега, моля сведете го до по-достижимите 10к.


25.10.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Препоръчайте ми двигателно масло за Mitsubishi L200, DK 2.5 HP INTENSE, двигател 4D56-178к.с. 2010г.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките.

Професионалният отговор на запитването трябва задължително да мине през уточнението двигателя Ви оборудван ли е с DPF (филтър за твърди частици) или не? Защото към днешен момент е невъзможно с едно и също масло да се удовлетворят изискванията на производителя. С поредното обновяване на Класификацията на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) и специално през 2008г в ACEA-08 се постави изискване всяка от нейните High SAPS категории формули масла да имат TBN мин 8.0 mgKOH/g. Докато TBN на другите категории по Low и Mid SAPS формули обикновено са в диапазона 6-7. Така че според критерия за TBN в ACEA-08, ACEA-10, ACEA-12 и последната за сега ACEA-16, не може едно масло да бъде напр. по ACEA A3/B4 и ACEA C3. Материята за маслата е много профилирана и с грижа към възела подхода трябва да е професионален.

За да се разбере дали двигателя е оборудван с DPF има няколко подхода:
- Сверяваме смазочната норма в Owner manual-a. Ако има DPF то ще се изискват категориите ACEA C1, ACEA C2, ACEA C3 и ACEA C4 в SAE 0W-30 / 5W-30. Проблем виждам, че много от сервизните книжки са общи и може да намерите секция ако няма и ако има. Но дефакто така няма пак да се знае, защото в литературата има само насока.
- Опитен сервизен механик да вдигне на подемник автомобила и да проследи по генерацията
- по VIN се звънка в дилър и се пита
- Жокер също би била информацията от големия талон където пише Евро стандарта. Ако е Евро4 най-вероятно няма, но нека това не обезсилва горните възможности, особено помощта на дилъра.

1. Разглеждане на варианта ако двигателя е оборудван с DPF. За да покрие ниските нива на вредни емисии Mitsubishi Motors Corporation се обръща към стандартите на ACEA и в частност ACEA C1, ACEA C2, ACEA C3 и ACEA C4. Това са предимно масла с ниски стойности на сулфатна пепел, фосфор и сяра, но между тях има разлика. Най-ниски (Low SAPS) са ACEA C1/C4, а със средни стойности (Mid SAPS) са ACEA C2/C3. Отделно има и разлика в осигуряването на Fuel economy. Най-висока е при ACEA C1 (мин 3.0 %) следвана от ACEA C2 (мин 2.5 %), а по-ниска е при ACEA C3/C4 (мин 1.0 %). За защитата на DPF също е важно да се знае съдържанието на сулфатна пепел. При ACEA C1/C4 то е макс 0.5, а за ACEA C2/C3 е макс 0.8 % masse.

Накратко, моя съвет е да изберете балансираният подход и да си спрете вниманието на ACEA C3 и в частност YACCO LUBE RN-17 5W-30 100 % синтетично масло Mid SAPS формула. В него много прецизно нивата на фосфор са намалени и двигателя ще получи защита от силният пакет противоизносващи добавки. Същевременно DPF филтъра получава сериозна защита с 0.66 % намалени нива на сулфатна пепел. Икономията на гориво спрямо референтно масло на M111 теста за SAE 5W-30 е от внушителните 2.1 %, а което е най-хубаво, че TBN на продукта е 9.3. Т.е. формулата е с изключително силен пакет детергентни свойства. Това говори, че маслото ще защитава в по-голяма степен двигателя от корозивните процеси и с лекота ще достигне препоръчаните от производителя интервали на смяна. Всичко това при положение, че зареждате гориво от реномирани вериги и експлоатирате двигателя в нормални експлоатационни условия.

2. Разглеждане на варианта ако двигателя няма DPF. В този случай Mitsubishi Motors Corporation се обръща предимно към стандартите на ACEA и в частност High SAPS категориите ACEA A1/B1, A5/B5, A3/B3 и A3/B4. Предполагам че Вашият двигател е Common Rail Direct Injection (CRDi), така че трябва да се използват масла от по-ниските вискозитетни класове. И тук златната среда е SAE 5W-30. Препоръчвам да си спрете вниманието на YACCO LUBE F 5W-30 100 % синтетично масло High SAPS формула осигуряваща мигновено смазване на двигателя, защита от износване, а отделно и увеличена Fuel economy от 3.2 %.

Отново позволете горещо да повторя. Нека действително се установи двигателя има или няма DPF. Ако няма и Вие сложите някакво масло по ACEA C3 когато се изисква напр ACEA A5/B5, маслото по ACEA C3 много бързо ще деградира и в двигателя корозивните процеси ще се увеличат. Вие няма да знаете това и ще си изкарате маслото до края на пробега, но това не е в полза на двигателя. Обратния вариант също е катастрофален. Напр. двигателя да има DPF, а да се ползва High SAPS формула по ACEA A5/B5. Тогава в много по-бърза степен сулфатната пепел ще го запуши и автомобила ще изпадне в авариен режим.

Маслото YACCO LUBE RN-17 5W-30 удовлетворява варианта при наличие на DPF и почти се вмества във варианта ако няма, защото двигателният тест на ACEA C3 е един и същ с този на ACEA A3/B4, TBN на маслото е 9.3, а ACEA-08 казахме че изисква мин 8.0. Ако нещата са спешни и проверката не може да стане бързо то обслужете двигателя за една смяна с YACCO LUBE RN-17 5W-30. Но с грижа към възела нека пробега бъде под 10000км, а до тогава нека дилъра по VIN да каже има или няма филтър за твърди частици. Останалото е в наша компетенция.


10.07.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Закупих си Mitsubishi Outlander III, 2.4 л. бензин, 170 к.с., автоматик, внос от Канада, производство 2015 г. Пробегът е 103 хил. км. Не съм сигурен какво масло е слагано във вариатора и моля ако може да ме посъветвате. Кога според Вас е редно да го сменя? Предварително благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте. И аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

В канадаската версия на Mitsubishi Outlander 2.4 го намирам от 166 к.с., като предполагам че през годините на двигателя му се вдига малко мощността. Това което е важно да се уточни, че оборудваната автоматична кутия е CVT (Continuously Variable Transmission), нали? Ако това е така, то Mitsubishi препоръчва употребата на спецификацията Special CVT fluid, Dia Queen CVTF J4. Това е напълно синтетична CVT течност предназначена за използване в CVT автоматичните трансмисии на много от моделите на Mitsubishi.

От гамата ни подходящия продукт е YACCO ATF CVT. Препоръката е правилна, защото онлайн каталога на YACCO препоръчва това масло, но също толкова важно е, че спецификацията Special CVT fluid, Dia Queen CVTF J4 е упомената в техническият документ на продукта. Като крос засечка може да погледнете моля във Вашият Owner manual. При други модели на Mitsubishi съм намирал табелка на прага на пасажерската врата отпред. На друга обикновена кутия на ръкохватката на щекичката й имаше упоменатия стандарт, все в услуга и улеснение на клиента...

Колкото до пробега. Внимание! Mitsubishi Motors Corporation препоръчва ако условията са тежки (severe) пробега да бъде до 48000 км/24 месеца което събитие настъпи по-рано. Сега Ви съветвам да смените маслото и да "почнете начисто". И при всички случаи с грижа към възела се ориентирайте за смяна на всеки 50000 км. Капацитета подаден от производителя е между 6,9-7,1 литра.


06.07.2020
Надявам се че съм Ви бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте ми препоръчали за ръчна скоростна кутия на Mitsubishi Outlander I 2.0i 16V 4WD (136 Hp)? Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам изискванията за възела и моя прочит на препоръките:

year-round   API: GL-4   SAE 75W-85
year-round   API: GL-4   SAE 75W-90

От заводските изисквания е видно, че Mitsubishi Motors Corporation позволява употребата на двата по-горе вискозитетни класове, в комбинация от смазочната норма API GL-4. От гамата на YACCO правилните продукти са BVX 1000 75W-90 (100 % синтетика) и BVX 600 75W-90 (синтетика). На фона че маслото във възела ръчна скоростна кутия се сменя по-рядко, горещо Ви препоръчвам да предпочетете BVX 1000 75W-90. Формулата му обхваща множество стандарти на различни ОЕМ, от които ценителите на масла веднага улавят SAE J2360. Тази класификация издига смазочната защита на съвсем друго, по-върхово ниво...

За съвместимостта на материалите и еластомерите, не се препоръчва да се използва по-високо ниво по API спрямо това което изисква производителя, с изключение на случаите, когато маслото е направено по "мека" технология и има API GL-5 EP качества с API GL-4 съвместимост. Точно така е и с BVX 1000 75W-90 и BVX 600 75W-90. Те ще осигурят нужната защита на възела, когато се изисква напр. API GL-5 главно за диференциали, но и ще предпазят синхронизаторите във Вашия случай, когато производителя изисква API GL-4.

