ВЪПРОС:
Здравейте, препоръка масло за Mazda 3 1.6 116 к.с., дизел с DPF. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на казуса.

Професионалният подход при избора на масло, трябва да стъпне върху изискванията на производителя. За жалост във Вашия случай те са размазани и изобщо не са подходящи за двигател с DPF. На камък удариха и безуспешните ми опити да намеря Owner manual за Европа и вътре да сверя препоръките. Да има, но с включени само бензинови двигатели. Връщайки се на изходно ниво, както и подозирах Вашия двигател е произведен от PSA.

Едно е сигурно. След като двигателя е оборудван с DPF филтър, той ще бъде минимум Евро4, а много вероятно и да е Евро5. Сверка може да направите от големия талон на автомобила. От тук следва закономерността, че маслото в двигателя трябва да е нископепелно. PSA е един от основните членове на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Тя през 2004г въведе нова категория "ACEA C" масла и тази използвана предимно от PSA е ACEA C2. През 2009г PSA създаде и въведе свои специфични стандарти и този стъпнал върху основата на ACEA C2 е PSA B71 2290, но с допълнително завишени двигателни и лабораторни тестове. В частност масло по ACEA C2 трябва да осигури икономия на гориво мин 2.5 % спрямо референтно масло, като спомогне за намаляване вредните CO2 и други емисии. А формулата на лубриканта е щадяща системите за третиране на отработените газове (катализатори, FAP) и спомага да им се удължи живота.

Така че за двигател на PSA който се вгражда и в множество автомобили на други автомобило-производители вискозитетния клас SAE 5W-30 е подходящ. След това е добре формулата да е с Mid SAPS нива по ACEA C2. А ако има и конкретен стандарт по PSA B71 2290, това ще даде допълнителна тежест. Нещо повече. PSA превозните средства оборудвани с FAP имат отделен резервоар с течност за регенерация. Във Вашия случай зная, че също имате. Не мога да твърдя/знам дали оборудвания FAP/DPF в автомобила Ви е на PSA или на Mazda, но със сигурност двигателя няма да изисква ACEA C1 масло, което се препоръчва за първата генерация Mazda 5/6 2.0 DPF. "ACEA C" маслата са на първо място смазочна защита на двигателя, а в последствие защитават каквито системи за третиране на отработените газове са оборудвани. Но SAPS нивата на ACEA C1 са толкова ниски (визирам в частност фосфора който участва в противоизносващите компоненти в маслото), че двигател в който се използва ACEA C1 вместо правилната друга смазочна норма, е сериозно застрашен от дефектиране. Двигателя на PSA вграден в други коли изисква маслото да е с понижено триене, да осигурява мигновено развъртане и смазване, да осигурява икономия на гориво и да намали вредните емисии. По подобие на ACEA A5/B5, всички тези качества плюс защитата на DPF се осигурява и от PSA B71 2290 ACEA C2 масло.

Препоръчвам Ви от гамата на YACCO да си спрете вниманието на две 100 % синтетични, Mid SAPS масла по PSA B71 2290, ACEA C2, а именно YACCO LUBE P+ 5W-30VX 1000 LE 5W-30.

Ако притежавате на хартиен носител Owner manual дошъл с автомобила (а не някакво онлайн ръководство), моля предоставете ми снимка с информацията за дизеловите спецификации и ще обсъдим променената ситуация.


23.12.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Mazda 3 2.0 150 кс 2004г. бензин/газ. Маслото с което я карам е YACCO LUBE GDI 5W-30 dexos1. Въпроса ми е това ли е маслото с което да я карам в бъдеще?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя на автомобила, компанията Mazda има различен подход от Ford. При последния използващ същия двигател се изисква конкретен стандарт по Ford стъпнал върху основата на ACEA A5/B5 в SAE 5W-30 масло. При Mazda препоръките са по-либерални. Те позволяват употребата освен на европейските стандарти ACEA A5/B5 и A3/B4, така и на минимален американски стандарт API SL. Вискозитетните класове при Mazda са множество, в т.ч. SAE 5W-20, 5W-30 и 10W-40. И докато концепцията на Ford е за едно единствено масло (YACCO LUBE F 5W-30), то от гледната точка на Mazda обхвата на подходящите масла се разширява.

В частност Mazda Motor Corporation и Ford Motor Company са членове на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Тази система за качествените показатели на маслата обръща сериозно внимание на защитата на двигателя, на оборудвания турбокомпресор, на съвместимостта с предходно поколение гарнитури. Още поставя контрол върху вредните емисии, намаля нивата на фосфор в маслото с цел предпазване на катализатора и осигурява икономия на гориво. Взимайки под внимание гледната точка на двата големи автомобило-производителя се вижда, че те препоръчват масла с понижено триене, за лесно развъртане на двигателя и неговата защита. Увеличената икономия на гориво спомага за намаляване месечната сметка на гориво, предпазва и удължава живота на катализатора, който на свой ред е последната линия на защитата пред замърсяването на природата.

Както казах множество масла са подходящи за Вашия двигател. Повечето от тях са разработени за дизеловите двигатели на европейските автомобило-производители, като разбира се стават и за бензинови. Докато YACCO LUBE GDI 5W-30 в себе си няма и нотка на дизел. Неговото приложение е за бензиновите двигатели на азиатските и американски производители. Нещо повече. То е официално одобрено по най-върховите такива API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2. Специално за двигател на LPG е по-подходящо от LUBE F 5W-30.

Продължете да използвате и занапред LUBE GDI 5W-30. Неговия HTHS е 3.3 и намира елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя. Измежду препоръките изпъква като пръв сред равните в защитата. Други също върхови опции са например LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30... Тяхната цена е доста по-скъпа именно поради горната причина. Формулата им е ориентирана към европейския автопарк, а бензиновия стандарт по API е просто един от многото, докато при LUBE GDI 5W-30 всичките стандарти са хомологирани (официално одобрени) от всеки ОЕМ. Още с излизането си на пазара се превърна в абсолютен хит. Нещо повече. Наскоро формулата му се надгради до най-новите стандарти API SP-RC (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A. И ако за предходното поколение горе дискутираните масла се вместват в препоръките, то за най-новия автопарк те не са подходящи. Само LUBE GDI 5W-30 продължава занапред. Формулата му е така създадена, че специфичните модификатори на триене добавки намаляват разхода на гориво и CO2 емисиите. Отделно покрива изискванията за последно поколение бензинови двигатели, но е напълно съвместимо и с по-стари. И последното поколение вградени добавки позволяват охлаждане, смазване и почистването на двигателя, като същевременно намаляват износването и удължават живота му. Ненапразно LUBE GDI 5W-30 го титулувах като флагмана от гамата на YACCO.


09.10.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, имам Mazda 2, 2008 година, 1.4 HDI, 68 к.с какво масло бихте ми препоръчали? С уважение....

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Действително Вашият двигател е съвместна разработка между Ford и PSA Group (Peugeot/Citroën), всеки обозначаващ го със своя абревиатура DuraTorq TDCi, или HDi. Отделно се вгражда и в Mazda 2 като CiTD. Познавайки производителите на възела е добре да се знае, какво препоръчват за този двигател в оригинал.

Така например Ford изисква специфични смазочни норми Ford M2C913-B/913-C, надграждащите се през годините до последната към днешен момент Ford M2C913-D. Те са стъпнали върху базовите изисквания на европейската категория ACEA A5/B5, но с допълнителни двигателни и лабораторни тестове от страна на Ford към качествата и характеристиките на маслото. То е представител на High SAPS формула с изключително висок TBN мин 10, който отлично защитава двигателя от корозивните процеси. Отделно, ACEA A5/B5 трябва да осигури мин 2.5 % икономия на гориво спрямо референтно масло. Така Ford с грижа към планетата е проектирал екологичен двигател, осигуряващ икономия на гориво, а това говори, че и вредните емисии които ще се отделят са по-малко. Последния печеливш е природата, защото увеличената Fuel economy е правопропорционална на намалените нива на CO2 и другите вредни емисии. Така успоредно се спестява гориво, което ако трябва да се зареди на бензиностанцията, в по-бърза степен ще се изчерпат крехките природни ресурси. Вискозитетния клас за двигателя вграден във Ford автомобил е единствено SAE 5W-30. Или казано иначе, смазочната норма Ford M2C913-D може да се поддържа само от SAE 5W-30 масло. Дали двигателя е нов или през годините ще навърти сериозен пробег, препоръките на Ford си остават само за конкретна смазочна норма в SAE 5W-30. От гамата ни имаме масло по WSS-M2C913-D Ford acknowledgement (признание/потвърждение) и това е YACCO LUBE F 5W-30. На Fuel economy тестовете е показало внушителните 3.1 %.

Ако двигателя обаче е вграден в PSA автомобил, Peugeot/Citroen има друга концепция за маслата. PSA също е създала свои върхови смазочни норми, които са надградили базовите изисквания на различни ACEA категории, но вече са диференцирани. Ако двигателя има FAP се изисква само PSA B71 2290 SAE 5W-30 масло. Формулата на лубриканта е Mid SAPS по ACEA C2 за защита на системите за третиране на отработените газове. Понеже двигателния тест на ACEA A5/B5 и ACEA C2 е един и същ, ACEA C2 също осигурява мин 2.5 %. От гамата ни отлично масло е YACCO LUBE P 5W-30 (ACEA C2, PSA B71 2290, 2.6 % Fuel economy). Нататък следват различията с Ford... Ако двигателя няма FAP, PSA позволява маслото да бъде High SAPS формула по ACEA A3/B4 подплатено от стандартите PSA B71 2296 SAE 5W-40 (YACCO LUBE FR 5W-40), или PSA B71 2300 SAE 10W-40 (YACCO VX 500 10W-40). При последните Fuel economy няма и изобщо тези два вискозитетни класове не попадат в полезрението за такава.

До тук излиза, че 2-те фирми производителки на този двигател имат различна концепция, какво желаят маслото да осигури и всяка в нейният двигател препоръчва специфични свои смазочни норми и само те са най-правилните. Нищо, че понякога са на другия полюс (ACEA A5/B5 vs ACEA A3/B4).

Как стоят нещата за същия 1.4 CiTD вграден в Mazda 2? За него Mazda Motor Corporation е подала множество смазочни норми, като ACEA A3/B3, A3/B4, A5/B5, API CE/CD/CF/CF-4. Палитрата е обширна и някои спецификации се припокриват до някъде с Ford / PSA, а други са напълно различни (дизеловите стандарти по API?). Подадените вискозитетни класове са SAE 5W-30 / 10W-30 / 10W-40. В действително SAE 5W-40 не е упоменат изрично, но теоретически е позволен ако трябва ръчно да се вмъкне. Защо? Защото Mazda позволява маслото да почва със SAE 5W-xx и да завършва на xxW-40. В този диапазон е и SAE 5W-40.

От една страна препоръките на Mazda са изключително либерални. Това за някои може да е плюс, защото се оказва, че двигателя може да се експлоатира с множество видове масла. От друга страна, взимайки в предвид оригиналните и завишени ОЕМ спецификации на Ford / PSA считам, че най-доброто масло за Вашия двигател е да обедини в два-три продукта изискванията и на 3-те производителя. В действителност по талон Вашия двигател е Евро 4 и лично за мен маслото трябва да е нископепелно, Mid SAPS формула. Но кое да бъде то?

1. Ако бъде по европейската категория ACEA C2 и използвате YACCO LUBE P 5W-30 (PSA B71 2290), ще имате заложената по default икономия на гориво изисквана от ACEA C2 за мин 2.5 % (всъщност е 2.6 %). Не вярвам двигателя да е оборудван с FAP филтър, но със сигурност ще имате навярно съвременен катализатор, който LUBE P 5W-30 ще го предпазва повече. YACCO LUBE P 5W-30 в частност е разработено специално за двигател с FAP, но става и ако няма такъв (в PSA автомобил). В препоръките на Mazda се вписва заради стандарта API CF заменящ предходните API CD/CE. Понеже формулата му е по ACEA C2, към днешен момент официално не може да се изпише че отговаря на ACEA A5/B5, но за Вашия двигател може да се приеме че е така (двигателния тест е един и същ). Т.е. формулата на маслото отговаря на множество смазочни норми и покрива изискванията къде повече, къде по-малко на Ford за Fuel economy и широко ги надвишава в PSA / Mazda.

2. Може да се избере друго Mid SAPS масло, но по ACEA C3. Представител е YACCO LUBE O 5W-30. На първо място в препоръките на Mazda то е по API CF, но този стандарт е много стар (1993-2011г). Понеже двигателния тест на ACEA C3 и A3/B4 е един и същ, може неофициално да кажем, че маслото покрива ACEA A3/B4. За ACEA C3 икономията на гориво е сведена малко до над 1.2 % и това е логично, защото и HTHS на лубриканта се увеличава. От тук вътрешното съпротивление се увеличава, а това намаля Fuel economy. Опцията е отлична и също ще осигури защита на двигателя (Евро 4) и турбото. За Common rail горещо Ви съветвам да не преминавате на SAE 5W-40 / 10W-40. YACCO LUBE O 5W-30 се е доказало като много качествен продукт, редуциращ консумацията на масло поради изключително стриктната си формула.

3. Въпреки че не е Mid SAPS лубрикант, най-еластичен и податлив ще бъде двигателя с YACCO LUBE F 5W-30. По-горе казахме, че е официално одобрено по Ford M2C913-D, спецификация с лекота надвишаваща базовите изисквания по ACEA A5/B5 подадени от Mazda. Fuel economy е издигната до висота с над 3.1 %. Ако извършвате дълги между сменни пробези, то YACCO LUBE F 5W-30 с високия си TBN 10 ще защитава двигателя до края им. Единственото което в някои очи може да бъде лек недостатък е, че е High SAPS формула и ако наистина двигателя има оборудван катализатор (Евро 4?) опцията не ще е много щадяща спрямо горните.

Надявам се, че в детайли разтълкувах изискванията на 3-те производителя Mazda / Ford / PSA и предоставих масла, които са взели най-доброто от пресетите препоръки. Всеки от дискутираните по-горе продукти са флагмани на марката YACCO в класа си и на което и да си спрете вниманието съм убеден, че ще отговори и надвиши очакванията Ви.


07.09.2020
Хубав ден, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Имам автомобил MAZDA-6,дата на производство 06.2010г.,2000 куб.см, 155 к.с. с директно впръскване, код на двигателя LF-DE. Бих желал да ми препоръчате двигателно масло от Вашата продуктова гама, спрях се на LUBE GDI 5W-30, ако има и други подходящи бих ги разгледал с интерес. Какво представлява т.нар. феномен LSPI (Low Speed Pre-Ignition)? Очаквам Вашите препоръки.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Компаниите Mazda и Ford имат дългогодишно партньорство през годините, обменяйки технологии и използвайки know-how в техните превозни средства. Така например Вашия двигател е съвместна разработка с Ford, но всеки производител има своя гледна точка за типовете масла и вискозитетни класове подходящи за него.

Така например същия L двигател вграден във Ford автомобил ще изисква Ford WWS-M2C913-D SAE 5W-30 масло. Характерно за спецификацията Ford WWS-M2C913-D е, че е стъпнала върху основата на европейската категория ACEA A5/B5, но с допълнително завишени двигателни и лабораторни тестове. Вискозитетния клас е единствено SAE 5W-30, независимо от доводи (след време) за пробег на автомобила, възраст или консумация на масло.

