ВЪПРОС:
Hyundai Santa Fe 150 к.с. дизел/ автомат/ 2006 год/ 4х4 / 2.2 CRDI/ няма DPF или FAP. Масло за двигателя и за кутията. Автомат. Благодаря ви.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

За двигателя без DPF на Вашия средно голям кросоувър всъдеход, Hyundai препоръчва употребата на масло по две смазочни норми. По върховата и практична е по Класификацията на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) и в частност ACEA B4-02. Този стандарт в самостоятелен вид е отпаднал към днешен момент. В следващите издания на ACEA се надгражда от обединената категория за бензин и дизел ACEA A3/B4.

Времената се промениха, изискванията се завишиха и пазара наложи да се създаде специална норма за защита на системите за последваща обработка "ACEA C" клас масла. При положение че на много Евро 4 и задължително на Евро 5 и Евро 6 дизеловите двигатели се оборудват с филтри за сажди, то е логично на пазара да присъстват все повече "ACEA C" масла, отколкото в чистия вид по ACEA A3/B4. До излизането на ACEA A3/B4-07, която надгражда надолу по веригата ACEA A3/B4-04 а тя стандарта за Вашия двигател ACEA B4-02, нямаше изискване за TBN, а само за HTHS на маслото. В тази връзка масло по ACEA C3 можеше да отговаря едновременно и по ACEA A3/B4 (издание максимум до 2007г), защото двигателният лабораторен тест е един и същ. По този начин преди години стандартите бяха упоменати в техническите документи на маслата и върху етикетите на бутилките. В последствие от ACEA 2008г се въведе изискване за мин TBN на всяка една ACEA категория и практически не е възможно едно масло да бъде едновременно днес по ACEA C3-16 и ACEA A3/B4-16. Затова и маслата останаха в чистия им вид занапред. Нископепелните в частност по ACEA C3 са си ACEA C3, а ACEA A3/B4 или отпадна от маслото и продукта се прекрати. Все пак YACCO имат класическо ACEA A3/B4 SAE 5W-30 масло и това е GALAXIE 5W-30.

Към днешен момент от гамата ни всяко едно ACEA C3-16 масло е подходящо за употреба там, където се изисква първоначалният стандарт ACEA B4-02. Такъв флагман е например YACCO LUBE DE 5W-30, което се явява отлична опция за двигател без DPF, и ако имаше, защото тогава производителя щеше да изисква ACEA C3-04 SAE 5W-30 масло.

Най-подходящ за двигателя с турбо е SAE 5W-30, независимо от техническата грешка в препоръките подадени от производителя. Визирам тези към производителите на каталози, а така също и в Owner Manual на хартиен носител. И при 2-те за двигател без DPF, SAE 5W-30 е позволен от -25 до +10С, което професионалното око и мнение не може да се съгласи, защото SAE 10W-30 е подаден от -20 до +40С, а и 2-та вискозитетни класа са SAE xxW-30 масло. За двигател с DPF целогодишно си е за ACEA C3-04 SAE 5W-30 масло. Препоръките на производителя не са доразгърнати правилно и позволява и други вискозитетни класове за двигател без DPF, без да упоменал изрично SAE 5W-40, но на база сглобяване на пъзела става, защото се позволява употребата на SAE 5W-xx и xxW-40 масло, което дефакто е и SAE 5W-40. Тук вече YACCO имат класически High SAPS формули по ACEA A3/B4-16 и това е флагмана на марката VX 1000 LL 5W-40.

Лично аз съм за употребата на дискутираните SAE 5W-30 масла на CRDI технология двигател. Обема подаден от производителя е 5.9л

Колкото до 5 степенната автоматична скоростна кутия, Hyundai препоръчва употребата на масло по спецификация ATF, SP-III. От гамата правилният продукт с червен етикет е YACCO ATF X (моля да не се бърка с маслото ATF X FE, като fuel economy). Препоръчителният интервал на смяна от 90000 км/72 месеца, моля го намалете като пробег до максимум 50к.


14.01.2021
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, притежавам Hyundai Sonata ІV, 131 к.с., бензин, 2004 година с монтирана допълнително газова уредба. Моля да ме насочите към подходящо масло от Вашата продуктова гама. В момента колата е на 110 000 км., а газовото е монтирано преди около 50 000 км.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

Независимо от факта, че на 01.01.2012г ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) прие като пълноправен член Hyundai Motor Europe, за Вашия двигател не се изискват европейски смазочни норми, а американски. Производителя на двигателя Hyundai Motor Company е подал такива по Класификацията на моторните масла по експлоатационни свойства на API (Американски петролен институт), който дефинира качествените показатели на маслото.

