ВЪПРОС:
Имам Ford Focus 1.4 бензин 75 к.с. 2001г. и трябва да му сменя маслото. Какво масло да купя и колко събира? Масления филтър обикновен ли е или с клапани?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашият Zetec-SE двигател Ford препоръчва смазочните норми Ford M2C913-A / Ford M2C913-A1. През годините те отпадаха и към днешен момент се надграждат и заменят от Ford WWS-M2C913-D. Маслото продължава да е с понижено триене и да осигурява мигновено развъртане на двигателя и защита от износване, като същевременно увеличава икономията на гориво и защитата на природата. Отделно поради High SAPS формулата си и изключително високия TBN, качествата на лубриканта ще защитават компонентите двигателя до следващата смяна на масло.  Ако двигателя Ви е стоков и технически изправен, моля уважете изискванията на производителя за фордовска формула масло.

Признатия единствено от Ford вискозитетен клас е SAE 5W-30. А от гамата ни продукта по WSS-M2C913-D Ford acknowledgement (признание/потвърждение) е YACCO LUBE F 5W-30. Обема на маслената система е 3,75л, така че първоначално Ви трябват поне 4л.

Относно запитването на филтри. YACCO България е вносител на моторни масла, а не на авточасти. В магазина за такива ще могат да Ви отговорят за конкретния филтър, на който си спрете вниманието от предложените.


30.08.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Предстои ми смяна на масло на двигателя и скоростите на Ford MK VI Fiesta 1.25 16V 80 к.с., 2016г. Приятел ви препоръча и искам да пробвам вашите масла. Предварително благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. И аз Ви благодаря за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За Вашия двигател Ford препоръчва две смазочни норми. Първата Ford M2C913-C от 2010г все още е актуална, но се заменя от следващата по-върхова Ford M2C913-D. Това е стандарт за бензинови и дизелови двигатели влезнал през 2012г. Напълно съвместим с предходните и силно препоръчан за всички приложения, които изискват спецификациите Ford WSS-M2C913-C/B/A. Маслата, отговарящи на тази спецификация, могат да се използват с удължени интервали за смяна и също така са подходящи за използване в двигатели, работещи с биодизел или дизелово гориво с високо съдържание на сяра. Нисък HTHS < 3.5, мин 2.5% Fuel Economy при тестовете. Спецификациите Ford M2C913-C и Ford M2C913-D се дават само в SAE 5W-30 масло. От гамата ни продукта по този критерии е YACCO LUBE F 5W-30 по Ford WSS-M2C913-D acknowledgement (признание/потвърждение) с нива от 3.1 % икономия на гориво.

Втората смазочна норма е Ford WSS-M2C948-B специално създадена да покрие изискванията на Ford EcoBoost бензиновите двигатели от 2011г нагоре. Спецификацията Ford WSS-M2C948-B е много по-стриктна от горните и се позволява само в SAE 5W-20. От гамата ни маслото по този критерии е YACCO LUBE F 5W-20 по Ford WSS-M2C948-B acknowledgement (признание/потвърждение). При тази специфкация защитата на двигателя е издигната до едно по-върхово ниво. Формулата на YACCO LUBE F 5W-20 по европейските стандарти е ACEA C5, която е задължена да осигури мин 3.0 % икономия на гориво спрямо референтно масло, но ако не се лъжа пресмятам нива над 4.7 %

Заводски сух двигателя събира 4.1-4.4л, но при сервизирането могат да се обслужат само 3.8-4.0л.

Относно ръчната скоростна кутия концепцията за Fuel economy по подобие на двигателните масла също е заложена от производителя. Препоръчва се стандарта Ford WSS-M2C200-D2 в SAE 75W. От гамата ни това е YACCO BVX FE 75W висококачествено трансмисионно масло. Обема подаден от Ford е 2.3л.

Заключение. Горещо Ви съветвам на предпочетете за двигателя YACCO LUBE F 5W-20. С него ще усетите двигателя си още по еластичен и податлив и ще получите най-високи нива  икономия на гориво заради поддържаните спецификации Ford WSS-M2C948-B и ACEA C5. Отделно понеже формулата на маслото е Mid SAPS технология, защитата на катализатора е най-върхова. Осигурената икономия на гориво говори само, че двигателя ще изхвърли в атмосферата по-малко вредни емисии. А след като и живота на катализатора е удължен, той допълнително ще ги намали. Затова с използването на YACCO LUBE F 5W-20, в целия процес печелят клиент, производител и природа.