Обема масло в кутията при 4WD автомобил е 2,3л. На което и от 2-те масла да си спрете вниманието, с остатъка до 3л може да обслужите раздатката (0,55л, API: GL-5 SAE 90) или задният диференциал (0,55л, API: GL-5 SAE 90), когато последният няма блокаж (не е limited slip). Внимание: В автомобила се оборудва и диференциал с блокаж и тогава маслото трябва да е специфично! Проигравам просто варианти за да използвате в пълен размер купеното масло, там където може.


05.04.2020
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Преди около година бях запитал за мнение на двигателно масло за Mitsubishi Outlander 1. Колебаех се между 3 модела и марки. Накрая по ваша препоръка се спрях на YACCO LUBE DE 5W-30. Останах много доволен и по този повод искам отново съвет относно масло за Outlander 2 със CVT вариаторна кутия, 2.4 170 к.с., 4х4 бензин, година на производство 07.2008г.

Страхувам се ако не сипя оригинално дали следват в бъдеще някакви проблеми? Към момента нямам никакви признаци на проблем (но от скоро съм с този автомобил и не знам кога е сменяно маслото на кутията) и искам да го сменя. Също така четох, че маслото трябвало да е зелено на цвят - а на друга марка и YACCO е червен цвета. Дали е маркетинг всичко това с маслата или да сипвам оригиналното и да съм спокоен? Ще се радвам и ще съм благодарен на вашето мнение! Поздрави!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията за възела и моя прочит на препоръките:

Transaxle, CVT W1CJA
CVT
Capacity 7.1 liter
Gears forward: 1
Gears reverse: 1

Use: Normal
Check 20000 km/24 months
Change 80000 km
-------------------------------
Use: severe
Check 20000 km/12 months
Change 40000 km

OEM recommendation
year-round Special CVT fluid, Dia Queen CVTF J1 -

От горното е видно, че производителя е подал да се използва само течност отговаряща на Special CVT fluid, Dia Queen CVTF J1. Тази спецификация се разтълкува така:

Mitsubishi fully synthetic CVT fluid to be used in CVT transmissions of various Mitsubishi models.

По правило, докато автомобила е гаранционен е строго задължително да се използват ОЕМ течности, а след това е препоръчително да се продължи с тях. В много редки случаи определени ОЕМ течности са толкова специфични, че се намират и разпространяват само чрез дилърската мрежа. Подозирам, че Производителя на автомобила не е подал информация към производителите на добавки какво се крие зад дадената спецификация и маслото какви последващи характеристики трябва да има. Друг вариант за който се сещам че производителите на масла нямат масло за възела е, когато последния събира изключително малко обем течност. Тогава е нерентабилно да пускат на пазара продукт, чиито търсене е минимално и главно се обслужва пак от дилъра...

Във Вашият случай не е така. Спецификацията Dia Queen CVTF J1 е ясна. На първо място това е 100 % синтетична течност с допълнителни изисквания от Mitsubishi Motors Corporation. Ценово както казахте ОЕМ течността при дилъра е изключително скъпа. По-важното в случая е, че тя отговаря само на нужния за възела стандарт и да предположим, че е зелена на цвят. Афтърмаркет течностите, в случая YACCO ATF CVT също е 100 % синтетична течност, но отговаряща забележете на над 35 броя ОЕМ спецификации. Разбираемо е, че ако всеки един от поддържаните стандарти неговата ОЕМ течност има определен цвят, няма как YACCO ATF CVT като хамелеон да си смени цвета. Конкретно френската лаборатория е подала както в техническият продуктов лист на френски и на английски, че цвета е amber в превод кехлибарен. Именно този съм използвал и при съставянето на българският TDS. Когато YACCO разработиха през 2015г ATF CVT тогава цвета бе упоменат като жълт, но никога и червен.

В моята практика съм стигнал до заключението, че цвета при ATF течностите и антифризите е различен, за да даде индикация на клиента: "Внимание, това е специфична течност"! Всичко друго е оцветител. Така например неотдавна YACCO промениха цвета от червен на син на друг продукт ATF X FE, именно да го откроят от червено масло с подобно име YACCO ATF X. Когато забелязахме цвета в бутилката, лично Ръководителя на лабораторията ми потвърди, че формулата на маслото със стандарти не е променена, а само е ползван друг оцветител и даже може без проблем да се смесват формулата от червената визия с тази от синята (нали не може всичко да се източи от хидравликата волан или автоматика...).

Една течност става правилна за възела, когато отговаря на изискванията на производителя. В случая MMC е визирал Dia Queen CVTF J1 и YACCO ATF CVT изрично отговаря на нея. Също важно е да се спомене, че за разлика от маслата например за леки автомобили, които са тясно профилирани и които са хомологирани по дадена спецификация, при ATF течностите на YACCO няма сертификат от ОЕМ. Отново е разбираемо, че ако трябва да се плаща хомологация за всеки от 35 стандарта на YACCO ATF CVT цената на продукта не би била тази. Ами при YACCO ATF X те са около 100. Каква гаранция получава клиента ще запитате Вие?

Първо трябва да се спомене, че през Септември 2019г YACCO отбеляза 100 годишен юбилей, дълъг период на технологични успехи, традиции и опит... Второ, YACCO разполага с Изследователски център в който разработват и изпитват маслата. И ако е нужно може формулата на течността отново да се провери и надгради. Трето, YACCO е сертифицирана по ISO 9001 (ISO 9000 е серия международни стандарти, описващи изискванията към системите за управление на качеството в различни организации и предприятия) и ISO 14001 (ISO 14001 e международният стандарт за системи за управление на околната среда (CУОС) и е най-широко използваният стандарт за СУОС в света, с повече от 14 000 сертифицирани организации във Великобритания и над 250 000 сертификата, издадени в световен мащаб.). Четвърто, YACCO разполага само с един завод за производство на масла северно от Париж, който лично съм посетил. Целта на YACCO не е да залее пазара с масло, това е невъзможно, но да направи продукт с изключително високи характеристики. Нещо повече. Продукта от поточната линия е един и същ както за френския пазар, така и за страните, където YACCO имат дистрибутор. И доверието в марката е на изключително високо ниво, защото когато масла са тип бутикови, качеството е върхово.

Връщайки се на Вашия автоматик следва да се видят препоръчителните интервали на смяна, при нормална употреба 80000км. Но това е ако цялата течност е сменена. Ако се смени по-малко (т.е. само се опресни), то логично е пробега да се съкрати поне наполовина, все едно че автомобила попада в режима "тежки експлоатационни условия" (40000км). Лично аз Ви съветвам с грижа към възела да не надвишавате  този 'Severe" режим дори и при цяла смяна.

Споделихте също че не знаете с какво масло е в момента е обслужен автоматика. Ако е ОЕМ със сигурност ще отговаря на Dia Queen CVTF J1. Но ако е автърмаркет течност, дали и тя е по тази спецификация? Ето това е важното. Докато при двигателните масла е възможно да има лавиране, то при автоматика в много случаи се изисква само една спецификация.

И ако маслото е по нея, ако възела е технически изправен и ако се съблюдават интервалите на смяна при експлоатационните условия, всичко ще бъде наред.


01.02.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Препоръчайте ми двигателно масло за MITSUBISHI ASX SUV (GA0) 1.8 DI-D 4WD ДИЗЕЛ, 150 к.с., 2011 г., с филтър за твърди частици, двигател 4N13. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте препоръките за възела и моя прочит:

OEM recommendation
temperate climate   JASO DL-1   SAE 0W-30
temperate climate   JASO DL-1   SAE 5W-30
temperate climate   ACEA C1-08   SAE 0W-30
temperate climate   ACEA C1-08   SAE 5W-30
temperate climate   ACEA C2-08   SAE 0W-30
temperate climate   ACEA C2-08   SAE 5W-30
temperate climate   ACEA C3-08   SAE 0W-30
temperate climate   ACEA C3-08   SAE 5W-30
temperate climate   ACEA C4-08   SAE 0W-30
temperate climate   ACEA C4-08   SAE 5W-30

От горното са видни поне два акцента:
1. Предпочитан вискозитетен клас за целогодишна употреба. Това визираните SAE 0W-30 / 5W-30.

2. Смазочна норма. Понеже двигателя е предназначен за Европа, Mitsubishi Motors Corporation (MMC) изисква специфични стандарти по класификацията на европейските автомобило-производители и в частност ACEA Cx издание 2008г. Това са нископепелни масла. За да се разбе какво им е предназначението е нужно да се уточни, че до преди 2004г маслата не само се деляха (по европейските изисквания) на такива за бензин и други за дизел, ами и формулата на всички бе конвенционална. Т.е. с много високи нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра. С ревизията направена в ACEA 2004, маслата не само се обединиха на такива подходящи за бензин и дизел, ами и се създаде нова специфична категория за защита системите за третиране на отработените газове - ACEA Cx. В нея се обособиха 3 групи: ACEA C1, ACEA C2, и ACEA C3. А в следващото издание на ACEA 2007 специално за Renault двигателите с DPF се въведе ACEA C4. След всичките тези ревизии нещата от терминологична гледна точка си дойдоха на мястото чак в ACEA 2016 която раздели маслата по вид технология:

High SAPS масла са ACEA A3/B3; A3/B4 и A5/B5

Mid SAPS масла са ACEA C2, ACEA C3 и най-новата ACEA C5 (последната не е за Вас, тя е за SAE 0W-20)

Low SAPS масла са ACEA C1 и ACEA C4

Дефакто всички масла от ред 2 и ред 3 са нископепелни (в сравнение с ред 1), но някои от тях имат средни стойности на SAPS (ACEA C2 & ACEA C3), а други най-ниски (ACEA C1 & ACEA C4).