Вече за двигателя вграден във Вашия автомобил, Mazda има друга гледна точка. Тя препоръчва множество смазочни норми, като основните са по американските стандарти на API (Американски петролен институт) и в частност API SL (2000-2004г) следвана от API SM (2005-2010г) и накрая API SN (2011-2020г). Навярно под законови разпоредби японския производител е предоставил и смазочни норми и по европейските стандарти на ACEA изхождайки от факта, че след като живеем в Европа теоретически може да не се намерят масла отговарящи на API. От европейските стандарти подадените са ACEA A3/B3 (надграждаща се от ACEA A3/B4) и ACEA A5/B5 (последната смазочна норма казахме че Ford е доразгърнал и е създал върху нея своя по-върхова).

Колкото до вискозитетните класове Mazda е подала да се използва широк диапазон включващ такива като SAE 0W-20, 0W-30, 5W-20 и 5W-30, стига маслото да отговаря на някоя от горе упоменатите спецификации и с това се разминава от Ford препоръчващ само и единствено SAE 5W-30.

Знаейки че Вашия MZR 2.0 DISI е с директно впръскване, с грижа към възела е добре препоръките да се прецизират. И моля приемете моите поздравления, че сте се насочили към LUBE GDI 5W-30. Вашия двигател не считам че е засегнат от феномена LSPI (Low Speed Pre-Ignition). Ще Ви разкажа основата на проблема, а по-долу ще предоставя линк към по-подробна и пълна информация.

Целия процес на автомобило производството е ориентиран към икономията на гориво и защитата на природата. Това не е абстрактно понятие. Така например през 1979г USA бяха ударени от глобална петролна криза и първи я усетиха големите производители като Ford, GM и Chrysler. Те започнаха масово да затварят заводите за нови автомобили и да съкращават служители. Това се отрази на финансовото състояние и на издържаните от тях семейства. И проблема се състоеше, че до тогава американските потребители предпочитаха да купуват автомобили с голяма кубатура двигатели, независимо каква консумация на гориво имат. Но когато бензина изчезна по бензиностанциите, а на черно стана тройно по-скъп, никой не искаше да купува нов такъв автомобил или да има възможност да зареди стария си. Единствено японските производители имаха вече разработени малолитражни автомобили, които светкавично се разграбиха. От Ford току що в Chrysler се бе прехвърлил далновидния инженер Lee Iacocca, създателя на легендарния Ford Mustang от 1963г. Под неговото ръководство се разработи през 1980г набързо малолитражния автомобил Chrysler K който успя при базово изискване за 21.3 да измине 25.5 (мили с галон бензин) и първи от американските производители „да стъпне на крака“ привличайки клиенти. Кризата от 1979г даде безценен урок на всички автомобило производители, а така също и на клиентите, които вече знаеха, че при срив на петролните пазари е възможно да не могат да обслужват/зареждат автомобилите си. Някак си икономията на гориво се превърна в ключова и движеща сила и бе заложена в следващото поколение двигатели...

В частност Mazda (както и Ford) е член на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство ако маслото е с понижено триене, то тогава API SM (Energy Conserving) = ILSAC GF-4 (2005-2010г) и API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5 (2011-2020г). В препоръките за двигателя не присъстват конкретно стандарти по ILSAC GF-4/GF-5, но ще е бонус ако маслото ги поддържа, защото те са надградили базовите изисквания на API.

За да могат двигателите да осигуряват икономия на гориво, те се сглобяват на специфични хлабини и производителя по подобие на горните изисквания препоръчва употребата на масло от по-ниските вискозитетни класове. Т.е. маслото е с понижено триене. Това осигурява изключително лесно развъртане, моментално смазване и по-малко износване. Тази икономия на гориво веднага се усеща от клиента по месечната сметка за гориво. Бонусите за производителя е, че е създал екологичен двигател по последните еко емисии (във Вашия случай навярно Евро5). Двигател отделящ по генерацията по-малко газове заради икономията на гориво, ще запуши в по-бавна степен оборудвания катализатор. И ако маслото е с подходящи ниски нива на Mid SAPS стойности, допълнително ще му удължат живота. Т.е. с използваното масло с понижено триене от по-ниските вискозитени класове всеки по веригата е печеливш: потребител, производител, катализатор и накрая природата. Представяте ли си един двигател да спести на месец спрямо референтно масло около 2л гориво и в същото време да има един милярд превозни средства използващи такъв тип енергоспестяващо масло, каква колосална крачка в екологична насока е това?

За да стане всичко това новите съвременни двигатели са сглобени на специфични хлабини. Допълнително са оборудвани със система за променливи фази на газоразпределението. И от 2010г започна процес на вграждане на двигатели с директно впръскване, оборудвани с турбокомпресор (TGDI). Но за да бъдат по-екологични, на двигателите им намалиха кубатурата, а същевременно ги направиха по-мощни спрямо аналога им, напр. 1.4 TGDI 140 к.с.. И тук се появи разрушителния феномен LSPI (Low Speed Pre-Ignition). До сегашната технология почистващи добавки на базата на калций не бе подготвена за него, докато тази на базата на магнезий редуцира феномена. Теорията гласи, че прашинка от челото на буталото в такт сгъстяване се откъсва и тя възпламеня горивната смес, напр. части от секундата преди нормалната искра да я възпламени. И това поражда детонации, буталото отива нагоре, тягата надолу, счупват се сегменти, бутала, свещи. Т.е. имаме екологичен двигател, но проблем който е разрушителен за него. А същевременно законовите изисквания за еко нормите си остават. Дори и най-върховите през 2011г смазочни норми API SN-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-5 не успяха да се справят. LSPI тепърва се появяваше. Затова членовете на ILSAC в които участват Ford, GM,....Mazda и други азиатски производители отправиха петиция до централата на API с молба спешно да се въведе нова смазочна норма която да тушира проблема. И докато ILSAC GF-6 бе оставен за 2020г проблема стана много наболял за масово произвежданите TGDI двигатели. Първите пионери създали свои тестове бяха Ford и GM, последния който надгради и въведе спецификацията до GM-dexos1™ Gen2. И ако Ford и GM се бяха справили доста добре, не така стоеше ситуацията за останалите членове на ILSAC. Затова през Май 2018г се създаде междинна категория API SN PLUS, която надгради API SN от 2011г но добави защита против LSPI. Вече през Май 2020г двете системи за класификация на маслата по експлоатационни свойства финално въведоха и позволиха лицензиране по API SP / ILSAC GF-6A. В тях са събрани всичките досегашни know-how за LSPI и включват нови и нови двигателни и лабораторни тестове. В частност тези стандарти покриват и надграждат надолу по веригата изискванията на всеки производител препоръчващ кои да е (бензинови) стандарти по API / ILSAC. Но строго препоръчително е GDI двигателите след 2010г да ги ползват, като следват съобразно и препоръките на производителя, който ако прецени, ще ги промени. Така например за засегнатите двигатели на Opel в Европа, например Astra J 1.4 GDI 140 к.с. навремето се изискваше GM-dexos2™ SAE 5W-30 масло. Но то не бе предвидено за LSPI. С въвеждането през 2015г на GM-dexos1™ Gen2, GM веднага промени препоръките си, онлайн каталога на YACCO автоматично се синхронизира и вече вместо LUBE O 5W-30 препоръчва LUBE GDI 5W-30. По канален ред производителя спусна вътрешно-фирмени бюлетини и до дилърите.

Споменах, че не смятам Вашия двигател да е засегнат от LSPI, защото не е толкова малка кубатура като 1.0 или 1.4, а 2.0, като същевременно липсва турбокомпресор. Независимо от това използването на LUBE HY 0W-20 или LUBE GDI 5W-30 са възможно най-отличните опции. Те са оборудвани с възможно най-технологичния пакет смазващи, магнезиеви почистващи и охлаждащи добавки. Вярно е, че много масла от гамата ни покриват изискванията на Mazda за Вашия двигател. Но докато тези продукти са главно разработени за дизеловите двигатели на европейските производители (и бензинови разбира се), то в LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30 няма и нотка на дизел. Те са изцяло насочени към бензинови апликации изискващи някой от стандартите API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5, или GM-dexos1™ Gen2 съответно в SAE 0W-20 или 5W-30 масло. Нещо повече. Няма начин в момента да не са в процес на сертифициране до най-върховите API SP-RC (Resource Conserving) / ILSAC GF-6A. Затова горещо Ви съветвам да изберете някое от двете масла имащи формула с магнезий против LSPI и Resource Conserving качества. Това е комплексна защита насочена към възлите двигател (верига, турбо, гарнитури...), катализатор и контрол на вредните емисии, икономия на гориво и природа. Не напразно ги титулувам с фразата "първи сред равните" ставайки дума за препоръка на масло за бензинов азиатски или американски двигател. Заповядайте и линк към материали за LSPI:

https://www.yacco-bulgaria.com/novini/fenomena-low-speed-pre-ignition


19.08.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло бихте ми препоръчали за Mazda 6 2013, 146 к.с., 2.0 бензин на 235000 км пробег? До сега е карана със SAE 5W-30.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Понеже автомобила Ви е гранична година, разтълкуването препоръките на производителя ще се отнасят както за бензиновите двигатели на Mazda 6 GH/GZ, така и за Mazda 6 GJ SKYACTIV-G.

Като японски производител Mazda първоначално препоръчва за бензиновите си двигатели смазочна норма по API (Американски петролен институт). Това е американска класификация за качествените показатели на маслото. Минималната подадена спецификация е API SL (важала в периода 2001-2004г). Следващата е API SM (2005-2010г), а най-високата е API SN (2011-2020г). Характерно за API SL е, че нивата на фосфор все още са твърде високи (0.10 % max.), а това не е добре за катализатора в дългосрочен план. Но пък от друга страна фосфора като компонент участва в противоизносващите добавки на маслото и в защитата на двигателя. Генерално от 2005г нагоре започна процес на балансиране нивата като се намали частично фосфора в API SM/SN (0.08 % max.), така че двигателя да има нужната му защита, с цел да се удължи живота на катализатора. Тук има дълбока взаимовръзка. На първо място двигателите се разработват на по-специфични хлабини и изискват специален тип лубрикант с понижено триене. Той осигурява икономия на гориво което е в полза на клиента. Намалената консумация на гориво води до по-малък обем вредни емисии тръгващи през генерацията към катализатора. Отделно част от маслото като изгори в горивната камера, но формулата му е Mid SAPS, с по-бавни темпове ще го запуши. А колкото по-защитен е катализатора, толкова по-предпазена е и природата, с наболял акцент за въздуха в наши дни. По подобие на американските спецификации по API SM/SN в европейските стандарти през 2005г също се обособи специална категория "ACEA C" масла, които допълнително намалят нивата на сулфатна пепел, фосфор и сяра в маслото. Конкретно никоя "ACEA C" категория не се изисква за двигателя Ви, просто направих съпоставка за да видите как екологичните насоки влияят върху препоръките за масла в международен план.

Понеже живеем в Европа и теоретически е възможно да не се намерят масла по API, Mazda е подала и алтернативни европейски стандарти от типа на ACEA A3/B3 (надграждаща се от ACEA A3/B4) и ACEA A5/B5 за ползване. Маслата по първата категория са с висок HTHS и държат висок кинематичен вискозитет при 100С. От тук и икономията на гориво е незначителна. Втората категория ACEA A5/B5 са масла с нисък HTHS осигуряващи изключително лесно развъртане на двигателя. Понеже маслото е с понижено триене според критериите на ACEA A5/B5 икономията на гориво е мин 2.5 % спрямо референтно масло. Използваното от Вас масло е такъв тип.

Още няколко думи за екологията и икономията на гориво. В частност Mazda е член на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство ако маслото е с понижено триене, то тогава API SM (Energy Conserving) = ILSAC GF-4 (2005-2010г) и API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5 (2011-2020г). В препоръките за двигателя не присъстват конкретно стандарти по ILSAC GF-4/GF-5, но ще е бонус ако маслото ги поддържа, защото те са надградили базовите изисквания на API.

От позволените вискозитетни класове предпочитана опция за двигателя са SAE 0W-20 и например SAE 5W-30. Разбира се маслото за да ги поддържа, трябва и формулата му да е с понижено триене за да осигури всичките полезни последствия от икономията на гориво. За да бъде прехода плавен, Ви препоръчвам да останете на SAE 5W-30, но да използвате масло с нисък HTHS с цел лесно развъртане на двигателя, в т.ч. и защита от износване, а Fuel economy концепцията ще дойде от само себе си.

Във всички случаи препоръките на производителя трябва да се уважат и според Mazda всичките масла отговарящи на критериите са правилни. Това не пречи да изброим характеристиките на подходящите масла от гамата ни, с цел да изберете такова, което най-удовлетворява представата Ви за подходящ продукт. С цел да държа нещата прости и да не Ви объркам, ще дискутирам само 3 масла в SAE 5W-30, въпреки че има над 10 подходящи.

1. LUBE GDI 5W-30 е 100 % синтетично Fuel economy масло за бензинови двигатели. Характерно за него е, че е официално одобрено по възможно най-върховите бензинови стандарти API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2, които надвишават с лекота изискванията в препоръката. Ценителите на масла в частност веднага улавят стандарта API SN PLUS, който заменя най-високия API SN в препоръките. А сертификата по ILSAC GF-5 казахме, че издига защитата на двигателя до едно по-върхово ниво. Двигателите конструктивно се промениха и за най-съвременните бензинови специално се създаде през Май 2020г двете най-технологични стандарти: API SP (Resource Conserving) и ILSAC GF-6A. И от гамата ни в SAE 5W-30 единственото масло което съвсем скоро ще бъде сертифицирано и по тях е LUBE GDI 5W-30. Хубавото, че е най-достъпно като цена из между предложенията в този отговор. И това е разбираемо. Докато другите масла са ориентирани в частност към дизеловите двигатели на европейските автомобило производители (и разбира се и бензинови), то в LUBE GDI 5W-30 няма и нотка на дизел. От тук цената му е по-достъпна, защото поддържа и надвишава всякакви бензинови спецификации изобщо. Отделно формулата му е предвидена да се бори с феномена LSPI (Low Speed Pre-Ignition) и в нея са вградени най-ново поколение смазващи, почистващи и главно охлаждащи добавки. Маслото намира елегантен баланс между икономията на гориво (2.1 %) и защитата на двигателя (HTHS 3.3). Не напразно в отговорите си за бензинови двигатели го титулувам като "пръв сред равните" в защитата на двигателя, веригата, турбото, гарнитурите и катализатора. Всичко това са  Resource Conserving характеристиките.

2. LUBE P 5W-30 е 100 % синтетично Fuel economy масло за дизелови и бензинови двигатели, Mid SAPS формула. В препоръките се позиционира чрез високия стандарт API SN. Понеже формулата му е и по европейската категория ACEA C2, тук нивата на фосфор допълнително са намалени. А Fuel economy е издигната до завидните 2.6 %, защото се намаля леко HTHS 3.2. Преди създаването на LUBE GDI 5W-30, LUBE P 5W-30 най-добре покриваше нуждите на бензиновите азиатски двигатели. Но неговата таргет група както казах е друга, а стандарта API SN е просто един от вградените във формулата. Ако го изберете спрямо долното масло, ще вдигнете гарда на защитата според API от API SL на API SN. Ще запазите Fuel economy концепцията същата (мин 2.5 %), а така също и защитата на двигателя. Защото двигателния тест на ACEA C2 и ACEA A5/B5 е един и същ. Разликата е в намаляването SAPS нивата, което е определено в полза на катализатора.