19.07.2020
Хубав ден, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет. Моля да ми кажете за американска Ford Fiesta ST 1.6 EcoBoost 2017г, тук в Европа пак ли SAE 5W-20 да използвам? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

Действително Ford препоръчва за EcoBoost двигателите и в частност за Вашия масло по спецификация FORD WWS-M2C948-B в SAE 5W-20. От гамата на YACCO това е LUBE F 5W-20, 100 % синтетично “Fuel economy” масло « Mid SAPS » формула. Нещо повече. Спецификацията FORD WWS-M2C948-B е получила от Ford acknowledgement (признание/потвърждение), че формулата на продукта ни е в пълно съответствие със зададените критерии към качествата и характеристиките на маслото. Това дава спокойствие и сигурност на клиента, че ще използва в двигателя си формула не само по правилната спецификация, ами преминала и най-тежките тестове в лабораторията на Ford.

Моя съвет е да продължите да спазвате изискванията на производителя, който най-добре знае, как е конструирал двигателя и каква течност ще му осигури най-върхова защита. Обема масло който Ви трябва е 4,1л.


10.06.2020
Хубава вечер, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво е маслото на диференциала на Ford Kuga 2009г 2.0 136 к.с?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

Намирам с мощност 136 к.с. дизелов автомобил 2.0 TDCi. Ако това е Вашата кола, то за задният диференциал Ford препоръчва две смазочни норми, които са много сходни.

Първата е Ford M2C197-A в SAE 80W-90. Това е спецификация за API GL-5 хипоидно трансмисионно масло. Съвместимо е с API GL-5, API MT-1 и спецификацията MIL-PRF-2105E. Вискозитетния клас е SAE 80W-90. Втората препоръка е за масло със смазочна норма в чистия й вид по API GL-5 отново в SAE 80W-90.

От гамата на YACCO по втория критерии имаме множество масла. Като "пръв сред равните" измежду предложенията е 100 % синтетичното масло BVX 1000 75W-90. В случая е отлична опция, защото зимният клас е SAE 75W вместо SAE 80W и в частност SAE 75W-90 може да се използва там, където производителя препоръчва SAE 80W-90. Тук по-важният фактор е летния вискозитетен клас, който и на двете масла е еднакъв SAE xxW-90 и разбира се запазването на смазочната норма API GL-5. Ако желаете може да използвате и класическо API GL-5 маслo от рода на BVX LS 200 80W-90. Последното го намирам като по-неудобна опция, защото идва само в два литра опаковка, а нямам информация задният Ви диференциал колко литра събира. Други каталози също са безсилни. Тук на помощ може да е информация от дилър, от Owner manual или от колега с такъв автомобил... От друга страна опаковката от 1л на BVX 1000 75W-90 е по-гъвкава, ако случайно възела събира по-нестандартен обем литри.

Моля обърнете внимание, че производителя не е визирал конкретен период на смяна, но на фона на автомобил от 2009г считам, че правилно сте решили да смените маслото в задният диференциал.


09.06.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. За автомобил Ford Kuga 2.0 TDCi 180 к.с., 2014г вече извън гаранция какво масло бихте ми препоръчали? Ще очаквам отговора ви. Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам изискванията на производителя и моя прочит на препоръките:

year-round  Ford M2C950-A  SAE 0W-30

За Вашият двигател Ford са подали единствено вискозитетен клас SAE 0W-30, в комбинация от смазочна норма Ford M2C950-A. А последната е наистина съвременна и актуална. Маслото по нея е нископепелно за предпазване на системите за третиране на отработените газове (ACEA C2), като същевременно лубриканта осигурява заради пониженото вътрешно триене и икономия на гориво в размер на мин 2.5%. Стандарта Ford M2C950-A е стъпнал върху базовите изисквания на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители), но с многократно завишени критерии от страна на производителя. Забележете колко профилирано и в дълбочина Ford конкретизира изискванията си. Един вискозитетен клас, с една смазочна норма.