При маслата има такава максима, че обикновено един двигател не изисква стандарти от датата му на производство, а от тогава когато (навярно) е почнал да се проектира. Както може да видите, подадените от Hyundai са по API SG (1988-1992г) и API SH (1993-1996г). Към днешен момент те са остарели, няма масло на пазара по тях в чистият им вид и се надграждат от всяка следваща норма. Следващите излязли след тях са API SJ (1997-2001г), следвана от API SL (2001-2004г). Независимо че API SL за времето си е била върхова спецификация, формулата на маслото има твърде високи нива на фосфор (0.10 % max). Той се съдържа в протовоизносващите компоненти на маслото и е добре за двигателя, но не и за оборудвания катализатор, който по-бързо се запушва. През 2005г с API SM (2005-2010г) започна процес и следващите американски стандарти намалиха нивата на фосфор до 0.08 % max, с което се постави елегантен баланс между защитата на двигателя и тази на природата. Считам, че за употреба във Вашия двигател с грижа към възела трябва да се използва масло минимум по следващата смазочна норма API SN (2011-2020г). То и е много малко вероятно едно съвременно масло да не бъде по нея.

През 2010г автомобилният пазар под натиск на еко норми се принуди да произвежда малки по обем бензинови двигатели с директно впръскване, често оборудвани и с турбокомпресор (T-GDI). Пазара не бе подготвен за катастрофалният ефект на маслата използвани в тях. Или това е т.нар феномен LSPI (Low Speed Pre-Ignition), който често кара двигателите да дефектират. Азиатските и американски автомобило-производители през лятото на 2017г отправиха петиция до централата на API, спешно да се създаде нова смазочна норма, която да се справи със ситуацията. Набързо се събраха всички know-how и създадени до тогава LSPI тестове на GM, Ford... и се създаде през 2018г API SN PLUS. Финално през пролетта на 2020г се въведе най-новата API SP, която в частност предоставя защита против LSPI, но по веригата надолу може да се ползва на мястото на всяка предходна смазочна норма (вкл. до API SG в препоръките). Не бе пресилено много моето твърдение, че минимум за предпочитане е API SN, може и API SN PLUS, а най-върхова е API SP. След време така ще се получи, че ценителите на масла ще избягват такива продукти без в себе си да имат стандарта API SP.

Към чистата смазочна норма по API, производителя на автомобила може да предяви маслото да бъде с понижено триене, да осигурява лесно развъртане, бързо смазване и икономия на гориво. Последната ще спомогне да се намалят вредните CO2 и други емисии изпускани в природата. И стандарта вече се изписва така API SN-RC (Resource Conserving), или API SP-RC (Resource Conserving). За Вашия двигател не е упоменато изрично маслото да бъде горивоспестяващо, но е много вероятно използвания лубрикант да има подобни качества.

По подобие на API в света извън Европа важи и друга много близка система ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японските производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство (ако са в същия вискозитетен клас). Така например:

В периода 2011-2020г, API SN-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-5,
От Май 2020г API SP-RC (Resource Conserving) = ILSAC GF-6A

Често във формулата на едно масло могат да се открият едновременно стандарти както по API, така и по ILSAC, което ще вдигне нивото на защита като цяло.

След като разтълкувах смазочните норми ще засегна и акцента с LPG. По принцип това че двигателя се експлоатира с друго гориво не е причина да се променят смазочните норми. Те си остават. Висшия пилотаж е използваното масло да се позиционира още по-добре. С използването на API SN / SP катализатора ще е защитен със средните нива на фосфор в маслото. Но при LPG е добре да се вземат под предвид и нивата на сулфатна пепел. Колкото по-високи са те, част от маслото като неизбежно изгори в горивната камера и газта като няма тези силни почистващи свойства на бензина, тези полепи ще деформират горивната камера, леглата на клапаните, последните няма да се затварят добре, ще падне компресията и ще се появи загуба на масло (в съвременните газови уредби се използва и специална течност за омасляване). Отделно челото на буталото от сулфатната пепел ще се наслои и може да дере цилиндрите при своя ход. Или казано иначе, с грижа към възела маслото би било добре да е със Mid SAPS (средни) нива на сулфтана пепел, фософр и сяра.

Понеже препоръките са либерални, всяко едно масло поддържащо в себе си API SG/SH се явява правилно. Hyundai позволява множество вискозитетни класове, като тези подходящи за двигателя Ви са SAE 5W-30 / 5W-40 и 10W-40.

