Еволюцията на автомобилните серии Galaxie Competition, LUBE, VX Premium и VX

Еволюцията на автомобилните серии Galaxie Competition, LUBE, VX Premium и VX
18 септември, 2022
Уважаеми клиенти, в настоящата новина ще представим еволюцията на автомобилните гами на YACCO.

Поради напредналото автомобилостроене през 80-те и 90-те години на миналият век, в Европа назря нуждата да има своя собствена система за стандарти ориентирана към моторните масла. След продължителен преход, финално през 1996г се въведе Класификацията по ACEA (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Всъщност стандартите по ACEA изразяват желанието и интересите на европейските автомобило-производители членки (Volkswagen, Porsche, Mercedes, BMW, PSA, Renault, Ford, Opel, FIAT...), всички масла предназначени за техните двигатели да имат много високи качества и характеристики.

VX серията присъства в гамата на YACCO още през 90-те години на миналия век и до 2004г включваше масла като VX 1000 5W-40 / VX 600 5W-40 / VX 500 10W-40 / VX 300 10W-40...

С навлизането през 2005г на ревизираните европейски стандарти по ACEA, се създаде специална "ACEA C" група масла, гамата се разрасна и се появиха нови представители като VX 1701 5W-30 (по ACEA C1 стандарта), VX 1702 5W-30 (по ACEA C2 стандарта), VX 1703 FAP 5W-30 (по ACEA C3 стандарта) и VX 1704 5W-30 (по ACEA C4 стандарта). "ACEA C" маслата са с ниско съдържание на сулфатна пепел, фосфор и сяра и предлагат защита на съвременните катализатори и филтри за сажди (DPF).

Обаче водещите европейски производители имайки дългогодишни традиции и опит в автомобилостроенето, не се задоволиха с базовите стандарти по ACEA. Те ги взеха и сериозно надградиха със свои специфични двигателни и лабораторни тестове. Именно това са ОЕМ спецификациите по Volkswagen, Porsche, Mercedes, BMW, PSA, Renault, Ford, Opel, FIAT...упоменати на тубите с масло. От тогава препоръките на производителя станаха тясно профилирани, защото маслото не бе достатъчно просто да бъде по ACEA, а трябва да е подплатено с конкретен ОЕМ стандарт. Маслата на YACCO следваха автомобилните тенденции и бяха далновидно разработени да отговарят едновременно на ACEA и на фирмените OEM спецификации.

Понеже процеса по търсене начини за увеличаване защитата на двигателя и системите за последваща обработка никога не е спирал, европейските автомобило-производители създадоха нови още по-върхови стандарти. През 2010г маслата от VX серията не можеха да ги поемат и затова YACCO решиха тя да се раздели в две направления.

Във VX серията останаха масла като VX 600 5W-40 / VX 300 10W-40 / VX 300 15W-50 / VX 100 15W-40 предоставяйки базова защита на двигателя гарантирана от YACCO. Тук линията включва доказалите се през годините масла на синтетична, полу-ситентична и минерална основа в най-предпочитаните за предходния автопарк вискозитетни класове.

Новата VX Premium серия обхвана останалите топ продукти от предходната VX серия които се открояваха пред другите. Също така формулите на маслата сериозно се надградиха и всички получиха допълнителни официални одобрения по престижни ОЕМ стандарти. Флагмани са напр. VX 1500 0W-30 / VX 1000 LL 0W-40 / VX 1000 LE 5W-30 / VX 1000 LL 5W-40 / VX 1000 FAP 5W-40 / VX 500 10W-40. VX Premium серията сериозно изпъква пред базовата VX от по-горе. В нея всички масла са 100 % синтетични (с изключение на VX 500 10W-40) съставени с VHVI група базови масла и имат превъзходни ниско температурни качества с широк диапазон на вискозитетни класове от SAE 0W-30 до 10W-40.