В гамата на YACCO имаме специално разработен за Вашия двигател продукт LUBE F 0W-30, 100 % синтетича формула, Mid SAPS по ACEA C2. Преди време Ford позволяваше когато маслото се сертифицира в техническият документ и на етикета да бъде в раздела Homologation (официално одобрение). През годините официалното одобрение остана само за OEM маслото. Днес продуктите разработени за Ford или Jaguar Land Rover от YACCO след като отговорят на всички изисквания и преминат най-строгите тестове в лабораторията на производителя, последния издава лиценз acknowledgment. Така че думата acknowledgment следва да се тълкува, като признание / потвърждение от страна на Ford и/или Jaguar Land Rover, че формулата на YACCO LUBE F 0W-30 отговаря на изискванията им.

Ако ще продължите да сменяте маслото при дилъра, но си спрете вниманието на YACCO, моля не се колебайте да се свържете с YACCO България, за да предоставим нужните сертификати.31.08.2019
Надявам се, че съм бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте YACCO България! Колата ми е нов внос американски Ford Mustang 4.6 V8 2011г. В джабката има и сервизна книжка където на стр 226 е упоменато SAE 5W-20 и стандарта Ford M2C930-A. Отделно на капачката за наливане на масло с жъло пише SAE 5W-20. Кое е правилното за мен масло? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Първо честито за новата придобивка. Много безаварийни километри Ви пожелавам. И ще Ви препоръчам правилното масло, с което да ги изминете. Производителя е подал за възела долното:

temperate climate   API: SL   SAE 5W-20
temperate climate   Ford M2C930-A   SAE 5W-20
temperate climate   ILSAC GF-4   SAE 5W-20

От препоръките на Ford се виждат следните акценти.
1. Вискозитетен клас за целогодишна употреба. И от Вашата информация и от изисквания за възела в нашата система, той е само SAE 5W-20. Чудесно. Масло по него е изключително стабилно, защото двата му индекса са събрани. Отделно трябва да се спомене, че двигателя Ви е 8 цилиндъра и затова производителя препоръчва масло с понижено триене. Ползите за двигателя са неимоверно много, като по-основните са по-бързо смазване, по-малко износване, по-бързо охлаждане и икономия на гориво.

2. Смазочните норми са 3 на брой, като донякъде се препокриват.
а) Първата е по класификацията на експлоатационните свойства на API - американска система. Минималния визиран стандарт е API SL, т.е. бензинова защита важала в периода 2001-2004г. След нея има излезнал стандарт API SM (2005-2010г), а последния за сега е API SN (от 2011г до днес).

б) Втората смазочна норма си е на OEM. Ford M2C930-A е стъпнал върху изискванията на ILSAC GF-4 с допълнително завишени критерии от страна на производителя, към качествата и характеристиките на маслото.

в) Третата норма си е на ILSAC. Тя подобно на API е система за качествата на маслото употребявана от американските и азиатски производители за бензиновите си двигатели. Използва за основа стандартите на API, като добавя свои изисквания към намаляване нивата а фосфор в маслото, с цел предпазване на катализатора, допълнителна защита на двигателя, съвместимост с гарнитури, Fuel Economy и ред други критерии. В препоръката е даден минимум ILSAC GF-4 (2005-2010г), а най-последния за сега е ILSAC GF-5 (от 2011г до днес).

Има приблизително равенство между стандартите по API и тези на ILSAC.
API SL = ILSAC GF-3
API SM = ILSAC GF-4
API SN-RC = ILSAC GF-5

YACCO имат отличен вариант за двигателя Ви. Това е LUBE F 5W-20, 100 % синтетично, Fuel Economy масло. В препоръките се вмества и по 3-те критерия, защото то е API SN, който надвишава предходните API SM/SL норми. Казахме, че API SN е по-висока норма от API SM, а последната е приблизително равна на ILSAC GF-4. Следователно и тук чрез API SN, маслото може да замени както API SM, така и кореспондиращите му стандарти ILSAC GF-4 и Ford M2C930-A. Следователно LUBE F 5W-30 е единственото правилно масло от гамата на YACCO, защото се вмества по всички зададени критерии като смазочни норми, в комбинация от изписаният на капачката Ви за наливане на масло вискозитетен клас.

Като последен акцент, моля обърнете внимание на пробега зададен от производителя. Поради причини които той е преценил, интервала на смяна при нормална употреба е до  8000 км / 12 месеца (което събитие дойде по-напред).