От гамата на YACCO имаме над 20 отлични продукта, но само ще Ви объркам, ако не ги намаля до 3-4:

SAE 5W-30: LUBE GDI 5W-30 е един от флагманите на марката. То е официално одобрено по най-върховите бензинови стандарти дискутирани в този отговор, а именно API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и GM-dexos1™ Gen2. Очаквам до 3-4 месеца етикетите на бутилките да се обновят, защото формулата му е хомологирана отскоро и по API SP-RC (Resource Conserving), API SP и ILSAC GF-6А. Сулфатната му пепел от 0.8 % го прави отличен избор за двигател дори на LPG, а високия му TBN от 8.5 ще поддържа двигателя чист и защитен от корозия.

Друга отлична опция е VX 1000 LE 5W-30. То е API SN и формулата му е с Mid SAPS нива, отлично защитаващи двигателя и катализатора. Не на последно място поддържа множество най-висши други стандарти, издигащи защитата на двигателя на друго ниво.

SAE 5W-40: Ако трябва да предложа един продукт от този вискозитетен клас, то това е VX 1000 FAP 5W-40. Официално одобрено е по API SN, което го прави предпочитан избор в комбинация от Mid SAPS формулата му отговарящо на множество висши стандарти. VX 1000 FAP 5W-40 също е флагман от гамата ни, доказал се през годините. Отличен продукт.

SAE 10W-40: Въпреки че не може да се мери с горните масла, VX 500 10W-40 също многократно надвишава изискванията на производителя. Смазочната норма е API SN, която е предостатъчна, но като High SAPS формула, нивото на сулфтана пепел е по-високо (1.16 % ) спрямо горните.

На което и масло да си спрете вниманието ще предостави в пъти по-висока защита, от базовата изисквана в препоръките. Надявам се разтълкувайки изискванията на Hyundai в дълбочина, да съм Ви помогнал в избора на масло от гамата на YACCO. Ще съм Ви благодарен, ако след време споделите и отзиви...


27.12.2020
Оставам на разположение,
ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Преди две години отделихте време да ме информирате за най-подходящото масло за моята Mazda. Сега смених с Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 2008г. Изискванията са SAE 5W-30 ACEA C3. Да изкажете мнение дали наистина LUBE O 5W-30 е най удачното масло за този двигател? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте. Благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките за двигател оборудван с или без DPF.

Вариант без филтър за твърди частици (DPF):
Ако не е оборудван с DPF, Hyundai изисква масло по тежкотоварен стандарт API CF-4??? или такова по еврейската спецификация на ACEA B4-02. Много отдавна (преди 2004г) маслата се деляха по европейските стандарти на бензинови (ACEA Ax) и дизелови (ACEA Bx). С излизането на обновената ACEA 2004г двете категории се обединиха и подходящото масло за Вашия двигател ако няма DPF ще бъде ACEA A3/B4-04. През 2-3г европейските стандарти продължават да се надграждат и тази категория се вдига до изискване ACEA A3/B4-07, после ACEA A3/B4-08, после ACEA A3/B4-10, после ACEA A3/B4-12, като последната към днешен момент е ACEA A3/B4-16 (2016г).

В първите издания на модерните категории ACEA A3/B4-04 и ACEA A3/B4-07 нямаше изискване за TBN на маслото. Това е пакета добавки, който се бори с корозията в двигателя. По принцип ако се използва в страната дизел с високо съдържание на сяра (и двигателя няма DPF), то производителя ще препоръча масло с по-висок TBN, който ще неутрализира корозивните процеси във възела. И категорията ACEA A3/B4 се водят High SAPS масла. Това реално се регламентира чак в ACEA 2016. Т.е. преди 2004г маслата бяха конвенционални, или днешните High SAPS.

Въпреки че има подадени от Hyundai множеството позволени вискозитетни класове, за Вашия CRDi двигател считам, че най-подходящ се явява SAE 5W-30. До тук масло по правилните спецификации без DPF в сбит вид е SAE 5W-30 + ACEA A3/B4.

