YACCO - маслата на световните рекорди. Качество проверено в състезания на ръба на предела. Избора на настоящите професионалисти!

Промяна в цвета на течността на ATF X FE

Уважаеми клиенти,

Цвета на ATF X FE и ATF X бяха червени на цвят. С цел да се разграничават занапред едно от друго по-ясно, YACCO промени цвета на ATF X FE от червен на син.

Формулата в бутилките на ATF X FE с червена и синя течност не е променена, като разликата е само в цвета. Ръководителя на лабораторията на YACCO потвърди, че ATF X FE в 2-те разновидности  могат да се смесват без никакъв проблем.

От екипа на YACCO

 

Феномена Low Speed Pre-Ignition

 

Уважаеми клиенти. С излизането на новото масло LUBE GDI 5W-30 е важно да Ви запознаем с феномена LSPI.

Какво представлява LSPI? 
LSPI или Low Speed Pre-Ignition е нежелано събитие, което се случва по време на изгарянето. По-конкретно, горивната смес се запалва твърде рано, което води до прекомерно налягане в цилиндрите.
 
LSPI в много случаи може да бъде чут като "шум от двигателя". Но по-лошото е, че LSPI може да причини сериозни щети. Това го прави едно от най-важните предизвикателства в технологията на двигателите днес.
 
Какво причинява LSPI?   
Малко предистория: за да отговорят на глобалните изисквания за по-добра икономия на гориво и намалени емисии, производителите на автомобили разработват по-малки бензинови двигатели оборудвани с турбокомпресор. Тези двигатели могат да работят на ниска скорост (ниски обороти) и висок въртящ момент. Тяхната по-висока мощност и по-добра ефективност постигат целите, изисквани от пазара, а в много страни и от законодателството.
 
Например Ford и GM пуснаха 3-цилиндрови, 1.0 L EcoBoost  двигатели, с аналогична производителност до техните 1.6 L 4-цилиндъра двигатели, докато представиха 20% по-добра икономия на гориво и намалени нива на CO2 емисиите. Най-добрият показател за техния успех е фактът, че милиони от тези двигатели се произвеждат всяка година.
 
Проблемът обаче се увеличава. Известен като LSPI или нискоскоростно предварително запалване, проблемът възниква от ранно възпламеняване преди нормалната искра да задейства изгарянето. Наличието му може да се установи със силно тракане от двигателя.
 
Знае се, че LSPI се появява при намалените като обем двигатели, но точната механична причина за LSPI все още не е ясна. Според една теория капчица масло влиза в горивната камера през отвор между буталото и стената на цилиндъра, където се смесва с горивото и се запалва. Друга теория приема, че отлаганията са източникът на запалването. И за двете ситуации е доказано, че се случват и не са взаимно изключващи се.
 
Какви са ефектите?
Освен звука, LSPI може да доведе до катастрофални повреди само за няколко цикъла на двигателя. Тъй като буталата и мотовилките се издигат при появата на LSPI, те са особено предразположени да бъдат повредени. В крайни случаи, буталните пръстени са повредени или дори счупени, мотовилките са огънати и свещите са увредени.
 
За производителите на автомобили ефектът на LSPI е, че ограничава способността им да използват пълния потенциал на турбокомпресорните двигатели да работят по-ефективно.  С други думи, LSPI е пречка за иновациите. 
 
И така, какво може да предотврати LSPI?
Изследванията са много предизвикателни поради разрушителния характер на LSPI и произволната му проява. Но съществуват силни индикации, че състава на двигателното масло може да играе ключова роля при потискането на LSPI. Производителите на пакетни добавки са направили  иновативни открития по този въпрос.
 
Например: Маслата с по-високи концентрации на калций изглежда увеличават вероятността от появата на LSPI. От друга страна, детергентите на основата на магнезий и съединенията от молибден изглежда не насърчават феномена LSPI и дори са показали, че го намаляват.
 
Но справянето с LSPI феномена не е толкова просто като изваждането на един компонент от двигателното масло и добавянето на друг. Всеки компонент изпълнява множество функции и промяната на компонентите в маслото винаги означава, че и производителността на формулата се променя на различни нива.
 
Как ще бъде отразена LSPI в спецификациите? 
Организациите за стандартите и нормите при маслата продължават усилията си за разработване на по-строги тестове  определящи състава от компоненти в маслото  за предотвратяването на LSPI феномена. Крайната цел е да се разработи технология за смазване от следващо поколение, която да сложи край на LSPI и да се даде възможност на производителите да продължат да развиват двигатели осигуряващи по-висока икономия на гориво и намалени емисии.

YouTube: What is Low Speed Pre-Ignition?

Към продукта LUBE GDI 5W-30

LUBE GDI SAE 5W-30

Уважаеми клиенти. Компанията YACCO разработи нов продукт за азиатските и американските бензинови двигатели - LUBE GDI SAE 5W-30.

Приложение: YACCO LUBE GDI 5W-30 е напълно синтетично двигателно масло препоръчано за бензинови двигатели, когато производителя изисква използването на някой от стандартите API SN, ILSAC GF-5 или GM-dexos1 Gen2 в комбинация от вискозитетен клас SAE 5W-30. Особено препоръчително за последно поколение бензинови двигатели, с или без директно впръскване, специално тези склонни към феномена L.S.P.I. (Low Speed Pre-Ignition).

Официални одобрения:
API SN
API SN-RC (Resource Conserving)

Спецификации:
GM-dexos1 GEN 2 (надвишава остарелият GM-dexos1)
ILSAC GF-5

Продукта ще бъде наличен към 7-8 Декември 2017

Към пълното описание на продукта

LUBE J SAE 0W-30

Уважаеми клиенти. Компанията YACCO разработи нов продукт - LUBE J SAE 0W-30.

Приложение: 100 % синтетично горивоспестяващо масло за дизелови и бензинови двигатели на леки и лекотоварни превозни средства. Специално разработено за последно поколение Jaguar Land Rover дизелови двигатели изискващи масло по стандарта ST JLR.03.5007 и препоръчано за употреба във Ford дизелови двигатели изискващи SAE 0W-30 масло, отговарящо на Ford WSS M2C950-A спецификацията. Също подходящо за използване в дизелови и бензинови двигатели, за които се изисква стандарта ACEA C2 и SAE 0W-30 вискозитетен клас:  Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Suzuki и др.

Официални одобрения:
Jaguar Land Rover ST JLR.03.5007

Спецификации:
ACEA C2
Ford WSS M2C950-A

Продукта ще бъде наличен към 5 Февруари 2018

Към пълното описание на продукта

Секцията "Ремонти, почистване и защита" бе напълно обновена

Уважаеми клиенти. Секцията "Ремонти, почистване и защита" бе напълно обновена, както с нови и специфични продукти, така и с още по-атрактивни цени....

Всички продукти са налични на българския пазар и са достъпни за пазаруване в търговската мрежа или през онлайн магазина на YACCO-BULGARIA