30.08.2019
Хубава вечер, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте препоръчали за Ford Fiesta 2009 1.6 TDCI 90 к.с.? По книжка е SAE 5W-30 - WSS-M2C913-B. Това е двигател на Peugeot. Предполагам LUBE F 5W-30? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:

year-round Ford M2C913-B SAE 5W-30
year-round Ford M2C913-C SAE 5W-30
year-round Ford M2C913-D SAE 5W-30

Наистина първоначалната препоръка за двигателя е стандарта Ford M2C913-B. Генерално масло по него е стъпнало и покрива изискванията и на други международни класификации и стандарти, в т.ч. японо-американската по ILSAC GF-2 и ILSAC GF-3, на европейските категории ACEA A1-98 и ACEA B1-98, както и на допълнителните изискванията от страна на Ford към характеристиките. През 2009г се въведе по-висш стандарт Ford M2C913-C, стъпнал върху ACEA A5/B5 за подобрена икономия на гориво и напълно съвместим с предходния. А през 2011 важaщ и до сега е най-върховия за Вашият двигател Ford M2C913-D стандарт. Отново напълно съвместим и заменящ с лекота предходните Ford WSS-M2C913-C/B/A. От гамата на YACCO най-правилният продукт е LUBE F 5W-30, преминало тестовете и получило "acknowledgment". Това следва да се тълкува, като признание / потвърждение, че формулата на маслото отговаря на изискванията зададени от производителя Ford.

Бърза справка в Wikipedia потвърждава, че двигателя Ви е съвместна разработка между Ford и PSA. Но това не означава, че и изисканията за двигателно масло са еднакви. Просто всеки автомобило-производител има различна гледна точка. Вижданията на Ford са маслото да има някоя от изброените смазочни норми в комбинация единствено от вискозитетен клас SAE 5W-30. При PSA не е така. Според PSA ако HDi двигателя е оборудван с филтър за сажди ще се изисква маслото да отговаря само на PSA B71 2290 (LUBE P+ 5W-30 / LUBE P 5W-30), чиито стандарт е стъпнал върху изискванията на ACEA C2 за икономия на гориво и защита на FAP филтъра. Но ако няма FAP, то PSA позволяват употребата и на SAE 5W-40 масло (LUBE FR 5W-40) по PSA B71 2296, стъпнал генерално върху изискванията на ACEA A3/B4 отново с допълнителни изисквания от страна на PSA.

Ако трябва да вземем допирните точки на 2-та производителя, то смазочните им норми осигуряват икономия на гориво. На тестовете LUBE F 5W-30 е показало 3.1% при мин 2.5% за ACEA A5/B5, а LUBE P 5W-30 е дало резултат 2.6% при мин 2.5% на ACEA C2. Т.е. 2-те масла имат много сходни характеристики от към Fuel Economy концепцията.

Моя професионален съвет е да уважите изискванията на Ford и да си спрете вниманието на LUBE F 5W-30.

22.07.2019
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Бихте ли ми препоръчали масло за хидравлика на волана за доливане? Колата е Ford Focus 1.8 TDDI 90 к.с., модела е 1998 г. - 2002 г.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изисквания за възела:

year-round Ford M2C195-A -

От гамата на YACCO най-точно отговаря синтетичното масло ATF X (червен етикет, моля да не се бърка с ATF X FE). Препоръчвам не просто да долеете, а с купения литър направо да смените цялата течност. Колкото и да се опресни, ще е в плюс за възела. Както може да видите от препоръките, производителя препоръчва само проверка (Check). Но като всяка течност и тази на хидравликата старее и си има някакъв срок на експлоатационни качества. А ако маслото не е сменяно отдавна считам, че сега е най-удачен момент.


05.01.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте препоръчали за Ford C-Max 2008 1.6 TDCI 90кс? Това е мотор на Peugeot. Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам изискванията на компанията FORD и моя прочит на препоръките:

year-round  Ford M2C913-B  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-C  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-D  SAE 5W-30