3. LUBE F 5W-30 е 100 % синтетично Fuel economy масло масло специално разработено да покрие Ford WWS-M2C913-D и Jaguar Land Rover ST JLR.03.5003 спецификациите. Те са стъпнали върху базовите изискванията на ACEA A5/B5 в препоръките, но с допълнителни лабораторни и двигателни тестове. Като този по Fuel economy е внушителните 3.1 %. YACCO LUBE F 5W-30 е доста сходно с ползваното от Вас до сега. Докато последното е по базовите изискванията на Mazda, то LUBE F 5W-30 изпъква заради повечето поддържани спецификации. Предимство да се използва виждам във факта, че е в синхрон с изискванията на Mazda (HTHS 2.91) по принцип за лесно течливи масла с понижено триене осигуряващо икономия на гориво. Отделно заради ACEA A5/B5 стандарта маслото има изключително висок TBN 10.2, който се бори с корозията в двигателя. И от теоретична гледна точка ако с автомобила изминавате голям годишен пробег, то формулата на маслото ще издържи, а от тук и защитата на двигателя. Недостатък намирам в по-ниския (спрямо горните) стандарт API SL, който не е така щадящ катализатора...

Убеден съм, че на което и от 3-те си спрете вниманието, ще удовлетвори изискванията на производителя и главно Вашите очаквания. Дори и аз не мога да кажа което е по-добро, защото и 3-те надвишават изискванията на производителя и всяко от тях изпъква с нещо уникално. Но безспорен факт е, че с излизането на LUBE GDI 5W-30 последното се превърна в абсолютен хит за бензиновите азиатски и американски двигатели. Например ако дискутираната Mazda бе предназначена за USA/CAN, щях да Ви насоча директно само него.

Както знаете, двигателя Ви събира 4.2л, колкото до пробега независимо от типа на маслото, моля намалете го до някакви разумни и достижими интервали в зависимост от експлоатационните условия.


03.08.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Може ли препоръка за двигателно и масло за ръчната скоростна кутия на американска Mazda 3 SKYACTIV-G 2.0 USA, 2013г? Благодаря за отговора.

ОТГОВОР:
Здравейте, и аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките за възлите.

1. За двигателя предназначен за американския пазар Mazda препоръчва употребата целогодишно на ILSAC GF-5 SAE 0W-20. Спецификацията ILSAC GF-5 бе въведена през 2011г, все още е актуална и се считаше до скоро като "първа сред равните" от към смазочна защита на двигателя, на турбото и катализатора. В частност ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата) са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители и разбира се Mazda е член. Колкото до вискозитетния клас SAE 0W-20 той е породен от нуждата природата да бъде защитена. Вече повече от десетилетие производителите сглобяват двигателите на специфични хлабини и препоръчват масла с понижен вискозитет. Той на първо място заради пониженото триене на флуида осигурява икономия на гориво което е в полза на клиента и прави развъртането на двигателя изключително лесно. В същото време производителя изпълнява условието да произведе екологичен двигател, който с единица гориво да измине определени (повече) километри. Всичко това се прави с цел да се предпази природата, защото (намаленото) изразходено гориво ще изхвърли в атмосферата по-малко вредни емисии. Отделно като цяло Fuel economy концепцията има за цел да отложи зареждането на гориво в глобален мащаб, а по този начин природните ресурси да се изчерпват по-бавно. Занапред ще бъдем свидетели на все по-икономични бензинови двигатели използващи масло от вискозитетни класове като SAE 0W-16 и по-ниски....

От гамата ни сертифицираното масло по множество бензинови стандарти като API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen 2 е YACCO LUBE HY 0W-20 100 % синтетично “Fuel economy” масло за бензинови и хибридни двигатели. Неговата Fuel economy според Sequence VID (ASTM D7589) трябва да е минимум 2.6, но аз подозирам нива около 4.3 %. Отделно ILSAC GF-5 намаля съдържанието на фосфор в маслото до нива 0.08 % с цел предпазване на катализатора. По този начин на последния му се удължава експлоатационният живот и това пряко влияе върху качеството на въздуха, акцент все по-актуален в наши дни. Друга добра новина е, че през Май 2020г се позволи лицензирането на най-новия стандарт ILSAC GF-6A, който издига защитата като цяло до едно още по-върхово ниво. В момента процеса по сертифициране на YACCO LUBE HY 0W-20 по ILSAC GF-6A е в ход и аз много скоро очаквам, Ръководителя лабораторията на YACCO да ревизира и обнови формулата и техническият документ. Но първо сертифицираното масло по новите стандарти ILSAC GF-6A и API SP ще се появи в директорията на API EOLCS (линк).

Обема масло който е подаден е 4.2л. Моля внимавайте. Mazda USA е подала смяна на маслото и то в нормални експлоатационни режими от 7500 мили / 6 месеца (което събитие настъпи първо), а когато условията са тежки (severe), пробега е до 5000 мили / 4 месеца.

2. Относно 6 степенната ръчна скоростна кутия с код C66M-R препоръките са за API GL-4 SAE 75W-80. API GL-4 масло се използва в частност за защита на синхронизаторите, а вискозитетния клас SAE 75W-80 e широко препоръчван за осигуряване също икономия на гориво. Съвсем в синхрон с насоките и за двигателно масло. Обема масло на кутията е 1.7л. Пробег не е подаден, но ако има пробка за източване Ви съветвам той да е на всеки 80000 км. Също моля направете справка и в Owner manual-a на автомобила за конкретните километри. От гамата ни продукта който е подходящ е YACCO BVX 500 X 75W-80 универсално синтетично масло по API GL-4 и множество други стандарти, под чиято тежест може да се каже, че формулата на маслото даже е от по-високото ниво API GL-4+


14.07.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Бихте ли ми препоръчали оптимално масло за тази кола Mazda 3 бензин, която е и на газ, 2006 година? В момента я карам със SAE 10W-40 по препоръка на майстор (макар и по инструкции да е написано SAE 5W-30) и не съм забелязал да гори масло, като е купена от скоро и нямам сравнение с друго масло. Кое от вашата серия би било подходящо за нея? Благодаря за отговора.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Понеже не сте уточнили кубатурата на двигателя, разтълкуването на препоръките ще се отнасят за всички бензинови двигатели на европейския модел през 2006г.

1. Смазочна норма. Като японски производител Mazda препоръчва на първо място такава по Класификацията на експлоатационни свойства на API (Американски петролен институт), който дефинира качествените показатели на маслото. Минималният стандарт е API SL (2001-2004г). Въпреки че с излизането на модела Ви е бил актуален, масло по API SL съдържа все още високи нива на фосфор и сулфатна пепел. Нивата на фосфора са правопропорционални на експлоатационният живот на катализатора и ще го запушат по-бързо. Високите нива на сулфатна пепел пък ще правят нагари по клапаните и горивната камера като цяло когато двигателя се експлоатира на LPG. Решението? Избиране на масло с по-висок американски стандарт. Следващия е API SM (2004-2010г) все още актуален, но и той морално остарял. Към днешен момент на пазара почти всички новотехнологични масла са по API SN (2010-2020г). Тази спецификация вече драстично намаля нивата на фосфор спрямо API SL, което е много добре за защитата на двигателя и катализатора.

Понеже Mazda предлага автомобили и на европейския пазар и теоретически е възможно да не могат да се намерят масла по API, за своите бензинови двигатели тя препоръчва и смазочни норми по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители), на която е член и Ford. Този производител препоръчва лесно течливи масла, предимно в SAE 5W-30 обвързани с конкретна смазочна норма по Ford стъпнала върху базовите изисквания на ACEA A5/B5, но с допълни изисквания към качествата и характеристиките на маслото.

Независимо дали двигателя Ви не е, или е съвместна разработка с Ford, Mazda в препоръките си също позволява използването на масло по категорията ACEA A5/B5. Това е единия от общите акценти на 2-та автомобило-производителя за масла с понижено триене и нисък HTHS, осигуряващ мигновено развъртане на двигателя, по-малко износване и увеличена Fuel economy от мин 2.5%.

Другата позволена смазочна норма е категорията ACEA A3/B4. Тук вече има принципна разлика с Ford, защото тези масла са с висок HTHS и осигуряват при висока температура по-висок кинематичен вискозитет. Респективно маслото е с по-голямо вътрешно триене, смазването при студен старт се забавя, а от тук се увеличава износването в двигателя. Fuel economy или е намалена ако все пак се използва SAE 5W-30, или напълно липсва при SAE 5W-40 / 10W-40...

2. Вискозитетен клас. По подобие на смазочните норми, а не една единствена както е при Ford, Mazda позволява множество вискозитетни класове като SAE 5W-20, SAE 5W-30, изпуснатия SAE 5W-40 и SAE 10W-40. Трябва да се отчете факта, че Mazda като японски производител е член на ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японски производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. За да препоръчва смазочна норма за двигателите си извън Европа по ILSAC, спецификациите трябва да кореспондират на масла от по-ниските вискозитетни класове. От произволен Mazda 3 Owner manual 2006 даже се вижда, че се препоръчва само и единствено SAE 5W-20 масло сертифицирано по ILSAC. Вискозитетен клас, който съвпада и с европейските препоръки.

За Вашия двигател обаче считам, че златната среда или както зададохте въпроса си за оптималното масло се явява SAE 5W-30, обединяващо изискванията на Mazda и Ford за защита на двигателя и увеличена Fuel economy. Тя на първо място е в полза на Вас като собственик, защото ще отложите зареждането на гориво във времето и ще спестите пари. С използването на масло с понижено триене като цяло, ще усетите двигателя си невероятно еластичен и податлив, така както е проектиран да бъде. Бонусите за планетата са, че двигателя ще изхвърли по-малко вредни емисии. Последните биха били още по-ниски, ако има и изправен катализатор които да ги прихване.

Стигнахме и до частта кои масла на YACCO са оптимални за Вашия двигател? Те са множество. С цел да не Ви объркам ще ги намаля до 3. Всичките ще Ви осигурят:

● High perfomance поведение на двигателя с оптимален HTHS
● Ще го защитават дори и да е на LPG с върхова смазочна норма по API, ILSAC или ACEA
● Ще защитят горивната камера, клапаните и катализатора заради ниските нива Сулфатна пепел, Фосфор и Сяра в маслото, с използването на Mid SAPS формула
● Ще осигурят Fuel Economy и ще помогнат ресурсите на планетата да се изчерпват по-бавно

Първото предложение е LUBE P 5W-30 със смазочна норма API SN. Отделно формулата му е по ACEA C2 която осигурява същото поведение и защита както ACEA A5/B5, но увеличавайки тази и на катализатора. Fuel economy е мин 2.5 %

Второто предложение е LUBE GDI 5W-30. То е единственото официално одобрено масло по най-върховите стандарти изискващи се от API / ILSAC, а именно API SN PLUS, API SN-RC, API SN, ILSAC GF-5 (линк). На Fuel economy тестовете е показало 2.1 %. LUBE GDI 5W-30 във всички технически отговори за бензинови азиатски или американски двигатели го титулувам като "пръв сред равните".

Третото предложение е LUBE O 5W-30. Отново API SN, Mid SAPS формула. Понеже е по ACEA C3 (и с акценти от ILSAC GF-4) осигурява същото поведение и защита като ACEA A3/B4. Fuel economy е намалена до около 1,1 %. Въпреки това защитата на двигателя и удоволствието от използването на подобен тип масло е в пъти по-добре от кое да е SAE 5W-40 / 10W-40.

За да бъде подхода в препоръката напълно професионален и YACCO LUBE F 5W-30 е отлична опция. То е хомологирано по най-съвременният Ford WSS-M2C913-D, стандарт (подходящ и за Вашия двигател) стъпнал върху основата на ACEA A5/B5. На Fuel economy тестовете LUBE F 5W-30 е показало внушителните 3.1 % спрямо референтно масло. Ако притежавахте Ford автомобил това щеше да бъде единствената правилна опция. Mazda обаче позволява и други смазочни норми с които считам, че горните масла ще предложат поне на катализатора по-добра защита.


23.05.2020
Надявам се, че съм Ви бил полезен с отговора си, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, имам Mazda Demio 1.5 75к.с.2001г. Какво масло ще ми препоръчате? Досега съм бил със SAE 5W-40.Благодаря ви предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

OEM recommendation
year-round   API: SJ   SAE 5W-30
Above -25   API: SJ   SAE 10W-30
year-round   API: SG   SAE 5W-30
Above -25   API: SG   SAE 10W-30

1. Смазочна норма. За бензиновите си двигатели, Mazda във Вашия случай използва класификацията на експлоатационни свойства на маслата по американските стандарти на API (Американски петролен институт). В препоръките е подадена API SG важала в периода 1988-1992г. После производителя не ги е доразгърнал и упоменал следващата API SH (1993-1995г), а направо е преминал на API SJ (1996-2000г). Това не е толкова фатално, защото всеки по-горен бензинов американски стандарт надгражда предходния. Така например следващия е API SL (2001-2004г), следван от API SM (2005-2010г), а най-върховия (за сега) е API SN (от 2011г до днес). Хубавото при бензиновите азиатски и американски двигатели изискващи коя да е норма по API е, че като се избере масло по последния API SN, дори и да не се знае кой точно стандарт се е изисквал, задачата е решена. Защото има такава закономерност, че един двигател не изисква по принцип стандарти от датата му на производство, а (навярно) от тогава, когато е почнал да се проектира. Най-често това са 5-10г назад. И в един момент става така, че маслата получават през годините все по-нови и последни стандарти, а спецификацията изисквана за двигателя си остава както е била. И много често дори и на сляпо вложено масло, почти е невъзможно то да няма много по-върхова защита, от тази предписана навремето. Разбира се висшият пилотаж е когато се знаят и разтълкуват правилно препоръките, да се предложи възможно най-профилираното масло с грижа към възела.

2. Вискозитетен клас по SAE (Съюза на автомобилните инженери). Докато API следи за качествените показатели на маслото и всяка следващата норма надгражда предходната, то SAE дефинира вискозитета (течливостта) на маслата. Съвсем в синхрон с концепцията за бензиновите азиатски двигатели, препоръките са за лесно течливи масла и в частност SAE 5W-30 който е за целогодишна употреба (year-round) и SAE 10W-30 който е позволен, ако не е по-студено от -25С, защото на маслената помпа ще е трудно изпомпването особено в изключително студени температури. През миналия век в зародиша на SAE като организация са загрявали масло до 100С и са засичали за колко време то ще се оттече през даден отвор. Ако е било за около 30 сек, то маслото е имало характеристики на SAE 30 летен вискозитетен клас. Ако е за около 40 сек, то е било SAE 40 и т.н. В ерата на модерните технологии, SAE регламентира точно какъв да бъде вискозитета в диапазона в т.ч. на SAE 30, а именно между 9.3-12.5 cSt (кинематичен вискозитет при 100С). Сега всеки автомобило-производител въз основа на своята Fuel economy концепция и специфика на двигателя като хлабини и конструкция е преценил какъв вискозитетен клас да предпише. Производители като Peugeot/Citroen и Ford са в едната крайност и техните двигатели са проектирани да работят с масла с доста понижено триене. Например от SAE 5W-30, но в долната граница с кинематичен вискозитет около 10 cSt. Маслата предписани за тях имат по-малко вътрешно триене. Така тази спестена енергия увеличава Fuel economy и намалява вредните емисии. Ползите за планетата са, че ресурсите на петрол ще се изчерпват по-бавно, а успоредно CO2 и другите вредни емисии като NOx и PM също се редуцират. И ако за някой изобщо Fuel economy концепцията му се струва малко отвеяна и настрани, в друг технически отговор бях описал ситуацията в USA през 1979г, когато имаше глобална петролна рецесия. Бензина тогава поскъпна, заводите за нови коли фалираха и съкратиха много персонал, защото тамошните автомобили имаха огромен заложен разход. Кой би искал да си купи такъв автомобил който консумира неимоверно много гориво, а на последното цената му се е утроила и е дефицит? И същевременно е останал без доходи... Тогава устояха на кризата японските производители като Toyota и Honda. Те имаха малки малолитражни двигатели, които консумираха по-малко гориво. Разбира се автомобилите им от залежали се разграбваха "като топъл хляб". От тогава автомобило-производителите в света си взеха поука и тенденцията е да се конструират двигатели които с единица гориво да изминат малко повече километри. Връщайки се към SAE 5W-30 примерно има производители като VW, Opel, BMW, MB, които са създали двигатели използващи масла с кинематичен вискозитет в горната граница на SAE 30, като 12 cSt. Тук икономията на гориво ще е по-малка спрямо първия тип от около 10cSt, но така са преценили.