Важно е също да се уточни, че всяка ACEA Cx група на първо място е смазочна защита за двигателя, а в последствие предпазва оборудваните DPF филтри и модерни катализаторни системи и казахме, че нивата на SAPS са различни. Генерално всеки автомобило-производител се е ориентирал към конкретна група. Например:

ACEA C1 - първо поколение Mazda DPF, Land Rover/Jaguar DPF и собствена разработка двигатели на Mitsubishi DPF като Вашия от 2011--> Тук защитата на DPF филтъра е издигната на висота (най-ниско ниво на сулфатна пепел), но това е за сметка на намаления фосфор в маслото. А последния участва в противоизносващите добавки в маслото. По погрешка собственик на бензинова Carisma навремето се подведе от вискозитетния клас SAE 5W-30 и сложи ACEA C1 масло. Но понеже не избра правилната смазочна норма двигателя му се разтрака пред блокиране. Затова ACEA C1 трябва много внимателно да се слага само там, където производителя я е позволил (двигатели специално разработени да работят с най-ниски нива на фосфор по-малки от 0.05). Иначе ACEA C1 може да се похвали с най-висока Fuel Economy концепция от мин 3.0 %.
* Стандарта JASO DL-1 не е характерен за Европа. Това е японска смазочна норма приравняваща се на ACEA C1. Затова е и извън обсега на дискусията.

ACEA C2 & ACEA C3. Това са масла със средни и еднакви стойности на SAPS. Намерен е перфектен баланс между защитата на двигателя (нива на фосфор) и на DPF (нива на сулфатна пепел). Разликата е само във Fuel Economy теста. ACEA C2 трябва да осигури мин 2.5 % лесно достижими с ниския HTHS на маслото, а ACEA C3 постига малко над 1.0 % и то само за SAE xxW-30. ACEA C2 масово се ползва от PSA групата и от азиатските производители за двигатели им с DPF за Европа. Докато ACEA C3 е ориентирана към VAG, MB, Opel, Porsche, BMW DPF и отново азиатските двигатели с DPF.

ACEA C4 е Low SAPS. Максимално защитава DPF филтъра (Renault/Nissan DPF след 2008г), но заради много ниските си нива на фосфор също трябва да се внимава. Понеже маслото е с висок HTHS, Fuel Economy се свежда до малко над 1.0 %. От препоръките е видно, че MMC го позволява и за двигателя Ви.

След като описахме накратко характеристиките на всяка една от ACEA Cx групите, стигнахме и до частта кои масла от гамата на YACCO отговарят и надвишават изискванията. Те са изключително много, но да ги изброим:

ACEA C1: LUBE J 5W-30

ACEA C2: Low HTHS: LUBE P 0W-30, LUBE F 0W-30, LUBE P+ 5W-30, LUBE P 5W-30

ACEA C3: High HTHS: LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30, LUBE M 5W-30, LUBE RN-17 5W-30

ACEA C4: LUBE R 5W-30

Избора от масла е толкова голям и е възможно да доведе до объркване. Но генерално избягвайте ACEA C1 и ACEA C4. Те не се изискват само и единствено. Лично аз Ви препоръчвам да си спрете вниманието на масла от ACEA C2 или ACEA C3, които намират елегантен баланс между икономията на гориво, защитата на двигателя и DPF филтъра.

Отлични варианти из между горните са:
LUBE P 0W-30 (F.E. 2.5 %, сулфатна пепел 0.58, TBN 6.2)
LUBE P+ 5W-30 (F.E. 2.5 %, сулфатна пепел 0.60, TBN 6.5)
LUBE DE 5W-30 (F.E. 1.0 %, сулфатна пепел 0.68, TBN 7.0)
LUBE RN-17 5W-30 (F.E. 1.0 %, сулфатна пепел 0.66, TBN 9.3) чудесен избор.

Независимо от типа масло което ще изберете, моля намалете пробега зададен от Mitsubishi Motors Corporation поне с 1/3, до пробези разумни и достижими.


31.01.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. За автомобил предназначен за Канада имате ли подходящо масло? Става дума за Mitsubishi Outlander 2.4 AWD, 2018г. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя.

year-round  ILSAC GF-5  SAE 0W-20
year-round  API: SN  SAE 0W-20

От горното е видно, че Mitsubishi препоръчва употребата вискозитетен клас SAE 0W-20, в комбинация от две смазочни норми. Първата по класификацията на API е и най-високата към момента, а именно API SN, въведена през 2011г. Другата норма е по комбинираните изискванията на американските и японски производители - ILSAC и в частност ILSAC GF-5. Стандарта ILSAC GF-5 предоставя множество предимства като защита за двигателя, съвместимост с предходни уплътнения, намаляване нивата на фосфор с цел предпазване на катализатора, осигуряване икономия на гориво и т.н.

От гамата на YACCO продукта официално одобрен по тези и множество още други стандарти е LUBE HY 0W-20. С грижа към възела, моля заповядайте линк към хомологираните стандарти на API / ILSAC.


13.09.2019
Хубав ден, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Интересувам се за Mitsubishi Outlander 2004г. 2.0 куб. 136 к.с, 4G63 какво масло за двигателя да сложа? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията за възела и моя прочит на препоръките:

year-round  ACEA A3-98  SAE 0W-30
year-round  ACEA A3-98  SAE 0W-40
year-round  ACEA A3-98  SAE 5W-40
year-round  ACEA A1-98  SAE 0W-30
year-round  ACEA A1-98  SAE 5W-30
year-round  API: SJ  SAE 0W-30
year-round  API: SJ  SAE 5W-30
year-round  API: SJ  SAE 5W-40
year-round  API: SG  SAE 5W-40

Въз основа на горните изисквания мога да направя най-малко 3 заключения:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са всички гореизброени за целогодишно ползване. Mitsubishi също така позволява и множество други, като например SAE 10W-40 но при определена температура на околната среда. Умишлено не съм го включил в извадката. Срещал съм няколко типа клиенти за този японски бензинов двигател. Някои избират по-ниският вискозитетен клас като SAE 0W-30 за изключителна еластичност на двигателя и икономия на гориво. Други предпочитат по-вискозни опции като SAE 0W-40 / 5W-40. Златната среда при масовите бензинови азиатски двигатели се явява SAE 5W-30 и чрез него се постига елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя.

2. Смазочни норми. Малко предистория. Първоначално до към 2000г в сервизните книжки на Mitsubishi, бе изписана само минималната смазочна норма по API. Според тази класификация всеки стандарт е важел за определен период и всеки следващ го надгражда. Най-ниския цитиран е API SG (1988-1992), неволно е прескокнат API SH (1993-1996), API SJ (1996-2000). Понеже стандартите се развиват, след тези са създадени още API SM (2004-2010), API SN (от 2011 до днес), API SN PLUS (въведен 2018г...). Считам, че подходящото масло за Вашия двигател трябва да има минимум норма API SN.

Понеже живеем в Европа, производителя Mitsubishi в по-новите сервизни книжки, вече дава препоръки не само по американските стандарт на API, но и по европейските на ACEA. Стандартите по API не могат да се приравнят 1:1 с тези на ACEA. Последните се делят на 2 типа, като ACEA A1 е масло с понижено триене много нисък HTHS, даващо икономия на гориво мин 2,5% (съветвам да се избягва). Докато масло по ACEA A3 е задължително с висок HTHS и по-безопасна опция. И тук както при API, всеки следващ стандарт по ACEA надгражда предходния...

Правилния подход при избора на масло е да подберем такова имащо изключително високи характеристики и по възможност да отговаря както на някои от горе цитираните вискозитетни класове, така и на 2-те смазочни норми. Много от маслата на YACCO с лекота го могат това.

Ще предположа някои топ продукти от гамата ни. На което и да си спрете вниманието ще е отличен избор:

SAE 0W-30: LUBE DE 0W-30
SAE 5W-30: LUBE GDI 5W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30
SAE 5W-40: VX 1000 LL 0W-40
SAE 5W-40: VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 (бюджетна опция е още VX 600 5W-40)

3. Третия акцент е сертифицирането на маслото. Стандартите по ACEA не се лицензират, но тези по API могат. Към днешен момент официално одобрени по API SN масла за Вашия двигател са LUBE GDI 5W-30, VX 1000 LL 0W-40, VX 1000 LL 5W-40 и VX 1000 FAP 5W-40.