Горе подадените заводски препоръки са актуализирани през годините, като първоначално се е изисквал само Ford M2C913-B SAE 5W-30. След това към изискванията е добавен и съвременния стандарт Ford M2C913-C. През 2012г обаче навлезна друг стандарт Ford M2C913-D, който надвишава изискванията на Ford WSS-M2C913-C/B. По тази причина който и онлайн каталог да проверите за Вашата кола ще даде продукт отговарящ на Ford M2C913-D. От гамата на YACCO това е LUBE F 5W-30, официално одобрено (хомологирано) масло от Ford. Официално одобреното масло носи гаранция на двигателя и спокойствие на клиента. Гаранция защото маслото не само отговаря, ами е преминало най-тежките тестове в лабораторията на Ford и не може да повреди двигателя. Любопитен е факта в сертификата на маслото важещ от дата до дата. Там Ford предупреждават, че за този период YACCO няма да право да се отклонява от зададената формула и могат да изискват по всяко време повторна проба да се уверят в това. Може дори по съдебен път да се стигне и до изтегляне на партидата. Като компания със 100 годишна история и традиции, продуктите на YACCO са изключително качествени.

Двигателя така е проектиран, че да изисква специфично нискофрикционно масло с нисък HTHS (< 3,5). LUBE F 5W-30 при тестовете на Ford WSS-M2C913-D е показало 3,1 % Fuel Economy като ACEA A5/B5 масло.

Убеден съм, че ще оправдае очакванията Ви.


06.05.2018
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, притежавам автомобил Ford Focus MK II / 2008г, 1.8 TDCi, 115 к.с / дизел комънрейл. Питането ми е: VX 600 5W-40 може ли да вложи при смяна на маслото? Поздрави и весели празници!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Прилагам изискванията на компанията Ford и моя прочит на препоръките:

year-round  Ford M2C913-B  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-C  SAE 5W-30

Както може да се уверите, производителя е предписал да се използва масло отговарящо на конкретни стандарти по Ford и само един единствен вискозитетен клас.

От теоретична точка е забранено да се използва SAE 5W-40 масло. VX 600 5W-40 е с висок HTHS (> 3,5). Кинематичните му вискозитети са съответно: при 40С 90 cSt и при 100С 14,8 cSt.

От гамата на YACCO единствено LUBE F 5W-30 е правилното масло. То е официално одобрено по последният за Вашият двигател Ford WSS-M2C913-D (надвишаващ изискванията на предходните Ford WSS-M2C913-C/B), с кинематични вискозитети съответно при 40С 52 cSt и при 100С 9,7 cSt. Компанията Ford така е проектирала този двигател, че да изисква специфично нискофрикционно масло с нисък HTHS (< 3,5). LUBE F 5W-30 при тестовете на Ford WSS-M2C913-D е показало 3,1 % Fuel Economy като ACEA A5/B5 масло. Докато VX 600 5W-40 понеже е по ACEA A3/B4, тази категория не е предвидена изобщо да се тества за Fuel Economy концепцията, защото маслото е от такъв вискозитетен клас.

Позволете да пресметна какви ще са кинематичните вискозитети при дадена температура за да се види драстичната разлика:

Тест 1. Приемаме че навън е много студено, напр. -20С отрицателна температура:
LUBE F 5W-30 => 1826,2 cSt
VX 600 5W-40 => 3802,9 cSt

Какво е видно от показателите? LUBE F 5W-30 много по-лесно и почти 2 пъти по-бързо ще се изпомпва до триещите повърхности. От тук по-бързо смазване, респективно по-малко износване и по-бързо охлаждане. По-ниският вискозитет осигурява и икономия на гориво. Докато двигателя зареден с VX 600 5W-40, не само ще стартира малко по-трудно, но и ще има ненужно износване с този двоен вискозитет. И това е при всеки един студен старт, независимо от околната температура, защото маслото се е стекло в картера.

Тест 2. Приемаме че работната температура на двигателя е 95С
LUBE F 5W-30 => 10,8 cSt
VX 600 5W-40 => 16,5 cSt

Малко предистория: SAE (Съюза на автомобилните инженери) дефинира вискозитета на маслата с граници от-до.

За да бъде едно масло SAE 30 трябва да има кинематичен вискозитет при 100С между 9,3 и 12,5 cSt. Виждаме, че при 95С LUBE F 5W-30 продължава да бъде SAE 5W-30.

За да бъде едно масло SAE 40 трябва да има кинематичен вискозитет при 100С между 12,5 и 16,3 cSt. Т.е. VX 600 5W-40 при 95С няма поведение като SAE 5W-40 масло, а се държи като SAE 5W-50 (SAE 50 е в диапазона между 16,3 и 21,9 cSt). Нужно ли е това в двигател проектиран за SAE 5W-30 масло?