От препоръките на Mazda в този отговор е видно, че тя препоръчва само двата типа вискозитетни класове. Не е упоменала масло от кой тип желае, с повече понижено триене или не, т.е. дала е избор. Тук има също една закономерност която много малко се разбира. Цифрата преди W показва поведението на маслото при ниски температури. Видяхме, че SAE 5W-30 е за целогодишна употреба, защото зимният вискозитетен клас SAE 5W е тестван при -30С в лабораторни условия. Докато SAE 10W е само до -25C. От тук и SAE 10W-30 да се използва ако не е по-студено от -25С. Втората цифра след W показва летния вискозитетен клас и неговия диапазон (казахме 9.3-12.5 cSt за SAE 30). Това е кинематичния му вискозитет, а не до колко положителни температури на околната среда издържа маслото. Това което следва по-нататък е много интересно. Обикновено термостата на охладителната система отваря на 88С, а температурата на маслото в работна такава е 93С (отново примерно). Но налятото в двигателя масло SAE 5W-30 няма още поведение като xxW-30, защото температурата на маслото е 93С. При 93С маслото се държи като xxW-40 с около 14 cSt (диапазона между 12.5-16.3 cSt). Маслото ще бъде точно xxW-30, но чак при 100С.

Или казано просто:
налято SAE 5W-30 но температурата на маслото е малко под 100С, то ще се държи като SAE 5W-40 (за SAE 40 диапазона е между 12,5 и 16.3 cSt)
налято SAE 5W-40 но температурата на маслото е малко под 100С, то ще се държи като SAE 5W-50 (за SAE 50 диапазона е между 16.3 и 21.9 cSt)

Използваното от Вас SAE 5W-40 масло има доста по-висок вискозитет от колкото препоръчва Mazda. От тук вътрешното триене на маслото е по-високо, имате по-труден студен старт и ненужно повече износване, по-бавно смазване и по-бавно охлаждане. Доста сте далече от златната среда при бензиновите азиатски двигатели SAE 5W-30... Но SAE 5W-40 е по-малкото зло пред SAE 10W-40.

Стигнахме и до частта кои масла от гамата на YACCO отговарят и надвишават изискванията. Те наистина са множество, но ако трябва да ги намаля до разумни граници то:

1. LUBE GDI 5W-30 намира елегантен баланс между икономията на гориво и защитата на двигателя с кинематичен вискозитет от 11.2 cSt. Отделно то е официално одобрено по най-върховия API SN стандарт и още много други извън обхвата на този отговор. Маслото се превърна в абсолютен хит при бензинови приложения, както на предходно поколение двигатели, така и на най-съвременни. Клиенти използвали го дават само отлични и положителни отзиви, не могат да си познаят двигателя колко по-еластичен и динамичен е станал.

2. LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 имат една идея по-висок кинематичен вискозитет около 12 cSt. По принцип формулата им е по-широкообхватна спрямо LUBE GDI 5W-30 защото са създадени главно за дизеловите двигателите и бензиновите разбира се на европейските амвтомобило-производители. Но същевременно отговарят и на API SN, чиито стандарт е просто един от многото, не е официално сертифициран. Лицензите на маслата са в европейските поддържани стандарти.

И 3-те масла са отличен избор дори и двигателя да е газифициран.

4. Маслата които не ги препоръчвам от SAE 5W-40 са множество, като флагманите на марката тук са VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 (API SN хомологция).

Ако си спрете вниманието на марката YACCO, то добра отправна точка е достъпното LUBE O 5W-30. Неговия кинематичен вискозитет е в горната граница на SAE 30 и повече ще се доближава до SAE 5W-40 маслото което сте използвали. Съветвам Ви да избягвате прекалено течливите масла като LUBE F 5W-30 / LUBE P 5W-30. Върнете се към SAE 5W-30, но в масла с висок HTHS: LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30. Така прехода ще е плавен.


10.04.2020
Надявам се че съм бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Бихте ли ми предложили масло за Mazda 6 2.0 CiTD 2004г?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Не може отговора да бъде професионален без да се попита двигателя оборудван ли е с DPF филтър? Понеже каталозите закръглят годината на производство, най-лесно бихте се ориентирали ако не знаете по мощността (гледайте киловатите):

120 HP / 88 kW
121 HP/89 kW DPF
136 HP / 100 kW
143 HP/105 kW DPF

Може да използвайте без притеснения масло от типа на YACCO LUBE O 5W-30 (ACEA B3), ако двигателя Ви по талон е 120 HP / 88 kW, или 136 HP / 100 kW.

Задължително трябва да използвате масло YACCO LUBE J 5W-30 (ACEA C1), ако ако двигателя Ви по талон е 121 HP/89 kW, или 143 HP/105 kW.


05.02.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. В реномиран сервиз ми направиха оферта за масло за автомобил Mazda CX-5 SKYACTIV-D 2.2 150 к.с. 2015г с DPF и се опитаха да ми продадат ACEA C1 SAE 5W-30 туба. В книжката ми пише обаче друго. Кой греши?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Отговора е лесен. Препоръката за съжаление е грешна.

year-round  ACEA C3-10  SAE 0W-30
year-round  ACEA C3-10  SAE 5W-30

От изискванията на Mazda е видно, че препоръчва вискозитетните класове SAE 0W-30 / 5W-30, в комбинация от смазочна норма по европейските стандарти ACEA C3. Това дефакто е Mid SAPS масло за защита на DPF, но с висок HTHS, осигуряващо икономия на гориво около 1.2 % спрямо референтно масло. По-важното е, че Вие притежавате съвсем друго поколение двигател. Той също е разработен в съответствие нуждите на затегнатите еко норми. От гамата на YACCO множество 100 % синтетични масла отговарят на изискванията, като LUBE DE 0W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE O 5W-30 и LUBE M 5W-30. Ако не знаете на кое да си спрете вниманието, LUBE DE 0W-30 на основата на PAO е чудесен избор за невероятно еластичен и податлив двигател.


20.09.2019
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Интересувам се от вашите моторни масла и бих искам да ми препоръчате такова за автомобил Mazda 6 station wagon (GY), 2004г., 2.0 (104kw/141 кс.). Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Прилагам изискванията на Mazda за възела, както и моя прочит на препоръките:

year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 5W-30
year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 10W-40
year-round  API: SL  SAE 10W-40

От препоръките мога да направя 2 акцента:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са всички упоменати по-горе. Но отчитайки факта, че двигателя е съвместна разработка с Ford, считам, че единственият най-подходящ вискозитетен клас е SAE 5W-30. Предлагам да игнорираме SAE 10W-40.

2. Втория акцент е смазочната норма. Те де факто са 2 вида.
Първите изисквания са по европейската категория ACEA A5/B5. Масло по нея е лесно течливо с понижен вискозитет и осигуряващо икономия на гориво. Представител от гамата на YACCO e LUBE F 5W-30 (3,1%). То и е официално одобрено по най-върховия за този тип двигатели Ford WSS-M2C913-D. Считам, че това е една от най-отличните опции за този двигател и развъртането му ще бъде мигновено, както и еластичността.

Вторите изисквания са за смазочна норма по американските стандарти на API. Нормата SL e важела в периода 2000-2004г, след това е надградена от SM (2004-2010г), а от 2011г до днес важи последната API SN. По този критерии само на API, множество масла от гамата ни стават, като LUBE GDI 5W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE P 5W-30, LUBE M 5W-30, LUBE O 5W-30... Сред тях изпъква LUBE GDI 5W-30. Това е единственото официално одобрено масло по API SN, SN-RC, ILSAC GF-5... В синхрон с изискванията на Ford/Mazda маслото е с понижен вискозитет и също осигурява икономия на гориво (2,1%) и лесно развъртане на двигателя. Ако двигателя е на газ считам, че ще защитава повече катализатора заради Mid SAPS формулата си.

Не Ви препоръчвам да избирате по-вискозни масла от тези, защото няма да Ви хареса поведението на двигателя.


29.01.2019
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, можете ли да ми предложите масло за моят автомобил: Mazda 3, 2004 бензин+газ, 180 000км пробег? До този момент съм слагал SAE 5W-30 масло, от което съм доволен. Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Ще направя моя прочит на препоръките, като предоставя информация за типовете смазочни норми в комбинация от вискозитетен клас SAE 5W-30.

year-round  ACEA A5-02  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3-02  SAE 5W-30
year-round  API: SL  SAE 5W-30

Въз основа на горните изисквания от Mazda, се наблюдават 2 акцента.

1. Вискозитетен клас. Целогодишно (year-round), производителя препоръчва SAE 5W-30. Дефакто не е само един, защото другите не съм ги приложил, но SAE 5W-30 попада в така наречената "златна среда" за бензиновите двигатели на азиатските производители.

2. Смазочна норма. Те се делят на 2 типа:
а) Американската по API. Като азиатски производител първоначално изискването е за такъв по API. Нормата API SL е била най-върховата, когато автомобила е създаден и е важала за бензинови двигатели в периода 2000-2004г. В последствие тя се надгражда от API SM (2004-2010г), а тя от API SN (2011г до днес). Знаейки еволюцията на стандартите по API считам, че маслото на което ще си спрете вниманието задължително трябва да бъде API SN. От гамата на YACCO множество масла по критерия на API SN стават: LUBE GDI 5W-30, LUBE P 5W-30, LUBE DE 5W-30, LUBE M 5W-30 и LUBE O 5W-30. От тях изпъква LUBE GDI 5W-30, което е единственото в SAE 5W-30 официално одобрено по API SN. Докато другите масла са създадени да обхващат главно европейска таргет група двигатели и са лицензирани по тях. Поддържаният стандарт по API SN е просто един от многото. Докато LUBE GDI 5W-30 преднамерено е създадено да бъде най-добрият вариант за бензиновите азиатски двигатели изискващи кой да е стандарт по API, или ILSAC (комбинирани изисквания на японските и американските производители за икономия на гориво и предпазване на катализатора).

б) Втората смазочна норма е по европейските стандарти на ACEA. Понеже компанията Mazda пуска в случая на европейския пазар двигатели, навярно под изисквания, вече е задължена да предостави информация, какви европейски норми са приблизително равни или по-скоро подходящи за конкретния двигател. Разбира се нормите не могат лесно да се приравнят 1:1 спрямо тази по API, но това като цяло предоставя по-широк избор на клиента.

Бензиновия стандарт ACEA A3 участва в ACEA A3/B4 категорията. Тя не е тествана за икономия на гориво. HTHS на маслата задължително е по-голям от 3.5. Акцента при нея е да осигурява висок кинематичен вискозитет в работна температура, или в горната граница за SAE 30. Представители от гамата на YACCO са LUBE DE 5W-30, LUBE M 5W-30 и LUBE O 5W-30. Тези 3 масла се вместват в препоръките на производителя, както по изискването на API по-горе, така и на ACEA A3/B4. Понеже са и по друга категория на ACEA C3, условно можем да кажем, че имат все пак някаква икономия на гориво, малко над 1% спрямо референтно масло.

Бензиновия стандарт ACEA A5 участва в ACEA A5/B5 категорията. Маслата по нея осигуряват икономия на гориво мин 2,5% спрямо референтно масло, задължително са с нисък HTHS под 3.5. Представител от гамата на YACCO е LUBE F 5W-30. То е официално одобрено по Ford WSS-M2C913-D и на Fuel Economy тестовете е показало впечатляващия резултат от 3,1%. LUBE F 5W-30 също се вмества по 2 критерия в препоръките, първо по API SL, и второ по ACEA A5/B5. Тук също можем да упоменем и LUBE P 5W-30. То е по ACEA C2, чиито качества са сходни с тези на A5/B5. Икономията на гориво за ACEA C2 е мин 2,5 % и на тестовете LUBE P 5W-30 е показало 2,6%. Разбираемо е, неговия HTHS е малко по-висок от този на LUBE F 5W-30, от тук се вдига вътрешното съпротивление между пластовете масло и респективно се намалява икономията на гориво.

Лично за мен избора на масло за Вашия двигател трябва да се върти измежду LUBE GDI 5W-30 и LUBE F 5W-30, по един победител от 2-та типа смазочни норми.

Лично аз предпочитам LUBE GDI 5W-30. То спрямо LUBE F 5W-30 има най-високия бензинов стандарт по API SN. Отделно е официално одобрено по него, както и по ILSAC GF-5. Току що формулата на LUBE GDI 5W-30 се надгради до най-върховия API SN PLUS (новите етикети ще се появят след 1-2 месеца). Не на последно място то е нископепелно масло, можещо условно да се нарече Mid SAPS формула и ще щади възможно най-много катализатора на колата. Понеже двигателя е на газ, ще предпазва с ниските си нива на сулфатна пепел горивната камера, леглата на клапаните и челото на буталото. Отделно миещите му свойства са издигнати на съвсем друго ниво (API SN PLUS магнезиева формула заради L.S.P.I. феномена при новите двигатели с директно впръскване). LUBE GDI 5W-30 намира елегантен баланс между икономията на гориво (2,1%) и защитата на двигателя.

От друга страна с LUBE F 5W-30 развъртането на двигателя ще е мигновено. Поради ACEA A5/B5, икономията на гориво ще е най-висока спрямо всички дискутирани масла. Не ми харесва ниския стандарт който има по API SL (спрямо другите които са API SN). Формулата на LUBE F 5W-30 условно можем да я наречем High SAPS. Тя не може да постигне в такива нива горните предимства на LUBE GDI 5W-30.

Така че, моля осигурете на двигателя си този тип масло, чиито характеристики считате за по-подходящи.


28.01.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, Fap Clean или Diesel Care? Кое е по-добро за моята Mazda 2007г. 2.0 diesel DPF? И искам да попитам тези добавки кога се използват, само при проблем ли или за поддръжка на двигателя и филтъра? Fap Clean само филтъра ли почиства или и двигателя?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Във Вашия случай най-добрият подход е да ползвате и 2-та продукта. Не е задължителна следната последователност, но аз бих процедирал така:

След смяната на масло, филтри и особено на горивния, тогава да сложите Diesel Care. Препоръчва се добавката да се сложи отново след 10000км.По средата на пробега (или да са минали няколко резервоара след Diesel Care) сложете FAP Clean и по тази схема ги редувайте.

Предимството на Diesel Care е, че максимално почиства горивната система система, дава добри нива на икономия на гориво и намаляване на пушека, а FAP Clean е ориентиран към DPF филтъра. Но едно от свойствата му е цитирам: "Избягва се прекомерния и дълъг процес на регенериране на DPF, а това предпазва двигателното масло от наднормено замърсяване." Следователно запазвайки живота на маслото по-дълго, добавката защитава и двигателя.

Има още няколко стъпки, от които не трябва да се отклонявате.

Първата е да използвате винаги специфичното ACEA C1 масло, от рода на LUBE J 5W-30. Тази европейска категория не само е смазочна защита за двигателя, но и защита за DPF филтъра. Без масло по ACEA C1, DPF филтъра е обречен.

Второ, зареждайте дизелово гориво от големи бензиностанции. ACEA C1 е най-пълното Low SAPS масло и за да си върши добре работата, трябва и дизеловото гориво да има минимално съдържание на сяра.