Вариант ако двигателя е оборудван с DPF:
През 2004г започна процес продължаващ и до днес за намаляване съдържанието на сулфатна пепел, фосфор и сяра в маслото с цел предпазване на оборудваните системи за третиране на отработените газове, а те на свой ред околната среда. Така в обновените изисквания на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители) издание 2004г се създаде отделна група "ACEA C" с няколко под категории ACEA C1, ACEA C2 и ACEA C3. От началото те се водиха Low SAPS масла и това бе вярно, защото те са с по-ниски стойности (Low) спрямо конвенционалните преди 2004г (напр. сегашните High SAPS ACEA A3/B4). В частност "ACEA C" маслата са предназначени за използване предимно в дизелови двигатели, но ACEA изискванията ги позволяват и за употреба в бензинови, стига ОЕМ конкретно да ги препоръчва.

Тука има вече няколко подхода. Напр. автомобило-производителя да бъде член на ACEA, да вземе тези базови изисквания съгласувани с останалите членове за минимални качествени показатели на маслата, да ги надгради, като създаде свои ОЕМ спецификации с допълнителни лабораторни и двигателни тестове. А някои предпочитат да нямат свои ОЕМ стандарти, а просто да препоръчват базовите по "ACEA C". Вече въпрос на концепция е всеки автомобило-производител на какви хлабини е сглобил двигателя, каква икономия на гориво желае той да реализира, а тя е право пропорционална на намалените вредни емисии. Следващия фактор по веригата е оборудвания DPF филтър, чиито SAPS стойности на маслото ще му удължат живота или ще го запушат. Такa например Mazda за първите си двигатели си с DPF препоръчва ACEA C1 масло. PSA групата си хареса ACEA C2, BMW, Opel, MB, VW, Renault се спряха на ACEA C3. А азиатските производители пускащи двигатели с DPF за Европа за да покрият еко нормите препоръчват ACEA C2 или ACEA C3. Много важно е да се спомене, че "ACEA C" масло на първо място е смазочна защита за двигателя, а вече в последствие осигурява защита и на системите за последваща отработка.

В действителност Hyundai през Януари 2012г става член на ACEA, но много преди това тя далновидно препоръчва за своите дизелови двигатели с DPF първоначално SAE 5W-30 ACEA C3, а за по-нови (от 2015г) за увеличена Fuel economy даже и SAE 0W-30 / 5W-30 ACEA C2 масло в зависимост от конкретния случай.

Конкретно за Вашия Santa Fe 2.2 CRDi 2008г при наличие на DPF изискването е за SAE 5W-30 ACEA C3-04 масло, т.е. по първите изисквания. И тук с всяко следващо издание на стандарта, изискванията се обновяват и се дефинират като ACEA C3-07, ACEA C3-08, ACEA C3-10, ACEA C3-12 и ACEA C3-16. Няма задължение на етикета на тубата с масло да бъде изписано кое е изданието на стандарта, а се подразбира че е по последната актуална и валидна ACEA. Към днешен момент тя все още е ACEA 2016. Именно в нея се дефинираха веднъж за винаги характеристиките на SAPS нивата. Дискутираната категория по-горе ACEA A3/B4 остана представил на High SAPS формула, а като цяло Low SAPS маслата се прецизираха. Истинските Low останаха ACEA C1 и ACEA C4, а тези със средни стойности (Mid SAPS) са ACEA C2, ACEA C3 и ACEA C5.

Още с излизането на ACEA 2004 и в частност за групата ACEA C3 изискването бе за TBN 6.0 и по-висок. Така е и до сега. YACCO LUBE O 5W-30 има TBN 7.3 и затова дълго време в техническият му документ бе изписано че отговаря на множество стандарти, в.т.ч. и на ACEA C3 + ACEA A3/B4-07. Това трябва да се разбира че маслото е по последните изисквания на ACEA C3, а стандарта ACEA A3/B4 е до издание 2007г. Причината за това е обновяването на ACEA 2008г, където за ACEA A3/B4-08 има изискване за TBN от 8.0 и по-висок. Същото се отнася и за YACCO LUBE DE 5W-30.

И двете са подходящи за Вашия двигател, за който ако е оборудван с DPF ще важи ACEA C3, а ако няма ACEA A3/B4-07. Времената се промениха, европейските изисквания се обновиха и завишиха и вече за ACEA A3/B4-16 се изисква TBN 10 и по-висок. И на фона че Mid SAPS маслата като LUBE O 5W-30 / LUBE DE 5W-30 по ACEA C3 имат TBN около 7.0 е разбираемо, защо вече стандарта ACEA A3/B4-07 е премахнат от етикетите. Към днешен момент маслото ще си бъде хомогенно по напр. SAE 5W-30 ACEA C3 и друго по SAE 5W-30 ACEA A3/B4-16. Тенденцията обаче е масла от типа "ACEA A/B" да намаляват, а да се изискват повече "ACEA C".

