ВЪПРОС:
Здравейте, може ли препоръка за двигателно и трансмисионно масло от Вашата продуктова гама, за автомобил Nissan Qashqai+2, 1,6 бензин, произведен 2010 г., 2WD, двигател HR16DE, 114 к.с.? По книжката на автомобила го дават:
1. Оригинално двигателно масло NISSAN API SL или SM, по ILSAC група GF-3 или GF-4, по ACEA ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5, C2 или C3 *1 Вместимост 4,3л.
2. Трансмисионно масло NISSAN или масло API GL-4, вискозитет SAE 75W-80, 5-степенна ръчна скоростна кутия. Вместимост 2,3л.
Благодаря предварително за отделеното време!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:

Двигател. Първоначално Nissan като японски производител за своите бензинови двигатели препоръчва смазочна норма по Класификацията на експлоатационни свойства на API (Американски петролен институт), която дефинира качествените показатели на маслото. Минималната смазочна норма действително е API SL, важала в периода 2001-2004г. Тя към днешен момент е актуална, но масло по нея не е щадящо катализатора заради все още високите нива на фосфор в него. Те ще го запушат по-бързо и последния няма да бъде ефективен в неутрализирането на отработените газове. От тук страда и планетата. По-модерният следващ бензинов стандарт е API SM (2004-2010г), който намаля нивата на фосфор и увеличава оксидационната устойчивост на маслото от стареене. Към момента най-върховия е API SN в сила от 2011г насам. Заради глобалната пандемия от COVID-19 малко се забави или не се говори много за най-новия навлизащ стандарт API SP, който по подобие на предходните ги замества, надгражда и надвишава. От гамата на YACCO аз подозирам, че само две масла ще бъдат сертифицирани по API SP (въпрос на време е) едното от които ще е LUBE GDI 5W-30.

При определяне на подходящото масло, процеса наподобява пулта на музикалния DJ. Той борави с еквалайзерите за да получи най-добър резултат в работата си. Същото е и в материята за маслата. На база изискванията на производителя, бих увеличил до края "еквалайзера" по API, или маслото трябва да е по API SN. От гамата на YACCO няколко са хомологираните масла като LUBE GDI 5W-30 / VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40 (линк).

Към базовата смазочна норма на API, производителя може да предяви формулата на маслото да бъде с понижено триене за да осигури Fuel economy. Тогава след стандартите API SL и SM се добавя EC (Energy Conserving), а след SN RC (Resource Conserving). Fuel economy е от мин 1.4% и нагоре. Напр. на LUBE GDI 5W-30 е 2.1% защото то е сертифицирано по API SN-RC (Resource Conserving).
------------------------------
Другата Класификация/стандарти са по ILSAC (Международен комитет по стандартизация и одобрение на маслата). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и японски производители към двигателните масла, като най-главните акценти са към свойствата и качествата им, главно към икономията на гориво, респ. по-малко вредни емисии и защита на катализаторните системи. За Вашият двигател са подадени ILSAC GF-3 и ILSAC GF-4. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. Няма да е много грешно да кажем че има приблизително равенство (ако са в същия вискозитетен клас):

ILSAC GF-3 (2001-2004г) = API SL-EC (Energy Conserving)
ILSAC GF-4 (2005-2010г) = API SM-EC (Energy Conserving)
ILSAC GF-5 (от 2011г до днес) = API SN-RC (Resource Conserving)

Или по най-високия критерии на ILSAC GF-5, сертифицираното масло отново е LUBE GDI 5W-30. Очаквам много скоро да започне лицензирането му по ILSAC GF-6A, (който по подобие на API SP) също надгражда предходните стандарти ILSAC GF-5 / ILSAC GF-4 / ILSAC GF-3... Сертификата по ILSAC е много труден за получаване и невъзможен за разглежданите по-долу масла на YACCO.
------------------------------
Не зная дали под някакви нормативни изисквания, или че Nissan е част от Renault групата, която е член на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители), но повечето азиатски производители вече подават за бензиновите си двигатели (освен по API) и кои типове европейски стандарти на ACEA също са подходящи за двигателя. Може би с презумпцията че живеем в Европа и може да не могат да се намерят масла със стандарти по API? От тук и в препоръките се появяват категориите ACEA A3/B3-08 и по-върховата ACEA A3/B4-08. Това са масла с висок HTHS, които осигуряват висок кинематичен вискозитет при висока температура. При тях корозията в двигателя значително е под контрол заради високия TBN от мин 10. Но пък Fuel economy е занижена и даже не е предвидено масло по ACEA A3/B4-08 (и по-горно издание) да покрие такъв тест в SAE 0W-40 / 5W-40. Което донякъде е в разрез с тенденцията и препоръките на азиатските производители за лесно течливи масла с понижено триене от по-ниските вискозитетни класове за своите бензинови двигатели. Във Вашия случай наистина е позволено и двигателя Ви е съвместна разработка на Nissan/Renault. Renault след 2007г създават свои собствени стандарти и този стъпнал върху основата на ACEA A3/B4 е RN0710, който се разтълкува така: За всички атмосферни двигатели, за тези с турбо, Renault Sport и дизеловите без DPF филтър. Представители от гамата ни по ACEA A3/B4 и RN0710 са VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40.