Извод. Моля не избирайте VX 600 5W-40 за двигател на Ford предвиден да се експлоатира с по-специфично масло като LUBE F 5W-30. VX 600 5W-40 няма нужният по Ford стандарт и вискозитетен клас и се явява в случая грешна опция.


15.04.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, може ли да ми препоръчате моторно масло за Ford КА 2002, 1,3 бензин? Мисля, че му е нужно 5W-30 WSS-M2C912-A1, но не намирам същото. Може ли да ми препоръчате аналог?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Посоченият от Вас стандарт WSS M2C 912-A1 отдавна е отпаднал. Масло по този стандарт е било с нисък HTHS и предназначено за бензинови и дизелови двигатели (с изключение на 1,9 TDI FORD GALAXY TDI и TDCI-двигателите). Ford  наистина го е подал като един от нужните стандарти, но не е само той. Ето и препоръките независимо от мощността 50 к.с., 60 к.с., или 69 к.с. на двигателя Ви:

year-round  Ford M2C913-A  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C912-A1  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-C  SAE 5W-30

Горе подадените заводски препоръки са актуализирани през годините. В тях вече е добавен и съвременния стандарт Ford M2C913-C. През 2012г обаче навлезе друг стандарт Ford M2C913-D, който надвишава изискванията на Ford WSS-M2C913-C/B/A. По тази причина който и онлайн каталог да проверите за Вашата кола ще даде продукт отговарящ на Ford M2C913-D. От гамата на YACCO това е LUBE F 5W-30, официално одобрено (хомологирано) масло от Ford. Официално одобреното масло носи гаранция на двигателя и спокойствие на клиента. Гаранция защото маслото не само отговаря, ами е преминало най-тежките тестове в лабораторията на Ford  и не може да повреди двигателя. Любопитен е факта в сертификата на маслото важещ от дата до дата. Там Ford предупреждават, че за този период YACCO няма да право да се отклонява от зададената формула и могат да изискват по всяко време повторна проба да се уверят в това. Може дори по съдебен път да се стигне и до изтегляне на партидата. Като компания със 100 годишна история и традиции, продуктите на YACCO са изключително качествени. Убеден съм, че LUBE F 5W-30 ще оправдае очакванията Ви.


04.11.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво двигателно масло бихте ми препоръчали за Ford Focus 1.6i 16V Zetec 2000г. До сега в сервиз са ми наливали SAE 10W-40.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Ще се радвам да препоръчам правилният продукт и съжалявам, че са Ви подвели с използваният от Вас вискозитетен клас.Според концепцията на Ford за този тип двигатели, друг вискозитетен клас освен SAE 5W-30 не се препоръчва (с някой изключения към SAE 5W-20 масло от 2009-->) Визирайки SAE 5W-30 бързам да уточня разбира се в комбинация от правилна смазочна норма по Ford. Прилагам заводските препоръки за двигателя:

year-round  Ford M2C913-A  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C912-A1  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-C  SAE 5W-30

От гореизложеното се вижда генерално 2 неща:
1. Предпочитан вискозитетен клас - това е само и единствено SAE 5W-30 както казах и
2. Минимална смазочна норма по Ford. Последната Ford M2C913-C е норма от бъдещето, защото е създадена към 2009г и заменя 2-те предходни норми.

Правилният и единствен продукт от гамата на YACCO според концепцията на Ford е LUBE F 5W-30. То е официално одобрено по най-най-новият стандарт Ford M2C 913-D (навлезнал 2014г) и заменящ Ford WSS-M2C913-C/B/A. Официално одобреното масло носи гаранция на двигателя и спокойствие на клиента. Гаранция защото маслото не само отговаря, ами е преминало най-тежките тестове в лабораторията на Ford и не може да повреди двигателя.