Как тогава LUBE O 5W-30 / LUBE DE 5W-30 ще са подходящи ако двигателя няма DPF? Към днешен момент масло в чистия вид по ACEA B4-02 няма и този стандарт се комбинира и преобразува в друго, което е подходящо както за бензин, така и за дизел във вида ACEA A3/B4. И понеже двигателният тест на ACEA C3 е един и същ с този на ACEA A3/B4 може неофициално да се твърди, че все още LUBE O 5W-30 / LUBE DE 5W-30 отговарят на остарелите ACEA A3/B4-07, които надграждат надолу ACEA A3/B4-04, а те ACEA B4-02.

Интересен е казуса при двигател с DPF кое масло е по-добро? Първото което трябва да се каже е, че стандартите по ACEA като цяло не се лицензират, а се дават "даром". Отговорност е на всяка компания за масло, а и тя е сертифицирана по стандарт за качество ISO 9001 наистина формулата на маслото да отговаря на упоменатите стандарти в техническият продуктов лист. По-горе споменах обаче, че много от OEM производителите са взели базовите изисквания на ACEA C3 и върху тях са разработили свои спецификации. Те вече подлежат и на лицензиране и на етикета на YACCO бутилката са упоменати в раздела Homologation. Да вземем например стандартите на LUBE DE 5W-30: Официално одобрени са VW 504.00/507.00, Porsche C30, BMW Longlife-04 >2019 и MB-Approval 229.51. Това означава, че YACCO предварително са задължени да вградят във формулата конкретни суровини и пакет добавки упоменати от горните автомобило-производители. После да направят маслото да отговаря на специфични параметри и характеристики, а накрая и да изпратят проба, която да премине всички най-тежки тестове при всеки от OEM. Това говори, че качеството на маслото е безукорно, защото четири независими лаборатории са го гледали под лупа. После се издава лиценз и за периода YACCO нямат право да се отклоняват от формулата. Трябва да продължат да вграждат същите качествени суровини и добавки. Следващият стандарт в маслото е по ACEA C3. Той е в раздел Спецификации и като цяло не се лицензира, но всички по-горни ОЕМ стандарти са стъпнали върху неговата основа. Т.е. тука има двойно потвърждение, веднъж от всеки ОЕМ и веднъж от YACCO, че формулата на маслото е по ACEA C3-16. Ценителите на масла веднага улавят изключително стриктните стандарти по VW 504.00/507.00, чиито издигат защитата на двигателя до едно по-върхово ниво. Сега специално ACEA 2016 за ACEA C3-16 указва, че нивата на сулфатна пепел да бъдат по-ниски от 0.8 %, а именно тя е главният виновник за запушването на DPF филтъра. И сулфатната пепел в YACCO LUBE DE 5W-30 е намалена до внушителните 0.68 %., с което го титулувам като „пръв сред равните“.

Формулата на YACCO LUBE O 5W-30 също обхваща широка гама от фирмени спецификации. В нея YACCO са изпълнили изискванията и са го сертифицирали по Opel GM-dexos2™, стандарт който също е изграден на базата на ACEA C3. Т.е. и тук имаме двойно потвърждение че маслото е правилно и подходящо. Другите стандарти не са лицензирани, а са до ниво заявено съответствие, защото във формулата суровините са само тези които Opel изисква. При LUBE O 5W-30 нивата на сулфатна пепел са в 0.77 % и са в нормите на ACEA C3-16, а да не забравяме че Hyundai изисква най-първата ACEA C3-04...

Заключение. LUBE O 5W-30 / LUBE DE 5W-30 са отличен избор независимо дали двигателя е оборудван с DPF или не. Още заслужаваща опция се явява и YACCO LUBE RN-17 5W-30, отново със стандарт хомологиран върху ACEA C3. Това с което изпъква е невероятно високия му TBN 9.3, което говори, че ще защитава двигателя от корозивните процеси в най-пълна степен при гориво с неизвестно съдържание на сяра и/или при по-дълъг пробег.

Зададения от производителя 15000 км препоръчвам с грижа към възела да се намали до по-разумни и достижими нива, на фона че се използват Mid SAPS масла по ACEA C3, с не много висок TBN. И по-скоро съвета ми към клиентите е да вдигат качеството на използваната формула, но да намалят интервалите на смяна. Защото без лабораторен анализ, никой не може да докаже, на края на пробега маслото запазило ли си е все още свойствата. Това което е под контрола на клиента е да подбере масло по правилна спецификация (току що го направихме), да зарежда дизелово гориво от реномирани бензиностанции и в зависимост от техническото състояние на двигателя и експлоатационните условия да намали пробега.