Лично моето мнение е да предпочетете LUBE GDI 5W-30. С излизането на това масло се превърна в истински хит на пазара. То е специално профилирано само и единствено за бензинови и хибридни двигатели и е официално одобрено не само по API SN, ами и по по-върховите стандарти като API SN PLUS, API SN-RC, ILSAC GF-5, които за другите масла са недостижими. Ако трябва LUBE GDI 5W-30 да го сравня с другите топ предложения от гамата ни, ще го характеризирам като "пръв сред равните в класа си". Отлично се представя в бензиновите двигатели на Mitsubishi вградени в Outlander, ASX, Lancer, Grandis, Space Star, Carisma...


26.05.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, интересува ме, какво масло за двигател, за скоростна кутия (ръчна) и серво управление (волан) препоръчвате от продуктите YACCO, за Mitsubishi Lancer 1.6, бензин, 2004 г. 72 kW / 99 к.с., двигател 4G18D. Благодаря!


ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам изискванията на Mitsubishi Motors Corporation за запитаните възли.

1. Двигател (обем 3,3л):
 Below 40  ACEA A1-98  SAE 0W-30
 Below 40  ACEA A3-02  SAE 0W-30
 Below 40  ACEA A1-98  SAE 5W-30
 Below 40  ACEA A3-02  SAE 5W-30
 Below 40  API: SG  SAE 5W-30
 year-round  ACEA A3-02  SAE 0W-40
 year-round  API: SG  SAE 0W-40
 year-round  ACEA A3-02  SAE 5W-40
 year-round  API: SG  SAE 5W-40

Съвсем в синхрон с изискванията на Mitsubishi за бензиновите си двигатели, се наблюдават основно две насоки: предпочитан вискозитетен клас и смазочна норма.

Вискозитетен клас. Умишлено съм премахнал тези, които считам за неподходящи за двигателя. Останалите са, които и производителя предпочита. Тези за целогодишно ползване са упоменати с реда year-round, като SAE 0W-40 и 5W-40. Но реално и тези с реда Below 40 (под 40С на околната температура) също се явяват отлични опции (напр. SAE 5W-30). На база моя професионален опит считам, че за този двигател златната среда се явява SAE 5W-30. Вдигайки вискозитета на маслото нагоре, двигателя ще загуби ненужно част от еластичността си. Сваляйки го надолу се отива в другата крайност. Със SAE 5W-30 се осигурява елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя.

Смазочна норма. Те са три и почти е невъзможно при избор на масло, последното да не покрие две от тях. Да ги разгледаме:

Първоначалната препоръка е по API (американска класификация), с минимален и отпаднал стандарт API SG (1988-1992г). Всеки следващ бензинов стандарт по API надгражда и заменя предходния като смазочна защита. В момента предпоследния е API SN (2011 година до днес) а от 01.05.2018 навлезе API SN PLUS.

Вторите изисквания са по европейските изисквания на ACEA. Те за Вашия двигател генерално се делят на категории масла с понижено триене (ACEA A1/B1) и на такива с висок вискозитет (ACEA A3/B4). Горещо препоръчвам да се избягват по възможност първите и да се ползва масло от втория тип.

Ако обобщя предпочитаните вискозитетни класове и 2-та типа смазочни норми, то от гамата на YACCO има множество масла. Умишлено ще ги намаля, защото са над 25 и не искам да Ви объркам.

SAE 0W-40: VX 1000 LL 0W-40. То е официално одобрено по API SN, като отделно е и по предпочитаната категория ACEA A3/B4. Изключително висока high-Performance формула.

SAE 5W-30: Тук препоръчвам LUBE GDI 5W-30. Хомологирано масло по API SN / API SN PLUS. Отделно е сертифицирано и по ILSAC GF-5 стандарт, който ще предпази катализатора, като същевременно осигурява и икономия на гориво. Това е единственото масло на YACCO (от позволените), което е специално разработено само и единствено за бензинови двигатели. В частност ориентирано към тези на азиатските и американски производители. Абсолютен хит от момента на създаването си. С LUBE GDI 5W-30 ще осигурите на двигателя си еластичност и динамика на поведение.

SAE 5W-40: VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40. Отново отлични опции, официално одобрени по API SN. Ако ще бъде SAE 5W-40, то VX 1000 FAP 5W-40 ще предпази повече катализатора, защото е Mid SAPS формула по ACEA C3. И тук 2-та представителя на YACCO в SAE 5W-40 са най-добрите в класа си.

2. Ръчна скоростна кутия (обем 2,1л):
  year-round  API: GL-4  SAE 75W-85
  year-round  API: GL-4  SAE 75W-90

От гамата на YACCO отлични варианти са BVX 1000 75W-90 100 % синтетика и достъпната синтетика BVX 600 75W-90. Въпреки, че са подходящи опции, от двете сериозно изпъква BVX 1000 75W-90 с качеството си (SAE J2360). Спрете си вниманието на него, ако искате безкомпромисно такова. Този възел не се сменя често и превключването на скоростите с по-високия клас масло ще е непрестанно удоволствие.

3. Хидравлика волан (обем 1л):
  year-round  Dexron IID
  year-round  Dexron III

Първия стандарт е базов и се изисква масово за хидравликите. Втория го надгражда, но общо взето това са минерални масла. От гамата на YACCO представител е ATF III. Горещо Ви препоръчвам тези стандарти да ги ползвате, но в синтетичната формула на ATF X (бутилка с червен етикет, моля да не се бърка с ATF X FE!).


Надявам се, че съм бил полезен.
03.04.2019
Поздрави,

ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Кое масло SAE 75W-90, API GL-4 бихте ми препоръчали за Mitsubishi Galant 2.5i, 163 к.с. 1998г. с ръчна скоростна кутия? Поздрави!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам изискванията за възела:

year-round API: GL-4 SAE 75W-85
year-round API: GL-4 SAE 75W-90

От заводските изисквания е видно, че Mitsubishi Motors Corporation позволява употребата на двата по-горе вискозитетни класове, в комбинация от смазочната норма API GL-4. От гамата на YACCO правилните продукти са BVX 1000 75W-90 (100 % синтетика) и BVX 600 75W-90 (синтетика). На фона че маслото във възела ръчна скоростна кутия много рядко се сменя, горещо Ви препоръчвам да предпочетете BVX 1000 75W-90. Формулата му обхваща множество стандарти на различни ОЕМ, от които ценителите на масла веднага улавят SAE J2360. Тази класификация издига смазочната защита на съвсем друго, по-върхово ниво...

За съвместимостта на материалите и еластомерите, не се препоръчва да се използва по-високо ниво по API спрямо това което изисква производителя, с изключение на случаите, когато маслото е направено по "мека" технология и има API GL-5 EP качества с API GL-4 съвместимост. Точно така е и с BVX 1000 75W-90 и BVX 600 75W-90. Те ще осигурят нужната защита на възела, когато се изисква напр. API GL-5 главно за диференциали, но и ще предпазят синхронизаторите във Вашия случай, когато производителя изисква API GL-4.


27.03.2019
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво двигателно масло бихте препоръчали за Mitsubishi Lancer Sportback 1.8 бензин, 143 к.с. 2011г със CVT скоростна кутия? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Ако VIN детектора правилно е разпознал автомобила, то двигателя е 4B10. В информационният масив нямам точно 143 к.с., но препоръките за двигателно масло и съветите ще важат и в 2-та случая. Отделно прилагам линк и към Owner manual на автомобила, където секцията за двигателни масла е 8-06, или на 359 стр от PDF файла. Заповядайте успоредно и моя прочит на препоръките:

temperate climate   API: SM   SAE 0W-20
temperate climate   ACEA A3/B4-08   SAE 0W-30
temperate climate   ACEA A5/B5-08   SAE 0W-30
temperate climate   API: SM   SAE 0W-30
temperate climate   ACEA A3/B4-08   SAE 5W-30
temperate climate   ACEA A5/B5-08   SAE 5W-30
temperate climate   API: SM   SAE 5W-30
temperate climate   ACEA A3/B4-08   SAE 5W-40
temperate climate   API: SM SAE   5W-40

Това са изискванията на Mitsubishi Motors Corporation за двигателя подадени към Февруари 2019г. От тях ми правят впечатление следните акценти:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са всички приложени по-горе. Както се вижда от българското ръководство са позволени и множество други, които умишлено съм премахнал по мое усмотрение. Спирайки се само на последните, производителя позволява употребата на много широк диапазон вискозитетни класове от SAE 0W-20 до SAE 5W-40. В моята практика съм забелязвал три типа клиенти. Първите избират най-ниския вискозитетен клас SAE 0W-20 заради Fuel Economy концепцията. Вторите отиват в другата крайност и използват масла с много висок вискозитет, като напр. SAE 5W-40, но рядко остават доволни от избора си. Подхода на третия тип клиенти ми се струва най-подходящ. Те избират SAE 0W-30, 5W-30, осигуряващи елегантен баланс между икономията на гориво, защитата на двигателя и еластичността му. Въпреки, че всички по-горе са правилни и разрешени от Mitsubishi, аз също отдавам предпочитанията си за този двигател да се използва SAE 5W-30 масло с понижено триене и high performance качества.