През 2010 година истинския бум при двигателните масла съвпадна със създаването на LUBE серията. Във Франция много официални дилъри на гаранционни автомобили работят с YACCO, затова компанията взе решение LUBE серията да е предназначена и обхване тясно профилирани масла за конкретна марка. Буквата след дума LUBE, дава доста добра индикация за приложението на маслото. В действителност имената на новите продукти много лесно се запомниха от клиентите и това също даде тласък. Така напр. LUBE DE 5W-30 (повечето германски производители - VAG, Porsche, MB, BMW); LUBE O 5W-30 (Opel); LUBE P 5W-30 (Peugeot/Citroen); LUBE M 5W-30 (Mercedes Euro6), LUBE F 5W-30 (Ford), LUBE J 5W-30 (Jaguar), LUBE R 5W-30 (Renault) и т.н.

Към 18.09.2022 когато пишем настоящата новина, LUBE серията обхваща 23 на брой 100 % синтетични масла, много от тях Low/Mid SAPS формула с изразена Fuel economy концепция. Истинският „диамант" обаче се оказва, че формулата на маслото не само отговаря, но е и официално одобрена по възможно най-високия ОЕМ стандарт, нещо което е почти непосилно дори за маслата от VX Premium серията.

Замисъла на официално одобрените (хомологирани) масла е да се вграждат на първо място в гаранционните автомобили. Дали ще бъде в завода производител (Factory fill), или след това при официалният дилър (Service fill), маслото дава гаранция на двигателя и спокойствие на клиента. Гаранция, защото е съставено с такъв клас базово масло и пакет добавки за да получи желаните качества и характеристики. След това YACCO изпраща проба в лабораторията на Volkswagen, Porsche, Mercedes, BMW, PSA, Renault, Ford, Opel, GM, API...където да премине специфичните тежки ОЕМ двигателни и лабораторни тестове. Една от финалната стъпка е YACCO да получи лиценз за хомологация (официално одобрение) и да има право да изпише на тубата с масло, че то е хомологирано по дадения стандарт. Другата скрита част която клиентите обаче не виждат е, че YACCO за периода на лиценза няма право да се отклонява от проверената в лаборатория формула. Т.е. трябва да продължи да съставя и прави маслата със същите указани суровини, предоставяйки изключителните качества и характеристики. След като автомобила излезе от гаранция е препоръчително клиента да продължи да използва такъв върхов тип сертифицирано масло.

Обикновено стандартите се надграждат и LUBE серията предоставя допълнителен слой защита в сравнение с VX / VX Premium сериите. Ценово е по-висока спрямо тях, но предлага още по-завидно качество, по най-висок ОЕМ стандарт, официално одобрен от производителя на колата. Подходяща е за гаранционните автомобили, но ценителите на масла с предходни двигатели също си спират вниманието на нея. LUBE серията обхваща внушително широк диапазон от вискозитетни класове като SAE 0W-16 / 0W-20 / 5W-20 / 0W-30 / 5W-30 / 0W-40 / 5W-40, което само потвърждава, че наистина е предназначена за най-новият автопарк. По-важният акцент е, че не може формулата на едно масло да покрие всичките най-върхови ОЕМ спецификации, затова YACCO са разработили тясно профилирани масла с цел най-висока защита.

Ако през 90-те и след 2000г истинският „диамант“ на YACCO е била VX серията, през 2010г съревнованието вече е между VX Premium и LUBE. От всички, LUBE серията постоянно се обновява и в нея се създават нови масла, набирайки сериозна преднина. Защото с още по-напредналото автомобилостроене и конструктивните особености на най-новите двигатели, само тя е в състояние да бъде в синхрон с изискванията на най-новия автопарк.

Четвъртата е GALAXIE Competition серията. Продуктите от GALAXIE серията налични в няколко вискозитетни класа са създадени да посрещнат тежките експлоатационни условия на всяко състезание, двигател и нужди. Всички те са 100 % синтетични масла създадени обичайно на базата на полиалфаолефини (PAO) и/или естери осигуряващи максимално смазване при екстремни условия.