Другата европейска категория е ACEA A5/B5-08. Това са масла с изключително понижено триене за осигуряване на моментално развъртане, по-бързо смазване и по-малко износване. Fuel economy е издигната до високите мин 2.5 % спрямо референтно масло. По този критерии тук се вмества LUBE F 5W-30, фордовска формула показала на тестовете внушителните 3.1 %. Недостатък виждам, че е само по API SL, а това не е най-доброто за катализатора, особено и ако двигателя има LPG...

Категорията ACEA A1/B1 към днешен момент е отпаднала и се заменя от ACEA C5 (SAE 0W-20 масло, което не е за Вашия двигател!).

През 2004г в ACEA се извърши главна реформа. Освен че се обединиха маслата за бензин и тези за дизел се създаде нова ACEA Cx група. Това са нивата на SAPS (сулфатна пепел, фосфор и сяра) в маслото. Маслата до 2004г и сега по ACEA A3/B4 и ACEA A5/B5 се титулуват High SAPS формули. Дори и да бъдат към днешна дата по API SN и нивата на фосфор да са намалени, все още са с високи стойности. За защита на съвременните системи за третиране на отработените газове се създадоха през годините няколко ACEA Cx категории като ACEA C1 и ACEA C4 (Low SAPS), които не са за Вас, защото това са масла с най-ниските нива на SAPS, вкл. и фосфор, който участва в противоизносващите добавки в маслото. В ACEA C1 и ACEA C4 той е толкова малко, че бензиновия двигател би се разтракал застрашително, че и по-лошо. Затова тези категории са предимно за изрично упоменати дизелови двигатели с DPF. Следващите категории изписани във Вашата сервизна книжка и в информационният бюлетин за маслата са Mid SAPS формули по ACEA C2 и ACEA C3. Т.е. тук стойностите са средни. По-високи спрямо тези по ACEA C1 и ACEA C4 (Low SAPS), но по-ниски от ACEA A3/B4 и ACEA A5/B5 (High SAPS). Защо след като имат еднакви нива изобщо съществуват ACEA C2 и ACEA C3 по отделно, би бил следващия въпрос? Отговарям. Разликата е в специфичните двигателни тестове и особено този за Fuel economy.

Двигателния тест за ACEA C2 (и ACEA A5/B5) е един и същ и Fuel economy е мин 2.5 %. Маслата са с понижено триене, но тези по ACEA C2 защитават съвременните катализатори и DPF филтри. Представители са LUBE P+ 5W-30 / LUBE P 5W30. По принцип стандартите по ACEA не се лицензират. Тук YACCO като фирма производител и регистрирана по ISO гарантира, че формулата им е по ACEA C2. Има и косвено доказателство в случая. LUBE P+ 5W-30 е хомологирано по PSA B71 2290 чиито стандарт е стъпнал върху основата на ACEA C2. LUBE P 5W-30 също се явява отличен избор по два критерия: ACEA C2 и API SN.

Теста за ACEA C3 осигурява Fuel economy от мин 1.1%. Маслата не са с толкова понижено триене и имат висок HTHS като защитават съвременните катализатори и DPF филтри. Представители са напр. LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 / LUBE RN-17 5W-30 / VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE M 5W-30. Последното някак си успява да премине почти всички тестове на ACEA C2, затова може да се изпише че е едновременно по ACEA C3/C2. Без LUBE RN-17 5W-30 всички останали се вместват в препоръките освен по ACEA C3 и по API SN...

Обобщено: Препоръките за Вашия двигател са толкова либерални, че много от маслата се вместват минимум по два критерия API / ILSAC, или ACEA / API. И всеки производител има различна концепция. Ако в Nissan препоръките са тези които разтълкувах, в Renault са за масла с конкретни стандарти по RN0710, в Dacia пък са за чисти ACEA A3/B4 или ACEA A5/B5.

От всичките 15-20 масла от гамата на YACCO, ако трябва да ги смаля до разумни граници, то нека да са от златната среда SAE 5W-30 и с не толкова висок HTHS: LUBE GDI 5W-30 (API SN, ILSAC GF-5) / LUBE P 5W-30 (ACEA C2, API SN).