Разбира се от гамата на YACCO има още множество SAE 5W-30 ACEA C3 масла като LUBE M 5W-30, VX 1000 LE 5W-30 и VX 1000 LL III 5W-30, всяко от които изпъква с нещо уникално. Но дори и да съкратим избора до LUBE O 5W-30 / LUBE DE 5W-30 / LUBE RN-17 5W-30 считам, че ще осигурят защита на двигателя, на турбото, в т.ч. и на оборудвания DPF ако има. Ниските им Mid SAPS масла ще му удължат живота, а това ще подобри качеството на въздуха, акцент все по-важен в наши дни. Икономията на гориво като цяло за ACEA C3 не е много висока над 1,2 %, но все пак е нещо и на месечна база се спестяват 1-2 литра гориво. Умножено по примерно 1 милиард превозни средства използващи такъв тип масло с понижено триене, спестеното непроизведено и незаредено гориво е колосално от екологична гледна точка. И процеса започна с използването на правилно двигателно масло, за което надявам се успях в дълбочина да разтълкувам изискванията на производителя Ви.


20.09.2020
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Привет. Какво масло ще ми препоръчате моля за Hyundai (USA) Elantra 2.0 GDI 2015г? Бих желал възможно най-доброто по качество и спецификация. Предварително благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Ще се постарая да Ви препоръчам от гамата ни най-подходящото масло. Заповядайте изискванията на производителя и моя прочит на препоръките.

year-round   API: SM   SAE 5W-20
year-round   ILSAC GF-4   SAE 5W-20
year-round   API: SM   SAE 5W-30
year-round   ILSAC GF-4   SAE 5W-30
Above -18   API: SM   SAE 10W-30
Above -18   ILSAC GF-4   SAE 10W-30

От горното виждам най-малко три акцента. Да ги разгледаме:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Към Юни 2019г Hyundai е визирал само упоменатите SAE 5W-20, 5W-30 и 10W-30. Ако имате сервизна книжка на хартиен носител може да сверите информацията. В предвид факта, че двигателя е технология Gasoline direct injection (GDI) приветствам кой да е от трите. В зависимост от този с който е експлоатиран двигателя от USA, предполагам е нов внос, моля продължете с него. Например ако по документи е било използвано SAE 5W-20, то YACCO имат продукт. В SAE 5W-30 също. А ако е бил със SAE 10W-30, то поради липса на такъв в гамата ни за Европа, моля използвайте SAE 5W-30.

Другото което ми прави впечатление е, че независимо от това, че двигателя е GDI, той не страда от коварния феномен LSPI (Low Speed Pre-Ignition). Той се появява предимно при малките по обем бензинови двигатели на азиатски и американските производители, които са GDI, но обърнете внимание - оборудвани успоредно и с турбокомпресор. Във Вашия случай не са на лице необходимите условия, нито за кубатура, нито за турбо.

2. Смазочна норма. Производителя визира два типа:
а) първата класификация за експлоатационните качества е на API - американска система, валидна за целият свят. Дори и днес за европейските им (бензинови) двигатели, някои ОЕМ също препоръчват API и/или ACEA. Стандарта по API е API SM. Това е бензинова защита валидна в периода 2005-2010г. След нея има по-върхова API SN (2011г до днес), а за тези проблемни бензинови TGDI спешно се създаде допълнителна категория API SN PLUS срещу LSPI феномена.

б) втората система по ILSAC представлява съвместни изисквания на американските и азиатски производители за защита на двигателя, намаляване нивата на фосфор в маслото с цел предпазването на катализатора и икономия на гориво. В препоръката е посочен ILSAC GF-4 (2005-2010г), а след него е още по-върховия ILSAC GF-5 (от 2011г до днес). Интересно е, че стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и донякъде може да се направи приравнение. Така например

API SM = ILSAC GF-4
API SN-RC = ILSAC GF-5

Стигнахме и до частта кои масла от гамата ни отговарят на препоръките. Така подадени те са много, но аз бих ги смалил до две на брой, с представител от всеки вискозитетен клас:

SAE 5W-20: Тук отличен избор е LUBE F 5W-20, изключително 100 % синтетично стабилно масло, защото 2-та индекса са събрани. В препоръката се вмества по критериите SAE 5W-20, API SN (който надвишава API SM). Отделно формулата по европейските критерии е ACEA C5, т.е. Mid SAPS масло, осигуряващо икономия на гориво и предпазващо катализаторните системи.