Трето, все пак намалете пробега до разумните 10000км (или по-малко).

Четвърто, но не по важност е, обръщайте сериозно внимание на индикациите за DPF филтъра.


24.11.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Притежавам автомобил Mazda 2.0 дизел 143к.с, без DPF (премахнат е), 2007г. Какво масло препоръчвате за моя автомобил? Според таблицата за масла на Mazda, би трябвало да премина на SAE 10W-40, след премахването на DPF-а. Предварително благодаря за отговора.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Позволете да не се съглася изобщо с прехода към SAE 10W-40 масло.

За Вашият двигател Mazda много стриктно е подала като изискване смазочна норма ACEA C1 във вискозитетен клас SAE 5W-30.

Представител от гамата на YACCO е само и единствено LUBE J 5W-30.

Когато не се уважат изискванията на производителя и се сложи масло отговарящо на съвсем различни стандарти, то всички непредвидими последици са за сметка на възела (двигателя) и Вас, като собственик.

Много вероятна причина филтъра за сажди да е премахнат, защото до сега не се е използувало специфично нископепелно масло по ACEA C1? И/или не са се взимали под внимание индикациите за неговото запушване? Независимо от причините, сега сте изправени пред ситуацията за избор на двигателно масло. Аз Ви препоръчвам да не се отклонявате от заводските изисквания.

Нормата ACEA C1 е изключително специфична и няма друга такава на ACEA, която би я заменила. ACEA C1 не предпазва само филтъра за сажди, а по принцип е и смазочна норма за двигателя (защо принудително да се отхвърля)? Отделно маслото по ACEA C1 е леснотечливо и с най-голяма насоченост към Fuel Economy концепцията. Моя съвет е да предпочетете LUBE J 5W-30.

Но на премахнат DPF филтър, по-малкото зло пред това да използвате някакво SAE 10W-40, или SAE 5W-40, е да изберете такова масло по следните критерии:

1) да не бъде Low SAPS
2) да има изключително висок TBN
3) но да има максимално близки характеристики като вискозитетен клас, смазочна защита, понижено триене и горивоспестяващ ефект като LUBE J 5W-30.

Т.е. като алтернатива тук попада само и единствено YACCO LUBE F 5W-30 (ACEA A5/B5).


13.11.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Автомобилът е Mazda 6 2.0 CiTD 143 кс с DPF 2006 година. На капака на мотора пише ACEA C1 / JASO DL-1 - кое масло е по-подходящо, LUBE P 5W-30 което е C2 (мога ли да сложа него) и също става за коли с DPF - или LUBE J 5W-30. Благодаря !

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Заповядайте моя прочит на препоръките. Производителя е подал:

From -30 to 40  ACEA C1-04  SAE 5W-30
From -30 to 40  JASO DL-1  SAE 5W-30

От горното е видно, че Mazda препоръчва в двигателя да се използва масло по специфична категория, като напр. ACEA C1. Това са комбинирани изисквания като смазочна защита на двигателя и DPF филтъра. JASO DL-1 е подобна на ACDA C1, отново с акцент за икономия на гориво, но е разпространена главно за японския пазар. Факт е, че характеристиките на спецификациите на ACEA C1 и JASO DL-1 са много сходни.
-------------------------------------------
JASO DL-1
JASO (M355) Japanese Automotive Diesel Engine Oil Performance Classification Standard DL-1.
JASO M355 introduced in 2000 and revised in 2005 describes the performance level for Diesel engine oilsDH or DL.
JASO DL-1 describes an engine oilintended for use in four-cycle light duty diesel engines of passenger car classes.
JASO DL-1 is special developed for the engines which are equipped with after-treatment devices such as a Diesel Particulate Filter (DPF) and catalyst in compliance with exhaust emission regulations subsequent to the new short-term regulations.
JASO DL-1 oils conforming to these standard have an excellent applicability to DPF and catalyst while keeping the same performance level as required for JASO DH-1. JASO DL-1 oils can be used only in the environment where low-sulfur diesel fuel having nor more than 0.005% sulfer is used.
-------------------------------------------
В двигателя на Вашата Mazda 6, ще е много грешен подход ако сложите ACEA C2 масло като LUBE P 5W-30! Това ще е ненужно и ще е във вреда както на двигателя (смазочната норма е различна), така и за DPF филтъра. Между ACEA C1 и ACEA C2 има сходство, но и големи различия. Първото e, че са за защита на модерните системи за третиране на отработените газове, но всеки автомобило-производител по принцип предписва такава категория по ACEA, каквато е сметнал за подходящо. За нейните си двигатели (първа генерация), Mazda препоръчва ACEA C1 горивоспестяващо масло, например за Mazda Diesel DPF двигателите (с изключение на SKYACTIV-D двигателите изискващи ACEA C3 масло). A Peugeot/Citroen и някои азиатски производители като Toyota, Subaru... препоръчват ACEA C2 за техните DPF.

Кинематичните вискозитети на 2-те масла са различни:

LUBE J 5W-30 при 40С е 52 cSt, а при 100С е 9,6 cSt.
LUBE P 5W-30 при 40С е 59,4 cSt, а при 100С е 10,1 cSt.

Разликата в химическият състав на масло по ACEA C1 спрямо ACEA C2 също има.
Сяра: за ACEA C1 e ≤0.2, за ACEA C2 е ≤0.3 Т.е. саждите които ще се образуват при ACEA C2 са повече, а това е вредно за DPF.

Фосфор: за ACEA C1 е ≤0.05 , за ACEA C2 е ≤ 0.090 Т.е. фосфора при ACEA C2 е повече и това наистина ще скъси живота и ще задръсти DPF.

Сулфатна папел: За ACEA C1 е ≤ 0.5 , а за ACEA C2 е ≤ 0.8 Тук маслото като изгори в горивната камера при ACEA C2 ще направи повече нагар по челото на буталото, от там ще се надерат цилиндрите, отделно формата на горивната камера ще се промени от сулфатната пепел, а така също и леглата на клапаните. Няма да има добра компресия и ще се увеличи консумацията на масло... Отделно и тя (сулф.пепел) ще запуши DPF с по-бързи темпове.

Икономията на гориво за 2-те категории също е различна. За ACEA C1 тя е ≥ 3.0, а за ACEA C2 е ≥ 2.5. Логично е, моля вижте разликата в кинематичните вискозитети при 100С.

Конкретно за Вашия двигател единственото правилно масло от гамата на YACCO е LUBE J 5W-30, независимо от това дали сте с действащ DPF или не.
Надявам се, че съм бил полезен.


20.05.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Търся масло за MAZDA 6 2010 1.8 бензин. Спецификацията е 5W-30, ACEA A5/B5. От Вашият каталог ми препоръчва LUBE O 5W-30, но като видях спецификацията е друга ACEA A3/B4. При LUBE P 5W-30 пише, че отговаря на A5/B5. Какво ще ми препоръчате като модел масло? Поздрави и успешен ден!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Погледнах колата и видях че годината В е гранична. Каталозите я хващат като 2009-2010 и от 2010 нагоре. Азиатските двигатели по принцип изискват американски стандарт по API. Ето как са се развили последните няколко до сега:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г;
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Според законови разпоредби предполагам (азиатските производителите) вече са задължени да предоставят ако е възможно и коя европейска норма отговаря на азиатската по API. Тук приравняването не може да стане 1:1 затова Производителя Mazda изисква както масла от клас ACEA A3/B4, така и A5/B5, издание 2008.

Един бърз поглед в Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_MZR_engine казва че този MZR двигател от 2003 Ford го вгражда под името Duratec във FORD автомобилите:

The Ford Motor Company owns rights to build and use the MZR generation of engines under their Duratec brand name for global service in its vehicles since 2003.

Така че този двигател ако бе в автомобил на Ford, то препоръката щеше да бъде специфичен стандарт по Ford WSS-M2C913-D, който (надвишава изискванията на Ford WSS-M2C913-C/B/A). Този стандарт е стъпнал върху изисквания на ACEA A5/B5 и се дава в SAE 5W-30 масло.

До тук имаме ценна следа кой е производителя (Ford) на двигателя и какво изисква. Хубаво, но този двигател сложен в Mazda автомобил, за него компанията Mazda подава по-либерални опции за масла и не се обвързва както Ford с конкретен вискозитетен клас и само един стандарт за смазочна норма. Конкретно Mazda са подали за

2009-2010 - OEM recommendation:
temperate climate  ACEA A3/B4-08  SAE 5W-30
temperate climate  ACEA A5/B5-08  SAE 5W-30
temperate climate  API SL  SAE 5W-30
temperate climate  API SM  SAE 5W-30
temperate climate  API SL  SAE 5W-20
temperate climate  API SM  SAE 5W-20

2010 и нагоре - OEM recommendation:
year-round  API SL  SAE 0W-20
year-round  API SM  SAE 0W-20
year-round  API SN  SAE 0W-20
year-round  API SL  SAE 5W-20
year-round  API SM  SAE 5W-20
year-round  API SL  SAE 0W-30
year-round  API SM  SAE 0W-30
year-round  ACEA A3/B3-08  SAE 0W-30
year-round  ACEA A5/B5-08  SAE 0W-30
year-round  API SL  SAE 5W-30
year-round  API SM  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B3-08  SAE 5W-30
year-round  ACEA A5/B5-08  SAE 5W-30

Общото между 2-те препоръки е че се изисква маслото да отговаря както започнах в началото определен минимален стандарт по API (SL в случая), или да отговаря на една от 2-те европейски категории ACEA A3/B4-08 или ACEA A5/B5-08.

Колкото до каталозите, те се съставят автоматично по вътрешни критерии. Продуктовия мениджър (разбирайте робот) вижда изискванията на производителя (Mazda) и прави крос-засечка със стандартите подадени от YACCO. Като намери съвпадение попълва маслото/каталога без човешка намеса.

За 2009-2010 е попълнил LUBE O 5W-30 (ACEA A3/B4, API SN), LUBE P 5W-30 (ACEA A5/B5, API SN), LUBE F 5W-20 (API SN) и LUBE F 5W-30 (ACEA A5/B5, API SL). Успоредно с LUBE O 5W-30 спокойно робота можеше да добави LUBE DE 5W-30 (ACEA A3/B4, API SN).

За 2010г и нагоре каталога вече добавя (като по-нов автомобил) и новия вискозитетен клас SAE 0W-20 - LUBE HY 0W-20 (API SN).

Извод: Чувал съм че на тези ДВГ на щеката си пише Ford Motor Company (или някъде по ДВГ). Спокойно използвайте LUBE F 5W-30 в която и година да попадате. Нищо че американският му стандарт не е от най-високите (API SL), това масло е официално одобрено от Ford - Ford WSS-M2C913-D. Сега ще се запитате защо ако двигателя е на Ford се препоръчват различни стандарти? Отговора е, че зависи от концепцията на автомобило производителя. Ако двигателя бе сложен на Ford автомобил препоръката е само LUBE F 5W-30. Но сложен в Mazda автомобил, препоръките са по-либерални стига да покриват допълнителни смазочни изисквания на API и/или ACEA, където и Mid SAPS маслата като LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE P 5W-30 са в синхрон с изисквания подадени от Mazda за този двигател.

25.04.2018
Оставам на Ваше разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, кое масло е по-висок клас, LUBE O 5W-30 или новото LUBE GDI 5W-30 за Mazda 3, 2.0, 150 к.с? На мен ми трябва масло отговарящо на ACEA A5/B5 стандарта.

Аз лично повече се притеснявам за смазочните качества и вискозитет на маслото, тъй като разбира се съм с добавена инсталация за LPG и не се притеснявам толкова за катализатора. Двигателят е идентичен с Duratec серията на Форд, а те се славят с деликатни маслени сегменти. Ремонт, който вече съм направил и не искам да експериментирам много. Миналата година закупих LUBE O 5W-30 от Ваш дистрибутор, но то също не отговаряше еднозначно на изискванията за този двигател, като например Lube F 5W-30.

ОТГОВОР:
Здравейте, прилагам изискванията на Mazda за всичките 2.0i, 150 к.с. двигатели. Разтълкуванията се отнасят независимо в коя година попадате.

Mazda (EU), 3 BK, 3 2.0, 2003-2006
Mazda (EU), 3 BK, 3 2.0, 2006-2008
Mazda (EU), 3 BK, 3 2.0, 2009-2009

year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 10W-40
year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  API: SL  SAE 5W-20
year-round  API: SL  SAE 10W-40
--------------------------------------
Mazda (EU), 3 BL, 3 2.0, 2009-2013

temperate climate  ACEA A3/B4-08  SAE 5W-30
temperate climate  ACEA A5/B5-08  SAE 5W-30
temperate climate  API: SL  SAE 5W-30
temperate climate  API: SM  SAE 5W-30
temperate climate  API: SL  SAE 5W-20
temperate climate  API: SM  SAE 5W-20
temperate climate  ACEA A3/B4-08  SAE 10W-40
temperate climate  API: SL  SAE 10W-40
temperate climate  API: SM  SAE 10W-40

Производителя Mazda е подал горните препоръки акцентирайки на следното:

1. Предпочитан вискозитетен клас за целогодишна употреба. Това са изброените SAE 5W-20, 5W-30 И 10W-40. Имайки в предвид че това е LF двигател предлагам SAE 10W-40 да се игнорира. Само производителя Мазда си знае, защо го препоръчва. Като цяло Ford и Mazda си спират вниманието на лесно течливи масла за по-лесно развъртане, по-малко износване и по-голяма икономия на гориво. Това категорично не може да се постигне със SAE 10W-40 вискозитетен клас. Тук трябва да вмъкнем, че напр. SAE 5W-40 не е упоменат, а на теория се вмества. Защото се позволяват масла от рода на 5W-xx и xxW-40. В този интервал е и SAE 5W-40. Предлагам и него да го игнорираме и да говорим само за SAE 5W-30.

2. Смазочна норма по API или ACEA.
Малко предистория:

По принцип Mazda е японски производител и за бензиновите си двигатели би следвало да изисква класификацията на API (Американски петролен институт). През годините тези бензинови стандарти се надграждат и към днешен момент актуалните за двигателя Ви са:

API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Под натиск от нормативни уредби, някои азиатски производители вече са задължени (навярно) да предоставят и информация кой от европейските стандарти на ACEA отговаря на американските по API? Разбира се това не може да стане 1:1, но е улеснение за клиентите понеже живеем в Европа и може да не се намерят масла по API, затова да имат избор и по класификацията по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Има и друга ситуация, когато азиатския производител за бензиновите си двигатели в Европа не препоръчва изобщо API, а само ACEA. Но във Вашият случай не е така. Относно ACEA:

ACEA A3/B4 категорията има висок HTHS при 150С и кинематичния вискозитет на маслото при 100С е по-висок, обикновено около 12 cSt (при SAE 5W-30). Тук икономията на гориво ще е по-малка, ако изобщо маслото е тествано за такава. То ще я осигурява, само ако поддържа успоредно друг европейски стандарт като ACEA C3, чиито тестове ще дадат около 1,1 % Fuel Economy. От гамата на YACCO тук попадат LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 (API SN, ACEA C3, ACEA A3/B4).

ACEA A5/B5 категорията има нисък HTHS при 150С и кинематичния вискозитет на маслото при 100С е по-нисък, обикновен около 10 cSt. Тук икономията на гориво ще е по-висока. Fuel Economy тестовете при ACEA A5/B5 (и ACEA C2) осигуряват около и над 2,5 %. Представител от гамата на YACCO тук е LUBE F 5W-30 (API SL, ACEA A5/B5).