Мисълта ми обаче все се връща към LUBE RN-17 5W-30. Нищо че е от 3-те има най-висок кинематичен вискозитет и най-малка Fuel economy считам, че е достоен съперник. Защото:
1) То е сертифицирано по най-новата спецификация на Renault RN17, чиято формула е стъпнала върху базовите изисквания на ACEA C3, но с допълните изисквания от Renault към качествата и характеристиките на маслото. Т.е. маслото наистина е по ACEA C3, а казахме че при Nissan и Renault все се изисква ACEA C3 под някаква форма.

2) Стандарта Renault RN17 надгражда и заменя въведения през 2007г RN0710 който се дава в SAE 0W-40/5W-40 масло. По този начин Renault осигурява елегантен баланс между Fuel economy (ACEA C3 SAE 5W-30) и защитата на двигателя (най-новия стандарт Renault RN17).

3) LUBE RN-17 5W-30 е отличен вариант (по подобие на LUBE GDI 5W-30 / LUBE P 5W-30) ако двигателя е и на LPG, защото е Mid SAPS технология по ACEA C3.

4) Не на последно място изпъква с изключително високия си TBN от 9.3. Ниво, което ще се бори с корозията в двигателя много повече от LUBE GDI 5W-30 (TBN 8.5) / LUBE P 5W-30 (TBN 7.9). Тези стойности на LUBE RN-17 5W-30 са доста внушителни и се доближават до High SAPS маслата с TBN над 10 (VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40), но там фосфора е по-висок.

Интересна битка стана. Струва ми се, че във Вашия случай LUBE RN-17 5W-30 се явява "пръв сред равните"?
----------------------------
Ръчна скоростна кутия. Nissan действително е подал:

OEM recommendation
year-round   API: GL-4   SAE 75W-80

От гамата на YACCO по американската категория API Gear Lubricant level 4 за защита на синхронизаторите е универсалното ни синтетично масло BVX 500 X 75W-80, което също с грижа към възела е най-отличното предложение.

Надявам се че съм разтълкувал изискванията на производителя в дълбочина и съм Ви помогнал в препоръките. Благодаря Ви, че обмисляте да си спрете вниманието на марката YACCO.


14.05.2020
Хубава вечер, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Добър ден. За първи път ще пробвам вашите масла. Моля препоръчайте ми подходящо за Nissan Qashqai 1.6 dCi DPF AWD, 2017, което дилъра да го приеме. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:

year-round  ACEA C4-12 SAE 5W-30

От изискванията на Nissan е видно, че препоръчва само вискозитетния клас SAE 5W-30, в комбинация от смазочна норма по европейските стандарти ACEA C4, ревизия 2012г. Всъщност масло по тези критерии се явява нископепелно, Low SAPS с доста ниски нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра. Препоръката е такава, защото освен перфектна защита на Вашият двигател, ще се осигури и такава на филтъра за твърди частици.

От гамата на YACCO има само едно единствено подходящо и правилно масло. Това е LUBE R 5W-30. Важно е да се знае, че европейските стандарти по ACEA не се лицензират. Поставени на етикета на тубата или описани в техническият документ, са отговорност единствено на производителя на масло. Независимо от това YACCO България ще Ви предостави лиценз. Сигурно знаете, че има тясна връзка на сътрудничество между Nissan и Renault, често споделящи или използващи едни технологии. За двигателите на Renault с DPF/FAP разработени главно от 2008г насам, се изисква специален стандарт по Renault RN0720. Той е стъпнал върху базовите критерии на ACEA C4, но с допълнителни изисквания от страна на производителя към качествата и характеристиките на маслото. Като прикрепен файл моля заповядайте официалното одобрение от страна на Renault (Renault RN020 certificate), където е посочено, че LUBE R 5W-30 е преминало в лабораторията на Renault всички най-тежки тестове. Т.е. документа ще е косвено доказателство пред Nissan, че след като LUBE R 5W-30 е хомологирано по RN0720, то и в частност отговаря на ACEA C4. Отделно LUBE R 5W-30 е разработено по последната европейска категория ACEA C4, ревизия 2016г, надвишаваща по стриктност нормите от 2012г. Успоредно ще Ви предоставим и сертификат на компанията YACCO по ISO, както и технически документ издаден от лабораторията на YACCO.


12.09.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло бихте препоръчали за Nissan JUKE 2011 1,5 dCi 110 к.с.? Това е двигател на Renault. По книжка е SAE 5W-30 - RN0720. Предполагам LUBE R 5W-30? Благодаря предварително.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките:

temperate climate  ACEA C4-08  SAE 5W-30

Към днешен момент, препоръките за двигателя са по европейската категория ACEA C4-08 в комбинация от вискозитетен клас SAE 5W-30. За първи път ACEA C4 се въвежда в изданието на ACEA-2007. Маслото по ACEA C4 е с висок HTHS, но нивата SAPS във формулата са изключително ниски. Т.е. това масло е Low SAPS. Колкото до стандарта RN0720, да, той е стъпнал върху изискванията на ACEA C4, но с допълнителни изисквания от страна на Renault към характеристиките на маслото. Дефакто RN0720 не се изисква конкретно в случая, но е бонус, че го има в маслото. LUBE R 5W-30 се явява най-правилен към днешен момент избор от гамата на YACCO.