SAE 5W-30: Попитахте за възможно най-доброто масло. Това е LUBE GDI 5W-30. Отново 100% синтетика, Mid SAPS формула, но в която забележете стандартите са официално одобрени (хомологирани). И говорим не за кои да е, а за API SN PLUS, API SN-RC (Resource Conserving), API SN, ILSAC GF-5 и не на последно място, масло специално разработено за технология Gasoline direct injection (GDI). Ако двигателя Ви бе засегнат от LSPI феномена, щях да Ви препоръчам само него.


27.08.2019
Надявам се, че съм бил полезен, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, бих желал да пробвам вашите моторни масла, но тъй като продуктовата гама е богата, ще имам нужда от вашата помощ. Автомобила е Hyundai Santa Fe SM, 2.0 CRDi 4WD, 2004. Кара се със SAE 0W-40, но не зная какво да избера от YACCO SAE 0W-40 / 5W-30 и на какви спецификации да отговаря. Благодаря. Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. До сега не съм разглеждал в онлайн рубриката "Технически въпроси" казуса за конкретния двигател. Заповядайте изискванията на производителя към Юни 2019, както и моя прочит на препоръките:

From -25 to 40   API: CE   SAE 10W-30
Above -15   API: CE   SAE 15W-40
Above -15   API: CE   SAE 15W-50
Above -10   API: CE   SAE 20W-40
Above -10   API: CE   SAE 20W-50
Below 10   API: CE   SAE 0W-30

От горното забелязвам следните акценти:
1. Предпочитан вискозитетен клас. От така подадените, този за целогодишно ползване може би се подразбира че е SAE 10W-30, защото има конкретни зададени отрицателни и положителни стойности на околната среда. Т.е. Hyundai го препоръчва в диапазона от -25С до +40С. Съвсем в синхрон и изискванията на SAE J300, където SAE 10W е тестван при -25С. В техническият документ на всяко едно SAE 10W-40 масло, също динамичния вискозитет ще упоменат при -25С. Студения старт е ясен. Другото което прави впечатления е летния вискозитетен клас SAE 30, за който производителя го е определил, че е до +40С. YACCO нямат за Европа SAE 10W-30 (изключение е френски автомобило-производител, който YACCO го снабдява с такова профилирано масло), така че напр. масло от типа SAE 5W-30 също ще е подходящ вариант. Дори студения старт ще е още по-облекчен, защото SAE J300 за SAE 5W го дефинира при -30С. Считам за пропуск от страна на Hyundai, че не е доразгърнал всички вискозитетни класове. Конкретно SAE 5W-30 не е упоменат изрично, но производителя позволява маслото да има зимен вискозитет SAE 0W (SAE 0W-30), както и SAE 10W (напр. SAE 10W-30), така че в този интервал попадат и масла SAE 5W (SAE 5W-30 / 5W-40). Същото се отнася за SAE 0W-40, след като се позволява изобщо SAE 0W и по-горе SAE 40, то в този диапазон са SAE 0W-40 / 5W-40. Или накратко подходящите вискозитетни класове за Вашият двигател ги свеждам до SAE 0W-40 / 5W-30 / 5W-40. Останалите изброени в препоръките са препоръчително дадени при определена температура на околната среда. Така напр. за SAE 15W-40 се препоръчва ако не е по-студено от -15С, SAE 20W-50 (-10С), а ако е трайно студено и под +10С, да се използва SAE 0W-30. Но на фона че двигателя е CRDi считам, че трябва от позволените вискозитетни класове да се подбере възможно по-подходящите, които отново ще бъдат за целогодишна употреба.

2. Смазочна норма. Тя е по класификацията на американските стандарти по API и конкретно дизеловата норма API CE. Последната е въведена през далечната 1985г и малко по-късно е отпаднала. Американските стандарти за лекотоварните дизелови двигатели не развиват смазочните си норми. Последната API CF е въведена през 1994 и отпаднала през 2011г. Хубавото е, че много от маслата на YACCO са по API CF и са подходящ вариант за Вашия двигател. Отделно те отговарят и по още по-стриктните изисквания на ACEA. Да ги разгледаме в няколко вискозитетни класове:

SAE 5W-30: От гамата на YACCO по API CF отговарят LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30. Въпреки че се вместват в препоръките, горещо съветвам да се избягват! Това е защото маслата са с доста понижено триене (Low HTHS) и не всеки двигател е проектиран да оперира с такъв тип масла.