Когато двигателя е вграден във Ford автомобил, за двигателя обикновено се предписват конкретни смазочни норми по Ford. Те са стъпнали върху тестовете на ACEA A5/B5 и това са масла с понижено триене и нисък HTHS. От гамата на YACCO официално одобрено е LUBE F 5W-30 с Ford WSS-M2C913-D (надвишава изискванията на Ford WSS-M2C913-C/B/A). Но вграден в Mazda автомобил, препоръките вече са по-либерални. Тук Mazda изисква няколко смазочни норми (понякога коренно различни от тези на Ford), както и повече от един вискозитетен клас. Висшият пилотаж е да се знаят изискванията на 2-та автомобило-производителя, да се намерят техните допирни точки и да се подбере масло с презумпцията да вдигнем качеството на формулата, а не вискозитета (ще стане дума по-надолу).

Стандартите по ACEA които се изискват не се лицензират. Те могат да се поставят на етикета на тубата поради факта, че фирмата за масло е регистрирана за контрол на качеството по ISO стандартите. OEM стандартите обаче могат. Във формулата на LUBE F 5W-30 YACCO са го лицензирали по Ford WSS-M2C913-D, докато LUBE O 5W-30 има само лиценз по GM/Opel. Двете масла са на съвсем различна крайност в HTHS-а си. Първото е масло с понижено триене и икономия на гориво, докато второто държи вискозитет при 100С в горната граница на SAE 30. Тук икономията на гориво намаля и по-лесното развъртане на двигателя спрямо нискотечливите масла. LUBE GDI 5W-30 е между тях, намирайки перфектен баланс между дилемата икономия на гориво и защита на двигателя. Нека да проиграем кинематичните вискозитети на маслата, когато навън е -20С:

LUBE F 5W-30 1826 cSt
LUBE GDI 5W-30 2100 cSt
LUBE O 5W-30 2880 cSt

С използването на по-лесно течливите масла като LUBE F 5W-30 и LUBE GDI 5W-30, двигателя ще се развърта мигновено, ще се осигури по-малко триене, респ. по-малко износване и увеличена икономия гориво, както и по-бързо охлаждане на нагорещените възли. Тук 2-те масла имат сериозна преднина пред LUBE O 5W-30 и кое да е масло от категорията ACEA A3/B4 в SAE 5W-30...

Аз съм засичал на моя бензинов азиатски двигател (преди с LUBE O 5W-30, сега с LUBE GDI 5W-30) какъв е кинематичният вискозитет при моята работна температура от 93С

LUBE F 5W-30 11,2 cSt
LUBE GDI 5W-30 13 cSt
LUBE O 5W-30 14 cSt

От горното се вижда, че при 93С поведението на маслата са както следва:
LUBE F 5W-30 продължава да бъде от SAE 5W-30 вискозитетен клас (диапазона 9,3-12,5 cSt).

LUBE GDI 5W-30 вече не е SAE 5W-30, а се държи като SAE 5W-40 масло, защото кинематичният вискозитет на едно xxW-40 масло трябва да е в диапазона 12,5-16,3 cSt. Тук условно можем да кажем че току що преминало от SAE 5W-30 към SAE 5W-40. Но все още е в долната граница на SAE xxW-40, докато:

LUBE O 5W-30 твърдо има поведение като SAE 5W-40 масло с неговият 14 cSt кинематичен вискозитет.

Използвайки масло с по-висок кинематичен вискозитет виждате, че се намаля неговата течливост при отрицателни температури и икономия на гориво се редуцира. Тук LUBE F 5W-30 и LUBE GDI 5W-30 взимат преднина пред LUBE O 5W-30.

Видяхме по-горе, че както LUBE F 5W-30, така и LUBE GDI 5W-30 и LUBE O 5W-30 покриват изискванията на американските стандарти по API, но някои от тях имат по-висок. Ако LUBE F 5W-30 е само API SL, то LUBE GDI 5W-30 / LUBE O 5W-30 са по API SN. Нещо повече, от 3-те изпъква LUBE GDI 5W-30 с API SN официално одобрение, както и с API SN-RC стандарта. Когато едно масло е официално одобрено по даден стандарт, формулата като определен вид базово масло и добавки и характеристики на маслото са предварително зададени и след това проверени. Тук най-сериозна преднина от 3-те взима LUBE GDI 5W-30 с официалното си одобрение по API.

https://engineoil.api.org/Directory/EolcsResultsDetail?accountId=-1&companyId=10299&resultsUrl=%2FDirectory%2FEolcsResults%3FaccountId%3D-1

Нито LUBE F 5W-30, нито LUBE O 5W-30 са предвидени да го имат, защото формулата е предназначена главно за европейските превозни средства. Поддържат стандарти по API, но до тук. Силата на 2-те масла е в техните официални одобрения по съответния си автомобило производител. Докато LUBE GDI 5W-30 е предвидено главно и единствено за бензинови азиатски двигатели, а другите са за бензин и дизел. Нещо повече. Ако трябва да се сравни формулата на LUBE F 5W-30 спрямо LUBE O 5W-30, то първото е от категорията Full SAPS масло с по-високи стойности на сулфатна пепел, фосфор и сяра. LUBE O 5W-30 се явява Mid SAPS масло със средни стойности (ACEA C3). Подобни са също и на LUBE GDI 5W-30. С техният API SN стандарт, нивата на фосфор са намалени с цел предпазване на катализатора. Неговият живот не трябва да се подценява. Ако разумно се удължи с подходящото масло е в ползва както на двигателя за по-икономична работа, така и за природата. LUBE O 5W-30 / GDI 5W-30 (API SN) ще го предпазват многократно повече спрямо LUBE F 5W-30 (API SL). Спрямо горните изисквания на Mazda класифицирам като най-добро маслото LUBE GDI 5W-30, следвано от LUBE O 5W-30 и накрая LUBE F 5W-30. Добре е да се спомене, че категорията API SN предлага по-добра защита от оксидация (стареене) спрямо API SL. Вече битката водена само между LUBE GDI 5W-30 и LUBE O 5W-30 е загубена за последното. Защото LUBE GDI 5W-30 не е просто API SN, a и API SN-RC категория. Тя отговаря на американо-японският стандарт ILSAC GF-5, най-модерният за сега за защита на възлите в двигателя, съвместимост с гарнитури, защита на турбото ако го има, и не на последно място за възможно най-голямата икономия на гориво и намалени вредни емисии и защита на катализаторните системи. Намалените нива на фосфор и състава на маслото с изключителните му характеристики правят това възможно. LUBE О 5W-30 има някакъв предел на слагане в азиатските двигатели. За Вашия да, но по-новите изискват fuel economy масла специално по API SN-RC или ILSAC GF-x. Азиатските производители дават мило и драго за създаването на ILSAC GF-6 стандарта, защото носи редица ползи - справяне с LSPI феномена, защита на катализаторните системи, намалени вредни емисии изисквани от законодателството и fuel economy концепцията с грижа към природата. Новите двигатели са проектирани за това, но неразделна част е правилно използваното масло като напр. LUBE GDI 5W-30.

Добре е да споменем няколко думи за двигателите на LPG. За сега единственият автомобил-производител имащ конкретни стандарти и то за фабрично, повтарям фабрично вградените LPG уредби е FIAT. Другите производители се придържат към смазочната норма за двигателя независимо на какво гориво е двигателя. Знае се, че двигателите на газ държат по-висока температура. Когато се избере масло с по-висок стандарт на API казахме, че то ще старее по-бавно. Отделно маслото ако е със намалени стойности на SAPS ще има по-малко сулфатна пепел в себе си. И когато част от маслото изгори в горивната камера ще направи по-малко отлагания по челото на буталото, горивната камера и клапаните. Тук считам че LUBE GDI 5W-30 / LUBE O 5W-30 имат предимство пред LUBE F 5W-30 гонещо по-високи SAPS нива.

Безпристрастно изложих по-горе какви са изискванията на производителя и как се разтълкуват стандартите, както и кое масло какви плюсове повече има. И 3-те са правилни. На което и да си спрете вниманието ще е отличен избор.


06.02.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, интересувам се от LUBE GDI 5W-30. Колата ми е Mazda Tribute 2.3 с фордовски двигател 2005г закупена от Mazda България и правена за Австрия. В книжката и на капачката е дадено SAE 5W-20 което е синоним на FORD WSS-M2C930-A.

Реално до колкото знам Ford препоръчват SAE 5W-30 за нашите ширини и за това се насочих към въпросното. Колега е взел същото масло в Пловдив и го препоръча.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Учудвам се, че за Вашата Mazda за Европа се е препоръчало първоначално FORD WSS-M2C930-A SAE 5W-20 масло?

През годините препоръките на производителя са се променяли и към Януари 2018г те вече са в този вид:

From -30 to 35  API SJ  SAE 5W-30
From -30 to 35  API SH  SAE 5W-30
Above -20  API SJ  SAE 10W-30
Above -20  API SH  SAE 10W-30

От горното се виждат генерално 2 насоки:

1. Предпочитан вискозитетен клас. Това се явява SAE 5W-30, с температурен диапазон съобразен с обичайните температури за Европа;

2. Смазочна норма. Независимо че това е двигател на Ford, когато е вграден в превозно средство на друг автомобило-производител, понякога препоръките са по-либерални.

Ако за Ford Maverick / Escape 2.3 16V, 2004-2007 със същият двигател се изисква Ford M2C913-A / Ford M2C913-C SAE 5W-30, то смазочната норма препоръчана от Mazda е по класификация на моторните масла по експлоатационни свойства на API (Американски петролен институт). Те през годините се надграждат и надвишават в този вид:

API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Интересно е да се разтълкува стандарта Ford M2C930-A:

Ford M2C930-A
Ford engine oil specification, which specifies the ILSAC GF-4 requirements.

Има приблизително равенство между стандартите като смазочна норма по API и тези на ILSAC (без Fuel Economy концепцията). Последните използват за основа същите тестове на API, но акцентират главно върху икономията на гориво и намаляване нивата на фосфор за предпазване на катализаторните системи. Няма да е много грешно да се каже че:

API SJ е близък до ILSAC GF-2
API SL е близък до ILSAC GF-3
API SM е близък до ILSAC GF-4
API SN-RC е близък до ILSAC GF-5

Казахме, че Ford M2C930-A отговаря на ILSAC GF-4. Тук Mazda би трябвало в новите препоръки да препоръчат актуална смазочна норма за времето когато двигателя е произведен API SM (аналог на ILSAC GF-4), но това не е така. Изискват се още по-ниски предходни API SH и API SJ.

С използването на LUBE GDI 5W-30 се удовлетворяват множество условия:

а) първо се слага масло по най-върховият стандарт на API - API SN, което е официално одобрено (donut)
б) маслото отговаря на API SN-RC (Resource Conserving), категория осигуряваща множество предимства, не само за икономия на гориво, за намаляване вредните емисии, ами и за защита на възлите...
----------------------------
API SN: Introduced in October 2010, designed to provide improved high temperature deposit protection for pistons, more stringent sludge control, and seal compatibility. API SN with Resource Conserving matches ILSAC GF-5 by combining API SN performance with improved fuel economy, turbocharger protection, emission control system compatibility, and protection of engines operating on ethanol-containing fuels up to E85.
----------------------------
в) маслото отговаря на ILSAC GF-5, който надвишава ILSAC GF-4, който пък отговаря на Ford M2C930-A...
----------------------------
ILSAC GF-5: Introduced in October 2010, designed to provide improved high temperature deposit protection for pistons and turbochargers, more stringent sludge control, improved fuel economy, enhanced emission control system compatibility, seal compatibility, and protection of engines operating on ethanol-containing fuels up to E85.
----------------------------
г) като цяло маслото LUBE GDI 5W-30 с API SN-RC и ILSAC GF-5 е в синхрон с изискванията на Ford/Mazda за лесно течливи масла осигуряващи лесно развъртане на двигателя и икономия на гориво.

Когато казахте, че на капачката за масло пише SAE 5W-20, първо сметнах че автомобила Ви е за пазара в USA. За този двигател препоръките са year-round API SL SAE 5W-20 и от нашата гама това е LUBE F 5W-20. Ако разполагах с информация само на основа на сервизната Ви книжка, то това щеше да е препоръката и за Европа. Но виждайки обновените препоръки на Mazda за този двигател считам, че от гамата на YACCO LUBE GDI 5W-30 е възможно най-отличният избор надвишаващ многократно изискванията.

Когато добиете впечатления след смяната, ще се радвам да ми дадете обратна информация.


12.01.2018
Хубав ден, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло се слага оригинално за SKYACTIV бензиновия двигател 2.5 л. на Мазда 3/6/СХ-5 и какви са му спецификациите? Знам, че е SAE 5W-30 вискозитет, но не знам повече подробности. Моята е последна генерация, 2016-та произведена в Япония (не е мексиканска), автомат. Сервизна книжка нямам, има гаранционна книжка, но тя за Европа не важи. Водят я 184 к.с., толкова е в талона, но за Европа е 192 к.с. На капачката за маслото пише SAE 0W-20. В owner's manual, който свалих от mazda.ca пише, че SAE 0W-20 е само за Щатите и Канада, навсякъде другаде пише да се ползва 5W-30. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Приложено подавам информация за препоръките от производителя Mazda за възела:

year-round  API SN  SAE 0W-20
year-round  ILSAC GF-5  SAE 0W-20

От тях се вижда следното:

1. Препоръчан вискозитетен клас.
Това е само и единствено SAE 0W-20. Споделихте, че и на самата капачка за масло е изписан SAE 0W-20.

В Ръководството свалено от сайта на MAZDA Канада https://www.mazda.ca/en/owners/manuals/ > Mazda 3 > 2016г на стр 431 е видно, че Производителя препоръчва за U.S.A., Canada и Puerto Rico да се използва само и единствено SAE 0W-20. Като диаграмите със стрелки "от-до" обхваща диапазона от -40 до +50С и нагоре, т.е. съвпада с информацията в Информационният масив актуализиран от Mazda през Декември 2017г, в който по-горе препоръчва (целогодишно) year-round само този вискозитетен клас.

Моето мнение е, че поне в Съединените Американски Щати ще имат летни температури като в България и навярно вискозитетния клас SAE 0W-20 е зададен не толкова заради температурите на околната среда, колкото поради конструктивна особеност. Както ще видим по-долу и за европейските двигатели на SKYACTIV-G 2.5 се препоръчва целогодишно SAE 0W-20, затова считам, че този вискозитетен клас е правилен и отличен избор. Още повече, че Mazda го препоръчва / упоменава навсякъде: в сервизно ръководство във www.mazda.ca, на капачката, в каталозите за масло и не на последно място в Информационният масив, в който периодически производителите подават информация за новите си модели.

2. Смазочните норми изисквани за двигателя са две:
а) API – Американски петролен институт. Стандартите по API през годините се надграждат и всеки следващ покрива предходният. Ето и последните стандарти по API:

API SL - бензинова защита преди и между 2001-2004г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Считам, че смазочната норма в Ръководството на MAZDA на стр 432 е занижена. Странно, защото присъства само за Мексико. Подадена е API SM-EC II, докато последните препоръки на Mazda през 2017г са за API SN (която надвишава API SM).