Любопитен факт е, че към 2012г препоръките са били малко по-други, а именно ACEA C3 + SAE 5W-30 (LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30...). Масло по ACEA C3 е със средни стойности на сулфатна пепел, фосфор и сяра, т.е. формулата масло изисквана за двигателя тогава е била от вида Mid SAPS.

Изключително право е на автомобило-производителя Nissan да преиначи по свое усмотрение препоръките през годините, въз основа на свои наблюдения и анализи. Новите изисквания той ги упоменава във вътрешно фирмените си бюлетини и успоредно ги подава към производителите на каталози. Именно в последната база данни, аз виждам точно кой стандарт се изисква. Кой е упоменат в сервизната Ви книжка на хартиен носител ACEA C3 (преди), или ACEA C4 (към днешен момент), само Вие като собственик може да сверите.

От професионална гледна точка мога да твърдя, че защитата на FAP филтъра за двигателя на конкретния Nissan Juke при ACEA C4 (LUBE R 5W-30) е издигната на висота. Защото самата категория ACEA C4 поставя много стриктни (ниски) изисквания към нивата на сулфатна пепел, фосфор и сяра. При ACEA C3 като Mid SAPS формула те са по-високи...

Моя съвет е да уважите изисквания на производителя Nissan и от гамата на YACCO да си спрете вниманието само и единствено на LUBE R 5W-30. Дефакто то на първо място е по ACEA C4 и RN0720 (официално одобрение). Отделно е взело допирните точки с ACEA C3 и от множеството тестовете на ACEA C3 е преминало всички, без този на фосфора. Защото за ACEA C4-16 нивата трябва да са ≤ 0.09, а за ACEA C3-16 те са в границите между ≥ 0.07 и ≤ 0.09. По спомен фосфора при LUBE R 5W-30 е около 0.055


22.07.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, какво масло бихте ми предложили моля за Nissan Altima 2.5 от Канада, 2018г? В сервизната книжка на колата е упоменато SAE 0W-20 масло. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Изискванията на производителя за възела са:

year-round  API: SN  SAE 0W-20

Информацията в информационният масив напълно съвпада с тази от Вашата сервизна книжка. Тук производителя изрично е упоменал най-върховата за сега смазочна норма по американския стандарт на API, API SN. Този стандарт е влезнал през 2011г, замества всички бензинови предходни и главно, задължително трябва да се ползва там където изрично се изисква. Както е и във Вашият случай. Колкото до вискозитетния клас, то той е само един - SAE 0W-20. Ситуация вече масово срещана при последно поколение бензинови и хибридни двигатели на азиатските производители...

От гамата на YACCO единственото правилно масло за Вашия двигател е LUBE HY 0W-20. Още от самото си създаване то бе по API SN, API SN-RC (Resource Conserving), а от 1-ви Март 2019 YACCO го сертифицира и по още по-върховия API SN PLUS линк.

Горещо Ви съветвам да уважите изискванията на производителя и да си спрете вниманието с грижа към възела само и единствено на LUBE HY 0W-20.

Моля обърнете също така внимание, че поради известни само на Nissan причини, последния е препоръчал нормалния интервал на смяна да бъде 8000 км / 6 месеца (което събитие дойде по-напред).


29.05.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Желая да закупя от Вас масло, подходящо за Nissan Terrano 2 2.7 TDI 125 к.с. 2000г. Моля, препоръчайте ми. Благодаря Ви предварително. Поздрави.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Генерално за Вашия двигател са подадени като подходящи извънредно много вискозитетни класове като SAE 5W-40, SAE 10W-40, SAE 15W-50 и т.н.
Всички масла на YACCO надвишават с лекота дизеловата смазочна норма по ACEA B3-96 издание изисквана за времето си, като добавят формула по последната ACEA B4-16
Въз основа на тези либерални препоръки, са подходящи над 20 масла, но ако трябва да ги смаля до разумни граници, то от всеки вискозитетен клас заповядайте топ представителя:

SAE 5W-40 - VX 1000 LL 5W-40
SAE 5W-50 - GALAXIE GT 5W-50
SAE 10W-40 - VX 500 10W-40
SAE 15W-50 - GALAXIE 15W-50

На което и да си спрете вниманието ще е отличен избор. Моля имайте в предвид информацията за пробега. За модела между 1997-2000 интервала е Change 7500 km/3 months, а за 2000-2007 Change 10000 km/6 months. Навярно производителя е имал нещо под внимание да го съкрати толкова спрямо километри / времетраене, което събитие дойде по-напред.