Отделно бърза справка в wikipedia ми показа, че този двигател се вгражда в много други марки автомобили, за които конкретно GM е подала предимно SAE 0W-40, 5W-40 вискозитетни класове в комбинация от европейската категория ACEA C3 (при по-новото поколение дизелови двигатели, защото са с филтър за сажди/DPF).

SAE 0W-40: Тук от гамата ни най-се вписва VX 1000 LL 0W-40 (извън многото си стандарти, отговаря и на ACEA A3/B4, API CF).

SAE 5W-40: Тук са подходящи всичките масла на YACCO (ACEA A3/B4, API CF), като топ представителите са VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40. Въпреки, че и по-бюджетните масла като LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40 също са правилни и отлични опции.

Или ако трябва да синтезирам възможно най-добрите масла за Вашият двигател това са VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40.

Надявам се, че съм Ви бил полезен.


05.08.2019
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Искам да попитам кое масло бихте препоръчали за автомобил Hyundai Santa FE 2.7 V6 2005 година? Отделно и за същия автомобил, кое трансмисионно масло е най-подходящо (за автоматик). Благодаря!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Прилагам последните препоръки подадени от компанията Hyundai за интересуващите Ви възли:

From -25 to 40  API SG  SAE 10W-30
Above -25  API SG  SAE 10W-40
Above -25  API SG  SAE 10W-50
Above -15  API SG  SAE 15W-40
Above -15  API SG  SAE 15W-50
Above -10  API SG  SAE 20W-40
Above -10  API SG  SAE 20W-50
Below 20  API SG  SAE 5W-40
Below 10   SG  SAE 5W-30

От горното генерално могат да се направят два извода:
1. Минимална смазочна норма - API SG. На пазара вече не може да се намери, защото е отпаднала и всички масла на YACCO я надвишават с над 25 години. Ето как са важели последните американски норми:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Топ продуктите на YACCO които ще Ви предложа, всички са от категорията API SN.

2. Вискозитетен клас. Тук категорично не може да се кажа кой е предпочитан целогодишно от Hyundai. Факт е обаче, че в зависимост от околната температура тя препоръчва няколко. Аз лично смятам, че за Вашата кола най-подходящи биха били SAE 5W-30; SAE 5W-40 масла. Въпреки че Hyundai ги препоръчва ако външната температура трайно е под 10С, тук производителя ясно не ги е доразвил. Така например ако имахте сервизна книжка на хартиен носител с диаграма със стрелки, щеше да е посочено че SAE 5W-30 важи от -35С (примерно). Но стрелката нямаше да свършва до +20С, а щеше да е отсечено там.

Т.е. производителя препоръчва трайно да се използват SAE 5W-30; 5W-40 масла при студени условия, но не ги е доразвил че могат да се използват и за целогодишна употреба.

От гамата на YACCO множество масла покриват и 2-те изисквания:
а) SAE 5W-30 - LUBE DE 5W-30 (API SN, ACEA A3) / LUBE O 5W-30 (API SN, ACEA A3). Те са с висок HTHS, дават по-малко икономия на гориво, но при висока температура осигуряват по-добро смазване. Отделно са и по европейската норма ACEA A3. Моя съвет е да се придържате към тях.
От теоретична гледна точка и масла LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30 са позволени, но те са с нисък HTHS (API SN, ACEA A5) и аз не ги считам за уместен избор при положение, че не се изискват само и единствено те.

б) SAE 5W-40 - VX 1000 LL 5W-40 (API SN, ACEA A3) / VX 1000 FAP 5W-40 (API SN, ACEA A3) / LUBE FR 5W-40 (API SN, ACEA A3) / VX 600 5W-40 (API SN, ACEA A3)

Официално одобрени масла в лабораторията на API са VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40. Да те са най-добрата опция от SAE 5W-40, но в никакъв случай не искам да омаловажавам SAE 5W-30 и в частност най-доброто от тях LUBE DE 5W-30. На което от горните масла да си спрете вниманието, ще направите отличен и правилен избор.

Колкото до автоматичната кутия нещата са строго вкарани в релси. От цялата гама на YACCO, единственият продукт поддържащ долният стандарт е YACCO ATF X (внимание, моля не го бъркайте с ATF X FE)!

year-round ATF, SP-II -

Понеже не е указан конкретно предпочитан вискозитетен клас (за двигателните масла), Продуктовия мениджър не е попълнил никакви SAE 5W-30 и е дал за цвят малко от SAE 5W-40 и 10W-40 масла.


15.04.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

10 * 2 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!