2. Смазочна норма. От информационният масив се виждат главно два типа стандарти:
Първите са по европейските норми на ACEA издание 2008 година.
а) Масла с висок вискозитет при 100С от категорията на ACEA A3/B4 в SAE 0W-30, 5W-30, 5W-40. При тях Fuel Economy концепцията е занижена или пренебрежително ниска. Представители от гамата на YACCO са например VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40.
б) Масла с нисък вискозитет при 100С от категорията на ACEA A5/B5 в SAE 0W-30, 5W-30. Те са с понижено триене и осигуряват икономия на гориво мин 2,5%. Двигателя например с VX 1500 0W-30 / LUBE F 5W-30 ще се развърта мигновено и ще е невероятно еластичен.

Втория тип смазочна норма е по американския стандарт на API и конкретно API SM. Тя е важела в периода 2004-2010г, но все още е актуална и се счита за висока. През 2011г се създаде още по-върхова норма API SN. Тя надгражда всички предходни до тогава, в т.ч. и API SM. От гамата на YACCO всички топ масла са API SN и по този критерии са отличен избор, като LUBE HY 0W-20, LUBE GDI 5W-30...чак до VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40.

Третия тип смазочна норма упомената само в Owner manual-а е по ILSAC. Това са комбинирани изисквания на американските и японски производители на автомобили към двигателните масла, с главни акценти към защитата на двигателя, на катализатора, на турбокомпресора, съвместимостта с уплътнения и гарнитури и не на последно място с изразена Fuel Economy концепция. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и са много сходни. Няма да е много грешно да се каже, че има приблизително равенство:
API SM = ILSAC GF-4
API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5

3. Любопитна подробност е, че докато европейските стандарти по ACEA не се лицензират, то по API или ILSAC могат чрез EOLCS - система за сертифициране и лицензиране на моторните масла, като се упоменават и в сайта engineoil.api.org

Към днешен момент YACCO имат сертифицирани масла в следните вискозитетни класове:
SAE 0W-20 - LUBE HY 0W-20 - API SN, API SN-RC (Resource Conserving), SN-PLUS, ILSAC GF-5
SAE 5W-30 - LUBE GDI 5W-30 - API SN, API SN-RC (Resource Conserving), SN-PLUS, ILSAC GF-5
SAE 0W-40 - VX 1000 LL 0W-40 - API SN
SAE 5W-40 - VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40, API SN

Нуждата да се увеличи нивото на смазочна защита драстично нарасна, когато феномена L.S.P.I. или Low Speed Pre-Ignition все застрашителни размери при бензиновите двигатели на азиатските и американски производители. Докато се чака излизането на бъдещия ILSAC GF-6, на 01.Май 2018 спешно бе въведена свръх модерна смазочна защита под формата на стандарта API SN PLUS. Като компания със 100 години традиции и опит, YACCO бе подготвена и сертифицира две от маслата си по API SN PLUS: LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30.

Именно LUBE GDI 5W-30 Ви препоръчвам да използвате от златната среда на SAE 5W-30. То е официално одобрено по множество стандарти като API SN (надвишаващ SM от изискванията), API SN-RC (Resource Conserving), SN-PLUS, ILSAC GF-5 (от owner manual) и GM-dexos1 GEN 2.

4. Последния акцент е предложение да намалите интервала на смяна до по-разумните 10000 км. За нашите условия Long Life пробезите не са в полза на двигателя.


26.03.2019
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Какво двигателно масло ще ми препоръчате за Mitsubishi Outlander 2.4 2010г? Двигател 4B12.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя Mitsubishi:

temperate climate  API: SM  SAE 0W-20
temperate climate  ACEA A3/B4-08  SAE 0W-30
temperate climate  ACEA A5/B5-08  SAE 0W-30
temperate climate  API: SM  SAE 0W-30
temperate climate  ACEA A3/B4-08  SAE 5W-30
temperate climate  ACEA A5/B5-08  SAE 5W-30
temperate climate  API: SM  SAE 5W-30
temperate climate  ACEA A3/B4-08  SAE 5W-40
temperate climate  API: SM  SAE 5W-40

От тях аз мога да направя няколко извода:
1. Предпочитан вискозитетен клас - това са всички от изброените. Лично аз смятам, че с масло от по-ниските на двигателя му е по-леко, ще бъде по еластичен и податлив. Златната среда при азиатските двигатели обикновено е SAE 5W-30 намиращ перфектен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя.

2. Смазочните норми са 2 на брой:
а) Европейските стандарти по ACEA са - категорията ACEA A3/B4 или ACEA A5/B5, издание 2008г. От 2-те само 2-рата е тествана за икономия на гориво и реално YACCO имат масла само по нея с представители VX 1500 0W-30 и LUBE F 5W-30.

б) Американския стандарт по API. Изисква се доста висока норма API SM (стандарт актуален и важащ в периода 2004-2010г). Той се заменя и надгражда от последния за сега API SN (от 2010г до днес). По този критерии YACCO имат множество масла като LUBE GDI 5W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30, LUBE P 5W-30, LUBE M 5W-30 и т.н.

На база моя професионален опит считам, че възможно най-отличния вариант в SAE 5W-30 е LUBE GDI 5W-30. То е разработено специално за американските и азиатски двигатели, които изискват кой да е (бензинов) стандарт по API или ILSAC. Отделно е официално одобрено по тях. Докато всички останали масла, се вместват по някой критерий за смазочна норма, но YACCO не са плащали лицензи за сертифицирането им, защото те (маслата) са предвидени за друга таргет група (европейски двигатели).


07.02.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, автомобила е Mitsubishi Outlander II 2,2 DI-D 2012г, 115kw/156hp и е 4х4, автоматик с 6 степенна TC SST кутия. Нямам сервизна книжка.

Бихте ли ми дали информация за маслата, които трябва да се сменят периодично (освен този на двигателя), също така и с какъв индекс са? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. Според Wikipedia ( https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Outlander ), втората генерация на Mitsubishi Outlander е за периода 2006-2012г. В нея единственият дизел с кубатура 2.2 е с двигател на Peugeot/Citroen (PSA DW12 2.2 L HDI). В информационния масив, той отговаря абсолютно точно на посочената от Вас мощност. В третата генерация двигателите 2.2 навярно са си на Mitsubishi и те са с различна мощност от 110 kW и 130 kW. Ето и интересуващата Ви информация възел по възел:

From -30 to 45  PSA B71 2290 / PSA B71 2288  SAE 5W-30

От горепосоченото наистина се потвърждава, че този двигател е на PSA, защото изисква такъв стандарт. Като цяло стандарта PSA B71 2290 е стъпнал върху ACEA C2, но със завишени изисквания на Peugeot/Citroen. Отделно виден е акцента, че след като се изисква нископепелно масло, то и двигателя е оборудван с FAP. И не на последно място, маслото с понижено триене се изисква за да осигури и икономия на гориво, нещо присъщо за концепцията на PSA...

Хубаво е че двигателя има FAP филтър, но като масло Mid SAPS формула, неговият TBN е по-малък (спрямо конвенционалната формула). От сега Ви предупреждавам да сипвате възможно най-качественото дизелово гориво, да зареждате само от реномирани бензиностанции, да намалите по възможност още интервала на смяна на по-разумните 10000 км/12 месеца и да не се подвеждате никога да слагате 2Т масло в нафтата. Следвайки горните препоръки двигателя ще бъде защитен и ще се удължи живота на филтъра за твърди частици....

Двигателя според информационния масив има код 4HK. Моля потърсете същият ли е в големият талон най-горе по средата?

От гамата на YACCO официално одобрено от Peugeot/Citroen и по стандарта PSA B71 2290 е LUBE P+ 5W-30.
------------------------------

Според Wikipedia, автоматика е 6-speed twin-clutch transmission ( https://en.wikipedia.org/wiki/Twin_Clutch_SST ), разработен от Getrag за Mitsubishi Motors. В Информационният масив за тази мощност на двигателя има автоматик на Getrag:

Year-round  Special gear oil, Dia Queen SSTF-1 -

Моля обърнете внимание първо на пробега в нормални (100 000 км) и тежки експлоатационни условия (40 000 км). Страхувам се обаче, че ще може да се постигне това, когато целият обем масло от 7,6л се смени. Защото ако се обслужи без машина и се опреснят само 3-4 литра, то и пробега трябва да се съкрати...

Второ и изключително важно условие е, маслото да отговаря на стандарта Dia Queen SSTF-1. Той ще присъства в масло за автоматични кутии, които са предвиден и за DCT (Dual Clutch Transmission) и DSG (Direct-Shift Gearbox). След като нямате сервизна книжка на хартиен носител, моля по номер на рама да звъннете в дилър на Mitsubishi да Ви потвърдят за стандарта Dia Queen SSTF-1. Иначе съм срещал и случай на прага на пасажерската врата да е изгравиран вида на автоматика (потърсете нещо свързано с Getrag DCT)? Но не забравяйте и мнението на дилъра!