01.05.2019
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Интересувам се какво масло ще ми препоръчате за Nissan Note 1.6 110 к.с., 2008, на газ? Благодаря предварително!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Заповядайте моя прочит на препоръките. От последните съм премахнал някои вискозитетни класове, които считам, че не са много подходящи за двигателя:

year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-3  SAE 5W-30

Генерално от заводските препоръки, могат да се направят 2 извода:
1. Предпочитан вискозитетен клас. За Nissan това е единствения за целогодишна употреба (year-round) SAE 5W-30. Съвсем в синхрон с масовите изисквания към бензиновите двигатели на азиатските производители.

2. Смазочните норми изисквани за двигателя са две:
а) API – Американски петролен институт. Стандартите по API през годините се надграждат и всеки следващ покрива предходният. В областта на маслата важи с пълна сила закономерността, че един двигател не изисква стандарти от датата му на производство, а от тогава, когато е почнал да се проектира. Най-често 5-10г (понякога и повече) назад във времето. Ето и последните стандарти по API:

API SL - бензинова защита преди и между 2001-2004г
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес
API SN PLUS - въведен от 01.Май 2018

Считам, че по този показател трябва да си спрете вниманието на масло, което отговаря задължително на API SN. От гамата на YACCO тук попадат множество масла като LUBE GDI 5W-30, LUBE M 5W-30, LUBE P 5W-30, LUBE DE 5W-30 и LUBE O 5W-30.

б) Втората смазочна норма е тази по ILSAC (International Lubricants Standardization and Approval Committee). Това са съвкупност от съвместни изисквания на американските и азиатските производители на двигатели към двигателните масла, като главен е акцента за икономията на гориво. Стандартите по ILSAC са стъпнали върху тестовете на API и в много случаи те се приравняват. И тук всеки следващ стандарт надвишава и заменя предходния. Няма да е грешно да кажем че има приблизително равенство като смазочна норма (но не и по Fuel Economy) между:

ILSAC GF-3 = API SL
ILSAC GF-4 = API SM
ILSAC GF-5 = API SN-RC

Масла отговарящи на смазочната норма ILSAC GF-3 или ILSAC GF-4 са всички изброени по-горе.

Измежду всички подходящи масла обаче, изпъква LUBE GDI 5W-30, 100 % синтетика. Това е единственото официално одобрено масло API SN PLUS, API SN, SN-RC и ILSAC GF-5. Докато всички други по-горе масла са създадени и предвидени да обхващат главно европейски двигатели, LUBE GDI 5W-30 е на противоположния полюс. Неговата таргет група са само и единствено бензиновите двигатели на азиатските и американските производители. Първото приложение на LUBE GDI 5W-30 е да намали до минимум феномена L.S.P.I. (Low Speed Pre-Ignition) появяващ се неконтролируемо при двигателите с директно впръскване оборудвани с турбокомпресор след 2010г. Вашия двигател се обхваща от второто приложение на маслото, а именно да предложи най-върхова защита в SAE 5W-30, когато производителя изисква някои от стандартите на API (бензин) или ILSAC. Формулата на масло по API SN, SN-RC и ILSAC GF-5 ще намали нивата на фосфор и ще осигури икономия на гориво, съвсем в синхрон с изискванията на азиатските производители. В съвсем скоро време, когато се финализира най-новия стандарт по ILSAC GF-6, от дискутираните масла тук само и единствено LUBE GDI 5W-30 ще може да отговаря на него. Считам, че LUBE GDI 5W-30 е пръв сред равните от тях.

Моля намалете пробега до по-разумните 10000км.


15.02.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:  Здравейте. Моля да ми препоръчате масло за Nissan X-Trail 2,0 140 к.с. бензинов с газов инжекцион, код на двигателя QR20DE. Благодаря!

ОТГОВОР:  Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Сега ще направя моя прочит на препоръките. В информационният масив с изискванията на Nissan имам 2 типа автомобили с една и съща кубатура, мощност и код на двигателя. Конкретно това са:

Nissan (EU), X-Trail T30, X-Trail 2.0 16V AWD, 2001-2007, и
Nissan (EU), X-Trail T30, X-Trail 2.0 16V, 2005-2007

Принципно изискванията като тип масло за 2-та автомобила се препокриват в голяма степен. Докато за автомобила от 1-вия ред те са много "разтегнати", препоръките за 2-рия ред са изцяло конкретизирани и в синхрон с изискванията към азиатските бензинови двигатели по принцип. Аз ще разтълкувам тях и бързам да Ви успокоя, няма как да объркаме маслото независимо къде попадате.