б) Втората смазочна норма е тази по ILSAC (International Lubricants Standardization and Approval Committee). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и азиатските производители на двигатели към двигателните масла, като главен е акцента за икономията на гориво. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват (без Fuel Economy концепцията) Няма да е грешно да кажем че:

ILSAC GF-3 = API SL
ILSAC GF-4 = API SM
ILSAC GF-5 = API SN-RC

Считам, че последната информация на Mazda е по-меродавна и въз основа изискването за вискозитетен клас и 2-те смазочни норми по API и ILSAC , YACCO имат продукт отговарящ на тези завишени изисквания. Това е

LUBE HY 0W-20
API SN (надвишава API SM & API SL) ;
API SN-RC (Resource Conserving);
ILSAC GF-5 (надвишава ILSAC GF-4 & ILSAC GF-3)
--------------------------------------------

Споделихте също така, че този двигател на MAZDA 3 SKYACTIV-G 2.5 се вгражда и в европейските MAZDA 6 / СХ-5 но с малко по-висока мощност от 192 к.с. Да видим за Европа какви са изисквания?

year-round  API SN  SAE 0W-20
year-round  API SM  SAE 0W-20
year-round  API SL  SAE 0W-20
year-round  API SN  SAE 5W-30
year-round  API SM  SAE 5W-30
year-round  API SL  SAE 5W-30
year-round  ACEA A5/B5-12  SAE 5W-30

За двата европейски автомобила препоръките са едни и същи. Те са по-либерални от тези за Mazda за Канада. Позволяват се както по-ниска смазочна норма по API (API SL), така и европейски стандарти (издание 2012) ACEA A5/B5-12, а така също и вискозитетния клас SAE 5W-30. Тук могат да се използват множество масла, както с нисък HTHS за максимална икономия на гориво, така и с висок HTHS. От гамата на YACCO множество са подходящи:

с нисък HTHS: LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30 / LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30
с висок HTHS: LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE M 5W-30

Но най-пълно отговаряне на изисквания за двигателно масло като вискозитетен клас и смазочна норма на MAZDA 3 за Канада и Европейските двигатели, се осъществява от LUBE HY 0W-20. Моя съвет е да предпочетете него. Самия факт е че производителя Ви е сложил капачка с надпис SAE 0W-20 говори, че видимо за улеснение на клиента е синтезирал всичко нужно за маслото.

Пробега зададен от производителя също е различен, за канадската Mazda той е 6250 miles/6 months, а за Европейските 20000 km/12 months.


22.01.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло ще ми препоръчате за Mazda 6 GH 2009г. бензин 147 к.с.? До сега съм я поддържал само в Mазда. Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Сега ще изложа моя прочит на препоръките и ще Ви предложа възможно най-подходящото масло от гамата ни:

temperate climate  ACEA A3/B4-08  SAE 5W-30
temperate climate  ACEA A5/B5-08  SAE 5W-30
temperate climate  API SL  SAE 5W-30
temperate climate  API SM  SAE 5W-30
temperate climate  ACEA A5/B5-08  SAE 5W-20
temperate climate  API SL  SAE 5W-20
temperate climate  API SM  SAE 5W-20

Производителя Mazda е подал горните препоръки акцентирайки на следното:

1. Предпочитан вискозитетен клас за целогодишна употреба. Това са изброените SAE 5W-20 / 5W-30.

2. Смазочна норма по API или ACEA.
Малко предистория:

По принцип Mazda е японски производител и за бензиновите си двигатели би следвало да изисква класификацията на API (Американски петролен институт). През годините тези бензинови стандарти се надграждат и към днешен момент актуалните за двигателя Ви са:

API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Под натиск от нормативни уредби, някои азиатски производители вече са задължени (навярно) да предоставят и информация кой от европейските стандарти на ACEA отговаря на американските по API? Разбира се това не може да стане 1:1, но е улеснение за клиентите понеже живеем в Европа и може да не се намерят масла по API, затова да имат избор и по класификацията по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Има и друга ситуация, когато азиатския производител за бензиновите си двигатели в Европа не препоръчва изобщо API, а само ACEA. Но във Вашият случай не е така. Относно ACEA:

ACEA A3/B4 категорията има висок HTHS при 150С и кинематичния вискозитет на маслото при 100С е по-висок, обикновен около 12 cSt (при SAE 5W-30). Тук икономията на гориво ще е по-малка, ако изобщо маслото е тествано за такава. То ще я осигурява, само ако поддържа успоредно друг европейски стандарт като ACEA C3, чиито тестове ще дадат около 1,0 % Fuel Economy. От гамата на YACCO тук попадат LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 (API SN, ACEA C3, ACEA A3/B4).

ACEA A5/B5 категорията има нисък HTHS при 150С и кинематичния вискозитет на маслото при 100С е по-нисък, обикновен около 10 cSt. Тук икономията на гориво ще е по-висока. Fuel Economy тестовете при ACEA A5/B5 (и ACEA C2) осигуряват около и над 2,5 %. Представител от гамата на YACCO тук е LUBE F 5W-30 (API SL, ACEA A5/B5).

ОЕМ маслото на Mazda от серията Dexelia, отговаря на API SL/CF, ACEA A5/B5 и навярно това са вграждали в двигателя Ви. Според изискванията на Mazda е правилно. То е аналог на LUBE F 5W-30, но маслото на YACCO добавя и официално одобрение по Ford WSS-M2C913-D.

От моя гледна точка, най-отличното масло от гамата на YACCO не се явява никое от горе дискутираните, а новият продукт LUBE GDI 5W-30. То притежава официално одобрение по API SN (нещо което никое от горните масла няма), а така също и по API SN-RC (Resource Conserving). Последният стандарт ще доближи донякъде икономията на гориво спрямо маслото ACEA A5/B5 (LUBE F 5W-30). И не на последно място LUBE GDI 5W-30 е официално одобрено и по ILSAC GF-5. Вярно че този азиатско-американски стандарт не се изисква конкретно, но има равенство, че API SN-RC = ILSAC GF-5. Отчитам й факта, че Вашият двигател има много допирни точки с Ford. А Ford така е проектирал по принцип двигателите си да използват лесно течливи масла с нисък HTHS за да осигуряват Fuel Economy.

С използването на LUBE GDI 5W-30 се изпълняват 2-те условия: 1) Още по-лесно развъртане на двигателя (спрямо LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30) и 2) осигуряване на високи нива Fuel Economy заради API SN-RC, ILSAC GF-5, почти както ACEA A5/B5 на LUBE F 5W-30.

Като нов продукт, очаквам много скоро да се синхронизира с онлайн каталога на YACCO и да излиза като препоръка. Но трябва технологично време за това от около месец-два.

Доверявайки се преценката ми, клиенти с множество азиатски двигатели, в т.ч. Mazda, Mazda/фордовски двигатели, Honda, Subaru, Toyota, Lexus... вече използват LUBE GDI 5W-30. Горещо препоръчвам и съм убеден, че LUBE GDI 5W-30 ще надхвърли и при Вас очакванията за гладка работа на двигателя.


25.12.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Карам Mazda 6, 2005 година, бензин 2300 кубика с газов инжекцион Landi Renzo. Какво масло ще ми препоръчате? По принцип досега винаги съм сипвал SAE 5W-30 като вискозитет, но тук имате LUBE O, LUBE P, LUBE F разновидности на 5W-30 и не знам кое е подходящо за моята кола?

Двигателя е 166 к.с. Спокоен шофьор съм като цяло. Всеки ден колата се ползва в градски условия до работа и обратно. Извънградско карам в рамките на допустимото. Да, знам че двигателя е на Ford, точно затова и ми стана интересно, защото видях, че LUBE F 5W-30 е одобрено от Ford. В момента съм с LUBE О 5W-30 и се зачудих дали то е най-удачно, при положение, че мотора е фордовски? Колата преди YACCO съм я карал с Mazda оригинално масло 5W-30 и Redline 5W-30. Ако трябва да съм честен, усещам колата най-добре с YACCO и също така разхода ми на масло е в рамките на 300 мл за 10 000 км (смяна), а преди стигаше до към 600-800 мл и се налагаше поне едно доливане. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Нека заедно да разгледаме и разтълкуваме изискванията на Mazda:

Year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 5W-30
Year-round  API SL  SAE 5W-30
Year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 10W-40
Year-round  API SL  SAE 10W-40

Аз погледнах в Wikipedia, където пише, че двигателя е проектиран и създаден от Mazda Motor Corporation ( https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_MZR_engine#MZR ). По-долу също така е изписано че Ford Motor Company притежава правата да произвежда и използва MZR двигателите в техните Duratec от 2003г. Дори и това да е един и същ двигател, препоръките които всеки производител подава са различни, в зависимост от своята гледна точка.

При Ford те са по-праволинейни откъм смазочна норма и вискозитетен клас. Маслото на YACCO LUBE F 5W-30 е официално одобрено по Ford WSS-M2C913-D (надвишаващо изискванията на предходните стандарти Ford WSS-M2C913-C/B/A). Тези стандарти предявяват изисквания към маслото да е с нисък HTHS, където това понижено триене осигурява икономия на гориво и не на последно място формулата да отговаря на европейската ACEA A5/B5, но с допълнителни изисквания от Ford. Вискозитетния клас е само и единствено SAE 5W-30.

Когато този двигател (дори и да е на Ford) е вграден в Mazda автомобил, препоръките за двигателни масла и вискозитетни класове са по-либерални. Не се изискват конкретно никакви стандарти по Ford, а препоръките се базират на няколко типа смазочни норми и вискозитетни класове.

Предлагам упоменатия SAE 10W-40 да го игнорираме и спрем вниманието само върху предпочитания и общ за Mazda и Ford SAE 5W-30 вискозитетен клас. Добре е да знаем какво Ford изисква, но трябва да се придържаме основно към концепцията на Mazda. От заводските препоръки е видно, че се изискват 2 типа смазочни норми (две класификации на моторните масла по експлоатационни свойства):

1. Европейските стандарти по ACEA и по-конкретно категорията ACEA A5/B5, чието масло е както казах с нисък HTHS и осигурява икономия на гориво. Някои от многото предимства са, че развъртането на двигателя става мигновено, защото маслото има понижен вискозитет и лесно се изпомпва независимо от околната температура. Това спомага за намаляване драстично на износването, както и на консумацията на гориво. ОЕМ маслото на Mazda Dexelia 5W-30 е по ACEA A5/B5, API SL. YACCO LUBE F 5W-30 също е ACEA A5/B5, API SL., но както казах добавя и специфичен стандарт Ford WSS-M2C913-D. По тази т.1 се вмества и YACCO LUBE P 5W-30 защото и то освен многото си стандарти е и по ACEA A5/B5, API SN.

2. Втория тип стандарти са конкретно бензинови и се изискват от API (Американски петролен институт). През годините за двигателя Ви те се надграждат. API SL е все още актуален, но следващите са още по-върхови:

API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

YACCO има множество масла отговарящи на критериите в т2.

API SN с висок HTHS > 3.5 са GALAXIE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE M 5W-30
API SN с нисък HTHS < 3.5 са LUBE GDI 5W-30 / LUBE P 5W-30
API SL с нисък HTHS < 3.5 e LUBE F 5W-30

Всичките са правилни защото отговарят задължително на т.2 (по-висок или равен стандарт по API), а както казах LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30 поддържат и ACEA A5/B5 от т.1

Надявам се отговорих на въпроса Ви, защо не се изисква само и единствено LUBE F 5W-30.

Понеже разглеждаме казуса за Mazda автомобил, независимо че всички масла са high performance SAE 5W-30 правилни и подходящи, едно изпъква измежду тях. И го считам за най-добър вариант спрямо препоръките за двигателя. Горещо и Ви го препоръчвам. Това е LUBE GDI 5W-30. То е съвсем нов разработен продукт. Това което го отличава от другите е, че е официално одобрено по API SN и API SN-RC

https://engineoil.api.org/Directory/EolcsResultsDetail?accountId=-1&companyId=10299&resultsUrl=%2FDirectory%2FEolcsResults%3FaccountId%3D-1

Има значение дали маслото отговаря на API (всичките масла в т. 1 и 2) и дали е хомологирано (официално одобрено – LUBE GDI 5W-30). В SAE 5W-30 това масло има право от гамата на YACCO да носи на етикета знака "поничката на API". Стандарта API SN-RC, добавя към API SN качествата на Resource Conserving за подобрена икономия на гориво, защита на турбото, още по-върхов контрол върху вредните емисии и др. Отделно то отговаря и на най-върховият стандарт по американо-японските изисквания ILSAC GF-5 (отговарящ на API SN-RC).

LUBE GDI 5W-30 е най-добър избор от т.2 и ще предложи още също икономия на гориво както ACEA A5/B5 в т.1, макар и не в толкова големи количества, но по-високи от LUBE O 5W-30. То ще бъде налично в началото на Декември 2017 и както казах горещо Ви го препоръчвам. Като HTHS то се намира между по-ниския на LUBE F 5W-30 и по-високия на LUBE O 5W-30. Т.е отлично позициониране намиращо баланс между защита на двигателя и икономия на гориво.

Виждайки огромният потенциал на LUBE GDI 5W-30, аз ще имам привилегията пръв да го сложа другата седмица в бензиновия си азиатски двигател. Считам, че това масло е "пръв сред равните" спрямо горните дискутирани варианти според изискванията и на моя производител.


30.11.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Препоръчайте ми синтетично двигателно масло за MAZDA 6 бензин SKYACTIV, по спецификация АPI SL/SM и ACEA A3/A5. Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Да, възможно е маслото да отговаря както на API SL, така и на последващият SM, но не може да бъде едновременно ACEA A3 и ACEA A5. Последните два стандарта са взаимоизключващи.

Правилният подход е да се тръгне от изискванията на производителя. Те за Европейските SKYACTIV-G 2.0 145 к.с. и 165 к.с, както и за SKYACTIV-G 2.5 192 к.с. са еднакви:

year-round  API SN  SAE 0W-20 ==> LUBE HY 0W-20
year-round  API SM  SAE 0W-20 ==> LUBE HY 0W-20
year-round  API SN  SAE 5W-30 ==> LUBE GDI 5W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE P 5W-30 / LUBE M 5W-30
year-round  API SM  SAE 5W-30 ==> LUBE GDI 5W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE P 5W-30 / LUBE M 5W-30
year-round  API SL  SAE 5W-30 ==> LUBE GDI 5W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE P 5W-30 / LUBE M 5W-30 / LUBE F 5W-30
year-round  ACEA A5/B5-10  SAE 5W-30 ==> LUBE F 5W-30

Както се вижда, от гамата на YACCO множество масла са подходящи, като повечето се вместват по един критерии (европейски или американски) за смазочна норма. Единственото масло, което едновременно удовлетворява и 2-та критерия е LUBE F 5W-30 (API SL, ACEA A5/B5). Това се отнася за европейските модели.

Ако обаче имате Mazda (USA / CAN), 6 GJ, 6 SKYACTIV-G 2.5, 2012-,
То може да използвате всяко от упоменатите по-горе масла. За американският двигател критериите вече са само по API или ILSAC. Тук единствените масла отговарящо и на 2-та критерия са YACCO LUBE HY 0W-20 и LUBE GDI 5W-30 (API SN, ILSAC GF-5). Допълнително към американската Мазда, отлични опции са LUBE F 5W-20 (API SN) / LUBE P 5W-30 / VX 1500 0W-30 (API SL).

Извод:
Препоръчвам независмо дали двигателя е европейски или американски, да използвате някое от 2-те масла: LUBE HY 0W-20 / LUBE GDI 5W-30.