Ако това е автоматика Ви, то маслото от гамата на YACCO е ATF DCT.
------------------------------

Раздатката и задният диференциал изискват едни и същи стандарти API: GL-5 SAE 80W. Най-важното в тях е маслото да има стандарт по API GL-5 (Gear Lubricant ниво 5). Вискозитетния клас може да се доразгърне и да намерите пълна синтетика SAE 75W-90 която да отговаря на API GL-5. Този вариант ще е по-добър от минерално масло GL-5 SAE 80W. Литрите за раздатката и задният диференциал се обединяват и с едно масло се обслужват и 2-та възела:

Transferbox
Year-round  API: GL-5  SAE 80W

Differential, rear
Year-round  API: GL-5  SAE 80W

Пак добре е да се съобразите с интервалите на смяна... С риск да се повторя, Ви трябва API GL-5. Пазете се от масло което няма в себе си GL-5 стандарта, а например само GL-4. Тогава е грешно. Но е позволена комбинация едно масло едновременно да е и по GL-5/GL-4 (много е вероятно да намерите такова в SAE 75W-90). От гамата на YACCO това са BVX 1000 75W-90 / BVX 600 75W-90.
------------------------------

Hydraulic brake/clutch system
Year-round Brake fluid, DOT 3 -
Year-round Brake fluid, DOT 4 -

Тук Ви препоръчвам да си спрете вниманието на DOT 5.1 течност. Абревиатура DOT идва от (US) Department of Transportation и това е американски стандарт. DOT 5.1 течността е съвместима както с DOT 4, така и с DOT 3.

Внимание, DOT 5.1 е различна и несъвместима с DOT 5 !

Обема не е посочен, вече майстора ще прецени, но 1-1,5л би трябвало да стигнат...

От гамата на YACCO предпочетете продукта ни 90R DOT 5.1
------------------------------

Power steering
temperate climate  Dexron III -
temperate climate  Dexron II -

Стандарта на GM Dexron, конкретно Dexron II е влезнал 1972г, а Dexron III - 1993г (в миналото поддържани от минерални масла). За Вашата хидравлика препоръчвам синтетична формула покриваща Dexron III стандарта - YACCO ATF X
------------------------------

Cooling system
Year-round  Dia Queen Super Long Life Coolant -

Тук производителя препоръчва специфичен Long Life червен антифриз по Organic Acid Technology (OAT). От гамата на YACCO това е LR Organique, фабрично разредена охладителна течност на -35С
------------------------------

Airconditioning system
temperate climate Special airco fluid, R-134a

Тука само евентуално дилър...
------------------------------

Опитах се да Ви бъда максимално полезен. Автомобила Ви е прекалено нов, моля внимавайте на какви масла като качество и стандарти се доверявате.


21.09.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, моля предложете ми масла за Mitsubishi Outlander 2.0 DI-D 2007г, 140 к.с. помпа дюза на VAG. Предварително благодаря.

Притежавам го от скоро и в сервизната книжка в сервиза е обслужван само и единствено със SAE 5W-40. Направи ми впечатление, че някъде е препоръчително този двигател да се обслужва с масла покриващи стандарта VW 504.00-VW 507.00, които пък са с вискозитетен клас SAE 5W-30.

Моля Ви за еднозначен отговор за в бъдеще как да обслужвам двигателя на колата и какво масло, колко и на какъв пробег да подменям на скоростната кутия (ръчна 6-степенна), диференциала и раздатъчната кутия също. Предварително благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Прилагам изискванията на Mitsubishi за интересуващите Ви възли през Май 2018г и как те се разтълкуват:

Year-round  VW 507.00  SAE 5W-30
Year-round  VW 506.01  SAE 0W-30
Year-round  VW 505.01  SAE 5W-30
Year-round  VW 505.01  SAE 5W-40

От заводските препоръки генерално се виждат 3 неща:

1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са всички гореспоменати за целогодишна (Year-round) употреба SAE 0W-30, 5W-30 и SAE 5W-40 вискозитетни класове.

2. Смазочна норма. В първите сервизни книжки бяха упоменати нормите по VW:
a) VW 505.01 - Тази норма е за дизеловите двигатели на VW технология PD, влизащи в сервизните интервали на VW QG0 и QG2. Т.е. фиксираните интервали на смяна от 15 000 км/ 12 месеца (което събитие дойде по-напред).

б) VW 506.01 е отново за дизеловите двигателите на VW технология PD, употребявани в удължените интервали на смяна QG1, където смяната на маслото се определя от електронен сервизен индикатор.

Към 2009г обаче Mitsubishi за този двигател на VW промениха препоръките само за VW 506.01 + SAE 0W-30 масло, чиято цена бе почти двойна в сравнение с маслaта за PD VW 505.01 + 5W-30 / 5W-40 (от гамата на YACCO LUBE O 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40). Тъкмо този автомобил бе станал достъпен на пазара, клиентите си го купиха и изненада - трябва да се използва само и единствено супер специфично масло. Спомням си доводи от страна на клиенти, че това са например second hand автомобили и по километраж около 200 000 км, как да използват масло със специфичен вискозитет и формула с понижено триене? Просто такива бяха препоръките за масло на Mitsubishi към онзи период. И който е нямал сервизна книжка на хартиен носител за да разбере, че и комбинацията масло от VW 505.01 + 5W-30 / 5W-40 е правилна, то си купуваше единственото масло излизащо по всички каталози VW 506.01 + SAE 0W-30. От гамата на YACCO това е VX 2000 0W-30.

в) VW 507.00 се дава на Low SAPS, в случая Mid SAPS масло (със средни стойности на сулфатна пепел, фосфор и сяра). Тази норма е най-върховата и е подходяща за почти всички дизелови двигатели на VW, вкл. PD, с изключение на специфичните V10, R5 двигатели и VW комерсиалните превозни средства без DPF (те трябва да използват само и единствено VW 506.01 спецификация, т.е. VX 2000 0W-30). Но Вашият двигател на VW не е от тези, затова през този период 2009-2015 някъде, ако не искаха VX 2000 0W-30, давахме препоръка на клиентите си да ползват масло по най-върховата дизелова норма VW 507.00. От гамата на YACCO това е LUBE DE 5W-30. Масло по стандарта VW 507.00 е с най-високо качество, защото е предвидено да се експлоатира в QG1 сервизните интервали - удължени пробези от рода на 30 000 км/ 24 месеца (в зависимост от препоръките на производителя).

Неусетно през 2015г някъде при един периодически ъпдейт на информационният масив с базата данни, Mitsubishi върнаха както базовите за PD двигател VW 505.01 във SAE 5W-30 / 5W-40 вискозитетен клас, така и добавиха най-върховата норма VW 507.00 в SAE 5W-30. След това картинката на позволените смазочни норми и вискозитетни класове стана по-ясна.

3. Последното което се вижда от заводските препоръки е интервала на смяна. Mitsubishi независимо, че по принцип смазочната норма VW 506.01 на VX 2000 0W-30 и VW 507.00 на LUBE DE 5W-30 са за удължени интервали на смяна, конкретно за този двигателя тя ги разрешава, но само във фиксираният интервал от 15 000 км / 12 месеца. Т.е. независимо коя смазочна норма и вискозитетен клас се използва от позволените в препоръката, пробега е до тези нива.

Смазочните норми VW 505.01 (LUBE O 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40) и VW 507.00 (LUBE DE 5W-30) са на масла с висок HTHS > 3.5. Той е за предпочитане пред маслото с понижено триене VW 506.01 (VX 2000 0W-30). Използваното масло до сега SAE 5W-40 също би бил правилен продукт за двигателя, стига да отговаря на VW 505.01. Споделям това, защото цитирахте че използвате просто SAE 5W-40 на конкретна марка, но в продуктова им гама има от SAE 5W-40 масла както за помпа дюза (VW 505.01), така и такива за предходното поколение дизели по VW 505.00. Масло изобщо не съдържащо някои от стандартите VW 505.01 и/или надвишаващия го VW 507.00, или VW 506.01 е грешен вариант за двигателя. Ако имате тубичка в багажника, моля уверете се, че на етикета присъства стандарта VW 505.01.

В заключение, най-върховата защита която може да предоставите на двигателя си, ще е с LUBE DE 5W-30 (VW 507.00). То е изключителна 100 % синтетика на PAO основа с възможно най-високи показатели. Формулата притежава официални одобрения по водещите германски производители, по възможно най-стриктните им стандарти - VW group (Audi, Volkswagen, Seat, Skoda) -> VW 504.00-VW 507.00. Porsche -> Porsche C30; BMW -> BMW Longlife-04; Mercedes -> MB-Approval 229.51. Професионалистите и ценителите на масла гледат с респект всяка формула на масло по VW 504.00 (бензин) и VW 507.00 (дизел), особено когато става въпрос за VW двигател.
------------------------------

Накратко това което трябва да знаете за стандартите на API: За Вашата ръчна скоростна кутия се изисква API GL-4 (Gear Lubricants ниво 4). То се дава заради специфичните материали от които са произведени синхронизаторите. Докато стандарта API GL-5 предоставя най-върхова защита на възела като цяло, в случая за раздатката, предният и задният диференциал. Внимание, API GL-5 не покрива и замества API GL-4!

Напълно грешно е когато се изисква API GL-4 да се сложи чисто API GL-5, защото добавките на последното ще атакуват съставките на цветните метали на синхронизаторите и те ще се износят.