Nissan (EU), X-Trail T30, X-Trail 2.0 16V, 2005-2007

year-round  API: SL  SAE 5W-30
year-round  API: SM  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-3  SAE 5W-30
year-round  ILSAC GF-4  SAE 5W-30

От горните препоръки мога да направя генерално 2 заключения:
1. Вижда се, че производителя набляга да се използва целогодишно, предпочитаният от него вискозитетен клас SAE 5W-30. Аз съм изрязал множеството други, които също са правилни, но ако температурата на околната среда не е под еди колко си градуса, за да може двигателя лесно да стартира. Говоря примерно за SAE 5W-40 и в краен случай за SAE 10W-40 масло. Лично моето мнение е да се използва на първо място място SAE 5W-30 и максимум SAE 5W-40.

2. Смазочната норма е дадена по 2 критерия:
а) Тези на API. Това е американска система следяща за качествата на маслото. 2-те смазочни норми все още са актуални, но в същото време и остарели. Това са API SL (бензинов стандарт важащ в периода 2000-2004г) и следващия API SM (2004-2010г).

б) ILSAC е система съчетала съвкупността изисквания на американски и японските производители. Един от главните й акценти е защитата на двигателя, на катализатора и икономията на гориво. Има приблизително равенство между стандартите по API и ILSAC като смазочна норма (но не и по Fuel economy характеристики). Няма да е много грешно да се каже, че:

ILSAC GF-3 = API SL
ILSAC GF-4 = AP SM

Последната норма по API надвишаваща предходните е API SN (2011 до днес). Тя се надгради тази година до API SN PLUS, защото много от съвременните двигатели с директно впръскване страдат от феномена L.S.P.I. Маслата които аз ще предложа ще бъдат разбира се от API SN категорията минимум.

Последния стандарт по ILSAC, който надвишава предходните е ILSAC GF-5 (2011 до днес).

Маслата за да отговарят на стандартите по ILSAC трябва да бъдат от по-ниските вискозитетни класове, като напр. цитираните SAE 5W-30. SAE 5W-40 не може да има такава върхова смазочна норма. Но стандартите по API са по либерални и предпоследния стандарт API SN може да се намери в широк диапазон от SAE 0W-16 до 10W-40 примерно.

Професионалният подход за определяне на подходящото масло трябва да съчетае най-добрите качества на изискванията по API и ILSAC в SAE 5W-30. Това елегантно се постига с избора на YACCO LUBE GDI 5W-30. То е официално одобрено по API SN PLUS, SN-RC, SN, ILSAG GF-5... На Fuel economy тестовете по ILSAG GF-5 е показало резултати 2,1%. Отделно формулата му е Mid SAPS, т.е. перфектно е ориентирано и към LPG двигатели, защото ще прави по-малко нагар по горивната камера, клапаните и челото на буталото...

Други подходящи масла, но вместващи се само по критерии на API SN са LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30. Те са по-скъпи, защото формулата им е ориентирана и са плащани лицензи за стандарти изисквани от европейските производители. В SAE 5W-40 MId SAPS формула е VX 1000 FAP 5W-40. Но реално погледнато без да ги броя, най-малко 15 масла от гамата на YACCO се вместват по смазочната норма на API.

Но маслото което Ви препоръчвам и изпъква като "пръв сред равните" е единствено LUBE GDI 5W-30. И с право. То е създадено главно да отговори на най-високите изисквания на азиатските производители. Никое друго масло с изключение в близко бъдеще на LUBE HY 0W-20 не ще може да бъде някога по API SN PLUS и по бъдещия ILSAG GF-6.


05.01.2019
Оставам на разположение, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, моля препоръчайте ми масло за двигател и ръчни скорости на Nissan Primera 2.2 DCT 2003г. Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Компанията Nissan е подала следното за интересуващите Ви възли:

Двигател:
year-round  ACEA B1-98  SAE 5W-30
year-round  ACEA B3-98  SAE 5W-30
Above -20  ACEA B3-98  SAE 10W-40
Above -15  ACEA B3-98  SAE 15W-40

От тях е видно 2 неща:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Целогодишно това е SAE 5W-30. Други също са позволени, но при определени минимални температури на околната среда. Те разбира се имат различен вискозитет (по-висок) от този, който препоръчва NISSAN - SAE 5W-30. Ако до сега сте използвали SAE 5W-30, останете на него. Ако ли не преминете на SAE 5W-40 масло. Изрично не е упоменато, но се "вмества" в масло със зимен вискозитет SAE 5W и летен SAE 40. Т.е. неволно е пропуснат.

2. Минимална дизелова смазочна норма по европейските стандарти. Те (ACEA B1-98 и ACEA B3-98) отдавна са надградени. Моя съвет е да се спрете на SAE 5W-30 масло в комбинация от ACEA B4 (надвишава B3 стандарта). Представители тук са LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30 и с тях двигателя би имал най-висока производителност.