Освен за състезания обаче, всяко от GALAXIE маслата отговаря и на интернационални и/или OEM стандарти, които го правят подходящи за употреба и в стокови автомобили, стига клиента да е склонен да плати по-високата цена. Например Galaxie A 0W-40. В частност специално е разработено да отговори на изискванията на спортните двигатели на Renault (Alpine, Renault RS,...) от 2018г насам, но е обратно съвместимо, заменя и надгражда предходните стандарти на Renault чак до 2007г назад. Друг пример е Galaxie GTS 5W-40 - специално разработено за високонатоварените немски спортни двигатели W12, V10, V8 и 6 цилиндровите използвани на шосе или писта. Формулата му е хомологирана за бензинови Porsche с филтър за твърди частици след 2018г, но още поддържа стандарти изискващи се за BMW, MB и други ОЕМ от 2004г насам.

Ако до 2009г в GALAXIE серията представител бе Galaxie 15W-50, то след това линията се разрасна и вече включва 9 на брой спортни масла, всяко от тях флагман създаден и разработен в състезания. И тук YACCO предлага на своите клиенти избор между много на брой вискозитетни класове като SAE 10W-60 / 15W-50 / 10W-50 / 5W-50 / 5W-40 / 0W-40 / 5W-30.

LEGENDE серията е предназначена за колекционерски класически автомобили. Понеже преди 100 години маслата не са били с толкова върхови качества, а към днешен момент са, в случая, по-новото не е добре да бъде обратно съвместимо. Така например YACCO имат LEGENDE MONOGRADE SAE 30 - моноградно недетергентно (не миещо) минерално масло за ретро автомобили (обикновено такива произведени преди 1950г). Препоръчано за двигатели не преминали основен ремонт и някои скоростни кутии (Cotal и др.). За двигателите преминали основен ремонт или двигатели на по-нови класически автомобили, се препоръчва употребата на YACCO LEGENDE MULTIGRADE SAE 15W-50 (обикновено миещо масло изискват двигателите след 1950г). YACCO LEGENDE HUILE DE RICIN също се препоръчва и използва от много колекционерски клубове. В частност маслото е на база Castor (растителна основа) и се препоръчва за винтови диференциали на ретро автомобилите (Peugeot 203, 403, 404, и др.) и за червячни редуктори. Друг продукт допълващ LEGENDE серията за класически автомобили е CENPLON - добавка за безоловен бензин която позволява използването на безоловен бензин в 4-тактови двигатели преди 2000г, създадени да работят с оловен бензин (автомобили, селскостопанска техника ...).

Видяхте уважаеми клиенти, че материята за маслата стана много специфична и вече наистина трябва да се владее до съвършенство, защото все пак говорим за Вашият автомобил. YACCO има над 100 години традиции и опит в съставянето на масла и още през 1923г е първата в света, която е успяла чрез добавки да ги стабилизира. Ако компанията не познава историята си, то няма да има и бъдеще. Но годините назад свидетелстват за обратното.

В сайта на YACCO България може да намерите цялата гама на YACCO, а извън VX серията с 4 представителя са на разположение 38 на брой 100 % синтетични масла, разпределени в 11 вискозитетни класа от SAE 0W-16 до SAE 10W-60 в GALAXIE, LUBE и VX Premium серията.

Имате затруднения с избора на подходящото моторно масло? В сайта ни има вграден Продуктов съветник който ще покаже правилните продукти. Нуждаете се от допълнителна техническа помощ? Няма проблем. На разположение е секцията Технически въпроси с близо 500 дискутирани казуса. Нейното мото е „Трудно е препоръката да бъде перфектна, но на YACCO България ще е доста близко...“.


От екипът на YACCO България

Добавено в количката!

Не са избрани количества!
Няма добавени артикули в количката!