Напълно грешно е и обратният случай - когато се изисква API GL-5 да се използва чисто API GL-4.

От гамата на YACCO има 2 продукта, които са отличен избор и в 2-та случая, защото са създадени по "мека" технология - BVX 1000 75W-90 / BVX 600 75W-90. Те са едновременно API GL-5/GL-4, т.е. предоставят на възела най-върхова защита (API GL-5), като в същото време преминават тестовете за съвместимост за синхронизаторите (API GL-4). Така не е нужно за всеки отделен възел да се купува различно масло. Защото смазочната норма е в съответствие с изискванията на производителя, а вискозитетния клас SAE 75W-90 е за предпочитане пред изброените по-долу SAE 90, SAE 80W. Обединявайки нужните литри и следвайки препоръчителният интервал за смяна на всеки един възел, ще осигурите правилното му функциониране. От 2-та продукта, този който изпъква с изключителните си качества е BVX 1000 75W-90 – 100 % синтетика.

Transmission, manual W6MBA
Year-round  API: GL-4  SAE 75W-90
------------------------------
Transferbox
Year-round  API: GL-5  SAE 90
------------------------------
Differential, front
Year-round  API: GL-5  SAE 80W
------------------------------
Differential, front
Year-round  API: GL-5  SAE 80W
------------------------------

Пълна справка за автомобила Ви може да намерите в онлайн каталога на YACCO


03.07.2018
Надявам се да съм бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, бих искал да попитам какво масло за мотора е подходящо за автомобил Mitsubishi Carisma 1.8 GDI ,125 к.с. произведен 1999 година с пробег 270 000 км? Търсих във Вашият съветник, но не предоставя информация. Благодаря.
 
ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

По принцип Mitsubishi като азиатски производител препоръчва за бензиновите си двигатели стандарти по Класификация на моторните масла по експлоатационни свойства на API (Американски петролен институт). Те през годините се надграждат и ето как са се развивали от близкото минало до сега:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

По-долу ще разтълкувам изискванията на производителя Mitsubishi.

year-round  API: SG (GDI)  SAE 10W-30

Масло предистория. Първите сервизни книжки коректно изписваха минималната смазочна норма API SG в даден вискозитетен клас, напр. SAE 5W-30, 5W-40, 10W-40. Каталозите за масла следващи препоръките също препоръчваха такива вискозитетни класове. Така до 2006г, когато Mitsubishi Motors Corporation промени изцяло изискванията за двигателни масла. Спомням си как се обърнах към Ръководителя лабораторията на YACCO за съвет, защо изведнъж каталога каза "Special product"? Отговора му се забави, защото той запита директно инженерите в централата на MMC. След това ми обясни, че MMC са пуснали бюлетин, в който описват проблема с GDI двигателите. А именно, че маслата с висока концентрация на сулфатна пепел (Full SAPS) правят огромен нагар по клапаните. Новите специфични масла за GDI двигателите, които са упоменати в документа имат сулфатна пепел около 1,1% за ACEA A3 масло. Останалите характеристики (TBN и др.) не са по-различни от всяко типично ACEA A3 масло. Преиначени веднъж заводските изисквания за възела каталога, ако няма масло 1:1, попълва реда "Consult with YACCO", или "Special product".

От излизането на GDI двигателите през 1997-1998г вградени в Carisma, Galant, Space Star, Space Runner, Space Wagon, Pajero - Shogun Pinin... до 2006г бюлетина показа страшни картинки на депозитите по клапаните. Днес, 12 години по-късно не искам да си представя какво е вътре, ако собствениците не са използвали нископепелни масла с по-ниски нива на сулфатна пепел. Преминаването към SAE 10W-30 масло едва ли ще намали депозитите, но поне няма да ги увеличи. Т.е. акцента при използване на двигателно масло, не е по какъв стандарт по API (всичките го надвишават), не е и кой е единственият вискозитетен клас (това е само и единствено SAE 10W-30), не са и изминали километри на автомобила. Ударението е върху спецификата на GDI двигателите изискващи специална формула масло като съдържание.

Стандарта се разтълкува така:

API: SG (GDI)
Special composed specification for GDI engine, prevents regular products to appear at these engines.
("Специална формула за GDI двигатели, предотвратяваща натрупването на депозити в двигателите")

Към днешен момент YACCO имат специална формула масло ориентирана към последното поколение GDI двигатели. Това е LUBE GDI 5W-30 API SN, API SN-RC (Resource Conserving), GM-dexos1 GEN 2, ILSAC GF-5. Препоръчал съм го и се използва в множество азиатски бензинови двигатели, в т.ч. Mitsubishi Carisma GDI, както и на личното ми Mitsubishi.


03.04.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, каква е Вашата препоръка за Mitsubishi Outlander III, 2,2 DiD 150к.с. - 2013г? Ако може и препоръка за автоматичната скоростна кутия. Благодаря! Успешна седмица!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Приложено ще приложа и разтълкувам изискванията на производителя за двигателното масло и това на автоматика:

year-round  ACEA C1-10  SAE 0W-30
year-round  ACEA C1-10  SAE 5W-30
year-round  ACEA C2-10  SAE 0W-30
year-round  ACEA C2-10  SAE 5W-30
year-round  ACEA C3-10  SAE 0W-30
year-round  ACEA C3-10  SAE 5W-30
year-round  ACEA C4-10  SAE 0W-30
year-round  ACEA C4-10  SAE 5W-30
year-round  JASO DL-1  SAE 0W-30
year-round  JASO DL-1  SAE 5W-30

1. От горното се забелязва, че вискозитетните класове са силно стеснени и избора е само между SAE 0W-30 и 5W-30. И 2-та са правилни и на който и да си спрете вниманието двигателя ще се развърта леко. Моя съвет клони обаче повече към SAE 0W-30.

2. Смазочна норма: Двигателя е оборудван с филтър за твърди частици (DPF) и изисква специфична европейска норма по ACEA: ACEA C1, или C2, или C3, или C4 категорията. Факт е, че японската норма по JASO DL-1 не е характерна за маслата предлагани в Европа и трудно би се намерила в самостоятелният й вид, но няма да е много грешно да се каже, че има приблизително равенство между ACEA C1 и JASO DL-1.

Разликата между тези категории първо са в нивата на сулфатна пепел, фосфор и сяра, но всичките ще предпазват DPF филтъра. Категориите с най-ниски нива са ACEA C1 (LUBE J 5W-30) и ACEA C4 (LUBE R 5W-30), тези със средни стойности са ACEA C2 (LUBE P 0W-30, LUBE P 5W-30, LUBE M 5W-30). Средни са също ACEA C3 (LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30).

Още разликата е и в икономията на гориво. Най-много тя е при ACEA C1 (LUBE J 5W-30), следвана от ACEA C2 (LUBE P 0W-30, LUBE P 5W-30, LUBE M 5W-30) и най-ниска е в ACEA C3 (LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30) и ACEA C4 (LUBE R 5W-30).

Ако трябва да се намери баланс между предпазването на DPF филтъра и икономията на гориво, то предпочетете масло като LUBE P 0W-30 (или LUBE P 5W-30 / LUBE DE 5W-30), въпреки че всяко от горните също е подходящ избор. Вариантите са толкова много, че клиента може да се обърка при такъв голям избор.

Автоматична скоростна кутия:
temperate climate  Special ATF, Dia Queen ATF J3 -

Горният стандарт се разтълкува така:
Special ATF, Dia Queen ATF J3
Special ATF for Jatco JF613E 6-speed automatic. Fluid also known as Nissan Matic J or Elfmatic J6.

Единственото масло от гамата на YACCO явяващо се правилен продукт е YACCO ATF X (с червена опаковка, моля да не се бърка с ATF X FE). YACCO ATF X отговаря както на Mitsubishi Diaqueen ATF J3, така и Nissan: Matic –D/J/K & N402, като този който е аналог за кутията е "J".

Препоръка за целия автомобил със снимки на продуктите може да намерите в онлайн каталога на YACCO.