LUBE P 5W-30 / LUBE F 5W-30 също са позволени, но лично аз не ги препоръчвам в случая. Те дават повече икономия на гориво (ACEA B1/B5).

Ако ще си спрете вниманието на SAE 5W-40 масло, препоръчвам VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40 (отново ACEA B4). Дори и SAE 10W-40 е подходящо, но за мен е крайна мярка - VX 500 10W-40 (отново ACEA B4).

Колкото до скоростите, нещата са по-конкретни:

Ръчна ск.кутия:
year-round  API: GL-4  SAE 75W-80

Най-точно тук се вписва маслото на YACCO BVX 500 X 75W-80, с норма API GL-4 за перфектна съвместимост и защита на синхронизаторите.


14.01.2018
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, предложете ми масло YACCO 5W-40 за автомобил на газ - Nissan Almera Tino 1.8 с двигател QG-18 2003г? Благодаря.

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.
Професионалният подход за препоръка на двигателни масла трябва да стъпне задължително върху изискванията на производителя Nissan, а не на това, с какво гориво допълнително се експлоатира двигателя.

В интерес на истината само при компанията FIAT съм срещал заводски изисквания (стандарти) за двигатели на LPG и то ако уредбата е заводски вградена, а не сложена допълнително. Стандарта по FIAT Fiat 9.55535-S2 е стъпнал върху основата на ACEA C3 във вискозитетен клас SAE 5W-40. Това масло от гамата на YACCO е VX 1000 FAP 5W-40. Води се Mid SAPS, с ниско съдържание на сулфатна пепел, фосфор и сяра.

Всички други производители за техните двигатели изискват свои стандарти стъпнали на OEM спецификации, или на тези по API (американски) и/или ACEA (европейски стандарти).

Казаното по-долу важи в пълна сила за Nissan.
В първите сервизни книжки (и изисквания, вътрешно фирмени бюлетини) издадени от производителя (ориентировъчно) преди 2000г, за бензиновите двигатели се изискваха минимална американска норма по API. Обикновено API SG. Ето как от близкото минало те са се развивали до сега:

API SG - бензинова защита преди и между 1988-1992г;
API SH - бензинова защита преди и между 1993-1996г;
API SJ - бензинова защита преди и между 1996-2000г;
API SL - бензинова защита преди и между 2001-2003г;
API SM - бензинова защита преди и между 2004-2010г;
API SN - бензинова защита преди и след 2011г до днес

Според законови разпоредби предполагам (азиатските производителите) вече са задължени да предоставят ако е възможно и коя европейска норма отговаря на американската по API. Тук приравняването не може да стане 1:1, защото европейските стандарти делят маслата на такива с висок HTHS (ACEA A3/B4) и на масла с нисък HTHS (ACEA A5/B5). Горещо Ви препоръчвам да се избягва втората категория, защото това са масла с понижено триене и не всеки двигатели е проектиран да работи с тях. От тук и опасността, защото един и същ стандарт по API, се покрива и от 2-те еврoпейски категории. Разбира се, когато се говори за SAE 5W-40, то ще бъде от безопасната ACEA A3 и отделно ще има и най-върховата API SN норма.

Тази комбинация (ACEA A3 + API SN) задоволява и надвишава с над 26г смазочната норма изисквана от Nissan. От гамата на YACCO това са всичките SAE 5W-40 масла: VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40.

Официално одобрени по API са само VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40 (т.е. имат отзад на бутилката поничката API SN).

Извод: На което и масло да си спрете вниманието от VX 1000 FAP 5W-40 / VX 1000 LL 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40, ще е правилна и отлична опция, за дискутирания двигател.


15.11.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, бихте ли ми препоръчали подходящо моторно масло и антифриз на YACCO за следния автомобил: Nissan Qashqai 2008г., M9R 2.0 dCi, 150к.с., 4х4. Успешен ден!

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO.

Професионалният подход при избора на двигателно масло за конкретната кола, трябва да мине през въпроса, двигателя оборудван ли е с филтър за сажди DPF/FAP или не? Това може да се разбере по номер на рама, като се звънне в дилър на Nissan и се провери. Друг начин е да се видят и препоръките в сервизната книжка дошла на хартиен носител с колата. Генерално нещата стоят така за двигателите на Renault след края на 2007г:

1. Ако двигателя няма DPF/FAP се изисква целогодишно маслото бъде в SAE 0W-40 / 5W-40 вискозитетни класове и да отговаря на RN0710 стандарта по Renault.

2. Ако двигателя има DPF/FAP се изисква целогодишно маслото бъде в SAE 5W-30 вискозитетен клас и да отговаря на RN0720 стандарта по Renault.