16.11.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, обръщам към Вас отново, този път с въпрос относно масло и/или добавка за скоростна кутия. Колата е Mazda 6 GH, първа регистрация октомври 2008 година, двигател бензин 1.8 MZR. Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Колата Ви е гранична и не може без сервизна книжка от Ваша страна да се определи точно в коя година попадате, защото понякога и каталозите закръглят от 2008 на 2009г

Mazda, 6 GH, 6 1.8, 2007-2008

year-round  API: GL-4  SAE 75W-90

-----------------------
Mazda, 6 GH, 6 1.8, 2009-2010

temperate climate  API: GL-4  SAE 75W-80

В малката година 2007-2008 изискването е за американската норма API GL-4 за перфектна защита на синхронизаторите в комбинация от вискозитетен клас SAE 75W-90. В големите години 2009-2010 пак е API GL-4 но в SAE 75W-80. Кратката версия е че API GL-4 защитава синхронизаторите, а API GL-5 дава максимална защита на кутията като цяло. Тотално грешно е да се сложи API GL-5 масло в кой да е упоменат по-горе вискозитетен клас. Защото добавките в API GL-5 масло ще атакуват цветните метали от които са направени синхронизаторите и последните ще пострадат. Обратната комбинация също е грешна, когато се изисква API GL-5 да се сложи по-ниската норма GL-4. Маслата ни BVX 1000 75W-90 / BVX 600 75W-90 са направени по специална „мека“ технология, така че да има защита за тези възли (API GL-4), плюс преминаване тестовете за защита на кутията API GL-5.

В малката година подходящи масла са BVX 1000 75W-90 / BVX 600 75W-90 (API GL-4/GL-5, тук гледаме API GL-4 в комбинация от SAE 75W-90). Доказва и го и каталога на YACCO:
https://en.yacco.com/lubricant/abc6c7fb9fab4262/1/65bb898e52f04999/1b2ef7fb2e31a240/

В голямата година маслото ще е друго. Най-се вписва BVX 500 X 75W-80 (API GL-4).
Именно тук Вашата сервизна книжка би била на помощ, коя година точно е колата и какво изискват скоростите. Виждате че обема литри е един и същ, пробега, типа на кутията, но горната година изисква масло с по-нисък вискозитет. Ако сложим в горната година BVX 1000 75W-90 / BVX 600 75W-90 няма да включват добре скоростите, защото вискозитета при 100С е към 15 сентистокса, а на 75W-80 e 9,7 cSt, т.е. много по-вискозно масло използваме. Ако сложим по-нисковискозното масло SAE 75W-80, а сме в долната година ще стане износване, защото се изисква SAE 75W-90 масло...

Добавката Antiusure transmission е за ръчни скоростни кутии. В нейното описание пише, че трябва да се смесва само и единствено с API GL-4/GL-5 масла. Ако знаете абсолютно сигурно че сте в малката година и вътре в момента е API GL-4, то тогава тя е съвместима. Спирачка за мен се явява че нейният вискозитет при 100С е 29 сентистокса, т.е. вдига се вискозитета на субстанцията. Вярно е, че има противоизносващи компоненти, но те да се полепят по метала и да останат там ще образуват фино покритие. Колкото и фино да е то, почти 2 пъти е вискозитета на добавката спрямо BVX 1000 75W-90 / BVX 600 75W-90 (които са около 15 cSt). Понякога излишната гъстота пак пречи скоростите да влизат както трябва.

Ако сте в голямата година и на теория сложите BVX 500 X 75W-80, вискозитета на маслото е 9,7 сентистокса при 100С, а добавката 3 пъти по-вискозна и навярно пак няма да влизат лесно скоростите.

Извод: Трябва да се почне от сервизната Ви книжка и да се види дали се изисква SAE 75W-90 или SAE 75W-80 вискозитетен клас. Знаейки това слагаме чисто масло BVX 1000 75W-90 (ако сме 2007-2008) или BVX 500 X 75W-80 (ако сме 2009-2010). После се кара и се следи за шумове и маслото да се сработи с кутията. Идеята е да не слагаме нищо още, а да се стремим да бъде колкото си може хомогенна смес вътре. Добавка винаги може да се приложи вътре.

Ако нямате сервизна книжка на хартиен носител (а не нещо свалено от Интернет, като общ мануал на Mazda ставащ за много модели), то по номер на рама се звънка в дилъра и се пита API GL-4 в SAE 75W-90 или 75W-80 изисква кутията. Така бих постъпил аз с грижа към възела.


27.10.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Добър ден, интересува ме кое масло ще ми препоръчате за Mazda 3 BK, 2.0 150 к.с., 2004г? От скоро съм собственик, правил съм само една смяна със SAE 5W-40. Колата е с АГУ. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, да разгледаме и разтълкуваме изискванията на производителя:

year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 10W-40
year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  API: SL  SAE 5W-20
year-round  API: SL  SAE 10W-40

Те се разтълкуват така:
1. Предпочитан вискозитетен клас е всеки един от изброените, защото е упоменат като year-round. Тук конкретно SAE 5W-40 не е изброен, но това е просто технически пропуск. Защо? Защото Mazda позволява вискозитетен клас SAE 5W-xx и респективно xW-40. В този промеждутък е и SAE 5W-40.

2. Смазочна норма по експлоатационни свойства. Тя се разделя на 2 вида:
а) по Американския стандарт на API (Американски петролен институт) - норма SL. Стандартите по API се надграждат и изброените по-долу са актуални към днешен момент:

API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

б) Европейски стандарти по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Тук имаме упоменати 2 категории ACEA A5/B5-04 и ACEA A3/B4-04, по изисквания издание 2004 год.

Следователно подходящото масло е разумно така да бъде подбрано, че да отговаря както на някой от Американските стандарти по API (SN/SM/SL), така и на една от 2-те европейски норми по ACEA. Предпочитаната от мен категория е ACEA A3/B4. Тя има HTHS > 3.5 и икономията на гориво е малка или пренебрежително незначителна. Маслото използвано от Вас SAE 5W-40 попада тук. То притежава някакъв стандарт по API, но задължително ще е и по ACEA A3/B4.

Категорията ACEA A5/B5 ще осигури повече икономия на гориво (спрямо ACEA A3/B4), защото това са масла с понижено триене и HTHS < 3.5. Но ако само и единствено не се изисква ACEA A5/B5 (както е и в случая) е за предпочитане да се избягва. Вярно е че някои двигатели на Ford се вграждат и в Mazda и на тях си пише Ford Motor Company. Тогава ситуацията обикновено е следната. Вложен във Ford автомобил този двигател би изисквал специфичен стандарт по Ford стъпнал върху ACEA A5/B5 само във вискозитетен клас SAE 5W-30. Но попаднал при друг производител, препоръките за масла са по-либерални, защото се позволяват други вискозитетни класове и смазочни норми. Т.е. ако има доказателство че това е фордовски двигател, няма никакви опасения да се използва ACEA A5/B5 5W-30 (като LUBE F 5W-30), както препоръките по-горе ги позволяват. Ако това не се знае, аз бих предложил друг подход.

Ще Ви посъветвам да се спрете на масло, което е едновременно както по API SN, така и по ACEA A3/B4 във вискозитетен клас SAE 5W-30. Намалейки леко вискозитетния клас спрямо SAE 5W-40, ще усетите двигателя повече еластичен и податлив. Ще имате по-лесен студен старт, с по-малко износване и по-бързо охлаждане. Убеден съм, че ако чуете как двигателя работи със SAE 5W-30 няма да се върнете никога на SAE 5W-40. Неговия вискозитет при 100С е почти двоен. Защото американската организация SAE (Съюза на автомобилните инженери) дефинира в SAE J300 едно масло да е от SAE 30, трябва да има кинематичен вискозитет при 100С в диапазона между 9,3-12,5 cSt. Маслата с понижено триене от ACEA A5/B5 (LUBE F 5W-30) са в долната граница (9,7 cSt, ето я икономията на гориво от пониженото триене). Докато маслата от ACEA A3/B4 като LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 са около 12 cSt. Но едно масло да бъде SAE 40 то неговият кинематичен вискозитет при 100С трябва да е в диапазона между 12,5-16,3 cSt. Ако се отвори техническият документ на маслото което използвате и се види, че неговия е примерно 16 cSt, то виждате че приблизително двойно се е вдигнал вискозитета на маслото спрямо 9,7 cSt на LUBE F 5W-30. Но ако предпочетете както Ви съветвам LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 с техните 12 cSt, ще му е много по-леко на двигателя, защото е все пак SAE 5W-30. Тук подхода е да се спрем на вискозитетния клас 5W-30, но и да изберем по-предпочитаната в случая смазочна норма ACEA A3/B4 пред ACEA A5/B5.

Колкото до маслата от гамата на YACCO SAE 5W-40 (всичките са API SN, ACEA A3/B4) ще имат различен вискозитет. Например VX 1000 FAP 5W-40 има 14,3 cSt, VX 1000 LL 5W-40 има 15 cSt, LUBE FR 5W-40 има 14,7 cSt, а VX 600 5W-40 има 14,8 cSt.

В случая, при технически изправен двигател и с либерални препоръки за вискозитетен клас, използването на SAE 5W-30 като LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 масла е за предпочитане пред коя да е от опциите на SAE 5W-40. Прехода е безопасен, защото европейската категория е една и съща - ACEA A3/B4, но намаляваме леко вискозитетния клас, за по-комфортна работа и поведение на двигателя. Но така гореизложени заводските препоръки и SAE 5W-40 масло е правилно. Защото вискозитетния клас е важен да, но първо е смазочната норма. С избора на кое да е масло на YACCO, тя ще е надвишена и по 2-та показателя както на API, така и на ACEA. Просто за мен в SAE 5W-40 масло ненужно е в горната граница с около 15 cSt вискозитет, при положение, че двигателя ще се чувства прекрасно и с 12 cSt (LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30), да не говорим че производителя позволява и SAE 5W-30 масло като LUBE F 5W-30 с 9,7 cSt, както и SAE 5W-20 с диапазон между 6,9-9,3 cSt.

Колкото до двигателя Ви на LPG, то препоръките за смазочна норма и вискозитетен клас не се променят и си остават същите, както е фабрично на бензин.


08.07.2017
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, имам автомобил Мазда 6 бенз. 2000/141 к.с. 2002 г. какво масло ще ми препоръчате? Аз съм се насочил към LUBE F 5W-30. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към Yacco.
Погледах в wikipedia за Вашият двигател ( https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_MZR_engine#MZR )
Много е вероятно да е с акцент на Ford, но препоръките за масло са по-либерални:

year-round  ACEA A3-98  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3-98  SAE 10W-40
year-round  API: SL  SAE 5W-20
year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  API: SL  SAE 10W-40

От тях генерално се виждат препоръчителните (целогодишно) вискозитетни класове. SAE 5W-30 е отличен избор. Теоретично може да се сложи LUBE F 5W-30, защото е API SL (бензинова защита до 2004г). Така също е и ACEA A5, което изрично не се препоръчва. Лично моето мнение е да изберете друго масло, което по два критерия ще отговори на изискванията, а именно:

LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30. Те са както ACEA A3, така и API SN (най-висока бензинова защита, преди, след 2010г и до днес, надвишаваща многократно API SL).

https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_L_engine

Изниква въпроса защо препоръките са различни, ако това е наистина двигател на Ford? Последният в автомобил на Ford би изисквал само и единствено SAE 5W-30 масло в комбинация от специфични фордовски стандарти. Но този двигател сложен на друга кола, производителя Mazda може да има друга концепция какво желае от маслото и да зададе други критерии/стандарти. Въз основа на тях мисля че избора на LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 по-добре се вписват, отколкото LUBE F 5W-30.


14.04.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Преди време се бях допитал до Вас относно препоръка за моторно масло за предишния ми автомобил (Шкода Фабия), бях изключително впечатлен от Вашата компетентност и отзивчивост. Както и да е, от известно време съм собственик на Мазда 6, 2008 година, бензинов двигател 1.8 MZR, 120 PS. Непосредствено след покупката на автомобила смених маслото, като сложих оригинално Mazda Oil.

Тъй като вече й навъртях няколко хиляди км на Маздата, мисля след 2-3 месеца да сменя маслото, и реших да се насоча отново към YACCO. Проверих в онлайн Lubricant advisor на YACCO какви препоръки се дават за моя автомобил, честно казано малко се пообърках.

LUBE DE 5W-30
LUBE O 5W-30
LUBE P 5W-30

Между впрочем, онлайн адвайзърът е пропуснал да ми даде като опция LUBE F 5W-30, където доколкото видях на сайта Ви, е спомената и марката Мазда? Ще съм много благодарен да ми разясните разликите между тези няколко отделни масла и да ми дадете Вашия съвет за това кое е най-подходящо за моя автомобил? Поздрави,

ОТГОВОР:
Здравейте, радвам се, че някога съм Ви бил полезен и сега отново мога да бъда. Първо честито за новата придобивка. Спирайки се на бензинов агрегат пред дизеловия, опциите за двигателно масло са множество. Прилагам заводските препоръки, подадени от компанията Mazda за двигателя. В тях са упоменати типовете/стандарти за масло.

Продуктовия мениджър е попълнил само 4 масла, защото има само 4 реда. Иначе препоръката би объркала клиента. Обаче над 10 масла от нашата гама отговарят на изискванията на Mazda. И сега кои масла да присъстват е въпрос на вътрешни критерии при съставянето на каталозите. Но не се съмнявайте, че и 4-те дадени опции ще са едни от най-върховите. Ако имаше 5-ти ред и LUBE F 5W-30 щеше да присъства:

OEM recommendation
year-round  ACEA A5/B5-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 5W-30
year-round  ACEA A3/B4-04  SAE 10W-40
year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  API: SL  SAE 5W-20
year-round  API: SL  SAE 10W-40

От заводските препоръки се виждат генерално 2 неща:
1. Предпочитан вискозитетен клас, това са в случая всичките year-round класове. При съвременна кола като Вашата, аз бих ги смалил до SAE 5W-30 / (евентуално с много уговорки) SAE 5W-40.

2. Минимална смазочна норма по европейските ACEA A3/B4 ; A5/B5 -2004г издание и по американските стандарти - API SL. Ето как са се развивали някои норми по API до днес:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г;
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

LUBE F 5W-30 е само API SL. За Вашата кола каталога е попълнил все API SN масла (цитираните на YACCO) надвишаващи колкото се може нагоре заводските изисквания. Смазочната норма по API е ясна.

Европейските стандарти се делят на масла с висок HTHS > 3.5 и масла с нисък HTHS индекс < 3.5
Преобладава мнението, че маслата с висок HTHS > 3.5 (ACEA A3/B4 - LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30) дават на първо място по-голяма защита на двигателя и по-малко икономия на гориво (ACEA C3), примерно около 1,2% в сравнение ако двигателя бе зареден с класическо SAE 15W-40 масло. Маслата с нисък HTHS < 3.5 (ACEA C2 / LUBE P 5W-30) дават по-голяма икономия на гориво, около 2,5 % в сравнение ако двигателя бе зареден с класическо SAE 15W-40 масло. Но не се знае точно в реална ситуация, каква ще е икономията ако се избере LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30 и не се ползват масла с висок HTHS > 3.5 като LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30. Тази икономия ще е малка или почти незначителна - къси дистанции, прашни пътища, задръствания...

Аз не съм привърженик на нисковискозните масла като LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30 (ACEA A5/B5), ако само и единствено не се изискват. Това са масла с понижено триене (да дават икономия на гориво) и не всеки двигател е проектиран маслото при 100С да има по-нисък специфичен вискозитет.

При Mazda тук нещата са конкретни. Маслото трябва да отговаря или на американските стандарти или на европейските (законови изисквания вече задължават да се посочват и 2-та типа масло, защото живеем в Европа, иначе препоръките за азиатски двигатели преди 2000г са само по API). Маслата на YACCO са едновременно и по API и по ACEA стандартите.

Най-добра комбинация с грижа към двигателя аз считам за :

API SN + ACEA A3/B4 в SAE 5W-30 = LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30

LUBE DE 5W-30 е най-върховото масло от 3-те, една класа напред като формула (PAO).

Но ако знаете че това е двигател на Ford, също отлична опция да е ползвате LUBE F 5W-30 (A5/B5).


01.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

9 * 1 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!