30.11.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Мога ли да Ви помоля, да споделите какво масло се препоръчва за Mitsubishi Galant 2.5 бензин 1999г (колата е бензин-газ). Благодаря Ви за отделеното време.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Сервизните книжки на азиатските двигатели за Европа до към 2000г се обръщаха за масла към американските стандарти по API (Американски петролен институт) и вискозитетните класове по SAE (Съюза на автомобилните инженери). Ето изискванията за възела:

From -25 to 40  API SG  SAE 10W-30
Above -25  API SG  SAE 10W-40
Above -25  API SG  SAE 10W-50
Above -15  API SG  SAE 15W-40
Above -15  API SG  SAE 15W-50
Above -10  API SG  SAE 20W-40
Above -10  API SG  SAE 20W-50
Below 20  API SG  SAE 5W-40
Below 10  API SG  SAE 5W-30

От горното се виждат 2 акцента:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Най-вероятно това е SAE 10W-30 защото е от -25С до +40С, докато другите са препоръчителни в зависимост от конкретна температура на околната среда. За 6 цилиндровият двигател обаче, аз залагам маслото да е SAE 5W-30 / 5W-40 за да тръгва по-бързо, от тук по-малко износване и по-бързо охлаждане. Това че производителя дава SAE 5W-30 да се използва ако е трайно под +10С и по-студено, е само препоръчителен намек, да се се ползва по-течливо масло в студено време. Последното ще има приблизително същият вискозитет при 100С, както на SAE 10W-30 масло, което има черно на бяло че издържа до +40С. Следователно реда SAE 5W-30 трябва да се разтълкува, че ще защитава двигателя от -30С до +40С. Как така до -30С ще запита някой? Има закономерност от числото 35 да се изкара цифрата преди W, т.е. 35-5=30С. Това е динамичният вискозитет и ако се отвори техническият документ на маслото, ще се види, че в лабораторни условия, е тествано да осигури течно триене в лагерите на коляновия вал при -30С. Закономерността идва от таблицата на SAE J300 създадена от SAE. Ето че и Mitsubishi в горните препоръки примерно за SAE 10W-40 е подходила по същата формула. В другите препоръки се е застраховала и понамалила по нейна преценка температурата на околната среда, но мисля че акцента е ясен.

2. Минимална смазочна норма. По американските стандарти на API те се надграждат през няколко години, ето някои от последните:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

На пазара днес няма как да се открие API SG, SH, SJ масло. Ако маслото е от реномирана марка и скоро произведено, то ще бъде минимум API SL, или SM или най-добре SN.

След 2000г някъде според законови разпоредби предполагам (азиатските производителите) вече са задължени да предоставят ако е възможно и коя европейска норма по ACEA отговаря на американската по API. Тук приравняването не може да стане 1:1, защото европейските стандарти конкретно делят маслата на такива с висок HTHS (категория ACEA A3/B4) и на масла с нисък HTHS (категория ACEA A5/B5). Горещо препоръчвам да се избягва втората категория, защото това са масла с понижено триене и не всеки двигатели е проектиран да работи с тях. От тук и опасността, защото един и същ стандарт по API, може да се покрива от масло от 2-те европейски категории.

Ако намерим масло което да отговаря на комбинацията ACEA A3/B4 + API SN във вискозитетен клас SAE 5W-30 / 5W-40, то това ще задоволи и надвиши с над 26г смазочната норма изисквана от производителя. Няма закономерност вискозитетния клас да е обвързан с вида формула - синтетична, полусинтетична и минерална. SAE следи само за реологичните свойства (течливостта) на маслото. Но за да имат ниска температура на течливост, формулата на маслата от вискозитетните класове SAE 5W-30 / 5W-40 ще бъде синтетична.

Вижда се, че бензиновите двигатели на Mitsubishi, а и много азиатски двигатели са непретенциозни откъм смазочна норма. Тук важи максимата, че един двигател не изисква стандарт за масло от когато е произведен, а от тогава, навярно, когато е почнал да се проектира: 5-10-15г назад в миналото. Висшият пилотаж е да се вдигне качеството на формулата, а не вискозитета на маслото. Първото условие лесно се постига, защото както американските стандарти по API, така и европейските по ACEA периодично се обновяват / надграждат и така формулата на маслото еволюира. В един момент се получава и ситуацията, почти всяко масло да отговаря и надвишава изискванията на производителя. Колкото до вискозитетния клас то правилен е този, който се препоръчва от производителя. Факт е обаче, че занапред е тенденция маслата да бъдат с все по-нисък вискозитет, защото са зависими от конструктивните особености на двигателя. Интересен е факта, че на съседната улица от офиса спря чисто нова кола, вярно Test Drive. Да не споменавам марка различна от Mitsubishi, но ще кажа, че това е първата кола в света, чийто двигател позволява употребата на SAE 0W-16 масло. Кой каза че такива коли няма да видим на живо? Те вече са факт.

Колкото до това дали двигателя е газифициран или не, смазочната нормата на производителя не се променя за бензин, газ, метан. Изключение прави компанията FIAT, която е създала специфични стандарти за масло, за двигателите си с фабрично оборудвани, повтарям фабрично оборудвани газови уредби. Така че не Ви трябва никакво специфично масло (за бензин или газ) конкретно за Вашия двигател. Това което трябва да се внимава е, маслото да отговаря на SAE 5W-30 / 5W-40, ACEA A3/B4, API SN. Ако до сега сте ползвали SAE 10W-40, то навярно комбинацията е била 10W-40, ACEA A3/B4, API SL което пак е правилно както подробно разясних, но ще е с едно ниво надолу спрямо предходните, които са от по-горен клас. Но всичко е правилно и позволено и по-горе производителя е дал опции.

От гамата на YACCO множество масла (API SN, ACEA A3/B4) в различни вискозитетни класове са подходящи и отлични варианти: LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40 / VX 500 10W-40... На което и да си спрете вниманието, ще е оправдае доверието Ви!


27.06.2017
Поздрави ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Моля препоръчайте ми масло за ръчна скоростна кутия на Mitsubishi ASX 1.6. бензин (75 000 км.), 2011 г. На колко хиляди трябва да се смени маслото в скоростите?

От Вашата гама каталога на YACCO е подал BVX 500 X 75W-80. По-подходящо масло има ли? Рових се нощеска, и честно казано, не намерих никакво масло, което да съответства на спецификацията освен маслото на Mitsubishi. Наистина 75W-80 много, но нито едно от тях не е GL-3. GL4/5 колкото искаш. А в ръководство свалено от Интернет пише, че се изисква API GL-3 стандарта. Темата с GL стандартите ми стана много интересна. Опитах са да намеря отговор - защо съвременен автомобил се произвежда за стар стандарт масло.

GL-3 e Inactive от доста време.

API Category GL-3 (inactive*) designates the type of service characteristic of manual transmissions and spiral-bevel axles operating under mild to moderate to severe conditions of speed and load. These service conditions require a lubricant having load-carrying capacities greater than those that will satisfy APL GL-1 service, but below the requirements of lubricants satisfying the API GL-4 service.

API Category GL-4 designates the type of service characteristic of spiral-bevel and hypoid gears in automotive axles operated under moderate speeds and loads. These oils may be used in selected manual transmission and transaxle applications.

По форумите прочетох, че масово слагат GL-4 вместо GL-3. Но никъде не намерих официално изявление, че GL-4 има Backward Compatibility с GL-3.

Предварително благодаря за съдействието.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Компанията Mitsubishi е подала следното за възела:

temperate climate  API: GL-3  SAE 75W-80

Интервала на смяна както може да видите е 100000 км при нормална употреба и 40000 км в тежки експлоатационни условия.

Относно стандартите по API:
За екстремни натоварвания, API GL-5 е по-добра от API GL-4, а пък API GL-4 е по-добра от API GL-3.
API GL-3 като препоръка не се среща често днес, генерално е била актуална за по-предни превозни средства. Какво е имал в предвид производителя изискващ за възел API GL-3 в съвременен автомобил, само той си знае...

Категорията GL4+ не е официална, тя е повече от API GL-4, но по-ниска от API GL-5 (т.е. някакъв междинен стандарт).

За съвместимостта на материалите и еластомерите, не се препоръчва да се използва по-високо ниво по API спрямо това което изисква производителя, с изключение на случаите, когато маслото е направено по "мека" технология и има API GL-5 EP качества с API GL-4 съвместимост.

Респективно няма никакъв проблем да се ползва (казуса с Вашият ASX 1.6i), когато се изисква API GL-3 масло по стандарт API GL-4 на BVX 500 X 75W-80.

Кога е възможно да се заменят категориите? Възможно е да се замени API GL-3 с API GL-4, API GL-4 с API GL-4+ но не и с API GL-5 (това се отнася за леки и лекотоварни превозни средства, но трябва да се внимава, защото и понякога вановете имат същите (ZF) скоростни кутии като камионите). Идеалният вариант е да няма отклонения от заводските изисквания и да се слага точно каквито спецификации се препоръчват. Това не са двигателни масла (при тях понякога има избор/опции) и всяко отклонение се пише на гърба на собственика и на възела.

Не се препоръчва да се използва масло с по-ниски характеристики/качества които препоръчва производителя (напр. да се използва API GL-4 когато API GL4+, или API GL-5 масло се изисква)!

Надявам се дискутираният казус да е станал по-ясен и да сме Ви убедили, че BVX 500 X 75W-80 е възможно най-правилният продукт от гамата на YACCO.


10.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, притежавам от скоро Mitsubishi Outlander 2.0 Di-D year 2007 г. В сервизната документация до сега е обслужвано само със SAE 0W-30 масло. С това ли да продължавам, някаква друга алтернатива няма ли? Двигателя е над 180 000 км. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Оригиналната препоръка от VW е VW 506.01, SAE 0W30 ==> YACCO VX 2000 0W-30
От гамата на YACCO това е VX 2000 0W-30.

Вие може да замените винаги това масло (в конкретния случай) с VW 507.00, SAE 5W-30 масло ==> YACCO LUBE DE 5W-30

Бъдете внимателен, интервала на смяна и в 2-та случая е до 15000 км.


25.04.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

8 + 4 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!