20.08.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Бихте ли ми препоръчали моторно масло за Форд С-МАХ 2.0, 2009г., бензин/фабрична газ, 145кс ,107KW?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Така посочените данни спомогнаха да се открие конкретната кола и да се видят препоръките за масло. Те не се влияят от това, че автомобила фабрично е оборудван с газ. За сега само при компанията FIAT за техните фабрично оборудвани LPG системи препоръките са други (различни от двигателите им не на LPG). Подхода при Ford и останалите автомобило-производители е да се следват конкретните смазочни норми. За Вашият двигател те са следните:

year-round  Ford M2C913-C  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-B  SAE 5W-30
year-round  Ford WSS-M2C948-B  SAE 5W-20

Генерално се виждат 2 насоки:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Това са конкретизираните целогодишно (year-round) SAE 5W-20 ; SAE 5W-30

2. Смазочна норма.
а) От 2-те по-горе по-съвременната е Ford M2C913-C. За щастие през 2012г бе представен още по-върхов стандарт Ford M2C913-D, който превъзхожда в SAE 5W-30 изискванията на Ford WSS-M2C913-C/B/A. Тук представител от гамата на YACCO е маслото LUBE F 5W-30, официално одобрено по Ford M2C913-D.

б) От вискозитетен клас SAE 5W-20 YACCO имат още по-хай перформънс масло за двигателя Ви. Това е LUBE F 5W-20. То също е официално одобрено - Ford WSS-M2C948-B и може да замени (в SAE 5W-30) предходната спецификация Ford M2C913-C, т.е. LUBE F 5W-30.

Компанията FORD Ви е дала възможност да изберете какъв вискозитетен клас да използвате в комбинация от конкретна смазочна норма, но както виждате опциите са стеснени между 2 масла.

Какви други продукти YACCO препоръчва за останалите възли в автомобила, моля вижте последвайте линка към онлайн съветника:

https://en.yacco.com/lubricant/60077b989fbb61b9/1/c6c4da122ed5fb60/0ad31d47d8b49e1b/


14.04.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Интересувам от SAE 5W-40 за Ford Focus 1.6 1999г. Какво масло може да предложете? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Вашите изисквания се различават коренно от това, което Ford препоръчва за двигателя Ви. Нека да обсъдим 2-те гледни точки:

OEM recommendation
year-round  Ford M2C913-A  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C912-A1  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-C  SAE 5W-30

Това са последните изисквания подадени от Ford през Декември 2016г. От тях генерално се вижда в насоки:
1) Предпочитан вискозитетен клас - само SAE 5W-30
2) Определена минимална смазочна норма - Тя през годините е завишена, като Ford M2C913-C е създадена около 2010г и е стъпнала върху изискванията на ACEA A5/B5. Към днешен момент всяка уважаваща фирма за масла има последната такава Ford M2C913-D. От гамата ни това е LUBE F 5W-30, официално разработено по Ford формула и одобрено масло.

Изтеглих в интернет пространството оригинална сервизна книжка на Ford Focus 1999г и вътре е изписано че се изисква Ford/Motorcraft Formula E SAE 5W-30. Ако обаче не може да се намери такова масло, то Ford Specification WSS-M2C913-B може да бъде използвана. Стандарта WSS-M2C913-B се надгражда от WSS-M2C913-C, а Ford M2C913-D превъзхожда всички упоменати тук предходни.

Още в сервизната книжка на хартиен носител е изписано, че се допуска по инцидентни причини (доливане) на SAE 5W-30 в комбинация от ACEA A1/B1 масло (за предпочитане), или SAE 5W-40/10W-40 в комбинация от ACEA A3/B3 масла. Но използването на последната комбинация ще причини увеличено износване и намаляване качествата на двигателя, понижени нива на икономия на гориво и увеличени нива на изгорели газове. Все в разрез с концепцията на Ford...

Да разгледаме какви са кинематичните вискозитети на масло по Ford формула - LUBE F 5W-30:
Кинематичен при 40С - 52 cSt (сентистокс, мерна единица за вискозитет)
Кинематичен при 100С - 9,7 cSt

Съюза на американските инженери (SAE), дефинира че едно масло за да бъде от вискозитетен клас SAE 30, трябва да има кинематичен вискозитет при 100С между 9,3-12,5 cSt.

На LUBE F 5W-30 е 9,7 и това е масло с понижено триене, с HTHS<3.5, даващо икономия на гориво и не на последно място, специално разработено по последен за двигателя Ви стандарт Ford M2C913-D.

За да бъде едно масло SAE 40, то неговия кинематичен вискозитет трябва да бъде между 12,5 cSt и 16,3 cSt. Виждате че ако използваме масло SAE 5W-40 и в горната граница с вискозитет примерно 16 cSt би било с почти 2 пъти по-висок вискозитет от LUBE F 5W-30. Това дава индикация за по-бавно смазване и респективно ненужно по-бавно охлаждане.