От заводските препоръки подадени от компанията Nissan към производителите на каталози виждам, че двигателя Ви, нищо че е сложен на автомобил след 2008г, навярно е произведен по-рано и не изисква никакви стандарти по Renault все още. До 2007г двигателите на Renault се обръщат към европейските стандарти по ACEA. Но е добре, ако се избере масло, което да удовлетворява както стандартите по ACEA, така и тези Renault и тези от гамата на YACCO, които ще Ви предложа, са такива.

Ако няма DPF Nissan препоръчва:
Above -30  ACEA A3/B4-08  SAE 0W-40 = VX 1000 LL 0W-40 (ACEA A3/B4 ; RN0710)
Above -25  ACEA A3/B4-08  SAE 5W-40 = LUBE FR 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 (ACEA A3/B4 ; RN0710)

Ако има DPF/FAP филтър:
year-round  ACEA C3-04  SAE 5W-30 = LUBE R 5W-30 (ACEA C4/C3 ; RN0720)

Към днешен момент не може с едно масло да се удовлетворят и двете изисквания с или без DPF/FAP, затова е нужно с абсолютна точност да се знае има или няма. Обема на мазителната система е 7,4л.

За антифриза Nissan препоръчва целогодишно:

year-round  Nissan Anti Freeze Coolant = YACCO LR Organique (органичен, червен на цвят готов за употреба на -35С течност). Обем на охладителната система e 8-8,4л.


07.06.2017
Оставам на Ваше разположение и занапред, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте. Какво масло препоръчвате за Terrano II 3.0 Di, 2007 г ? Казаха ми че най-добрият вариант е SAE 5W-30, но каталога на YACCO е попълнил само SAE 5W-40 / 10W-40 масла?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Производителя изисква за възела:

temperate climate  ACEA B3-98  SAE 5W-30
Above -20  ACEA B3-98  SAE 10W-40
Above -15  ACEA B3-98  SAE 15W-50
Above -10  ACEA B3-98  SAE 20W-40
Above -10  ACEA B3-98  SAE 20W-50

Генерално се виждат 2 неща:
1. Предпочитан вискозитетен клас. Думичката temperate climate трябва да се разбира целогодишно (SAE 5W-30).

От останалите изброени вискозитетни класове аз смятам, че Nissan неволно е пропуснал SAE 5W-40, защото позволява маслото да почва с SAE 5W (напр. SAE 5W-30) и да завършва на SAE 40 (напр. SAE 10W-40). В промеждутъка е и SAE 5W-40 с представители VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40.

2. Другото в заводските препоръки е определена смазочна норма. По европейските стандарти това е дизеловия стандарт ACEA B3-98 издание. Разбира се европейските стандарти през 2-3 год. се актуализират и всичките масла на YACCO ги надвишават...
 
Наистина за конкретния двигател, най-добре е да използвате LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30.


02.03.2017
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА
ВЪПРОС:
Здравейте, предстои ми смяна на масло. Моля, посъветвайте ме кой Ваш продукт да избера за Nissan Almera 1.5 dCi 2003 г?

ОТГОВОР:
Здравейте, благодаря Ви за интереса към YACCO. Приложено изпращам изискванията на Nissan за двигателя:

year-round  ACEA B3-98  SAE 5W-30
Above -20  ACEA B3-98  SAE 10W-40
Above -15  ACEA B3-98  SAE 15W-40
year-round  ACEA B4-02  SAE 5W-30
Above -20  ACEA B4-02  SAE 10W-40
Above -15  ACEA B4-02  SAE 15W-40

От горепосоченото се виждат генерално 2 неща:
1) Препоръчан вискозитетен клас, целогодишно ( year-round ) това е SAE 5W-30. Тук попадат множество масла: LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30.

2) Определена минимална смазочна норма според европейските изисквания (98-а или 2002г издание). Едно важно уточнение. Понеже те през 2-3 г се актуализират и завишават, всички масла от гамата ни многократно ги надвишават.

Когато е бил проектиран двигателя Ви, той е изисквал масла по последните норми. Към днешен момент множество масла на YACCO са подходящи. Позволените от SAE 5W-30 ги изброих. От тях най-доброто е LUBE DE 5W-30. Производителя не е упоменал изрично SAE 5W-40 вискозитетния клас, но аз мисля че неволно е изпуснат, защото ето видно е, че може маслото да започва със SAE 5W и да завършва на SAE 40. Логично е тук да бъде упоменат и SAE 5W-40 масло с представители VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / LUBE FR 5W-40 / VX 600 5W-40.

Независимо от така подадените либерални препоръки, двигателя ще има най-добра производителност и еластичност с LUBE DE 5W-30 / LUBE O 5W-30.


01.12.2016
Поздрави, ПРЕПОРЪКАТА Е ВЯРНА

Свържете се с нас

9 - 9 =

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!