Представители от гамата на YACCO в SAE 5W-40 са:
1. VX 1000 LL 5W-40 - при 40С 92 ; при 100С 15 cSt
2. VX 1000 FAP 5W-40 - при 40С 87 ; при 100С 14,3 cSt
3. LUBE FR 5W-40 - при 40С 90 ; при 100С 14,7 cSt
4. VX 600 5W-40 - при 40С 90 ; при 100С 14,8 cSt

Спрямо вискозитета на LUBE F 5W-30 и на VX 1000 LL 5W-40 съществува драстична разлика. Т.е. ако използвате LUBE F 5W-30 спрямо кое да е SAE 5W-40 масло, ще имате по-лесен студен старт, по-малко триене, по-малко износване, по-бързо смазване и по-бързо отнемане на топлината. Нека да пресметнем вискозитета на маслата при -20С при изключително ниски температури. Както може да видите, почти 2 пъти е по-подвижно LUBE F 5W-30 и всички плюсове са в полза на Ford формулата:

LUBE F 5W-30 1826.2 cSt
VX 1000 LL 5W-40 3964.1 cSt

Намерих една интересна снимка. В https://www.clubford.org/forum/ потребител е изкарал данни от Tecdoc, където е указано, че теста за изгорели газове се измерва при 80С. Предполагам това е работната температура на двигателя за да даде по-малко вредни емисии. Ако я приемем тази температура за условна и екстраполирам данните и пресметна какъв ще е кинематичният вискозитет на маслото при 80С, то:

LUBE F 5W-30 15.1 cSt
VX 1000 LL 5W-40 24.3 cSt

Т.е. при 80С на маслото, LUBE F 5W-30 ще има поведение/вискозитет 15.1 cSt като SAE 5W-40 масло (диапазона между 12,5 cSt и 16,3 cSt). VX 1000 LL 5W-40 попада, все едно че използвате 10W-60 масло, но при 100С (диапазона между 21.9 и 26.1 cSt).

Ако приемем по-висока температура за нормална, примерно 90С, то:
LUBE F 5W-30 12 cSt (пак си остава SAE 30)
VX 1000 LL 5W-40 18.9 cSt (тук с вдигането на температурата попадате, все едно че използвате SAE 5W-50 масло - диапазон между 16.3 и 21.9 cSt).

Извод. Постарах се да дам технически аргументи защо използването на специфична Ford формула масло е правилно. Многократно съм имал клиенти с Вашият двигател, които са преминали от SAE 10W-40 / 5W-40 масло към LUBE F 5W-30. Очакваната завишена консумация на масло при технически изправен двигател не се сбъдна. Напротив. Двигателя стана извънредно еластичен, с по-добро ускорение и по-тих. Самата му конструкция е проектирана да бъде използвано специфично масло.


15.03.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Бихте ли ми препоръчали масло за ръчна скоростна кутия на Ford Galaxy 2.3i 2000 г по спецификация на Ford ESD-M2C186-A?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
В началото препоръките бяха за ATF масло отговарящо на спецификация FORD ESD-M2C186-A ==> ATF III и ATF X.

В последствие FORD промениха препоръките си за същите типове скоростни кутии оборудвани на по-нови превозни средства. Те са за масло пълна синтетика по спецификация FORD WSD-M2C200-C във вискозитетен клас SAE 75W-90 ==> YACCO BVX 1000 75W-90.

От гамата на YACCO това е правилният продукт.


29.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте! Интересува ме за Ford Focus MK II 1.6 TDCI - 2006 г. какво масло препоръчвате? Поздрави!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Не сте уточнили мощността на двигателя. Приложено Ви изпращам заводските препоръки подадени от Ford:

year-round  Ford M2C913-B  SAE 5W-30
year-round  Ford M2C913-C  SAE 5W-30

При по-големия двигател със 109 к.с. препоръките са същите, както и обема масло. От нашата гама има само един единствен вариант и това е LUBE F 5W-30. Официално одобрено е по последните изисквания Ford M2C913-D, стандарт въведен неотдавна, който заменя предходните Ford WSS-M2C913-C/B/A.


01.05.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

0 * 0 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!